Arama

Tarihi Yapılar - Sistine Şapeli ( Capellası)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 31 Ekim 2016 Gösterim: 5.875 Cevap: 4
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
28 Kasım 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Sistina Şapeli

Ad:  Sistine Şapeli ( Capellası)1.jpg
Gösterim: 1308
Boyut:  128.0 KB

1473-81’de Vatikan Sarayı’nda mimar Giovanni dei Dolci tarafından Papa IV. Sixtus için yapılan papalık şapeli.
Sponsorlu Bağlantılar

Adını Papa IV. Sixtus’tan alır. Mıchelangelo’nun Rönesans dönemi freskleriyle ünlüdür.

Sistina Şapeli dikdörtgen planlı, tuğladan yapılmış, iki yan duvarında kemerli altı penceresi bulunan, üzeri büyük bir beşik tonozla örtülü bir yapıdır. Dış yüzünün çok yalın ve süssüz olmasına karşılık, iç duvarları ve tavanı Floransalı birçok Rönesans ustasının freskleriyle bezelidir. Yan duvarlardaki freskler 1481-83 arasında yapılmıştır. Kuzey duvarında İsa’nın yaşamından sahnelerin betimlendiği, Perugino, Pinturicchio, Sandro Botticellı, Domenico Ghirlandaio ve Cosimo Rosselli’nin yapıtı olan altı fresk yer alır. Güney duvarında ise Perugino, Pinturicchio, Botticelli, Domenico ve Benedetto Ghirlandaio, Rosselli, Luca Signorelli ve Bartolomeo della Gatta’ya ait, Musa’nın yaşamından olayları betimleyen altı fresk daha vardır. Bu yapıtların üst yanındaki pencerelerin arasında yer alan daha küçük fresklerde çeşitli papalar betimlenmiştır. Büyük törenlerde yan duvarların en alt bölümleri, üstlerinde çeşitli İncirlerden ve Resullerin İşleri’nden sahnelerin bulunduğu bir dizi duvar halısıyla örtülürdü. Bu halılar 1515- 1919 arasında Rafaello’nun tasarımına göre Brüksel’de dokunmuştu.

Şapeldeki en önemli yapıt Michelangelo’nun tavanda ve altarm gerisindeki Batı duvarındaki freskleridir. 1508’de Papa II.
Julius’un ısmarladığı tavan fresklerini Michelangelo 1508-12 arasmda yapmıştır. Bu fresklerde Eski Ahit’teki olaylar ve kişiler betimlenmiştir. Batı duvarındaki Son Yargı freskini 1534-41 arasmda Papa III. Paulus için gene Michelangelo yapmıştır. Bu iki dev fresk Batı resim sanatının en değerli yapıtları arasmda sayılır. 1990’da sona eren 10 yıllık bir temizleme ve restorasyon çalışmasıyla fresklerdeki birkaç yüzyıllık kir, duman ve vernik birikimi temizlenmiştir.

Papa’nın kendi şapeli olan Sistina Şapeli, başlıca papalık törenlerinin yapıldığı yerdir ve papalık makamının boşalması durumunda Kardinaller Kutsal Kurulu yeni papanın seçimi için bu şapelde toplanır.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 6 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Ekim 2016 23:32
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
31 Ekim 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Sistine Şapeli ( Capellası)2.jpg
Gösterim: 784
Boyut:  55.3 KB

Sistina capellası


Vatikan sarayı'nda, en büyük Rönesans sanatçılarının freskleriyle süslü capella.
Sponsorlu Bağlantılar

1475’te B. Pontelli' nin yaptığı capella, adını kurucusu Sixtus IV'ten (Sisto IV) alır. Özellikle kutsal hafta törenleri ve conclaveler burada yapılır.

Capellanın dekoru için Sixtus IV, 1480'de üç floransalı ressama, Botticelli, Ghirlandaio ve C. Rosselli’ye ve umbrialı Signorelli, il Perugino ve il Pinturicchio’ya başvurdu. Bu sanatçılar, yapının duvarlarına Eski ve Yeni Ahit’ten sahneleri canlandıran on altı fresk yaptılar (bunlardan dördü, sonraki yıllarda yapılan düzenlemeler sırasında tahrip oldu).

1508’de Julius II, Micheiangelo’yu tonoz dekorunu yapmakla görevlendirdi. Pencereler üstünde almaşık olarak peygamber ve kâhin figürleri sıralanır; daha üst bölümde, göz kamaştırıcı çıplak erkek figürleriyle (Ignudi) [1508-1512] çevrelenmiş, Yaratılış’ tan alınma dokuz pano, göksel görüntüler gibi belirir. 1536’da Paulus III, Michelangelo'ya dev Son Yargı freskini ısmarladı. Hüzünlü, çaresiz bir durumu betimleyen ve dipteki duvarda yer alan bu düzenleme, İsa’nın çevresinde döner gibi tasarlanmıştır ve her türlü mimari çerçeveyi aşarak düşsel bir mekâna yayılır.

Sistina capellası şarkıcıları


VI. yy.’da papa Büyük Gregorius’un kurduğu schola cantorum'u sürdüren Papalık capellası şarkıcıları grubunda yer alıyordu. Papa Sixtus IV ve sonra papa Julius II, papalık şarkıcılarının bir araya getirilip yetiştirilmesi için San Pietro bazilikası’nda bir hazırlık okulu kurdular; bu okul “Cappella Giulia” adını aldı ve tarih boyunca Vatikan bazilikası’nın çekirdeğini oluşturdu.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
31 Ekim 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Tarihi Yapılar - Sistine Şapeli(Vatikan)


Vatikan Sarayı'nın şapeli.

Şapelde bulunan freskler Rönesans'ın en ünlü sanatçıları tarafından yapılmıştır. Şapel 1473-1481 arasında Papa IV. Sixtus'un emriyle Giovanni de Dolci tarafından yapıldı. Floransalı Botticelli, Ghirlandaio, Cosimo Rosselli ve Luca Signorelli, Perugino ve Pinturicchio, IV. Sixtus'un emriyle Eski ve Yeniahit'ten sahneler tasvir eden 16 fresk yaptılar. Papa II. Julius 1508'de Michelangelo'dan tonozun süslemesini yapmasını istedi. 1508-1512 arasında yaptığı bu fresklerde Michelangelo, peygamber ve kâhin figürleri ve Tekvin'den (Yaratılış) esinlendiği dokuz pano resmetti. Michelangelo 1533-1541 yılları arasında da "Mahşer Günü" freskini yaptı.
Ad:  Sistine Şapeli ( Capellası)3.jpg
Gösterim: 844
Boyut:  175.2 KB
Sistine Şapeli (İtalyanca: Cappella Sistina), Vatikan'da bulunan bir şapeldir. Katolik Kilisesi'nin lideri Papa'nın resmi ikâmetgahıdır.

Vatikan devletinin en ünlü mekȃnlarından biri olan Sistine Şapheli, günümüzde Vatikan müzeleri güzergȃhına dahil edilmiştir. Adını yapıyı inşa ettiren Papa IV. Sixtus'tan alır. Papa seçimlerinin yapıldığı mekȃn olmasıyla tanınır. Botticelli, Perugino, Ghirlandaio ve Signorelli gibi 15. yüzyılın ünlü İtalyan Rönesans ressamlarının eserleri duvarlarında yer almaktadır. Yapıya en büyük ünü kazandıran eser grubu ise Michelangelo'nun içlerinde ünlü Adem’in Yaratılışı ve Kıyamet Günü fresklerinin de bulunduğu sahnelerdir. Michelangelo'nun freskleri 1984-1994 yılları arasında restore edilmiştir. Ortaya çıkan renkler öngörülenden çok daha parlak olduğu için şaşkınlık yaratmış ve restorasyon eleştirilere uğramıştır. Oysa uzun yıllar boyunca Michelangelo'yla özdeşleştirilen koyu renklerin, yüzyıllar boyunca biriken kir tabakalarının sonucu olduğu ortaya çıkmıştır.

Dikdörtgen şeklindeki yüksek tavanlı şapelde kutsal kitap kaynaklı onlarca sahne ve papaların portreleri resmedilmiştir. Döşemede 15. yüzyıla ait çeşitli renkli geometrik mermer kompozisyonlar bulunmaktadır.

Mimari özellikler

Yüksekliği 20,70 metre olan Şapel, dikdörtgen prizma şeklindedir. Basık bir beşik tonoz ile örtülüdür. 40,93 metre uzunluğu ve 13,41 metre enindeki boyutları ile Süleyman'ın Tapınağı için Eski Ahit'te verilen ölçülerdedir.

MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
31 Ekim 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sistine Şapeli ( Capellası)

Ad:  Sistine Şapeli ( Capellası)4.jpg
Gösterim: 646
Boyut:  161.8 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
31 Ekim 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sistine Şapeli ( Capellası)

Ad:  Sistine Şapeli ( Capellası)5.jpg
Gösterim: 746
Boyut:  170.5 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

9 Temmuz 2013 / Misafir Mimarlık
20 Eylül 2010 / KisukE UraharA Mimarlık
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık