Arama

Sistem Mühendisliği

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 30 Ağustos 2007 Gösterim: 6.155 Cevap: 1
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
19 Ekim 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Sistem Mühendisliği

Sponsorlu Bağlantılar
Sistem Mühendisliği belirli maliyet ve zaman kısıtları içinde, karmaşık sistemlerin modellenmesi,iyileştirilmesi, üretimi, kontrölü ve tasarımına yönelik bir mühendislik dalıdır. Temel amacı, uygun metodoloji, prosedürler ve uygun teoriler kullanarak gerçek hayatta karşılaştığımız büyük ölçekli ve kapsamlı problemlere sistem yaklaşımı ile çözüm geliştirmektir. Sistem yaklaşımı, sistemi, oluşturan parçalara ayrı ayrı odaklanmak yerine tüm sistemi bir bütün olarak ele alan, disiplinler arası bir yaklaşımdır.
Günümüz dünyasında, karmaşık sistemler genellikle teknik, biyolojik, sosyolojik, çevresel, endüstriyel, politik, finansal ve ekonomik sistemlerden en az birkaçının bir bileşkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sistem mühendisliği programlarının amacı, işlevsel olarak tek ve bütün bir birim olan karmaşık sistemlere yönelik tüm temel kavram, araç, ve metotları öğrenciye sunmaktır. Sistem mühendisleri bu tip sistemlerin modellenmesi, kontrolü ve optimizasyonu (en iyileme) ile ilgili çalışır. Ayrıca sistemin farklı unsurları arasındaki ilişkileri ve etkileşimleri ortaya çıkarır.
Yeditepe Üniversitesi Sistem Mühendisliği bölümü bünyesinde Endüstri Mühendisliği ve Kontrol-Otomasyon Mühendisliği opsiyonları, birbirini destekleyen ve bütünleyen bir yapıda yer alır.
Bölümümüzde, ilk iki sene ağırlıklı olarak ileri mühendislik çalışmaları için gerekli olan fen ve temel mühendislik altyapısı sağlanır. Daha sonraki iki yılda ise modern sistem mühendislerinin gereksinim duyacağı disiplinler arası mühendislik aktiviteleri için gerekli olan bilgisayar uygulamalarını da kapsayan profesyonel düzeyde bilgi birikimi kazandırılır. Dördüncü yılda öğrencilere verilen bitirme projeleri endüstriyel ve hizmet sistemleri uygulamalarında karşılaşılan gerçek problemleri içerir ve öğrencilerin yaratıcılık ve motivasyonlarını artırmalarına olanak sağlar. Eğitim programında ağırlık, yöneylem araştırması, iletişim sistemleri, karar destek sistemleri, sayısal sistemler, kontrol ve kumanda sistemleri, üretim ve yönetim sistemleri hakkındaki teorilere ve bunların pratik uygulamalarına verilmiştir.
Sistem Mühendisliği, farklı disiplinlerden, örneğin bilgisayar bilimi, yöneylem araştırması, kontrol mühendisliği gibi çeşitli yöntemleri bir arada kullanabilen bir mühendislik dalıdır. Sistem Mühendisliğinin önemli bir desteği bilgisayar teknolojisidir. Bilgisayar teknolojisi sadece mühendislik ve matematiksel hesaplamalar açısından değil, simülasyon, otomatik kontrol, diğer bilgilerin değerlendirilmesi ve otomatik görev atama işlemlerinde de önemli rol oynamaktadır.



Basit alt sistemlerin ve ya bu alt sistemlerden oluşan karmaşık sistemlerin tasarımını, üretimini ve bakımını, zaman ve maliyet kısıtlarını da göz önünde bulundurarak, gerçekleştirmek amacını taşır. Günümüz dünyasında, karmaşık sistemler genellikle teknik, biyolojik, sosyolojik, çevresel endüstriyel, politik, finansal ve ekonomik sistemlerden en az birkaçının bir bileşkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sistem mühendisliği programları, işlevsel olarak tek ve bütün bir birim olan bu karışık sistemlerin analizi için gerekli tüm temel kavram, araç ve metotları öğrenciye sunar. Farklı disiplinlerden çeşitli yöntemleri bir arada kullanabilen sistem mühendisliği programlarını en temel araçlarından bir tanesi de bilgisayarlardır. Sistem mühendisleri çok farklı alanlarda faaliyet gösteren kurumlar içinde oldukça farklı birim ve kademelerde (Üretim, planlama, kontrol, yönetim gibi) görev alabilirler.



YaKaMoZcuk - avatarı
YaKaMoZcuk
Ziyaretçi
30 Ağustos 2007       Mesaj #2
YaKaMoZcuk - avatarı
Ziyaretçi
SİSTEM MÜHENDİSİ
________________________________________________________
TANIM
Sponsorlu Bağlantılar

Teknik, ekonomik, biyolojik, endüstriyel ve politik sistemleri birleştirerek analiz eden, iş dünyasının bütün sektörlerinde oluşan ve oluşturulacak sistemlerin tasarımını , üretimini ve geliştirilmesini maliyet unsurunu da göz önünde bulundurarak gerçekleştiren kişidir.


GÖREVLER
-

Tasarlanacak olan sistemin amaçlarını belirler,
- Belirlenen amaçlara göre, oluşturulacak sistemin elemanlarını belirler, - Sistemin, firmanın faaliyet planlarına uygunluğunu inceler, - Sistemin maliyet hesaplamalarını yapar, - İletişim sistemi, karar destek sistemi haberleşme sistemi, üretim sistemi, yönetim sistemi gibi sistemlerin alt sistemlerle, firma çevresiyle ve birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol eder, - Sistemlerin geliştirilmesi çalışmalarında bulunur, - Ayrıca zaman zaman firma projelerinin yürütülmesini sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-

Çeşitli büro malzemeleri,
- Bilgisayar, - Çeşitli ölçüm aletleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER


Sistem mühendisi olmak isteyenlerin;
-Üst düzeyde akademik yeteneğe, -Üst düzeyde analiz yeteneğine sahip, - Analitik düşünme yeteneği güçlü olan, - Şekil-uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, - Kendisini sürekli yenileme gereği duyan, - Araştırmayı seven kimseler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Sistem mühendisleri genellikle büro ortamında oturarak, bazen de fabrikada üretimin yapıldığı yerde ayakta çalışırlar. Kişi çalışırken yöneticilerle, meslektaşlarıyla ve firmadaki diğer elemanlarla iletişim halindedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi Yeditepe Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesinin “Sistem Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI


Bu bölümler Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) “Sayısal (SAY)” puan ile öğrenci almaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Bu programın eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler Yabancı Dil, Genel Kimya, Fizik, Matematik, Bilgisayar Programlama, Mühendislik Ekonomisi, İstatistik, Maliyet Ekonomisi, Materyal, Termodinamik, Elektrik Mühendisliği, Lineer Cebir, Maliyet Mühendisliği, Analiz, Elektrik ve Sistem Mühendisliği, Sistem Dizaynı, Yöneylem Araştırmalar, Proje Yönetimi, Kontrol ve Kalite Yönetimi gibi dersler alırlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI


Sistem mühendisleri, endüstriyel kurumlar, finans, çevre, sağlık kurumları, ulaştırma ve iletişim işletmeleri gibi çok farklı alanlarda iş bulma olanağına sahiptir. Bu kişiler kamu veya özel kurum ve kuruluşların satış yönetimi, proje yönetimi, üretim ve planlama bölümlerinde görev yapabilirler. Ülkemizde sistem mühendisliği çok yeni bir alan olup yeterince tanınmamaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

Lisans eğitiminden sonra alanlarında mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler.
Sistem mühendisleri çalıştıkları işyerlerinde proje yardımcısı, proje yöneticisi ve departman müdürü gibi unvanlarla göreve başlarlar ve çalıştıkları firmanın en üst kademelerine kadar yükselebilirler.

BENZER MESLEKLER:

Endüstri mühendisi, Bilgisayar mühendisi.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU


Eğitim süresince öğrenciler kamu ve özel kurum ve kuruluşların, ayrıca Yeditepe Üniversitesinin bu bölümündeki en başarılı iki öğrencisine sağladığı burs imkanlarından yararlanabilir,üniversite eğitimi süresice Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenim ve katkı (harç) kredisinden faydalanır.
Sistem mühendisleri, çalıştıkları firmanın yapısı ve büyüklüğüne göre ücret elde ederler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.


Benzer Konular

1 Nisan 2008 / NihLe Taslak Konular
11 Temmuz 2014 / _Yağmur_ Meslekler
28 Temmuz 2012 / Mystic@L Taslak Konular
22 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Bilgisayar