Arama

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 21 Ağustos 2013 Gösterim: 6.465 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, bir koruyucu ruh sağlığı hizmetidir. Eğitim kurumları bu hizmetin uygulama alanlarından bir tanesidir. Ruh sağlığı açısından normal, ancak gelişimsel ve uyum sorunları olan herkesin bu hizmetlere ihtiyacı vardır. Örneğin, yeni okula gelmiş bir öğrencinin uyum sorunu olabilir, arkadaşsızlık çekebilir, bir başka öğrencinin sınavlara ilişkin kaygısı olabilir ya da bir üst eğitim kurumu veya meslek seçimiyle ilgili yardım isteyebilir vb. gibi. İşte, tüm bu sorunlara, psikolojik danışma ve rehberlik programlarından mezun olan psikolojik danışmanlar (ki Milli Eğitim Bakanlığı'nda bu kişilere, öğretmenlik haklarından yararlansınlar diye, rehber öğretmen denilmekte) yardımcı olabilirler. Eğitim ortamında öğrencilere, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunulduğu takdirde, öğretim ve yönetim işleri kolaylaşacak, hem geleceğin yetişkinleri olan çocuk ve gençlerin, dolayısıyla toplumun ruh sağlığı korunmuş hem de çağdaş eğitim ortamı sağlanmış olur. Rehberlik hizmet alanına ve problem alanın göre kendi içinde ayrılmaktadır. Hizmet alanına göre; eğitim, sağlık ve sosyal rehberlik olarak ayrılır. Problem alanına göre ise kişisel, eğitsel ve mesleki rehberlik olarak ayrılmaktadır.

Psikolojik Danışmanlık

Psikolojik danışmanlık yapabilmek için, lisans düzeyinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümünü bitirmek gerekmektedir. Psikolojik Danışmanlar, klinik psikologlar ve psikiyatristlerden farklı olarak, "hastalık" durumundaki, ilaç tedavisi gerektiren psikolojik rahatsızlıklarla ilgilenmezler. Çocuk, ergen, yetişkin, yaşlı, çiftler ve aile gibi çok çeşitli danışan gruplarıyla çalışmak üzere kendilerini geliştirerek, uzmanlaşabilirler.

Tarihi

Rehberlik hizmeti Amerika'da 20. yüzyılın başlarında mesleki rehberlik olarak ortaya çıkmıştır. Eli Weaver, 1906'da Meslek Seçme kitabı yayınlamıştır. Rehberlik hareketinin kurucusu olarak bilinen Frank Persons, 1908'de Boston'da kurduğu mesleki rehberlik bürosuyla gençlere seçecekleri mesleklerle ilgili danışma hizmeti vermiştir. Amaç, gençlerin, kendi imkân ve yeteneklerine en uygun mesleği seçmelerine ve bu mesleğe hazırlanarak girmelerine yardım etmektir.

Türkiye'de Rehberlik

Bugünkü anlamda rehberlik kavramı, Türk eğitimine 1950'lerin ilk yıllarında 1947'de Marshall yardımı çerçevesinde başlayan Türk-Amerikan dostluk ilişkileri, eğitim alanında da değişme ve gelişme arzularını kamçılamıştır.Amerika’ya gruplar halinde öğrenciler gönderilmeye başlanmıştır. Birçok yöneticiler, eğitimciler, askerler, vb. "görgü-bilgi arttırmak" için gruplar halinde gönderilmiş; oradan da Türkiye’ye birçok alanlarda "uzmanlar" gelmeye başlamıştır. Organize rehberlik faaliyetleri, dolayısiyle psikolojik yardım hizmetleri kavramının Türk eğitiminde yer almaya başlamasında bu ilişkilerin büyük rolü olmuştur. Gerçi 1950’den önceki yıllarda da öğrencinin kişisel gelişmesi için bazı fikirler ve çabalar eğitim literatüründe ve okul faaliyetlerinde görülmektedir. Çocuğun kendi yetenek, ilgi ve ihtiyaçları çerçevesi içinde öğrenip gelişmesinin gerektiği fikri yaygındır. 1939 tarihli bir ilkokul müfredat programında, öğretmenin öğrencilere "kılavuzluk" etmesi işaret edilerek rehberlikten bahsedilmeye başlanmıştır. Öğrencinin kişisel gelişmesini daha etkili bir şekilde sağlamak için okul ve ailenin işbirliği gereği idrak edilerek’ okullarda Okul-Aile Birlikleri kurulmuş ve Millî Eğitim Bakanlığı, Okul-Aile Birlikleri yönetmeliğini çıkartmıştır.

Uygulama

Psikoloji biliminde ortaya konan yeni teoriler ve sanayileşme ile gelişen yeni meslek dalları rehberlik hizmetinin sürekli gelişmesini sağlamıştır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetinde kişinin kendisini daha iyi tanıması, istekleri, yetenekleri ile seçeceği meslek arasında uyum veya uyumsuzluk durumları araştırılmaktadır.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetinde kullanılan bazı teknikler:
  • Soru Listesi
  • Anket
  • Otobiyografi
  • Gözlem
  • Vak’a Kaydı
  • Arzu Listesi
  • Bier Cümle Tamamlama Testi
  • Zaman Cetveli
  • Problem Tarama Listesi
  • Başarı / Kabiliyet Karşılaştırma Tablosu
  • Değerlendirme Cetveli
  • Ev Ziyaretleri
  • Sosyometri
  • Vaka incelemesi
  • Vaka-Temsili
  • Sosyodrama
  • Psikodrama

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
PsikolojkAnaliz - avatarı
PsikolojkAnaliz
Ziyaretçi
22 Mayıs 2012       Mesaj #2
Ziyaretçi
Ülkemizde Psikolojik Danışmanların çalışma alanları günden güne genişlemektedir. Ancak, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Kanada gibi ülkelere oranla halen eksiklikler de görülmektedir.
Birçok gelişmiş ülkelerde Psikolojik Danışmanlar Sağlık Hizmetleri sınıfında yer almasına rağmen malesef bizim ülkemizde henüz bu sağlanamamıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Psikolojik Danışmanlar, ağırlıklı olarak koruyucu ve önleyici ruh sağlığı uzmanları olarak fonksiyonlara sahiptirler. Ancak; bireylerin ve toplumların ortaya çıkan sorunlarında onarıcı, yok edici, düzeltici ve benzeri fonksiyonlarda da bulunurlar.
Bu bağlamda günümüz Türkiye’sini irdelemek gerekir ise aşağıdaki şekilde bir uygulama görülmektedir.
Ülkemizde Psikolojik Danışmanlar hali hazır durumda aşağıdaki alanlarda çalışmaktadırlar:
  • Klinik psikoloji alanında uzmanlık eğitimi alan profesyoneller kamu kurum ve kuruluşlarında, özel kurum ve kuruluşlarda Klinik Psikolog unvanıyla;
  • Özel Psikolojik Danışma ve Psikoterapi merkezlerinde Psikolojik Danışman ve Psikoterapist olarak;
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel okullarda,
  • “Rehberlik Araştırma Merkezleri”nde;
  • Üniversitelerde Akademik personel kadrolarında ve üniversitelerin Psikolojik Danışma birimlerinde;
  • Askeri Liseler, Astsubay Meslek Yüksek Okulları, Harp Okulları, Türk Silahlı Kuvvetleri Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezleri’nde;
  • Askerliklerini Sıhhiye sınıfında yapan Psikolojik Danışmanlar, teğmen rütbesiyle, askeri birliklerin Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezlerinde;
  • Özel özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde;
  • Kreş, anaokulu, çocuk yuvası, etüt merkezi, dershanelerde (Bu tür yerlerin işletmeciliğini de yapmaktadırlar.);
  • Aile ve Çocuk mahkemelerinde kadrolu Pedagog ve bilirkişi olarak (Aile sorunları, ebeveyn çocuk ilişkileri konularında inceleme yapar; velayet, evlat edinme, boşanma, evlenmeye izin, kişisel ilişki gibi davalarda ve diğer Adli vakalarda Bilirkişi Raporu yazarlar);
  • Denetimli Serbestlik Şubeleri ve Cezaevlerinde Pedagog unvanı ile;
  • İcra yoluyla anne veya babasıyla görüştürülen çocukların tesliminde;
  • Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Polis Akademisinde, Polis Meslek Yüksekokullarının Psikolojik Danışma Merkezlerinde, Rehberlik ve Danışma Büro Amirliklerinde, Çocuk Şube ve Büro Amirliklerinde;
  • Kolluk kuvvetleri merkezlerinde on sekiz yaşından küçük çocukların ifade alımı sırasında ve psikolojisi bozulmuş yetişkinlerin ifade alımı sırasında İcapçı (Bilirkişi);
  • Sosyal Hizmetler Kurumu’na bağlı kreş, anaokulu, yurtlar, Toplum Merkezleri, Aile Danışma Merkezlerinde (Özellikle Aile Danışma Merkezlerinde Aile Danışmanı olarak görev alarak aile sorunlarının çözümünde etkin rol almaktadırlar);
  • İş-kur, özel şirketler, yerel yönetimler, sağlık kuruluşları, halk eğitim merkezleri, işletmelerin insan kaynakları ve eğitim servisleri ve şirketlerde kariyer danışmanı;
  • Özel kuruluşlarda ve kamu ve özel hastanelerde ise Odyoloji yüksek lisansı yaparak Odyolog olarak;
  • 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na göre Sosyal Çalışma Görevlisi olarak (Psikolojik Danışmanlığa ihtiyacı olan çocuk ve ailelere Danışmanlık Görevlisi olarak tayin edilmektedirler. Ayrıca kanuna göre, mağdur olan, suça sürüklenmiş, ihmal ve istismara uğramış çocuklarla ilgili kanundaki tedbir kararlarının uygulanmasını ilgili mahkemeden talep edebilirler);
çalışmaktadırlar.
Bu alanlar günden güne değişiklik gösterebilmektedir.
Tespitleriniz ve önerileriniz için yazmanız, olumlu katkılar sağlayacaktır.
Sağlıcakla kalınız…

Psk. Dan. Hasan Kul

Kaynak: Psikolojik Analiz

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
PsikolojkAnaliz
Ziyaretçi
22 Mayıs 2012       Mesaj #3
Ziyaretçi
Psikolojiye ilgi duyanlar,psikolojik danışmanlar,pdr bölümü öğrencilerinin seyredebileceği güzel bir film listesi

1- Yağmur Adam (
Otizm)
2- Benim Adım Sam
(Zeka geriliği olan bir baba ve kızı)
3- Sol ayağım (
Fiziksel engeli olan bir adam)
4- Guguk Kuşu
(Psikiyatri Klinikte geçen olaylar)
5- Aklım Karıştı
(Psikiyatri Klinikte geçen olaylar)
6- Akıl Oyunları
(Şizofreni)
7- Wilber Ölmek istiyor
(İntihar ve Depresyon)
8- İçimdeki Deniz
(Ötenazi isteyen bir adam)
9- Kimlik
(Çoklu kişilik bozukluğu)
10- Şanslı
(Ensest)
11- Atlı Karınca
(Ensest)
12- Zenne
(Eşcinsel eğilim ve aile tutumları)
13- Siyah Kuğu (Mükemmliyetçilik psikolojik gerilim)
14- Gözlerimi de Al
(Karı koca ilişkisi)
15- Karanlıktakiler (
Sosyofobi- cinsel taciz)
16- Otomatik Portakal (
Vicdan deneyi- vicdan var mıdır? var edilebilir mi?)
17- Sineklerin tanrıs
ı (İnsanların medeniyetten uzaklaştıklarında “id” lerinin nasıl devreye giridğini anlatıyor)
18- Babam büfe (
Fakir bir aile yapısı)
19- Benny’nin videosu (
Psikolojik gerilimAile ilişkileri)
20- Funny Games (
Psikolojik gerilimAile ilişkileri)
21- Hayat güzeldir.
(Nazi Almanyası, baba oğul ilişkisi)
22- İnsomnia
(Polisiye, gerilim uyuyamayan bir polisin maceraları)
23- Akıl defteri
(Hafıza Kaybı)
24- Tehlikeli ilişki (
Freud - Jung)
25- Dövüş kulübü
(Şizofreni)
26- Ceket (Psikolojik gerilim)
27- Truman şov (
Kurgu bir yaşamda insan psikolojisi)
28- Makinist (
Uykusuzluk problemi- insomnia)
29- Gizli pencere (
Paranoya)
30- Nietzsche Ağladığında
31- Sen ne dilersen (
İki kız kardeşin ilişkisi)
32- Dönüş (
Aile içi ilişkiler)
33- Yirmi üç (
Takıntılı kişilik)
34- Sil Baştan (
İki farklı kişiliğin beraberliği- bilinçte yolculuk)
35- Piyano öğretmeni
(Aşırı tutucu bir kişilik ve beraberinde getirdiği cinsel sapkınlığı anlatan bir film)
36- Takva (
İnançlı bir insanın inançlarını kaybederek hastalanması)
37- Büyük balık (
Baba- oğul ilişkisi)
38-Abim evin tek çocuğu (
Aile ilişkileri- özellikle kardeş ilişkisi üzerinde durulmuş)
39- Beyza’nın kadınları (
Çoklu kişilik bozukluğu)
40- Max ve Mary (
Asperger sendromu)
41- Yerdeki Yıldızlar / Taare Zameen Par (
Disleksi)
42- Benim Adım Khan (Konusu:
Rizwan Khan Otizm türü rahatsızlığı olan sperger sendromu hastasıdır.)

Psikolojik Analiz
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Abideyucel - avatarı
Abideyucel
Ziyaretçi
2 Şubat 2013       Mesaj #4
Abideyucel - avatarı
Ziyaretçi
Ben Avrupa'da pdr öğrencisiyim mesleğimi Türkiye'de yapabiliyormuyum? Ya o diplomam geçerli mı acaba?
Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
15 Haziran 2013       Mesaj #5
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
MsXLabs.org

İşin Doğası

-Öğrencilerin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerini gerçekçi ve ayrıntılı olarak tanımalarına, kendilerine açık eğitim, meslek ve iş olanakları hakkında bilgilendirilmelerine, başkaları ile iyi iletişim kurabilme, doğru karar verebilme becerilerini geliştirmelerine yardım eder.

-Bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama; gizli güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönlenmelerine yardımcı olur.

-Gözlem, olay kaydı (anektod), dereceleme ölçekleri, otobiyografi, sosyometri tekniği gibi öznel teknikler ile yetenek testleri, ilgi envanterleri, kişilik envanterleri gibi ölçme araçları kullanarak öğrencilerin, çeşitli özelliklerini tanımalarına yardımcı olur.

-Örencilerin meslekler, meslek edinme yolları, yarım veya tam zamanlı iş olanakları, iş arama teknikleri, verimli çalışma, sağlığı koruma, boş zamanları değerlendirme yöntemleri konularında bilgilendirilmelerini sağlar.

-Bireysel olarak ve / veya grupla görüşme (psikolojik danışma) yapar, danışanı dinle, yansıtma, yorumlama gibi tekniklerle öğrencilerin sorunlarının kaynağını anlaması ev çözüm yolu bulmasında yardımcı olur.

-Yapılan yardımların ne derece etkili olduğunu izleme araştırmaları ile belirler.

-Öğretmenlere, rehberlik görevlerini yerine getirmelerinde yardımcı olur.

-Ana babalara çocuklarının eğitimi konusunda danışmanlık yapar.

-Özürlü öğrencileri belirler, ilgili tedavi ve eğitim kurumlarına gönderir.

Kariyer Olanakları

-Çalıştıkları okullarda veya Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde idari kademelere yükselebilirler.

-Lisans eğitiminden sonra mastır ve doktora eğitimi alarak öğretim üyesi olabilirler.

İstihdam

-Yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler.

-Resmi ve özel okullarda, dershanelerde rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev alabilirler.

-Özel sektörde, insan kaynakları biriminde çalışabilirler.

Gereken Kişilik Özellikleri

Rehber Öğretmen olmak isteyenler, sözlü ifade gücüne ve empati yeteneğine sahip, düşüncelerini başkalarına açık biçimde aktarabilen, insanlarla iyi iletişim kuran, sağlıklı bir iletişim ortamı sağlayabilen, öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolarlı bulmaya çalışan, sosyal bilim ve sosyal yardım alanlarına ilgili, kendini geliştirmeye açık, sevecen, hoşgörülü, dikkatli, sabırlı, işine özen gösteren, yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

Benzer Meslekler

Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Pedagog.

Eğitim

Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.

Okutulan dersler ; eğitime giriş, eğitim sosyolojisi, eğitim felsefesi, eğitim tarihi, istatistik ve araştırma gibi temel derslerin yanında, öğrenme psikolojisi, çocukluk, gençlik psikolojisi, sosyal psikoloji, ölçme ve değerlendirme, psikometri, ruh sağlığı, rehberlik, psikolojik danışma mesleki rehberlik, özel eğitim programları, uyumsuz çocukların eğitimi, zihin özürlü çocukların eğitimi gibi dersler okutulmaktadır.

_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
21 Ağustos 2013       Mesaj #6
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
MsXLabs.org

Psikolojik Danışmanlık Nedir?

Psikolojik danışma, kişinin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi, kararlar alması, kapasitesini geliştirmesi, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim halinde olması ve kendini geliştirmesi için uzman kişilerce verilen profesyonel yardım sürecidir.
Psikolojik danışma, problemi olan bir “danışan” ile “danışman” arasında, danışanın çevresi ile daha etkili davranışlar geliştirmesini sağlayıcı yönde, uyarıcı bir bilgilendirme, tutum ve davranışları ile gerçekleştirilen ve danışanın kendisini daha iyi hissetmesi ve kişisel doyum sağlayacak şekilde davranması amacına yönelik, karşılıklı bir etkileşim süreci olarak tanımlanabilir.
Psikolojik danışma, danışan ile danışman arasındaki karşılıklı etkileşime dayanır. Psikolojik danışma kişinin problemle baş etmesinde, farkındalık kazanmasında, belli konularda tercihler yapmasında, karar vermesinde ve plan oluşturmasında kişiye yardımı hedef alan bir süreçtir. Kişinin toplumsallaşma sürecinde; aile, akran grupları, sosyal yaşam, eğitim hayatı, kritik gelişim dönemleri ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan temel sorunlar hakkında bireye danışmanlık hizmeti verir.

Rehberlik Nedir?

Rehberlik ise, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesi ve tatminkâr uyumlar sağlamasında gerekli olan seçmeleri (tercihleri), yorumları, plânlan yapmasına ve kararları vermesine yarayacak bilgi ve becerileri kazanması ve ulaştığı bu seçme ve kararları uygulaması için kişiye yapılan sistemli ve profesyonel (uzmansal) yardımdır. Danışmanla danışan arasında cereyan eden bu yardım oluşumu, esasta, karşılıklı görüşmeler yolu ile cereyan eder. İki kişi arasında karşılıklı etkileşim yolu ile cereyan eden psikolojik bir yardım ilişkisidir.
  • Rehberlik öğrencinin kendisine yardım etmesi ağırlıklı çalışmalardır.
  • Rehberlik öğrencinin kendisini tanıması ortaya koyması, kendi kararlarını kendisi vermesi, kendi hayatını kendisi yönlendirmesi ve sonuçlarında sorumlu olması işidir.
  • Rehberlik isteklilik ve gönüllülüğe dayalı bir yardımdır.
  • Rehberlikte öğrenci hakkında hazırlanan test, anket, bilgi toplama amaç değil, öğrencilere yardımcı olmak için kullanılan araçtır.
  • Rehberlikte danışan öğrencilerin özellikleri ne olursa olsun, hasta olarak algılanmaz ve özelliklerine kişiliklerine saygı duyularak yürütülen çalışmalardır.
  • Rehberlikte ilişkiler tek yönlü olmayıp, rehber ile öğrencinin karşılıklı saygı, hak, sorumluluk işbirliğine dayalı bir etkileşim ilişkisidir.
  • Rehberlikte öğrenci hakkında edinilen bilgiler açık yakalama, tehdit etme baskı aracı olarak kullanılmayıp gizli ve özel her türlü bilgiler onun en verimli gelişimi için kullanılır ve gizli tutulur.
  • Rehberlik öğrencinin karşılaştığı veya ileride karşılaşacağı problemler için öngörü kazandırmak, problemlere hazır hale getirmek, çözüm için beceri ve anlayış oluşturmaktır.
  • Rehberlik bireyin benlik ve kişilik gelişimine yardımcı olmaktır.
  • Rehberlik disiplin işi değildir. Yalnız öğrencilere her türlü uyumları için, program ve birlikte yaşama, bilmeden hatalara düşmemeye yönelik kurallar hakkında bilgi verilebilir.
  • Rehberlik öğrencilerin her türlü eğitimi ve gelişimi için uygun ortam yaratmaktır.
  • Rehberlik sadece sorunlu olan öğrencilerin problemlerinin çözümüne yardımcı olma, onlara bir takım hizmetler sunmayla sınırlı değildir. Önleyici, yönlendirici, uyum sağlayıcı, geliştirici, bütünleştirici, aydınlatıcı fonksiyonlarıyla diğer öğrencilere de hitap etmektedir.
  • Rehberlik sadece psikolojik danışma değildir, rehberlik aynı zamanda bir kişilik hizmetleri topluluğu olarak sağlık, sosyal kültürel v.b hizmetleri de içermektedir.
Peki, Rehberlik ne değildir?
  • Rehberlik çocuğun elinden tutup yürütmek, bütün ihtiyaçlarını karşılamak değildir.
  • Rehberlik öğrenciyi korumak, her sıkıntıdan kurtarmak, problemlerini çözmek için doğrudan yardım yapma değildir.
  • Rehberlik öğrenciye öğüt vermek, telkinde bulunmak, tavsiye yapmak değildir.
  • Rehberlik öğrencilere test uygulamak, anket yapmak, fiş doldurmak dosya tutmak gibi rutin işler değildir.
  • Rehberlik okulda disiplini sağlama, öğrencileri tehdit etme, kontrol altında bulundurma, onları yargılama işi değildir.
  • Rehberlik idarenin istek ve arzularını öğrencilere empoze etmek, öğrenci ile okul idaresi arasında aracılık etmek işi değildir.
  • Rehberlik öğrencilerin devamsızlıklarını incelemek, karne yazmak sekreterlik yapmak değildir.
  • Rehberlik öğrenciyle ahbaplık etmek, sohbet yapmak, dertleşmek değildir.
  • Rehberlik bilgi vermek, ikna etmek inandırarak ve önderlik ederek çocukların davranışlarını etkilemek değildir.
Psikolojik danışma, “normal” tabir edilen kişilerin günlük hayatta karşılaştıkları uyum sorunlarıyla baş etmelerine yardım ederken psikoterapi, kişilik bozulmalarına yol açmış kaygı ve nörotik davranışların hâkim olduğu "normal dışı" kişilik sorunları ile uğraşır. Psikolojik danışma, genellikle bir okul, endüstri veya sosyal hizmet veren bir kurum ortamı içinde, kişilerin "normal" sayılacak sorunlarında kişiye yardım için uğraşır. Psikoterapi ise, genellikle bir klinik ortamında ve "normal dışı" olarak görülen kişilik sorunlarına yardıma çalışır.
Psikolojik Danışman Kime Denir?

Psikolojik danışman, üniversitelerin Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, bölümlerinden mezun olan ve dört yıllık lisans eğitimi alan kimselerdir. Genellikle okul ortamında çocuk ve ergenlerin, eğitim, öğrenme ve gelişim sorunlarıyla uğrasan yardım mesleğidir. Bölüm mezunlarına Psikolojik Danışman veya Rehber Öğretmen unvanı verilir.
Psikolojik danışmanların, hizmet verdiği kimseler hasta kimseler değildir. Bunlara danışan denir. Psikolojik danışmanlar, okulda ve hayatta başarısız ve uyum güçlüğü gösteren öğrencilerle ve onların aileleriyle görüşür, bireysel ve grup danışmaları yapar, testler uygular ve sorunların kaynağını ortaya çıkarmaya çalışır. Birey ve öğrencilerin, kişilik, yetenek ve ilgilerine uygun programlara yönelmelerine yardımcı olur.

Psikolog Kime Denir?

Üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi, Psikoloji bölümlerinden mezun olan ve dört yıllık lisans eğitimi alan kimselerdir. Psikoloji mezunlarının istihdam alanları konusunda önceliği daha çok özel ofislerdir. Bununla beraber hastaneler, adliyeler ve eğitim kurumları da psikoloji mezunlarının çalışabileceği alanlardır. Psikoterapi yaparlar. Bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygularlar. İlaç tedavisine başvuramazlar. Yönlendirme yaparlar.

Psikiyatr Kime Denir?

Üniversitelerin Tıp Fakültesi bölümlerinden mezun olan, Kişilik bozukluklarına yol açmış, kökleşmiş, ağırlaşmış ve bilinçaltına inmiş problemlerin çözümüyle uğrasan kişilerdir. Psikoterapistler; altı yıllık tıp eğitiminden sonra üç yıllık uzmanlık eğitimi almış kişiler ve patolojik psikolojide en az üç yıllık doktora eğitimi yapmış ve ruh sağlığı hastanelerinde bir yıl kadar bir uygulamalı eğitim görmüş kişilerdir. Nevrotik ve psikotik gibi ciddi davranım bozukluklarının teşhisi ve tedavisiyle uğraşırlar ve bunların uğraştıkları kişiler hasta kişilerdir. İlaç tedavisine başvurabilirler.

Psikolojik Danışmanlık Hizmeti ve Süreci

Psikolojik danışma süreci danışan ile danışman arasında bireysel ya da grup şeklinde yapılan ve belli ilkeler ışığında seyreden bir süreçtir. Danışman, danışanı ilk ilke olarak olduğu gibi kabul eder ve ona her koşulda saygı duyar. Bu ilke ışığında bireyin genel görünüşü, öğrenim düzeyi, yaşı, cinsiyeti, probleminin türü, sosyo-ekonomik düzeyi gibi kişisel nitelikler yönünden herhangi bir önyargıya kapılmaksızın, yargılayıcı bir tutuma girmeksizin danışanı olduğu gibi kabul etmesi ve bu duygularını danışana iletebilmesidir.
Danışmanlık sürecinde diğer önemli bir ilke ise empatik anlayıştır. Terapist, danışma sürecinde, danışanın o anda içinde bulunduğu duruma, danışanın gözüyle bakabilmesini sağlayan bir tekniktir. Terapist kendini danışanın yerine koyarak, onun ne gibi duygular içinde olduğunu hissetmeye ve anlamaya çalışarak durumun ondaki izleniminin etkilerini görmeye çalışır.
Saydamlık ilkesi ise, danışma sürecinde terapistin, bireyin duygu ve düşüncelerini olduğu gibi ifade edebilmesi, olduğu gibi görünebilmesi, ideal şekli ile cam gibi “saydam” olabilmesidir.

Kimlere hizmet eder:
  • Kendini daha iyi tanımak isteyen bireyler,
  • Arkadaşları ve ailesi ile olan ilişkilerini düzeltmek ya da geliştirmek isteyenler,
  • Utangaçlık ile başa çıkmak isteyenler,
  • Girişkenlik konusunda problemi olan öğrenciler,
  • Stres ve kaygı ile baş etmek isteyenler,
  • Duygularını etkili şekilde ifade etmek isteyen veya bu konuda problemleri olan bireyler,
  • Verimli ders çalışma konusunda problemleri olan öğrenciler, içindir.
Psikolojik danışmaya başvuran kişiler zayıf karakterli değil, gerçekte yaşamlarından ve kendilerinden sorumlu olduğunun farkında ve var olan problemleri, yaşadıkları zorlukları çözmek için ilk adımı atmış kişilerdir.
Psikolojik danışma bir anda olup biten bir durum değil, başlangıcı, gelişmesi ve sonu olan bir süreçtir. Bir problem ile yardım istemeye gelen bireylerin bu problemi, belli bir zaman içinde oluşup geliştiğinden, bu sorunun uygun bir biçimde ele alınıp üstesinden gelinmesi de belli bir zamanı gerektirmektedir.