Arama

Tarihi Yapılar - Seraceddin Medresesi (Türkiye)

Güncelleme: 16 Ağustos 2013 Gösterim: 1.398 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
16 Ağustos 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Seraceddin Medresesi spacer spacer
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Hunad Hatun Külliyesi'ne yakın olduğu için "Küçük Hunad Hatun Medresesi" oarak da tanınan Seraceddin Medresesi'nin dış duvarları üzerinde yer alan mazgallı bir parmaklık uzaktan kale gibi veya kalenin bir parçası gibi algılanmasını sağlamaktadır.

spacer
Tarihi Yapılar - Seraceddin Medresesi (Türkiye)
spacer

Kayseri Gavremoğlu Mahallesi, Hunad Hatun Külliyesi’nin güneydoğusunda bulunan bu medrese, Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Seraceddin Lala Bedir tarafından 1238 yılında yaptırılmıştır. Medrese aynı zamanda Küçük Hunad Hatun Medresesi olarak da tanınmaktadır.

Giriş kapısının üzerine konulmuş olan dört satırlık kitabe şu ifadeleri içermektedir.

spacer
Tarihi Yapılar - Seraceddin Medresesi (Türkiye)

spacer
"Bu medresenin inşasına büyük sultan, Gıyased Dünya veddin Kesim emirülmü’ minin (Müminlerin emin, halifenin ortağı) Keykubad oğlu Keyhusrev zamanında Allah'ın yardımına muhtaç zayıf kul Seraceddin Lala Bedr (Kayseri Emin) emir verdi. Sene 636 (M-1238)"

Hacmi küçük fakat yapısı sağlamdır. Duvarları kesme taştandır. Dönemin Selçuklu medrese mimarisine uygun bir plana sahiptir. Medresenin giriş kapısından ve herhangi bir yerinde süsleme elemanı bulunmamaktadır. Diğer medreselerden ayrı olarak dış duvarlarının üzerinde sıra halinde mazgallı bir parmaklık dolaşmaktadır.

Medreseye güneye bakan kapısından girilir ve basık tonozla örtülü bir kapı aralığından üstü açık avluya çıkılır. Girişten avluya çıkar çıkmaz her iki yanda merdivenler vardır ve bunlarla çatıya çıkılır. Avlusu revaklıdır. Avlunun doğu ve batısında dörder oda ve birer eyvan bulunmaktadır. Ana eyvan avlunun kuzey cephesinde ve giriş kapısının karşısındadır. Büyük eyvanın her iki tarafında dikdörtgen biçimli birer oda bulunmaktadır.

Kaynak: kayseriden.biz


Benzer Konular

17 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Mimarlık
16 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık
16 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık