Arama

Gökdelenler - Şanghay Kulesi

Güncelleme: 25 Haziran 2013 Gösterim: 3.678 Cevap: 1
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
23 Haziran 2011       Mesaj #1
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Şanghay Kulesi
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
“Bu kule, geleceği sınırsız fırsatlarla dolu olan ulusun simgesidir…”

shanghai tower 41

Modern mimarinin muhteşem örneklerinden biri olarak Şanghay Kulesi gökyüzüne uzanıyor. Kıvrımlı tasarımlarıyla mimarinin sınırlarını zorlamış gibi. Şanghay’da, Çin mimari bir devrim yapıyor. Yeni süper uzun kulelerin bir üçlüncüsünü tamamlamak için tasarlanan 632 metrede Şanghay Kulesi, Mori Building binasından 140 metre daha yükseğine çıkmış, Jin Mao’yu ise çok gerilerde bırakmış.

shanghai tower 11

Dünyanın en yüksek gökdelenlerinden biri ve Çin’in tabiki en yüksek binası. San Francisco asıllı Gensler mimarlık şirketi tarafından tasarlanan binanın içierisinde; evler, ofisler, lüks bir otel, dokuz adet bahçe, alım satım merkezleri, eğlence merkezleri bulunuyor ve Şangha’a yeni bir duruş oluşturacaği kesin. “Bu kule, geleceği sınırsız fırsatlarla dolu olan ulusun simgesidir…”

shanghai tower 31

İçerisinde dünyanın en uzun ve yüksek açık hava gözlem güvertesi tasarlandı. Ayrıca bina Şanghay metrosuna bağlı ve otopark yerin üç kat aşağısındaki zemine göre tasarlanmış. Şanghay kulesi, çok düzenli bir yapıya sahip. İki cephe tabakasının arasında boşluklar oldukça geniştir.

10780 2 shanghai t3big1

“Şanghay’la bizim, sadece global topluma Çin’in ekonomik başarısını artırma bağlantısını kutlamadığımız ama en mükemmel tasarım başarılarını mümkün gösteren malları geliştirip bunu göstermek bizim şirketimizin gücü ve duruşunu yansıtıyor.”

shanghai tower 21


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 25 Haziran 2013 12:39
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Haziran 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Shanghai Kulesi Asansörü / Dünyanın En Hızlı Asansörü

Sponsorlu Bağlantılar
İlk ticari yolcu taşıma asansörü Otis Elevator Company (Otis Asansör Şirketi) tarafından 1857'de yapıldığında 12 metreye 1 dakikada çıkabiliyordu. Mitsubishi Electric'in Çin'deki 310 metre uzunluğundaki Shanghai Kulesi'nde kurduğu asansörler ise saniyede 18 metre çıkabiliyor. 2014'deki inşaatı tamamlandığında bu binadaki asansörler, yolcuları giriş katından alıp binanın en üstüne yakın bir yerde bulunan gözlem noktasına yani 565 metre yüksekliğe bir dakikadan az sürede çıkarabilecek.

asansor

Motor

Otis'in orjinal asansöründe olduğu gibi Mitsubishi'nin yeni asansörü de makaralı çekme sistemini kullanacak. Asansör motoru, yüksek dayanıklılıklı çelik kablolarla asansörü yukarıdan çekerken, 13 tonluk bir karşı ağırlık da aşağıdan çekmekte. Asansörün tepesinde bulunan 310 kilowatt'lık bir motor, asansörü yükseltmekte ve alçaltmakta.

Bilgisayar

Merkezi bir bilgisayar, asansöre binen yolcuların ne zaman ve ne yapacağını asansörle haberleşerek belirliyor. Burada bilgisayarın karar vermesi, aynı anda karşılıklı 2 asansörün yanyana çalışmasıyla oluşacak rüzgar, gürültü ve aşırı baskıyı önlüyor. Bunu da asansörleri gerektiğinde bekleterek yapıyor. Hızlı asansörlerin de bir bedeli var gördüğümüz gibi. Ancak bu katlanılabilir bir bedel olsa gerek.

Aerodinamik

Asansörün altında ve üstünde bulunan alüminyum kaplamalar, asansörün yüksek hızlardaki hava direncini ve gürültüsünü azaltıyor.

shanghaitower1

Mitsubishi'nin asansörleri 2014'te tamamlanacak Shanghai Kulesi'nde kullanılacak (Shanghai Kulesi en sağda, 2014'te bittiğinde böyle görünecek)

Titreşim Sönümleme

Asansörler iki sağlam çelik rayın üzerinde seyahat ediyor, ancak yine de yüksek hızlarda çok hafif sallanıyor. Makaralar raylardaki hareketi süresince otomatik olarak karşı sallama hareketi yapıyor. Asansörün motoruna takılan hız ölçer, çok hafif bir sallantı farkettiğinde, makaraların içinde yer alan elektromanyetik uyarıcıların, ters yönde hareket etmesini sağlıyor.

Basınç Yönetimi

Atmosferik basınç hızlı değişim, giriş katından 119. kata durmaksızın çıkan yolcuların kulaklarında dengesiz bir baskıya sebep olur. Bir fan, bu etkiyi yokederek basıncı dengeliyor.

Acil Durum Frenleri

Normal çalışma süresince bir disk, asansör mekanizmasını durduruyor. Ancak sistem, asansör motorunun çok hızlı hareket ettiğini tesbit ederse, mekanizma rayları sıkıştırarak 15 metre içinde durmasını sağlıyor. Bu hareket sonucu oluşan 982 derecelik sıcaklığa karşı mühendisler fren disklerini ısı emici seramikle kaplamışlar.

Kaynak : Popular Scıence (Anlatım: Lauren Aaronson / İllüstrasyon: Kevin Hand / 08 Nisan 2012)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 25 Haziran 2013 12:39 Sebep: Sayfa düzeni

Benzer Konular

6 Mart 2011 / Daisy-BT Mimarlık
31 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık
12 Nisan 2010 / Daisy-BT Mimarlık