Arama

Türlerine Göre Bina ve Yapılar - Pagoda

Güncelleme: 10 Haziran 2012 Gösterim: 3.363 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pagoda
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Pagoda
, Budistlerin dinî yapılarına verilen addır. Pagodalar çoğunlukla taştan, bazen tuğladan ve çok nadir olarak da tahtadan yapılır. Pagodalar, Çin, Japonya ve Hint kültürü alanına giren Güneydoğu Asya'da yaygındırlar.
Golden Shwegadon Pagoda
pagoda2
Genel Yapıları
Bazen yuvarlak, fakat genellikle dört ya da daha fazla kenarlı bir temel üzerine oturtulan yapı, daralarak yükselir. Kulenin ortasında uzun bir sütun vardır. Yerden başlayıp çatıya kadar uzanan bu direk yeryüzünün merkezini gökyüzüne bağlayan ekseni sembolize eder.
Japon pagodalarında genelde dört köşede dört sütuna rastlanır, bu sütunlar ise göğü ayakta tutan direkleri sembolize eder. Bir pagodanın kat sayısı 5 ile 13 arasında değişir. Katlar daima birbirinden farklı büyüklüktedir. Üzerlerinde çepeçevre bir saçak bulunan bu katlar Tanrıların gök katlarını temsil eder. Pagodaların din alanındaki önemi Buda'nun kalıntılarının korunduğu yerler olmasından ibarettir.

Kökeni

Pagodaların asıl kökeni Hintlerin
stupa adı verdikleri dinî yapılardır. Stupalar kral mezarlarının ve kraldan kalanların güven içinde bulunduğu kutsal yerlerdir. Stupalara Seylan'da dagoba adı verilir. XVI. yüzyılda Hindistan'a giden Portekizliler burada gördükleri dagobaların adını değişik telâffuz etmişler ve pagoda demişlerdir ve bu ad zamanla yaygınlık kazanmıştır.

İşlevleri

Pagodalar aslında sadece dinî amaçlar için kullanılmaz. Askerî birliklerin gözetleme kuleleri olarak da kullanılır. Çoğu zaman bir şehrin ya da kasabanın simgesi olması için dikilmiştir. Zira her pagodada
Buda'ya ait bir kalıntı bulunmaz.
theMira
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pagoda
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Yaklaşık olarak İ.Ö. 5. yüzyılda Uzakdoğu'da ortaya çıkan yüksek, çok katlı ve kule biçiminde yapı. Gövdesi daire ya da çokgen kesitli olup tuğla, ağaç ya da taştan yapılır. İnce işlenmiş ve çok cepheli pagoda biçimi, esas olarak Çin'de gelişti. Japonya ve Hindistan'da ise birçok değişikliğe uğradı. Bu ülkelerde pagodalar, Buda için yapılmış anıtlar niteliğindeydi. Çin pagodalarının kimileri 13 katlıdır. Dünyadaki en büyük pagodalardan biri de Rangoon'daki (Birmanya) altınla kaplı Shwe Dagon Pagodası'dır. Londra'daki Kew Gardens'da ve Pennsylvania'daki Mount Penn'de de iki ünlü pagoda vardır.

theMira

Benzer Konular

31 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Mimarlık
31 Ağustos 2012 / eXcaLLaNT Mimarlık