Ziyaretçi
ERKEK BERBERİ (ERKEK KUAFÖRÜ)
TANIM Sponsorlu Bağlantılar
Erkeklerin saç ve sakallarını kesen, şekillendiren, tarayan, saça perma, röfle yapan, boyayan, dökülen saçların yerine peruk yapan, başın çeşitli bölgelerindeki kılların temizliğini yapan, baş ve yüz masajı yapan kişidir.
GÖREVLER
- Müşterinin tipine göre saç modelini belirler, -Saçı yıkar, kremler, ovalar, - Kepeklenmeyi giderir, saç köklerine gerekli işlemi uygular, - Müşterinin isteğine veya belirli bir stile göre saçı keser, - Saçı, kesimine göre tarar, saçın aynı modelde kalması için sprey sıkar, - Zayıf ve kuru saçları badem yağı ile ovalayarak buhar makinesinde bir süre bekletir, - Kırık saçların uçlarını düzeltir, - Müşterinin talimatına uyarak saçın rengine göre boyama işlemini yapar, - Müşterinin isteğine göre tıraş eder, sakal ve bıyıklarını düzeltir, yüzüne masaj yapar, - Salonun temizliğini ve düzenini sağlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Elektrikli saç kurutma makinesi, traş makinesi, saç maşası, buharlı makine, ustura-jilet, çeşitli makaslar, önlükler, çeşitli boy ve şekilde taraklar, fırçalar, havlu, sabun, şampuan, saç boyası, badem yağı, sakal fırçası, aynalar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Erkek berberi olmak isteyenlerin: -Uzun süre ayakta durabilecek bedensel özelliğe sahip, - Gözleri ve elleri sağlam, - Ellerini ustalıkla kullanabilen, -El ve gözünü işbirliği ile kullanabilen, - Estetik algısına, - Temizlik alışkanlığına sahip, - Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen ve nazik kişiler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Erkek berberleri, güzellik enstitülerinde ve berber dükkanlarında çalışırlar. Saç kılları dışında ortam temiz ve aydınlık ancak bazen boya kokuludur. İş sürekli ayakta yürütülür ve zaman zaman geç saatlere kadar çalışma vardır. Berber, saçı ve sakalı aletlerle keserken ve düzeltirken, müşterisi ile yoğun iletişim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Berber dükkanlarında, güzellik ve kuaför salonlarında çalışabilirler. - Araştırmalarda nüfusun hızla artışı, eğitim seviyesinin yükselmesi, hizmetler sektöründeki gelişmeye paralel olarak bu meslekte iş bulma olanağı artmaktadır. Meslek elemanı bir başka kişinin yanında çalışabileceği gibi, kendine ait işyeri de açabilir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde, Erkek Berberliğine yönelik eğitim programları düzenlenmektedir. Ayrıca, Mesleki eğitim merkezlerinde eğitimi yapılamayan yörelerde geleneksel eğitim şekli olan usta-çırak usulünde ise kişi bir işyerinde veya atölyede usta nezaretinde çalışarak mesleği öğrenir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; -En az ilköğretim okulu mezunu olmak, -14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Erkek berberi (kuaförü) mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1,5 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 3 yıldır. Haftada bir gün okulda teorik, beş gün işyerinde pratik eğitim şeklinde yapılır, - Mesleki eğitim merkezlerinde, Türkçe, Meslek Matematiği, Matematik, İşletme Bilgisi Ve Kooperatifçilik, Toplam Kalite Yönetimi gibi Genel Bilgi Dersleri ile Teknik Resim, İş Güvenliği, Meslek Resmi, Meslek Bilgisi, Meslek Sağlık Bilgisi gibi meslek derslerini alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
- Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Erkek berberi (erkek kuaförü) mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur.
BENZER MESLERLER:
Kadın berberi, güzellik uzmanı.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilere, pratik eğitimleri boyunca, işverenleri tarafından asgari ücretin %30'undan az olmamak kaydıyla aylık ücret ödenir, - Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır. - Mesleki eğitimlerini tamamlayan elemanların alacakları ücretler yöreden yöreye değişiklik arz eder. Ayrıca hizmet verdikleri kesimin sosyo-ekonomik durumu da verilen ücretin az ya da çok olmasını etkilemektedir, - Kendi işyerinde çalışan bir meslek elemanı ile bir işverenin yanında çalışanın kazançları da farklıdır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri. Türkiye İş