Arama

Slavlar

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 20 Aralık 2012 Gösterim: 11.616 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Slavlar
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Slav Devletler
Ad:  Slovanskisvet.PNG
Gösterim: 3759
Boyut:  4.8 KB

Slavlar, Avrupa'da yaşayan en kalabalık etnik topluluk. Daha çok Avrupa'nın doğusunda ve güneydoğusunda yaşarlar. Ayrıca Asya'nın kuzey kesimlerinde yaşamaktadırlar.
Slavlar, Doğu Slavları, Batı Slavları ve Güney Slavları olmak üzere üç gruba ayrılırlar.
Ruslar, Ukraynalılar ve Beyaz Ruslar Doğu Slavları grubuna girer.
Polonyalılar, Çekler ve Slovaklar Batı Slavları grubuna girer.
Sırplar, Slovenler, Bulgarlar, Hırvatlar, Boşnaklar ve Makedonlar Güney Slavları grubuna girer.
Slavlar dini bakından Ortodokslar ve Katolikler olarak iki ana grupta toplanır. Ayrıca Müslüman ve Protestan Slavlar da vardır. Ortodoks Slavlar geleneksel olarak Kiril alfabesini, Katolik ve Müslüman (Kiril alfabesini kullanan Pomaklar hariç) Slavlar ise Latin alfabesini kullanırlar.
Slavların dillerine göre dağılımı
Ad:  Slavic_languages.jpg
Gösterim: 4279
Boyut:  96.4 KB

Slavlar Nerden Çıktı?
Bugünkü Rusya topraklarında Taş Devri’nden bu yana bir dizi uygarlık yaşamıştır. Tarihi kaynaklar, M.Ö. VII. yy ile M.S. IX. yy arasında Kimmerler, İskitler, Sarmatlar, Antlar ve başka halkların buralarda yerleşik olduklarını ortaya koyuyor. Rusların kökleri Slav ailesine dayanır. Bu aile, Doğu Slavları (Ruslar, Ukraynalılar, Belaruslar), Batı Slavları (Polonyalılar, Çekler, Slovaklar vs.) ve Güney Slavları (Bulgarlar, Sırplar, Hırvatlar, Slovenler, Makedonyalılar vs.) olarak kendi arasında üçe ayrılır. Bunlar dilleri bakımından Hind-Avrupa halklarıdır.
Pek çok tarihçiye göre Slavların kökeni, M.Ö. II. binyılın ortalarına, Orta ve Doğu Avrupa’ya dayanır. Bunlar daha sonra Güney’e (Balkanlar’a), Doğu’ya (Dnepr Nehri civarına) ve Kuzey’e doğru yayılmıştır.
“Slav” (Slovene) adına ilk kez M.S. VI. yy’da Nazianslı Pseudo-Césarios’un kitabında rastlanıyor. Ancak anlamı bilinmiyor. Pek çoklarına göre bu, Slavların tarih sahnesinde ilk görüldükleri dönem olarak kabul edilir.
İlk Slav vatanının, Vistül Nehri ile Pripet Havzası ve Orta Dnepr arasında olduğu sanılıyor. Hunlar ve Gotlar döneminde var olan Slav kavimleri VI. yy’da Avarların istilasına hedef oldular. Ardından Hazarların egemenliği gündeme geldi.
Doğu Slavları Dnepr, Volga, Don nehirleri civarındaki ormanlık alanda yaşıyorlardı. Zamanla Fin kavimlerinin topraklarına doğru ilerlemeye başladılar. Doğu Slavları ile İsveçlilerin ataları sayılan Normanlar arasında uzun çatışma dönemleri yaşandı.
“Rus” adının kökeni genellikle Norman Okulu ile bağlı sayılır. “Rus” veya “Rusi” kelimesinin, muhtemelen Fincedeki “Ruotsi”den geldiği kabul edilir. Bu, Naeller Gölü (Stockholm civarında) yakınlarındaki İsveçlililere takılan addı. Bunun “kayıkçılar, kürekçiler” anlamına geldiği söylenegelir. Kelime Slavcaya önce “Rusi” sonra da “Rus” olarak geçmiştir.
(Bir başka efsaneye göre, VI-IX. yy’larda Doğu Avrupa’da geniş bir alana yayılmış olan Slavlar zamanla bazı kavimler oluşturdu. Bunlardan birinin adının “Rus”, kıyısında yaşadıkları nehrin adının ise “Ros” olduğu ve Rusya adının buradan kaynaklanmış olabileceği de söylenir.) Avrupa’nın Doğu’ya açılan topraklarındaki nehirler arasında dağınık yerleşim birimleri oluşturan Slavlar, VIII. yy’da Varyag halkıyla (Vikinglerle) yoğun temaslar içine girdiler.
Rus devletlerinin temelinde sayılan ilk devlet organizasyonu, M.S. 862’de İlmen ve Ladoga gölleri civarındaki Novgorod’da (Yenişehir) İskandinav kökenli Vikinglerin lideri Rurik tarafından gerçekleştirilmiştir. Prens Rurik’in varisi olan Oleg ise 882’de Kiev’in kontrolünü ele geçirerek Kiev Rusyası’nın temellerini atmıştır.


Kaynak:
Rusya ONLINE


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mart 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Slavlar Macaristan’a nasıl geldi?
“Hun İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra Slav zümrelerinin Doğu Macaristan’a ve Erdel’e sızdıkları muhakkak olmakla beraber, sayıları az olduğu için buradakiler fatih rolünü alamamışlar, Dnyester ve Erdel arasındaki Slavlar gibi Bizans ülkesine akın edememişlerdir.
Sponsorlu Bağlantılar
6. yüzyılın ortasından sonra Doğu Macaristan’a göç eden dağınık Slav kitleleri Avar teşkilatına sıkı surette bağlı iken, Avarlar’ı kuvvetli buldukları müddetçe müstakil hareketlere kalkışmamışlar ve Balkanlar’ın kolonileştirilmesine, sözde Avarlar’a bağlı, gerçekte ise onlardan ayrı Karpat ve Dnyester arasındaki Slavlar gibi iştirak edememişlerdir.
Bazı yer adları kalmış olmakla beraber, Balkanlar’daki Slav kolonilerinin hareket noktası Doğu Macaristan olmamıştır.
630’da Avar Devleti’nin zayıfladığı sıralarda, doğu, orta ve güney Balkan çoktan Slav zümreleri tarafından işgal edilmiş bulunuyordu.
Bulgar Türkleri de Balkanlar’daki devletlerini kurdukları için, büyük kitle halinde Doğu Macaristan’dan Slav göçüne imkan yoktur.
Bunun aksine Balkanlar’dan gelen Slav kitlelerinin, daha Macar yurdunu işgal etmeden bugünkü Doğu Macaristan’da koloniler kurdukları gerçektir.
Slavlar’ın kuzeye yayılışı, 9.yy.ın ilk yıllarında Bulgar Türkleri Doğu Macaristan’ı almadan önce vukubulmuş ve Bulgaristan’dan bilhassa Erdel’e büyük kitleler göç etmişlerdir.
Bu yıllardan kalma birçok Slav yer adları buna tanıklık etmektedir.”
(Geza Feher, Bulgar Türkleri Tarihi, S.36)
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
20 Aralık 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Slavlar/İslavlar
MsXLabs.Org & Morpa Genel kültür Ansiklopedisi

Rus, Leh, Sırp, Hırvat, Sloven ve Bulgar gibi uluslara, aynı ırktan olmaları ya da dillerindeki yakınlık dolayısıyla verilen ortak ad. Hint-Avrupa dil ailesi içinde yer alır ve üç büyük kola ayrılırlar:
1) Lehler, Çekler ve Slovakları içine alan Batı İslâvları;
2) Sırplar, Hırvatlar, Slovenler, Makedonyalılar ve Bulgarları içine alan Güney İslâvları;
3) Ruslar, Ukraynalılar ve Beyaz Rusları kapsayan Doğu İslâvları.

İslâvların bir kısmı Doğu Ortodoks Kilisesi'ne bağlıdır ve Kiril alfabesi kullanırlar. Lâtin alfabesini kullanan diğer bir kısmı da (Beyaz Ruslar, Hırvatlar, Sloven ve Ukraynalılar) Roma Katolik Kilisesi'ne bağlıdırlar. Kökenleri birçok diğer ırk ve ulus gibi kesin olarak bilinmemekle birlikte İslâvların Avrupa'nın doğusunda tunç devrinin sonuna kadar göçebe olarak yaşadıkları, bundan sonra Karpat Dağları'nı geçerek Tuna'nın orta boylarına yerleştikleri ve Romalılar ile ilişkiler kurdukları anlaşılmaktadır. Bu ilişkiler sonucu zenginleşen ve güçlenen İslâvlar 6. yüzyılda Transilvanya, Moldava, Trakya, Mora, Epir, Tesalya ve Makedonya'yı ele geçirdiler. Kiev çevresine yerleştiler ve burada, 13. yüzyılda Moğollar tarafından ortadan kaldırılana kadar gelişen bir İslâv Dukalığı kurdular. Daha sonra Rus Devleti'nin temeli olacak olan Moskova Dukalığı da İslâvlar tarafından kuruldu. Uzun yıllar boyunca genellikle aile ve kabile örgütlenmelerine bağlı kalan İslâvlar güçlü bir birim hâlinde ortaya çıkamadılar. Yönetim "Knez" denilen ve en geniş aileden seçilen bir prensin elindeydi. Savaşlara ortaklaşa karar verilir ve yaya olarak savaşılırdı. Eski İslâvların Sivarog adlı bir gök tanrıları ve Diltada adlı bir tanrıçaları vardı.
İslâvlar 19. yüzyılın özellikle ikinci yarısından sonra panislâvizm akımı içinde örgütlendiler. Osmanlı İmparatorluğu'na karşı İslâvlık temelinde bir mücadele yürüttükten sonra yerel ve ulusal çıkarlar temelinde birçok irili ufaklı devlet oluşturdular.
Sen sadece aynasin...