Karekök bulma
Artı gerçel sayılar için ilgili sayının hangi sayının karesi olduğunu bulmaya yarayan işlem (simgesi A ) ve bu işlem sonucunda bulunan sayı. Örneğin A 9 yazılışı, "hangi sayının karesi dokuzdur" sorusuna yanıt arar. Bu işlem sonucunda bulunan sayılar, yani 9'un karekökü +3 veya -3 tür. Eksi gerçel sayılar için karakök işlemi tanımsızdır. Örneğin A -9 tanımsızdır, yani hiçbir sayının karesi -9 olamaz.
Sponsorlu Bağlantılar
"Not: Bilgisayarınızda Kök İşaretini Kullanmak İçin Alt+251 Tuş Kombinasyonunu Kullanabilirsiniz veya √ Bunu kopyalabilirsiniz"
Matematikte negatif olmayan bir gerçel


Örneğin,


Bu örneğin de ileri sürdüğü gibi karekök bulma, ikinci dereceden denklemlerin (genel olarak

Karekök almanın sounucunda iki çözüm vardır. Negatif olmayan sayılar için bunlar temel kare kök ve negatif kare köktür. Negatif sayıların kare köklerini tanımlamak için ise sanal sayı ve karmaşık sayılar kavramları geliştirilmiştir.
Pozitif tam sayıların kare kökleri genel olarak irrasyonel sayılardır (iki tam sayının kesiri olarak ifade edilemeyen sayılardır).
Örneğin


Kare kök sembolü (

Karekök Ortalama (matematikte ingilizcesinden dolayı ('root mean square', kısaltması RMS ya da rms) olarak da kullanılır), ayrıca kuadratik ortalama olarak da bilinir. Değişen miktarların büyüklüğünün ölçülmesinde kullanılan istatistiki bir ölçüttür. Değişimin artı ve eksi yönde olduğu dalgalarda özellikle çok faydalıdır.
Sürekli olarak değişen bir fonksiyonun sürekli olmayan değer serisi için hesaplanabilir. Karekök ortalama ismi karelerin ortalamasının karekökünün alınmasından gelir.
Konu başlıkları
- 1 Kareköklerin toplamı
- 2 Karekök ortalama hesaplanması
- 3 Kullanım yerleri
- 4 Dönüşüm katsayıları
- 4.1 Kare dalga için;
- 5 Dış kaynaklar

Kullanım yerleri
Bir fonksiyonun RMS değeri çoğunlukla fizik ve elektrik mühendisliğinde kullanılır. Örneğin, R direncindeki bir iletken tarafından harcanan P gücünü hesaplamak isteyebiliriz. İletkenden sabit bir I akımı aktığında bu hesabı yapmak kolaydır. Basitçe:

Dönüşüm katsayıları
- Tepe genliği
tepeden tepeye genliğin
yarısıdır.
- Bir AC dalga formunun zirve faktörü (crest factor); tepe(zirve) değerinin RMS değerine oranıdır.
- Bir AC dalga formunun şekil faktörü (form factor); tepe(zirve) değerinin ortalama değerine oranıdır.
- RMS değeri = Tepe değeri
- Ortalama Değeri = Tepe değeri
- Tepeden tepeye değeri = 2 x Tepe değeri
- RMS değeri = 0.666 x Tepe değeri
- Ortalama Değeri = 0.33 x Tepe değeri
- Tepeden tepeye değeri = 3 x Tepe değeri
Son düzenleyen Safi; 28 Mart 2018 01:45
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: