Arama

Ev Cihazları Teknisyeni

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 27 Temmuz 2009 Gösterim: 4.611 Cevap: 1
EgeDenizi - avatarı
EgeDenizi
Ziyaretçi
27 Temmuz 2009       Mesaj #1
EgeDenizi - avatarı
Ziyaretçi
Programın Amacı

Sponsorlu Bağlantılar
Ev Cihazları Teknolojisi programının amacı, evlerde kullanılan elektrikli araçların bakım ve onarımını yapacak elemanlar yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Ev Cihazları Teknolojisi programında matematik, iklimlendirme ve soğutma, elektroteknik, dijital elekronik, endüstriyel elektronik, teknik resim, temel elektronik, ev gereçleri elektriği, buzdolapları, çamaşır makineleri , bilgisayar, klimalar, ev gereçleri I ve II, müşteri ilişkileri ve işletmelerde davranış gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Eğitimin Süresi Ve İçeriği

Eğitim dört yarıyıl süresince devam eder,toplam iki yıldır.Birinci ve ikinci yılların sonunda her yıl için 4'er hafta olmak üzere toplam 8 hafta Endüstriye Dayalı Öğretim,yani staj yapılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Ev Cihazları Teknolojisi programında okumak isteyenlerin fiziğe ilgili ve bu konuda başarılı, ellerini ustalıkla kullanabilen, el göz koordinasyonu yeteneğine sahip, bedence sağlam ve güçlü, görme güçlüğü olmayan, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Ev Cihazları Teknolojisi programını bitirenlere Ev Cihazları Teknikeri unvanı verilir. Ev cihazları teknikeri evlerde kullanılan çamaşır makinesi, buzdolabı, klima gibi elektrikli aletleri, işletmede veya yerinde onarır, onarım işletmelerinde personelin iş planını yapar, ev gereçleri üreten işletmelerin yeni ürün tasarlama birimlerinde mühendislere yardımcı olur.

Çalışma Alanları

Ev cihazları teknikerleri beyaz eşya üreten fabrikalarda, bakım ve onarım işlerini yürüten işletmelerde görev alabilirler veya kendi işlerini kurabilirler.

Alıntıdır.

EgeDenizi - avatarı
EgeDenizi
Ziyaretçi
27 Temmuz 2009       Mesaj #2
EgeDenizi - avatarı
Ziyaretçi
Ev Cihazları Teknolojisi Bölümünde Okutulan Derslerin İçerikleri

Sponsorlu Bağlantılar
1. YARIYIL

İklimlendirme Ve Soğutma

İklimlendirme ve soğutmanın teknolojisinin tarihsel gelişimi , temel iklimlendirme ve soğutma kavramları, termodinamik temel kavramları ve birimler , termodinamik kanunları , ısı transfer yöntemleri, basınç ve sıcaklık ölçüm metodları , akışkanlar mekaniği temel kavramları ve uygulamaları. Soğutma yöntemleri ve mekanik soğutma usulleri.

TEKNİK RESİM

Teknik resim araçları, standart resim kağıtları, teknik resim çizme tekniği, geometrik çizimler, tasarı geometri, izdüşüm teorisi, görünüş tamamlamak, kesit görünüşler, yardımcı görünüşler, kroki çizimler, ölçülendirme, perspektif çizimler. Teknik resim ve proje okuma.

ATELYE İŞLEM GEREÇLERİ VE GÜVENLİK

Atelye ortamındaki tehlikeler ve güvenlik önlemleri, el ve makine işlemleri, bağlama, lehimleme, birleştirme,bakır boru işleme temrinleri, temel elektrik ve elektronik devreleri kurma, devre dizaynı.

ELEKTROTEKNİK

Elektrik enerjisi, elektrik akımı ve çeşitleri, elektrik devre çeşitleri, devre elemanları, devre analizi, akım-gerilim-direnç ölçme teknikleri, ohm yasası, kirşof yasaları, , empedans devreleri, manyetik alan ve kanunları., transformatörler, elektrik motorları temel çalışma ilkesi.

BİLGİSAYAR KULLANMA - I

Bilgisayarın tarihçesi, kullanım alanları ve nedenleri, bilgisayar donanım ve yazılımı, çevre birimleri ile bunların bir bilgisayar sisteminde birlikte çalışmalarının anlaşılması..Disk işletim sistemi (DOS) ve windows işletim sistemi.

2. YARIYIL

SOĞUTMANIN TEMEL İLKELERİ

Soğutma çevrimleri ve sıkıştırmalı soğutma çevrimi.Soğutma sistemini meydana getiren temel mekanik devre elemanları, kompresörler , kondanserler , evaparatörler , soğutucu akışkanlar ,yağlama yağları, drayer ve süzgeç ,bağlantı boruları ve diğer mekanik aksamların , ısı eşanjörleri yapıları , çalışmaları , çeşitleri ve özellikleri. Soğutma sistemlerindeki temel elektrik devre elemanları ,soğutma sistemleri elektrik devreleri ve çalışması. Arızalar ve arıza arama mantığı.

EV GEREÇLERİ ELEKTRİĞİ

Ev gereçlerinde kullanılan elektriksel komponentlerin sistem ve ünitelerin tanıtımı , temel çalışma prensipleri. Elektriksel ve elektronik ölçme kontrol sistemleri ve yöntemlerinin tanıtılması. Ev cihazlarında kullanılan sensör ve transduserlerin yapısı ve çalışması. Ev gereçleri uygulamalarına zemin oluşturmak üzere teorik bilgi ve kuramların verilmesi.

EV GEREÇLERİ - I

Küçük ev aletlerinin komponentleri, çalışma prensipleri, üretim aşamaları, arızaları ve giderilmesi, montaj ve demontajı, servis ve kullanım bilgileri.

MESLEKİ TEKNİK RESİM

Ev gereçlerinde kullanılan meslek resim sembollerinin tanıtılması, resim ve proje çizme - okuma becerisinin kazandırılması. Teknik katalog ve dokümanları okuyabilme bilgi ve becerisinin geliştirilmesi.

BİLGİSAYAR KULLANMA II

Paket program olarak word kelime işlemcisinin tanıtımı kullanımı ve uygulamalarının yapılması.Excel tablolama programının tanıtılması ve uygulamalarının yapılması

3. YARIYIL

BUZDOLAPLARI

Buzdolabının tarihsel gelişimi ve yeni teknolojideki buzdolapları (tek kapılı, iki kapılı, no frost, multi flow , derin dondurucular) ve özellikleri ile iklim sınıfları. Buzdolaplarının komponentleri,mekanik ve elektriksel donanımı, çalışma prensipleri, üretim aşamaları, arızaları ve giderilmesi, montaj ve demontajı, servis ve kullanım bilgileri. Soğutma teknolojileri.

ÇAMAŞIR MAKİNALARI

Çamaşır makinalarının komponentleri,mekanik ve elektriksel donanımı, çalışma prensipleri, program akış diyagramlarına göre devre şemalarını okuma, üretim aşamaları, arızaları ve giderilmesi, montaj ve demontajı, servis ve kullanım bilgileri. Çamaşır yıkama teknolojileri.

ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK

Yarı iletken devre elemanları transistör, fet ve mosfet transistörler, tristör ve triyağın yapısı, çalışması, özellikleri. Dıyak, UJT, PUT, SUS, SBS gibi Tetikleme devre elemanlarının yapısı çalışması, özellikleri. Operasyonel amplifikatörler, konvertörler ve lojik devreler ve uygulamaları. Endüstriyel elektroniğin ev gereçlerinde ısı, nem, zaman, seviye ölçümü gibi kontrol sistemleri ile çamaşır makinaları, robomasterler gibi motor hız kontrollerinde güç devrelerindeki uygulama alanları.

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ-I

Müşteri , iç müşteri, dış müşteri kavramları, müşteri ilişkileri kavramı, müşteri beklentileri, müşteri memnuniyeti, müşteri şikayeti, müşteri bağlılığı, müşteri odaklı yönetim.

BİLGİSAYAR KULLANMA - III

Bir CAD çalışma istasyonu unsurları . Mutlak , polar ve relatif koordinatlar . Çizim programının yapıları . Auto CAD komutları , ana çizim komutları , yardımcı komutlar, görüntü komutları, edit komutları , sorgulama komutları. İki boyutlu çizim uygulmaları.

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA - I

Öğrencinin ilgi alanına göre elektrik ve elektronik devre dizaynı ve proje çalışmaları yaptırıp devre kurma, çalıştırma ve analiz etme konularında becerilerin geliştirilmesi.

İKLİMLENDİRMENİN TEMEL İLKELERİ

Temel iklimlendirme terim deyim ve ifadeleri, iklimlendirmede temel unsurlar, iklimlendirmede proje aşaması , montaj aşaması ve işletilmesi sırasında göz önüne alınması gerekenler. Psikrometrik diyagramlar ve okunması

4. YARIYIL

KLİMALAR

Klimaların komponentleri,mekanik ve elektriksel donanımı, çalışma prensipleri, üretim aşamaları, arızaları ve giderilmesi, montaj ve demontajı, servis ve kullanım bilgileri. İklimlendirme teknolojileri.

EV GEREÇLERİ - II

Isıtıcı ve pişiricilerin komponentleri,mekanik ve elektriksel donanımı, çalışma prensipleri, üretim aşamaları, arızaları ve giderilmesi, montaj ve demontajı, servis ve kullanım bilgileri.

BULAŞIK MAKİNALARI

Bulaşık makinalarının komponentleri, mekanik ve elektriksel donanımı, çalışma prensipleri, program akış diyagramlarına göre devre şemalarını okuma, üretim aşamaları, arızaları ve giderilmesi, montaj ve demontajı, servis ve kullanım bilgileri.

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ-II

Müşteriyle iletişim, müşteri tipleri, profilleri ve davranış şablonları, müşteri ve tedarikçi psikolojileri, firma imajı, firma politikaları ve stratejileri, misyon, vizyon, toplam kalite, satış sonrası hizmetler, tüketiciyi koruma kanunu

BİLGİSAYAR KULLANMA - IV

İki boyutlu elektrik ve elektronik devrelerinin çizim uygulamaları. Üç boyutlu çizim komutları, yüzeyler ve katılar. Üç boyutlu düzenleme komutlarının öğrenilmesi ve üç boyutlu çizim uygulamalarının yapılması

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA-II

Öğrencilerin kendi ilgi ve isteklerine göre seçtikleri ürün gruplarından biri üzerinde proje ve seminer hazırlayıp bu konuda uzmanlaşmalarını sağlamak.

YÖNETİM DENETİM VE ORGANİZASYON

Serviste ve işletmede yönetim ilişkileri, iş örgütlenmesi, üretimde iş paylaşımı ve planlaması, iş yaşamında denetleme etkinlikleri, ast-üst ilişkileri. İşletmede başarılı çalışan ve yönetici olmanın ölçüsünün belirlenmesi.