Arama

Mekatronik Teknisyeni

Güncelleme: 10 Haziran 2007 Gösterim: 55.762 Cevap: 0
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
10 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
MEKATRONİK TEKNİSYENİ
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

TANIM

Her türlü mekanik, elektrik, elektronik, kontrol sistemlerinin kurulması, onarım ve bakımı aşamalarında mekatronik mühendisi ve teknikeri gözetiminde çalışan kişidir.

GÖREVLER

Mekatronik teknisyeni; - Mekatronik (elektro-mekanik) sistemlerin kurulmasında çalışır, - Sistemlerin bakımını yapar, - Sistemlerin denetimini yapar ve tespit ettiği arızaların giderilmesini sağlar, - Çalıştığı yerin ve araçların düzeli olmasını, araçların verimli çalışmasını sağlar, - Gerekli kayıtları tutar, raporları hazırlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Bilgisayarlar, Elektronik ve elektrik ölçme kontrol alatleri,
- Hidrolik ve pnömatik araçları, Çeşitli el takımları, Test cihazları,

- Sensörler, Robotlar, Torna, freze, C.N.C gibi üretim tezgahları,
- Çeşitli endüstriyel yağlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Mekatronik teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Sayısal yeteneğe sahip,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme ve çizim yeteneğine sahip,
- Dikkatli, ayrıntıları algılayabilen,
- Mekanik yeteneği olan, elektronik makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
- Matematik ve fen bilimlerine ilgili,

- Yeniliklere açık araştırıcı,

- Algılama, sayı ve sembollerle akıl yürütme, karar alma ve analiz etme yeteneğine sahip kimseler olması gereklidir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Çalışma ortamı genellikle atölye ve fabrika gibi kapalı alanlardır. İşyerlerinin otomasyon kısımları, otomasyona yönelik tamir bakım ve üretim alanlarında çalışırlar. İşin niteliğine göre kirli, yağlı, gürültülü ve basınçlı hava kullanılan ortamlarda çalışırlar. Birinci derecede makine, ölçme sistemleri ve araç-gereçlerle ilgilidirler. Görevleri gereği genellikle ayakta, eğilerek çalışırlar. Çalışırken mühendisler, teknikerler, müşteriler ve diğer çalışanlarla iletişim kurarlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Mekatronik, mekanik, elektronik, elektrik, bilgisayar alanlarının bir araya gelmesiyle ortaya çıkan ve son derece hızla gelişen bir daldır. Bu nedenle mekatronik teknisyenleri otomasyon sistemlerinin kullanıldığı endüstriyel üretim yapan işletmeler, otomotiv endüstrisi, savunma sanayi, malzeme işleme, görüntüleme endüstrisi, kopyalama makineleri, tüketici ürünleri, bankacılık,kimya, tıp, tarım, inşaat gibi alanlarda çalışan firmalarda iş bulma olanağına sahiptirler. Kendi işyerlerini de açabilirler. Özellikle robot teknolojisi kullanan işletmelerde mekatronik teknisyenine ihtiyaç duyulmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi anadolu teknik ve anadolu meslek liselerinin mekatronik bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Mesleğin eğitimine girebilmek için; Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavına müracaat etmek, Anadolu teknik ve Anadolu meslek liselerinin mekatronik alanını tercih etmek ve başarılı olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi Anadolu meslek liselerinde 4 yıl, Anadolu teknik liselerinde ise 5 yıldır. Eğitim süresince; Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Coğrafya, Matematik, Yabancı Dil, Biyoloji ve Sağlık Bilgisi, Fizik, Kimya, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Milli Güvenlik Bilgisi, Felsefe gibi kültür dersleri, Teknik Resim, Meslek Resim, Bilgisayara Giriş, CAD(Bilgisayar Destekli Çizim) ve CNC, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Mekanik, Mekanik Atölyesi, Endüstriyel Elektronik Atölyesi, Metal Bilgisi, Temel Elektronik gibi teorik ve uygulamalı dersler okutulmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

Anadolu teknik ve Anadolu meslek liselerinin mekatronik bölümünden mezun olanlar istedikleri taktirde Meslek Yüksek Okulları Endüstriyel Kalıpçılık, Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Mekatronik, Otomotiv, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Sondajcılık, Tarım Alet ve Makineleri, Metalurji Malzeme, Gemi Makineleri, Metalografi ve Malzeme Muayenesi, Termik Santral Makineleri, Termik Santrallerde Enerji Üretimi önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gerekli koşulları sağlamaları halinde bu bölümlere yerleştirilebilirler. Ayrıca mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve Elektrik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Mekatronik Öğretmenliği, Kalıpçılık Öğretmenliği, Makine Resmi ve Kontruksiyon Öğretmenliği, Otomotiv Öğretmenliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Uçak Elektrik - Elektronik, Uçak Gövde-Motor lisans programlarını tercih etmeleri halinde ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Özel işyerlerinde çalışanlar deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi v.b. olarak yükselebilmektedirler. Kendileri işyerini de açabilmektedirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

3308 sayılı kanun gereği 3 . sınıfta işletmelerde eğitim görürler. İşletmelerde eğitim gördükleri sürede asgari ücretin % 30 undan az olmamak üzere ücret alırlar. Öğrenciler eğitim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta ettirilir Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar teknik hizmet sınıfının ücretini alır, zam ve tazminatlardan yararlanır aldıkları ücret asgari ücretin en az 2-3 katıdır. Özel sektör işyerlerinde çalışanlar da asgari ücretin 2-3 katı düzeyinde ücret alırlar. Tecrübe arttıkça alınan ücrette artış söz konusu olmaktadır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları ve İşyerleri,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi ,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.


Benzer Konular

16 Kasım 2018 / Misafir Mühendislik Bilimleri
23 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Meslekler
10 Haziran 2013 / Elçin Meslekler
15 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Meslekler