Ziyaretçi
ELEKTRONİK MÜHENDİSLİGİ NEDİR?
Elektrik ve elektronik mühendisliği hızla gelişen bir mühendislik dalıdır. Bölümün eğitim programı, bu hızlı değişime uyum sağlayarak, yeni teknolojik gelişmeleri takip edebilen, uygulayan ve geliştiren, liderlik ve yaratıcılık vasıflarına sahip mühendisler yetiştirmek amacı ile düzenlenmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
Lisans düzeyindeki eğitim programlarında ilk üç yıl için dersler bölüm öğrencilerinin tümü için ortaktır. Dördüncü yılda, öğrenciler Enerji veya Elektronik dallarından birisini seçerler. Dört yıllık eğitim programını başarı ile tamamlayan öğrencilere (ayrıldıkları dala bakılmaksızın) Elektrik ve Elektronik Mühendisi diploması verilir. Teorik dersler laboratuvar uygulamaları ile desteklenmektedir.
Mezuniyet için ayrıca, toplam 50 iş günü endüstri stajı zorunludur. Lisans üstü programı, başarılı öğrenciler için ileri seviyede eğitim olanağı sağlamaktadır. Bölümde teorik ve olanaklar ölçüsünde uygulamalar ile desteklenmiş olarak; Elektronik, Sayısal Elektronik, Haberleşme, Ölçmeler, Elektrik Makinaları, Güç Elektroniği, Anten ve Mikrodalga, Bilgisayar, Bilgisayar Mimarisi, Kontrol Sistemleri ve Yüksek Gerilim Tekniği alanlarında yüksek lisans düzeyinde araştırmalar yürütülmektedir.
BÖLÜMÜN AMACI:
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alanında yalnız ulusal değil, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, evrensel değerlere önem veren, erdemli, araştırmacı, çalışkan, mesleki bilgilerini insanlık ve toplum adına kullanan, üreten, yaratıcı çözümler üretip sunabilen, mühendislerin yetişmesi için gerekli eğitim ve öğretimi sağlamak, ve insanlığın ihtiyaç duyduğu bu mühendislik dalı ile ilgili gerekli tüm bilgi, beceri ve teknolojileri üretmek, geliştirmek ve yaymak bölümümüzün temel amacıdır.
Bölümümüz iki alt program şeklinde eğitim verdiğinden; bu programların amaçlarını ayrı ayrı belirtirsek;
Elektrik Mühendisliği Programının Amacı:
Elektrik enerjisinin üretimini, iletimini ve dağıtımını sağlayabilecek, elektrik enerjisi ve buna bağlı enerji sistemleri ve cihazlarının tasarımını, kontrolünü, güvenli ve ekonomik şekilde işletilmesini ve korunmasını sağlayabilecek hem ulusal ve hem de uluslararası düzeyde çalışabilecek, araştırma yapabilecek, yaratıcılık heyecanı ve kapasitesine sahip elektrik mühendisleri ve öğrendiklerini pratik hayatta da uygulayabilecek, konusuna yakın en son elektrik ve bilgisayar teknolojilerini de kullanabilen mühendisler ve bilim adamları yetiştirmektir.
Elektronik ve Haberleşme Programının Amacı:
Elektronik ve haberleşme alanında ulusal ve uluslararası düzeyde çalışabilecek ileri teknolojilerle rekabet edebilecek, insanlığın ve bulunduğu toplumun konusuyla ilgili sorunlara çözümler ve alternatifler getirebilecek, son elektronik ve haberleşme teknolojilerini kullanabilen, elektronik ve haberleşme cihaz tasarımı ve işletilmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma yapıp çalışabilecek, ve yakın olduğu elektrik ve bilgisayar teknolojileriyle konularını bütünleştirerek pratik hayata uygulayabilen mühendisler ve bilim adamları yetiştirmektedir.
BÖLÜMÜN HEDEFLERİ:
1. Temel mühendislik, matematik ve ilgili konularda güçlü altyapıya sahip ve bunları Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında kullanabilen,
2. Gerek Elektrik-Elektronik ve gerekse ilgili mühendislik konularında analitik düşünebilen, gerekli teknik ile donanımları etkin ve verimli kullanabilen,
3. Problemlere çabuk ve pratik çözümler bulabilen,
4. Konular arasında kolay ilişkiler kurarak, yeni çözümler üretebilen,
5. Sürekli ve hatta yaşam boyu eğitim ve öğrenimin gerekliliğine inanan, gelişmeleri yakından izleyebilen ve bunlar hakkında yorum ve gerektiğinde kritik yapabilen,
6. Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin temel ve mesleki sorumluluğunu taşıyabilen,
7. Uluslararası düzeyde kaliteye inanan ve uygulayan, sorumluluk alabilen ve ekip çalışmasını başarı ile sağlayabilen mühendisler yetiştirmektir.
BÖLÜMÜN STRATEJİLERİ:
1. Öğrenciler gerek derslerle ve gerekse laboratuar çalışmaları ve yapmış oldukları çalışmalarla ilgili hazır programlar kullanmanın yanında, problemin çözümü için gerekli algoritma ve programlar oluşturma hususunda yönlendirilecektir.
2. Derslerde öncelikle öğretilenlerin ve inceleme konularının, pratikteki endüstriyel uygulamalarına yönelik ilgili tasarımlar üzerinde örnekler verilip açıklanacaktır.
3. Derslerde ve uygulamalarda gerekli ve yeterli takım çalışmalarını teşvik eden sunum çalışmalarına ve etkinliklere yer verilecektir.
4. Yaptığı her çalışmada, sırası ile güvenlik, ekonomiklik ve estetik gibi temel mühendislik kriterlerini kullanması ve nasıl uygulayabileceği öğretilecektir.
5. Endüstri ile yakın ilişkiler kurularak çalışma ve araştırma yaptırılıp, özendirilecektir.
6. Öğrenciye mühendislik alanında kendisine referans olabilecek yerlerde staj olanakları sağlanacaktır.
7. Bir mühendisin teknik yönünün yanında sosyal ve toplumu ilgilendiren ve kendisini de geliştirebilecek ve bilgilerini güncel hayattaki konularda da kullanabileceği insan, toplum konularında seminer, panel, sunuş ve kurslara katılması için olanaklar sağlanacaktır.
8. Büyük ve küçük ölçekli değişik sanayi kuruluşları ile öğrenciler ve bölüm elemanları karşı karşıya getirilecek, ilgili konularda sunumlar ve tartışmalar gerçekleştirilecektir.
9. Öğrenci toplulukları (Bilgisayar ,Elektromekanik ve Elektronik toplulukları) ile gerekli mesleki ve teknik kuruluşlar ile beraber eğitim, öğretim, öğrenci ve toplumun problemleri ile ilgili ulusal ve mümkünse uluslararası sempozyum, panel ve kongreler düzenlenecek ve öğrenciler ile bölüm elemanlarının bu etkinliklere aktif katılımı sağlanacaktır.
10. Yalnız derslerde değil, lisans araştırma projelerinde ve Bitirme Ödevlerinde daha etkin, gerekirse bölümün tüm öğrencileri ve ilgili teknik elemanlar, sanayide ve endüstride çalışan yetişmiş elemanlar ile birlikte jurilerde çalışmaları değerlendirilerek, daha üst düzeyde hazırlanması ve sunulması sağlanacaktır.
11. Öğrencilerin her türlü çalışmalarında kütüphane, laboratuar, bilgisayar ve internet gibi imkanları en etkin şekilde kullanmaları sağlanacak ve teşvik edilecektir.
Son düzenleyen Safi; 6 Mart 2018 17:46