Arama

Ebe

Güncelleme: 4 Temmuz 2011 Gösterim: 9.498 Cevap: 2
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
3 Ekim 2006       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
EBE

Sponsorlu Bağlantılar
TANIM
Doğum sırasında hekime yardımcı olan, hekim olmayan yerlerde doğum yaptıran, ana ve çocuk sağlığının korunması için yürütülen hizmetlerde diğer sağlık personeli ile işbirliği içinde görev yapan sağlık elemanıdır.

GÖREVLER
- Sağlık kuruluşlarında veya evlerde kadınların hamilelik süresince sağlık kontrollerini yapar, gerekli tavsiyelerde bulunur, - Hekim olmayan yerlerde doğum yaptırır, hastanelerde hekime doğum sırasında yardımcı olur, - Yeni doğum yapan annenin bakımını yapar, - Normal dışı acil doğum vakalarının hastanelere gönderilmesine çalışır, - Bazı kadın hastalıklarının tedavisinde hekimle işbirliği içinde tedaviyi uygular, - Aile planlaması, ana-çocuk sağlığı konularında kadınları eğitir, - Sağlık kuruluşlarında altı yaşına kadar çocukların aşılarını yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Gebelik izleme çizelgeleri, tansiyon aleti, dinleme aleti, çocuk kalp sesi dinleme aleti, derece, lavman cihazı (doğumdan önce bağırsakları boşaltmak için), enjektör ve iğneler, pamuk, eldiven, bebek küveti, steril gazlıbez, maske, makas, ipek iplik, muşamba ve önlük, havlu, sabun, el fırçası, tülbent, tentürdiyot, el kantarı, eğitim araç ve gereçleri kullanır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Ebe olmak isteyenlerin; - Biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, - İnsanlara yardım etmekten hoşlanan, - Sorumluluk duygusu yüksek, - Çabuk ve doğru karar verebilen, - Temiz, dikkatli, titiz, - Tedbirli, tertipli, - Şefkatli, sevecen, - Bedence sağlıklı, dayanıklı ve soğukkanlı kimseler olmaları gerekir. Ebelik mesleği yalnızca bayanlara açık bir meslektir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Ebeler; resmi veya özel hastanelerde, dispanser ve sağlık ocaklarında görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır. Ebeler çalışırken hamile kadınlarla, bebeklerle, 0-6 yaş grubu çocuklarla, doktorlarla, uzman hekimlerle ve diğer sağlık personeliyle iletişim halindedir. Köylerde çalışan ebeler hizmet verirken sık sık seyahat etmek durumundadırlar. Ebe görev yaptığı sağlık kuruluşlarında belirlenen takvime göre nöbete kalmak veya vardiyalı çalışmak durumundadır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ebeler Sağlık Bakanlığına, Sosyal Sigortalar Kurumu ve üniversitelere bağlı hastanelerle özel hastanelerde, doğumevlerinde, çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, doğum klinikleri ve dispanserlerde iş bulabilirler. Bu meslekte çalışma koşulları genelde ağır olmasına karşın, ülkenin her yerinde çalışma olanağı olduğundan iş bulma sorununun olmadığı söylenebilir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitim yeri çeşitli üniversitelere bağlı sağlık yüksekokullarının "Ebelik" bölümüdür.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Kişiler, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) katılarak yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak suretiyle sağlık yüksekokullarında mesleğin eğitimini alabilirler. Bu bölüme sadece kız öğrenciler alınmaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Öğrenciler eğitimleri süresince; Temel Tıp Dersleri, İç ve Cerrahi Hastalıklar Bilgisi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Dersi, Ana ve Çocuk Sağlığı Hizmetleri ve Eğitimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilgisi, Ruh Sağlığı, Ebelikte Yönetim, Aile Planlaması, Ebelik Tarihi ve Deontolojisi, İlkyardım, Bilgisayar Kullanımı, Epidemiyoloji, Tıbbi İstatistik ve Araştırma, Ebelik Esasları, Anatomi, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Histoloji, Farmakoloji, Beslenmeye Giriş, Patoloji, Halk Sağlığı ve Ebeliği, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil derslerini alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda çalışanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre derece ve maaş yükselmelerinden yararlanırlar.


BENZER MESLEKLER:
Hemşirelik, sağlık memurluğu, laborantlık.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun ve çeşitli kuruluşların sağladığı kredi ve burs imkanları eğitim süresince sağlanan kazançlardan sayılabilir. - Kamu kuruluşlarına atamaları yapılanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun sağlık hizmetleri sınıfından ve 10. derecenin 2. kademesinden işe başlarlar. Ücret, asgari ücretin yaklaşık 2-2,5 katı kadardır. - Özel hastane, poliklinik vb. yerlerde çalışanlar ise piyasa koşullarına göre zaman içerisinde hizmet süreleri, mesleki deneyim ve bilgilerine göre değişik oranlarda ücret almaktadırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
12 Ekim 2009       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ebelik, gebelik döneminde gebeliğin teşhisi ve gözetimi ile normal doğum yaptırmakla görevli kişilerin oluşturduğu tıbbi bir meslektir. Bu mesleği icra eden kişiler "ebe" olarak isimlendirilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Ebeler genellikle kadın olmakla birlikte, bazı Batı ülkelerinde erkeklere de ebelik hakkı tanınmıştır. Ebelik uygulamaları, dünya ebeleri arasında belirgin farklılıklar gösterse de, genellikle gebeliğin doğal, normal yanları üstünde yoğunlaşır; ebeler doğum öncesi bakımı sağlar, doğumun gidişini yönlendirir ve normal doğumları yaptırırlar.

Dünya'da ebelik


Ebelik, tarihin çok eski dönemlerinden bu yana uygulanan bir tıbbi meslektir. Günümüzde de dünyanın her yerinde, yalnızca tıbbi bakımın çok kısıtlı olduğu uzak kırsal bölgelerde değil, bebek ölüm oranının çok düşük olduğu Japonya ve Hollanda gibi birçok gelişmiş ülkede de, bebeklerin çoğu ebeler tarafından doğurtulmaktadır.ebeLik geçmişten gunumuze kutsal mesleklerden biridir.

Genellikle, ebeler doğum sancıları ve doğum sırasında, yüksek teknoloji donanımlarından çok az yararlanırlar. Batı ülkelerinde birçoğu, epiziyotomi (dölyolu girişinin cerrahi yöntemle genişletilmesi) gibi girişimleri güvenli biçimde yapmak için gerekli ek eğitimi görmüşlerdir.

Ebelik eğitimi

Ebelik eğitimi ülkeden ülkeye, basit çıraklık eğitiminden ebelik konusunda ek eğitim gören diplomalı ebelere, hemşire-ebelik diploması veren öğretime kadar değişir. Türkiye'de ebelik yapabilmek için ebe okullarından diploma almış olmak gerekir. Diplomalı ebe bulunmayan yerlerde, bir hastanede üç ay çalışma sonunda alınan ebelik belgesi de, ebelik yapmaya izin verir. Diplomasız ve belgesiz ebelik yapanlar, hafif hapis ya da hafif para cezalarıyla cezalandırılırlar. Ebelerin reçete yazmaları yasaktır.{ebe} insanligin dunyaya acilan kapisinda sizi bekler.
Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
4 Temmuz 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.Org

Ebe ve Ebelik

Doğum yaptıran kadın ve bu kadının mesleği. Günümüzde ortaöğretim düzeyinde ebe-hemşireler yetiştirilmektedir. Romalılardan beri ebelik bir meslek olarak tanınır. 18. yüzyıla değin deneyimli kadınlar eliyle yürütülen doğum olayı, bundan sonra, önce soylu ailelerden başlayarak bir tıp sorunu olarak kabul edildi. Günümüzde ebeler, doğum doktorlarının yardımcısı olan hemşireler durumundadır. Türkiye'de ebe-hemşire okulları, özellikle doğum ve çocuk doktoru bulunmayan kırsal alanlara gebelik, doğum ve çocuk bakımı görevlisi elemanlar yetiştirmektedir.

Benzer Konular

25 Aralık 2007 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
12 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
8 Haziran 2009 / Kral_Aslan X-Sözlük
8 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri