Arama

Veteriner Hekim

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 6 Aralık 2018 Gösterim: 56.768 Cevap: 2
KaFeM_DE_KaFeM - avatarı
KaFeM_DE_KaFeM
Ziyaretçi
5 Ekim 2006       Mesaj #1
KaFeM_DE_KaFeM - avatarı
Ziyaretçi

VETERİNER HEKİM

Ad:  veteriner.JPG
Gösterim: 606
Boyut:  29.0 KB

TANIM
Sponsorlu Bağlantılar
Hayvan sağlığının korunması için önlemler alan, hastalıklara tanı koyan, tıbbi ve cerrahi girişimlerde bulunarak hastalığın tedavisini sağlayan kişidir.

GÖREVLER

- Hayvanların hastalıklarını teşhis eder,
-İlaç veya ameliyatla tedaviye karar verir,
- Hayvanları hastalıklara karşı korumak için aşı yapar,
- Hayvan sürülerini ve mandıraları kontrol eder,
- Hayvanların yavrulaması ve bakımı hakkında bilgi verir,
-Gıda temizliği ve bulaşıcı hayvan hastalıklarını kontrol eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Steteskop, laboratuar aletleri, her türlü cerrahi malzemeler,
- Yapay tohumlama alet ve malzemeleri,
-Aşı, serum ve tedaviye yönelik ilaçlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Veteriner hekim olmak isteyenlerin;
-Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
- İnceleme, araştırma merakı olan, iyi gözlem yapabilen,
-Fen bilimlerine özellikle biyolojiye ve kimyaya ilgi duyan,
- Hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan,
- Çabuk ve doğru karar verebilen,
- Sabırlı, dikkatli, düzenli,
- Görme, işitme duyuları ile el ve ayakları sağlam,
- Sorumluluk sahibi, kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Veteriner hekimler, büroda çalıştıkları gibi salgın ve paraziter hayvan hastalıkları görüldüğünde sık sık köylere gitmek zorunda da kalabilirler. Hayvanların bulunduğu ortamlar nemli olup havada rahatsız edici koku vardır. Ayrıca hayvanlardan gelebilecek herhangi bir saldırı ile karşılaşabilirler. Veteriner hekim normal çalışma saatleri dışında, resmi tatil günlerinde de çalışmak zorunda kalabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Veteriner hekimler, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı il ve ilçe hayvan sağlığı müdürlüklerinde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Merkez ve Hayvan Islahı ve Üretim Kurumlarında, Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri Bölge Laboratuarlarında, Et ve Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Yapağı ve Tiftik A.Ş, Yem Sanayiinde, belediyelerde, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Laboratuarlarında, ordu hayvan sağlığı ve gıda kontrol hizmetlerinde, ilaç firmaları, özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı gıda sanayiinde, halk sağlığı ve çevre sağlığıyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilir ve kendi kliniklerini açabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen üniversitelerin veterinerlik fakültelerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 5 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler; Fizik, Kimya, Zooloji, Botanik, Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Biyokimya, İç Hastalıkları, Cerrahi, Farmakoloji, Parazitoloji, Bakteriyoloji, Hayvan Besleme, Hayvan Yetiştiriciliği, Hayvan Irkları, bunların bakım metotları, hastalıkları, yapağı, tiftik, deri gibi hayvan ürünlerinin üretimi ve Patoloji, Et ve Süt gibi Hayvansal Ürünlerin Muayene ve Teknolojisi, HayvanlarınSuni ve Tabii Tohumlama Metotları, üretilmesi, dahiliye, cerrahi, doğum gibi konuları kapsayan dersler almakta ve kliniklerde hasta hayvan üzerinde uygulama yapmaktadırlar.


MESLEKTE İLERLEME
Akademik kariyer yapabilirler. Biyokimya, Mikrobiyoloji, Patoloji, Besin Hijyeni, Klinik (Cerrahi, Doğum vb.) gibi alanlarda uzmanlaşabilir, çalıştıkları kurum ve kuruluşların yönetim kademelerinde yer alabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Hayvan sağlığı teknikerliği, tıp doktorluğu.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun vermiş olduğu krediden, çeşitli kurum ve kuruşların burslarından yararlanabilirler.
- Meslek eğitimini tamamlayan veteriner hekimler, işe ilk başladıklarında, asgari ücretin 2 katından az olmamak üzere ücret almaktadırlar. Bu ücret, hizmet süreleri, uzmanlı alanları, çalıştıkları kurum ve kuruluşların yapısı ve büyüklüğüne gör değişebilmektedir. Kendine ait işyeri olanların kazanç durumu çok değişkendir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
· İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2018 01:17
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Veteriner Hekim ve Veteriner Hekimlik


Tıbbın uygulama alanı olan hekimlik, insan hastalıklannın ön­lenmesi, tanısı ve tedavisiyle ilgilenir; veteri­ner hekimliğin uğraşı alanı ise hayvan hasta­lıktandır. Bugün birçok ülkede veteriner he­kimlik, tıpta olduğu gibi özel eğitim gerekti­ren bir uzmanlık dalıdır. Veteriner hekim unvanı ve çalışma izni de yalnızca bu eğitim­den geçerek diploma almış kişilere tanınır. Oysa yüzyıllar boyunca hasta hayvanlann tedavisi, çiftçiler, çobanlar, nalbantlar ve seyisler gibi hayvan bakımıyla uğraşan kişile­rin elindeydi. Bu insanlar, ustadan çırağa âktanlan bilgilerin, geleneksel halk kültürü­nün ve kendi deneyimlerinin ışığında hayvan­lann dertlerine çare bulmaya çalışırlardı.
Sponsorlu Bağlantılar

18. yüzyılın ikinci yansında ilk veterinerlik okullarının kurulmasıyla, veteriner hekimlik bir bilim dalı olarak gelişmeye başladı. Önce Fransa'daki Lyon kentinde, ardından Hanno­ver, Stockholm ve Bologna gibi öbür Avrupa kentlerinde kurulan bu okullann en az 200 yıllık bir geçmişi vardır. Avrupa'dan bir yüzyıl sonra Türkiye'de de, özellikle ordudaki atlann sağlığını korumak amacıyla askeri okullarda veterinerlik sınıflan açıldı. 1910'da bu sınıflardan Askçri Baytar Mektebi adıyla ayn bir okul doğdu (çünkü o zamanlar veteri­nerlere "baytar" denirdi). 1921'de Mülkiye Baytar Mektebi ile birleşen bu okul, bugünkü Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin de çekirdeğidir. Günümüzde, hayvancılığa öteden beri büyük önem veren Türkiye'deki veteriner fakültelerinin sayısı yediyi bul­muştur.

Veterinerlik Eğitimi


Veteriner olmak isteyenler her şeyden önce hayvanlan sevmeli ve onlarla iyi anlaşabilmelidir. Aynca biyoloji, kimya, fizik ve matema­tik gibi bilim dallarında zorlu sınavlann uygu­landığı bu eğitim oldukça uzun ve güç, çalış­ma koşulları da genellikle ağırdır. Gene de veteriner fakülteleri birçok ülkede büyük rağbet görür ve bu mesleği seçenler pek çok alanda çalışma olanağı bulurlar.

Veterinerlik eğitiminin süresi Türkiye'de ve Avrupa ülkelerinin çoğunda beş, ABD'de yedi yıldır. Öğrenciler daha çok at, sığır, koyun, keçi, köpek, kedi ve tavuk gibi evcil hayvanların bakımını ve beslenmesini, anato­misini (vücut yapısını), fizyolojisini (vücudun ve organların işleyişini), patoloji ve mikrobi­yolojisini (hastalıkları ve nedenlerini) öğre­nirler. Daha ileri sınıflarda, hasta hayvanların tedavisi ve ameliyatı konusunda eğitim görür­ler. Bu arada, balıklar ya da hayvanat bahçelerinde beslenen hayvanlar gibi daha az bili­nen türler konusunda bilgilerini artırırlar. Kuramsal dersleri başanyla tamamlayan öğ­renciler, fakülte kliniklerine ya da hayvan hastanelerine getirilen hasta hayvanların ba­kımıyla ilgilenerek ve hastanelerde staj yapa­rak uygulama alanında deneyim kazanırlar.

Meslek ve Çalışma Alanları


Yeni mezun olan veterinerlerin bir bölümü, kamu kuruluşlarında ya da özel kliniklerde pratisyen hekim olarak çalışmaya başlar. Ge­nellikle deneyimli veterinerlerin yanında sür­dürülen bu asistanlık döneminde, hayvanların genel sağlık sorunlarıyla ve bütün hastalıkla­rıyla ilgilenirler. Bazıları ise, diploma aldık­tan hemen sonra ya da pratisyen olarak yeterince deneyim kazandığında belirli bir uzmanlık alanı seçer. Örneğin kimisi çiftlik hayvanlarının, kimisi hayvanat bahçelerinde­ki ender türlerin, kimisi de evlerde beslenen küçük hayvanların hastalıkları konusunda uz­manlaşır.

Daha başka olanaklar da vardır. Çünkü, hayvan sağlığını korumanın dışında, evcil hayvan soylarının ıslahı, hayvansal üretimin artırılması, salgın hastalıkların önlenmesi ve hayvansal besinlerin insan sağlığı açısından denetlenmesi gibi birçok konuda veterinerle­re görev düşer. Bu yüzden, isteyenler veteri­ner fakültelerinde öğretim görevlisi olarak çalışmayı, isteyenler de ilaç ve gıda sanayisi kuruluşlannda ya da devlet eliyle kurulmuş araştırma enstitüleri ile laboratuvarlarında görev almayı seçebilirler. Kuduz, ruam ve şap hastalığı gibi tehlikeli hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek, aşı ve serumlan hazırla­mak bu enstitülerdeki veterinerlerin göre­vidir.

Pratisyenliği seçen bir veteriner hekimin günleri, en az doktorlarınki kadar yoğun bir çalışma temposu içinde geçer. Özel kliniklerde çalışanlar, küçük ev hayvanlarının muaye­ne ve tedavisini bu kliniklerde yaparlar. Ama bazen, çok hasta olan hayvanlara bakmak üzere evlere ya da at, sığır gibi büyük hayvanları muayene etmek üzere çiftliklere gitmeleri gerekir. Örneğin trafik kazası geçir­miş bir köpeğin ya da doğum yapmak üzere olan bir ineğin yardıma gereksinimi vardır. Kullanılan ilaç ve araçların çoğu, doktorların insanlar için kullandıklarıyla aynıdır. Örneğin yaralı bir hayvanın kemiklerinde kırık olup olmadığını anlamak için röntgen filmi çekilir, yaralar dikilir, gerekiyorsa ameliyat uygulanır ve bulaşıcı hastalıklara karşı aşı yapılır. Vete­rinerlerin görevi her şeyden önce hasta hay­vanları iyileştirmek ve sağlıklı hayvan soyları­nın yetişmesini sağlamaktır. Ne var ki, tedavi edilemeyecek kadar yaşlı ya da iyileşemeye­cek kadar ağır hasta olan hayvanların acı çekmesini önlemek üzere yaşamlarına son vermek de gene veterinerlere düşer. Hayvan­ların yavrulamasını engellemek için sahiplerinin isteğiyle yapılan kısırlaştırma ameliyatları da özellikle ev hayvanlarına çok sık uygu­lanır.

İlaç önermek ve ameliyat yapmak dışında, hayvanların hastalıklardan korunması ve sağ­lıklı yaşaması konusunda sahiplerini bilgilen­dirmek de veterinerlerin görevidir. Örneğin, köpek yavrularını gençlik hastalığı ya da leptospiroz gibi ölümcül ve tehlikeli hastalık­lara, atları tetanosa, koyunları da bütün sürüyü sarabilecek salgın hastalıklara karşı aşılamak gerekir. Ayrıca çiftliklerdeki beslenme ve barınma koşullarını iyileştirecek öneri­ler getiren bir veteriner, hem hayvanların sağlığını güvenceye alır, hem de bu hayvan­lardan sağlanan ürünlerin niteliğini ve mikta­rını artırır.
MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2018 01:20
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Vet.Hekim - avatarı
Vet.Hekim
Ziyaretçi
3 Eylül 2010       Mesaj #3
Vet.Hekim - avatarı
Ziyaretçi
Veteriner Hekimliğin ortaya çıkış hikayesi şudur,
150-200 yıl önce tüm canlılar ve hastalıklarıyla sadece varolan tek tip hekimler ilgileniyordu,ancak hayvan nufusu insan nufusunun onlarca kat fazlası olduğundan ve insanlara pek çok hastalık bulaştığından tıpta bir uzmanlık dalı olarak veteriner(hayvanla ilgili olan demektir) hekimliği(doktor)ihtiyacı hissedilerek bu dalda uzmanlaşma başlamıştır.
İnsan sağlığı ve rafahının korunması her ne olursa olsun birinci öncelikli görevidir veteriner hekimlerin.

Hayvanlar sağlıklı olursa ondan faydalanan ve birlikte yaşayan tüm insanların da sağlığı korunmuş olur.Yani koruyucu hekimdir veteriner hekim.

Ancak son yıllarda durum biraz saptırılmış abuk subuk yakıştırmalar yapılmış,kedi köpek tedavi eden falan gibi söylemlerle bu güne gelmiştir.

Veteriner hekim insan sağlığını korumak adına hayvanlara hertürlü müdahaleyi yapar,özellikle dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde GIDA GÜVENLİĞİNİN ANAHTARIDIR.Her türlü hayvan orjinli gıda maddesi veteriner hekim onayından ve kontrolünden geçer,gıda mühendislerinin değil.Gıda mühendisleri alet ekipmanların gıda maddeleriye uyumlu çalışmasından,ambalaj malzemelerinden ve üretim alanında kullanılan makine teçhizatın işleyişinden ve projelendirilmesinden sorumlu bir çeşit proje müdendisidir.ama Türkiye'nin bozuk yapısı bu meslek grubunu gıdanın her çeşidi hakkında yorum yapma ve çalışma imkanı sunmuştur ancak avrupa ve amerika kıtasında hiç bir ülkede böyle bir uygulama yoktur.

Bu Türkiye'de gıda konusunda çatışmalara ve karmaşalara neden olmuş gıda mühendisleri kendilerini bu konuda tek yetkili meslek grubu olarak görmüşlerdir öyleki devletin hatalı kanunları ve mevzuatları tüm dünyadan ayrı ve uyumsuz düzenlenerek bu karmaşayı artırmıştır.AB üyeliği ile hepsi bitecektir.

Üzücü olan bu meslek grubunun bugüne kadar yanlış yönlendirilmesidir,ancak doğruyu bulacaklar,dünyadan daha iyi bilmiyorsak tabi !!!

Anlaşılacağı üzere Veteriner Hekimlik,tıbbın bir uzmanlık dalıdır ve hayvan ile ilgili olan her alanda görev ve sorumlulukları vardır.Tıp eğitimi almış bunun yanında pek çok konuda başta gıda ve mikrobiyoloji olmak üzere uzman kişilerdir.Avantajı şudur veteriner hekimliğin,bakış açınız çok geniştir olaylara karşı,anatomi,cerrahi,dahiliye,parazitoloji,jinekoloji,embriyoloji,gıda hijyeni ve üretimi teknolojileri,hijyen sanitasyon,histoloji,pataloji,farmakoloji,travmatoloji ve ortopedi,beslenme ve hastalıkları,klinik mikrobiyoloji,gıda mikrobiyolojisi ,laboratuvar eğitimleri ayrı ayrı saydığım tüm bilim dallarının olmak üzere yaklaşma şansımız vardır ve tam bir HEKİM olarak yetiştirilmekteyiz.Hekimlik mesleği kolay bir meslek değildir ve dünyada işi en zor olan Hekimlerdir veteriner hekimlerdir.

Bu açıdan bakıldığında Veteriner Hekimliğin neden tüm dünyada bu kadar önemli olduğunu,başta insan sağlığının korunmasında neden bu kadar öneme sahip olduğunu biraz olsun anlatmak istedim.

Herkes işini yapmalı,dünyanın evrensel işleyişinden biz Türkiye olarak daha birşey öğrenemedik,öğrenseydik zaten bugün daha iyi bir konumda oluruz
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2018 01:21

Benzer Konular

8 Kasım 2016 / Daisy-BT Bilim ww
12 Ocak 2011 / thedoctor_611 Meslekler
7 Haziran 2009 / careless_WhispeR X-Sözlük
8 Nisan 2010 / LaSalle X-Sözlük