Ziyaretçi
ÇOCUK BAKICISI
TANIM Sponsorlu Bağlantılar
Okul öncesi eğitim kurumlarında (anaokullarında, çocuk yuvalarında ve kreşlerde) çocukların günlük bakımlarını yapan ve eğitimlerinde eğiticiye yardımcı olan kişidir.
GÖREVLER
Çocukların tuvalet, uyku, yemek gibi günlük faaliyetlerini yapmalarına yardımcı olurken sosyal kuralları öğrenmelerini sağlar, Çocukların el, yüz temizliğini yapar, kirli giysilerini değiştirir, Çocukların yaşlarına uygun, tüm gelişim alanlarına yönelik etkinliklerin uygulanmasında eğiticilere yardımcı olur, Günlük etkinliklerde ihtiyaç duyulan eğitici araçlar, hikaye kitapları, oyuncaklar vb. eğitim materyallerinin hazırlanmasında eğiticiye yardımcı olur.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Evcilik oyuncakları, Öykü kitapları, resim defteri, - Bu yap kartları, büyük ve küçük tahta bloklar, - Dolgu hayvan oyuncakları, Yapı-inşa oyuncakları, - Renkli karton ve elişi kağıtları, Resimli kağıtlar, - Küçük makas, çeşitli yapıştırıcılar, Oyun hamuru, - Artık materyaller (düğme, plastik şişeler, kumaşlar, gazoz kapakları vs.).
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Çocuk bakıcısı olmak isteyenlerin; - Normal düzeyde genel yeteneğe sahip, - Çocukları seven, hoşgörülü, - Düzgün konuşması olan, - Dikkatli, sabırlı, - Sorumluluk sahibi, - Yaratıcılık yeteneği gelişmiş, - Pratik ve hareketli çalışma yapabilecek kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Çocuk bakıcıları ana okullarında, çocuk kreşlerinde ve yuvalarda görev yaparlar. Bazen evlerde de çocuk bakabilirler. Çalışma ortamı temiz ve oldukça hareketlidir. Çocuk bakıcısı sürekli hareket halinde ve her zaman çok dikkatli olmak zorundadır. Küçük çocukların dilinden anlamak ve onlara şefkatle, sabırla davranabilmek meslekte başarı için ön koşuldur. Çalışma saatleri düzenlidir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kamu kuruluşlarına bağlı kreşlerin, özel yuva ve anaokullarının, gündüz bakımevlerinin artmasıyla çalışma alanı gelişen bir meslektirKız meslek çocuk lisesi mezunları anaokulu, anasınıfı, yuva ve çocuk kulüplerinde eğiticisi olarak görev yapmaktadırlar. Özel kreşlerde çalışan çocuk bakıcılarında Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünü bitirmiş olma şartı aranmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi,Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek /meslek liseleri ve çok programlı liselerin “Çocuk gelişimi ve eğitimi” alanında, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, pratik kız sanat okullarında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
- Anadolu meslek/Anadolu kız meslek liseleri “Çocuk Gelişimi ve Eğitimi”alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğrenim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak, - Kız Meslek/meslek liseleri ve çok programlı liselerin “Çocuk Gelişimi ve Eğitimi “alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, - Pratik Kız Sanat okullarında öğrenim görmek için ilköğretim çağı dışında olmak,kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde öğrenim görmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Anadolu Kız Meslek/Anadolu meslek Liselerinde eğitim süresi bir yıl yabancı dil olmak üzere 4 yıldır. Kız Meslek Liseleri/meslek liseleri ile çok programlı liselerde 3 yıl, - Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde ise 2 yıldır. Anadolu Meslek /Anadolu kız meslek liseleri,kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin “Çocuk Gelişimi ve Eğitimi “alanında öğrenim gören öğrencilere, genel kültür dersleri ve meslek dersleri birlikte okutulmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Kız meslek /meslek liseleri, Anadolu meslek liseleri ve Anadolu kız meslek liselerinin, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ( Ev Eko. YO) Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği, Anaokulu Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği (Açıköğretim) Üstün Zekalılar Öğretmenliği Sosyal Hizmetler Yüsekokulu Ayrıca, Kız meslek /meslek liseleri, Anadolu meslek liseleri ve Anadolu kız meslek liselerinin, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, istedikleri takdirde, Çocuk Gelişimi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Bu mesleği pratikten öğrenenler için unvan değişikliği yoluyla yükselmek mümkün değildir. Ancak tecrübe ve yeterliliğe bağlı olarak ücret yükselmesi söz konusudur.
BENZER MESLEKLER:
Kreş-Yuva Öğretmeni, Anasınıfı Öğretmeni, Çocuk Kulübü Öğretmeni.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünde okuyan öğrenciler, işletmelerde beceri eğitimi sırasında, 3308 sayılı Çıraklık Yasası gereğince asgari ücretin % 30'undan az olmamak üzere ücret alırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri. Türkiye İş Kurumu © İşgücü Piyasası Bilgi Hizmetleri Dairesi Başkanlığı 2004-İşkur