Ziyaretçi
TUR OPERATÖRÜ
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
Sponsorlu Bağlantılar
Yurtiçi ve yurtdışına spor, eğlence, sağlık, ibadet, bilimsel veya kültürel etkileşim amacıyla yapılacak gezileri planlayan ve düzenleyen kişidir.
GÖREVLER
- Genellikle yabancı turistlerin katıldığı, yurt dışında ya da yurt içinde başlayıp, gecelemesiz veya bir ya da daha çok gecelemeyi kapsayan turlar düzenler, - Türkiye' den başka ülkelere veya başka ülkelerden Türkiye'ye kara, deniz ve hava ulaşım araçları ile gruplar halinde yapılacak gezilerin biletlerini satar, sattırır, - Ulaşım araçlarını kiralar, kara, hava, deniz araçları (Charter Cruiser gibi) ile turistlerin getirilme ve götürülme hizmetlerini düzenler, - Yalnız veya grup halinde gelen turistlerin giriş kapıları ve kalacakları konaklama tesisleri ile turistik hizmet üniteleri arasında her türlü nakil aracı ile nakledilmesine ilişkin hizmetleri yapar veya yaptırır, - Konaklama, sağlık tesisleri, eğlence yerleri ve spor gösterilerinde yer ayırtır, - Doğal, tarihsel veya arkeolojik değerlerin görülüp gezilmesi amacıyla düzenlenen ve gecelemesi olmayan şehir ve yöre turları düzenler (yarım gün, tam gün, gece turları gibi).
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Teleks, Faks, Telefon, Fotokopi makinesi, Diğer büro malzemeleri, - Turizmle ilgili yasa, yönetmelik ve tüzükler, Gezi programları, - Turistik yerleri tanıtıcı yayınlar, Her türlü ulaşım araç biletleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Tur operatörü olmak isteyenlerin; - Genel yeteneği yüksek, Büro işlerinde çalışmaktan hoşlanan, - Başkalarıyla iyi iletişim kurabilen, duygularını anlayabilen ve düşüncelerini aktarabilen, Pratik çözümler üretebilen, yaratıcı, -İkna yeteneği yüksek, Dışa dönük, - Araştırmacı ve girişimci, Yöneticilik özelliklerine sahip, - Dikkatli, ayrıntıları algılayabilen, - Hesaplama yeteneği yüksek, Yabancı dil yeteneğine sahip, -Bir işi planlayıp uygulamaya koyabilen kimseler olmaları gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Tur operatörleri genellikle büro ortamında çalışırlar. Çalışma saatleri düzenli olup, iş değişiklik arz etmektedir. Çalışmalarını zamana bağlı olarak yürüttükleri için stres altında kalabilirler. Çalışırken Turizm Bakanlığı temsilcileriyle, turistlerle, turist rehberleriyle, otobüs- uçak şirket elemanlarıyla iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu meslekte eğitim gören kişiler turizm sektöründe, seyahat acentesi bürolarında, otel, motel, tatil köyü ve benzeri kurumların ön bürolarında teknik eleman olarak çalışabilir veya kendi işyerlerini açabilirler. Ayrıca turizm sektörünün alan olarak genişlemesi söz konusudur. Daha önce, deniz kıyıları ile sınırlanmış sektör, dağ turizmi, orman kampingleri gibi alanlar veya yeni keşfedilen tarihi bölgeleri turizme açabilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Tur operatörlüğü mesleğinin eğitimi; Anadolu Kız Meslek /Anadolu Meslek Liselerinin "Seyahat Acenteciliği" alanı “Operasyon “dalında, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri bünyesindeki "Seyahat Acenteciliği" bölümünde, verilmektedir. Ayrıca, en az lise ve dengi okul mezunu olup, bir yabancı dili kullanabilir düzeyde bilenlere yönelik kamu ve özel sektörce düzenlenen 6 ay gibi kısa süreli kurslarda da mesleki eğitim verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu Kız Meslek Liseleri ile Ticaret ve Turizm Öğretimi genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerine girebilmek için; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı"nda ve okul tarafından yapılan mülakatta başarılı olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Anadolu Kız Meslek /Anadolu Meslek liselerinde 1 yılı yabacı dil olmak üzere ilköğretimden sonra 4 yıl, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinde, ilköğretim sonrası 4 yıl, Eğitimde meslek ve genel kültür dersleri birlikte verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Anadolu Kız Meslek Lisesi ve Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Seyahat Acenteciliği bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Turizm Rehberliği, Host ve Hosteslik (Otobüs), Otobüs İşletmeciliği, Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık), Turizm ve otel işletmeciliği, Turizm ve seyahat işletmeciliği, ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca, Anadolu Kız Meslek Lisesi ve Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Seyahat Acenteciliği bölümünden mezun olanlar üniversitelerin, Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği Konaklama işletmeciliği, Turizm İşletmeciliği, Turizm ve Otel işletmeciliği, Turizm ve Otelcilik, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm İşletmeciliği, Turist Rehberliği, Turizm ve Rehberlik, Seyahat İşletmeciliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Tecrübe kazanmış olan meslek elemanları turizm alanının değişik birimlerine geçiş yapabilirler. Yönetici kadrolarında görev alabilirler.
BENZER MESLEKLER:
Enformasyon Memurluğu,Turist Rehberliği, Otel Yöneticiliği.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Eğitimde öğrencilere 2. sınıftan itibaren turistik tesislerde uygulamalı eğitim gördükleri sürece, işyerleri tarafından asgari ücretin en az %30' u oranında ücret ödenmektedir Ayrıca, hastalık ve iş kazalarına karşı sigortaları bu süre boyunca devlet tarafından yapılmaktadır. Tur operatörleri çalıştıkları gruplarda verdikleri hizmetlere göre farklı kazançlar elde etmektedir. Bir seyahat acentesinde"Tur Operatörü" olarak görev yapan kişinin aylık kazancı seyahat acenteleri ile yaptıkları anlaşmalara göre değişiklik göstermektedir. Bu miktar bazı dönemlerde oldukça yüksek rakamlara ulaşmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.