Arama

Dünyanın Yeni Yedi Harikası: Çin Seddi

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 28 Ağustos 2017 Gösterim: 49.856 Cevap: 8
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Şubat 2007       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Çin Seddi

Ad:  Çin_Seddi.JPG
Gösterim: 734
Boyut:  84.2 KB

Çin Seddi, Sarı Deniz kıyısındaki Şanhaikuan'dan Kansu eyaletine kadar, doğu-batı doğrultusunda 1.900 km boyunca uzanan dünyanın en uzun duvarıdır. Dönemeçleriyle birlikte 2.400 kilometreyi bulur. İÖ 3. yüzyılda Çin'i tek bir imparatorluk altında birleştiren İmparator Shi Huang Di döneminde yapımına başlandı. Ülkeyi Hunlar'ın saldırılarına karşı korumak amacıyla yapıldı. Dağ etekleri boyunca uzanan ikinci bir duvarla güçlendirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Çin Seddi İÖ 214'te var olan birçok savunma duvarının gözetleme kuleleriyle birleştirilmesiyle oluştu. Bu kuleler hem surları koruyor, hem de ateşle işaret vererek haberleşmeye yarıyordu. Kuşbakışı görünümü, toprağın üzerinde kıvrılarak yol alan upuzun bir yılanı andırır.

Duvar yüksekliği 4 ile 9 metre arasında değişir. Yaklaşık birkaç yüz metre arayla uzanan, 12 metre yükseklikteki kulelerde eski­den uyarı için ateşler yakılırdı. Bir bölümü taş, bir bölümü toprak ve tuğladan oluşan duvarın iç tarafında uzanan yaklaşık 3,5 metre genişli­ğindeki yol gözetleme ve işaret verme amacıyla yapılmıştır.

Duvarın bazı bölümleri dışardan hendek­lerle çevrilidir. Çin Şeddi, boyutlarına karşın, bazı dönemlerde Moğol, Mançu ve Japon saldırılarına karşı etkisiz kaldıysa da, insanoğ­lunun gerçekleştirmiş olduğu en büyük yapı­lardan biridir.
1933-37 arasındaki Japon saldırısı sırasında duvarın Sarı Deniz tarafındaki doğu ucu yıkıldı.

Çin Seddi dünyanın en uzun yapısıdır. Kuzey Çin'deki iç Moğolistan sınırında 2.400 km boyunca uzanır. Büyük bir mühendislik başarısı olan duvarın önemli bir bölümü İS 3. yüzyılda tamamlanmıştır.
MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Baturalp; 28 Ağustos 2017 13:16 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Çin Seddi

Ad:  Çin_Seddi1.JPG
Gösterim: 1125
Boyut:  44.9 KB

Yüzyıllar boyunca Çinliler yabancıları sınırları dışında tutmak için yalnızca bir sur değil uçsuz bucaksız bir sur şebekesi kurmuştu. Şimdiyse biri yazar, biri fotoğrafçı iki yabancı, arabayla surları takip ederek Çin'in kırsal kesiminin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıktı.
Sponsorlu Bağlantılar

Şanşi’de, İç Moğolistan sınırından önceki son köy olan Ninğlu’da durdum. Nüfus 120’ydi ve köyün çevresi bir kilometreden uzun tarihi bir garnizon suruyla çevriliydi. Yaşlılar köy meydanında oturmuş, güneşin tadını çıkarıyordu.

Çin köylerinde yerel tarihi bilen birileri olup olmadığını sık sık soruyordum ve bazen insanlar beni yaşlı bir adama ya da amatör bir tarihçiye yönlendiriyordu. Çin tarihinin kaynakları mütevazı olabiliyordu; devlet memuru olan arkeologlar ve tarihçiler o kadar çok çalışıyordu ve o kadar kısıtlı bütçeleri vardı ki, çoğunlukla Ninğlu gibi yerlere ayıracak zaman bulamıyorlardı. Konuştuğum bilim adamları hep aynı şeyi vurgular: Yerel belleğin değerini küçümseme.

Meydandaki yaşlılar sorumu hemen yanıtladı: “Yaşlı Çın ile konuş.” Adı Çın Cın idi ve 53 yaşındaydı. Bir dönümden küçük kurak tarlasında çalışan Çın patates ekiyordu ve beş koyunu vardı. Yıllık geliri 300 milyon lira civarındaydı. Gözlüğü kalın siyah çerçeveliydi ve kır saçları kısacık kesilmişti. Çın beni evine götürdü ve bir çekmeceden zımbalanmış bir tomar pirinç kâğıdı çıkardı. Kapakta şöyle yazıyordu: Ninğlu Tarihi/Araştırma 22 Ocak 1992’de başladı.

Kitabı açtım ve Çın’in özenli yazısını okumaya başladım: “Şehrin etrafı, İmparator Cyacinğ’in (1543) 22. yılında surlarla çevrildi ve İmparator Vanli’nin birinci yılında (1573) surların üzeri fırınlanmış tuğlalarla kaplandı.”Onlarca sayfa, yüzlerce tarih vardı. Çizimler ve haritalar vardı. Kitabı karıştırırken otomobille hiç olmazsa üç saatlik yolda bir fotokopici olmasını diledim. Yaşlı Çın, “Yerel arşivlerde çalıştım,” diye anlattı, “sonra da burada, bir şeyler anımsayan yaşlılarla konuştum. Bu işe başladığımdan beri bazıları öldü. İşim geçen yıl bitti.”

Çın, Han hanedanından kalma bir surun yakınlarında bulduğu çömlek parçalarını gösterdi. Bu bölgede üç farklı hanedandan kalma istihkâmlar vardı ve Yaşlı Çın beni harabelere götürmeyi teklif etti. Kuzeye, dağlara doğru gittik ve Çın beni bodur çalılarla ve kuru sel yataklarıyla dolu yüksek bir vadiye çıkardı. Yaşlı Çın, tam da Çinli köylüler gibi yavaş, telaşsız yürüyordu: ellerini arkasında kavuşturmuş, başı düşünceli bir şekilde öne eğilmiş.

Çın, Kuzey Vey hanedanı (İS 386–534) surunu gösterdi, kuzeydoğuya ilerleyen, yarım metre yüksekliğinde belli belirsiz bir sırt. Han hanedanının (İÖ 206–İS 220) duvarı o kadar küçüktü ki Çın’ın yardımı olmasaydı bunu fark etmem mümkün değildi. Onun paralelinde de Minğ suru vardı, iki metre yüksekliğindeydi ve tepelerden doğuya uzanıyordu. Yolun surla kesiştiği yerdeki surun ortasına gömülü taş levhada İç Moğolistan yazıyordu. Minğ surları hâlâ siyasi bir amaca hizmet ederek, Şanşi ve İç Moğolistan arasındaki sınırı belirliyor. Surlar ekonomik bir ayrımı da temsil ediyor: Bu yöredeki köylüler, Şanşi’nin bazı yerlerinde toprak kullanım harcı daha düşük olduğu için seddin güneyinde tarım yapmayı yeğlediklerini anlattı.

Yaşlı Çın evine döndüğümüzde bir harita çıkarıp köyün asıl adının Ninğşi Hulu olduğunu söyledi. Adın çevirisiyse şöyle: Hu’yu Durdur.Çın gülümseyerek, “Aslında bu yabancıları öldür demek” diyor. “Şuna bak.’’ Haritada, 15 kilometre doğudaki bir başka köyü gösteriyor: Veylu. Hu’nun Kanını Dondur. 25 kilometre batıda: Pohubu. Hu’yu Mahvet. Bundan 30 kilometre ötede: Şahukoğ. Hu’yu Kes. Bugün bu köyler “hu” sözcüğünü “kaplan” anlamına gelen işaretle yazıyor. Bu değişiklik, Mançu asıllı yöneticileri kuzeyli kabilelerden gelen ve sınır surlarının ötesinden gelenlerin tanımı konusunda duyarlı olan Çinğ hanedanı zamanında yapılmış.
Yaşlı Çın, beni elimi sıkarak uğurladı. Çın, “Bir dahaki sefere gelirken,” diyor, “bir arkeolog getirmeye çalış. Olur mu?

Bunu Biliyor muydunuz?


Kuzeybatı Çin’in çorak topraklarında yüzyıllar boyu kumlar altında kalmış 80 kilometrelik bir duvar parçası ortaya çıkarıldı; Çin hükümeti bu haberi geçtiğimiz Ekim ayında verdi. Bu kazı çok büyük bir haber çünkü bu küçük duvar aslında çok daha büyük bir yapının parçası: Çin Seddi’nin. Her ne kadar Çin Seddi’nin tek bir duvar olduğu kanısı yaygınsa da gerçekte set, 2000 yıllık bir süreçte farklı hanedanların inşa ettikleri bir dizi duvardan oluşuyor. Geçmişte Çin Seddi savunma amaçlı kullanılmış olsa da bugün Çin’in simgesi haline geldi ve tabii turistleri cezbediyor.

Associated Press’in bildirdiğine göre seddin yeni keşfedilen bölümü, özerk Ningxia bölgesindeki Helan Dağı’nda bulunmuş. Uzmanlar duvarın 1531’de inşa edildiğini ve üç gözcü kulesinin kalenin tamir edildiği 1540’da eklendiğini düşünüyorlar. Duvar parçası 6.4 metre yüksekliğinde, altta 6 metre üstte ise 3.3 metre genişliğinde. Yedi drenaj yolu ve bazı düzlüklerde de taş destekler var.

Bunun gibi yeni keşifler pek sıra dışı sayılmaz; 2002 Ağustos’unda Ningxia’yla batıda sınır oluşturan Gansu eyaletinde arkeologlar 2000 yıllık bir başka duvar parçası bulmuşlardı.

Göğe Yükselen Kaleler


Rüzgara teslim olup bir yükselip bir alçalan uçurtmalara benzeyen Çin Seddi’nin Jiankou bölümü sarp dağların zirvelerinde uzanıyor. Burası onarılmamış “vahşi duvar” bölümlerinden biri. Çin Seddi tek bir yapı değil, hükümdarların kendi dönemlerinde inşa ettirdikleri bir çok farklı savunma duvarının birleşiminden oluşuyor. duvardan oluşuyor. Bedeli ise oldukça ağır: Yıllarca süren insan emeği, sakatlıklar ve ölüm. Bölümlerin toplam uzunluğu ise hâlâ kesin olarak bilinmiyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 28 Ağustos 2017 13:23 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2007       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Çin Seddi


Uzaydan bakıldığında ince, uzun bir dere gibi görülebilen, insan eliyle yapılmış tek eser olan Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan dünyanın en uzun savunma duvardır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.
800pxgreatwallofchinalobo5

Ad:  Çin_Seddi2.JPG
Gösterim: 562
Boyut:  43.2 KB
Savaş ülkelerin çağında (战国时代) M.Ö.403~M.Ö.221, Çin seddinin temeli 20'den fazla ayrı ayrı krallık tarafından atılmıştı. Chu (楚国), Qi (齐国), Yan (燕国), Wei (魏国), Han (韩国), Zhao (赵国), Qin (秦国) krallıkları birbirinden korumak için sınırlarında ilk setler inşa ettiler. Qin (秦国), Zhao (赵国), Yan (燕国) kralıkları ise XiongNu (匈奴), DongHu (东胡), LinHu (林胡), LouFan (楼烦)'ın saldırılarını durdurmak ve ülkenin kuzey sınırlarını koruma amacıyla da inşa ettiler. Çin'in ilk İmparator Shi-Huang-Ti, burayı boydan boya aşılmaz bir savunma duvarıyla kapatmaya karar verdi. M.Ö.221 yılında daha önceki krallıkların yaptırdığı duvarları birleştirek uzattı. M.Ö.3. yüzyıldan M.S.17. yüzyıla kadar Çinliler seddi uzatmaya devam etmişlerdir. Seddi onaran ve savunma amaçlı kullanan son hanedan Ming Hanedanı (1368-1644) olmuştur.

Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 10.000 kilometreyi bulur. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 3.000 kilometrelik settir. Ancak asıl inşaat, M.Ö.221 ile M.S.608 yılları arasında yapılmıştır. Seddin kalınlık ve yüksekliği yer yer değişir. Sanılanın aksine Çin seddinin tamamı tuğlalardan oluşmaz. Bazı yerleri çok zayıf, kuvvetsiz maddelerden (kum, kerpic) yapılmıştır ve bu duvarlar çok kısadır. Bu zayıf duvarların amacı devleti saldırılardan korumak değil kaçak düşmanı yavaşlatmaktır. Genellikle duvarın yüksekliği 4-6 metre, taban kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre civarındadır. Kalın olan yerlerin üzerinde atlar ve arabalar gidebilmektedir. Kalın duvarlar boyunca siperlik ve okçu delikleri vardır. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale ve 9 kilometrede bir fener kulesi bulunur. Duvar üzerinde yer yer saray ve tapınaklara da rastlanır. Bazı yerlerde setler, kademeli savunmaya imkan verecek şekilde birkaç sıra halinde yapılmıştır.

7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 28 Ağustos 2017 13:24
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
12 Şubat 2010       Mesaj #4
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"

Çin Seddi uzadı


Çin'in en önemli simgesi Çin Seddi'nin ülkenin orta kesimindeki Şaanşi eyaletinden kuzeybatısındaki Gansu eyaletine kadar uzanan 700 kilometrelik yeni duvarı keşfedildi.

China Daily gazetesinin haberine göre, 2007 yılında ülke genelinde başlatılan üçüncü milli kültür mirasları araştırmaları kapsamında bulunan yeni kalıntılar arasında, 15 bölümden oluşan ve 26 kilometre uzunluğunda Batı Han Hanedanlığı (M.Ö 206-M.S 24) dönemine ait duvarın da olduğu belirtildi.

Arkeologlar Gansu eyaletinin Cinta bölgesinde bulunan duvarların Batı Han Hanedanlığından kalan en iyi korunmuş duvar olduğunu kaydetti.

Şaanşi eyaleti Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü Başkan Yardımcısı Vang Veylin, kurdukları araştırma ekibinin eyaletteki Yan'an, Yulin ve Veynan'daki 16 bölgede Muharip Devlet Dönemine (M.Ö 475-221) ait 200 kilometre, Sui Hanedanlığına (M.S 581-618) ait 500 kilometre civarında duvar bulduğunu kaydetti.

Liu Yulin adlı arkeolog, araştırmalar kapsamında buldukları yeni duvarların insan yerleşimlerine uzak olduğunu belirterek, "Çin Seddi'nin yeni bulunan kalıntılarının dağlık arazilerde ve çölde olması nedeniyle insan kaynaklı tahribat olmamış. Kalıntılarda, sadece sel ve kum fırtınalarından kaynaklanan kısmi tahribat var" diye konuştu.

"Çin'in sembolü" olarak 1987 yılında "Dünya Mirasları Listesi"ne alınan Çin Seddi'nin geçenlerde Çin'in kuzeydoğusu'ndaki Cilin eyaletinde 11 yeni bölümü daha keşfedilmişti.

Birçok imparator tarafından yüzyıllar boyunca inşa edilen Çin Seddi, kuzey Çin boyunca 8851 kilometre uzanıyor. Bugün ayakta duran kısım, Ming Hanedanlığı (1368-1644) devrinden kalan 2500 kilometrelik duvar.
Son düzenleyen Baturalp; 28 Ağustos 2017 00:29 Sebep: başlık ve yazı rengi düzenlendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Çin Seddi


Dünyanın “7 Harikası”ndan biri olarak adlandırılan Çin Seddi, dünyanın en uzun geçmişe sahip ve en büyük çaplı askeri savunma projesidir. 7 bin kilometreden uzun olan Çin Seddi'nin yapım tarihi, M.Ö 9. yüzyıla uzanır. Zamanın Orta Çin krallıkları, kuzeydeki etnik grupların saldırılarını engellemek için, sınırlarda duman işaretlerinin verildiği kule ve kaleleri birbirlerine setlerle bağladılar. Çin Seddi böylece oluşturuldu. Bu, en eski Çin Seddi'ydi. Çin tarihindeki İlkbahar ve Sonbahar ile Savaşan Devletler dönemlerinde, krallıklar arasında sürekli savaşlar yaşandı. Büyük devletler birbirlerinden korunmak için, sınırlarındaki dağlara setler inşa ettiler. M.Ö 221 yılında, Qin hanedanının imparatoru Yinzhen, Çin'i birleştirdikten sonra, kuzeyde göçebe yaşam sürdüren ve hayvancılıkla geçinen atlı askerlerin saldırılarını önlemek için, daha önce kralların inşa ettirdikleri setleri birbirine bağladı. O dönemlerde Çin Seddi'nin uzunluğu artık 5 bin kilometreyi aşmıştı.

Qin hanedanından sonraki Han hanedanı, Çin Seddi'ni 10 bin kilometrenin üzerine çıkarttı. Han hanedanından sonraki 2 bin yılı aşkın süre içinde, her dönemin yöneticilerinin Çin Seddi'ni farklı derecelerde inşa ettirmeleriyle Çin Seddi'nin uzunluğu 50 bin kilometreyi aştı. Bu uzunluk, ekvatorun çevresinden bile fazladır.

Şimdi görülen Çin Seddi, Ming hanedanı döneminde (1368-1644) inşa edildi. Çin'in batısındaki Gansu eyaletindeki Jiayu Geçidi'nden, kuzeydoğusundaki Liaoning eyaletindeki Yalu Nehri’nin kıyısına kadar uzanan ve uzunluğu 7300 kilometreden fazla olan Çin Seddi, dokuz eyalet, merkeze doğrudan doğruya bağlı şehirler ve özerk bölgelerden geçer. Bir savunma projesi olarak dağ sırtları boyunca inşa edilen Çin Seddi, çöller, otlaklar ve bataklıkları aşar. İnşasının farklı coğrafi özelliklere göre gerçekleştirilmesi, Çin milletinin atalarının zeka yaratıcılığını gösterir. Dalgalanan dağların sırtları boyunca inşa edilen Çin Seddi'nin dış tarafında uçurum vardır. Eski çağların askeri koşullarında, saldırganların Çin Seddi'nden geçmeleri mümkün değildi.

Çin Seddi'nin duvarlarının çoğunluğu, büyük tuğlalar ve toprak ve küçük taşlarla dolu çuvallardan yapılmıştır. Duvar yüksekliği yaklaşık 10 metre, genişliği 4-5 metre arasındadır. Dört atın yan yana yürüyebildiği bu genişlik, askerlerin hareketlerine, tahıl ve silahların nakliyesine elverişliydi.

Çin Seddi'nde belli aralıklarla kuleler bulunur. Askerler, bu kulelerde dinlenir, silahlar ve tahıl da kulelerde korunurdu. Düşmanlar gelince, kulelerde yakılan ateşten çıkan dumanlarla savaş işareti verilirdi.

Günümüzde, Çin Seddi'nin askeri işlevi kalmamasına rağmen, kendine özgü mimari güzelliği, herkes tarafından hayranlıkla karşılanır. Çok muhteşem ve görkemli olan Çin Seddi, kuş bakışıyla, uçan büyük bir ejderha gibi görünür. Yakından bakıldığında, görkemli kuleleri, dimdik merdivenleri ve dağ sırtında uzanan dalga şeklindeki yüksek duvarlarıyla, büyük sanatsal cazibe sergiler.

Çin Seddi, çok büyük tarihi ve kültürel önem taşır ve yüksek turizm değerine sahiptir. Çin'de şöyle bir söz vardır: "Çin Seddi'ne çıkmayanlar, gerçek adam sayılmaz". Çinli ve yabancı turistler, de Çin Seddi'ne çıkmış olmaktan gurur duyarlar. Çin'i ziyaret eden birçok yabancı ülke lideri, Çin Seddi'ne çıkmıştır. Çin Seddi'nin iyi korunan bölümlerinden Beijing'deki tanınmış Badaling, Simatai ve Mutianyu, Çin Seddi'nin doğu ucundaki "Çin'deki Birinci Geçit" olarak adlandırılan Shanhai Geçidi, batı ucundaki Gansu eyaletindeki Jiayu Geçidi, tanınmış turistik yerler haline gelmiştir. Her yıl binlerce turist buralara gelir.

Çin'in eski çağlarında sayısız insanın zekası ve çalışmalarından doğan Çin Seddi, hâlâ sapasağlam duruyor. Çin Seddi, görkemi ve üstün cazibesiyle, Çin milletinin ruhunun sembolü haline geldi. Çin Seddi 1987 yılında, "Çin'in Sembolü" olarak "Dünya Mirasları Listesi"ne alındı.
Son düzenleyen Baturalp; 28 Ağustos 2017 13:52
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
3 Haziran 2011       Mesaj #6
ener - avatarı
Ziyaretçi

Çin Seddi

Ad:  Çin_Seddi3.JPG
Gösterim: 646
Boyut:  37.1 KB

İ.Ö. 3. yüzyılda Çin imparatoru Çe Huangti tarafından, Çin'i çeşitli saldırılara karşı korumak amacıyla yaptırılan, Asya'nın en büyük ve en eski anıtsal yapıtlarından biri. Uzunluğu 2.500-3.000 km arasındadır. Çin Seddi, Po hay Körfezi'nde deniz kıyısından başlar, Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir. Huangho Irmağı'nın en yukarı dirseğine ulaştıktan sonra, ırmağı ikiye bölerek güneybatıya yönelir. Gobi Çölü'nün güney kıyısından batıya doğru, başlangıcına paralel olarak uzanır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 28 Ağustos 2017 13:25
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Haziran 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Çin Seddi Bilinenden 2 Kat Daha Uzun


İlk antik savunma yapılarının arkeolojik tanımlamalarını yapan araştırmaya göre Çin Seddi’nin uzunluğunun, bilinen uzunluğundan 2 kat fazla olduğu belirtildi.

Araştırmaya 2007’de Kültürel Miras Devlet İdaresi (State Administration of Cultural Heritage (SACH)) tarafından başlandı ve Çin’in 15 şehrinde duvar izlerinin haritası çıkartıldı. Araştırma, Çin Seddi’nin önceden düşünülen uzunluğundan daha uzun olduğunu açığa çıkardı. Gerçeği söylemek gerekirse, araştırma seddin uzunluğunu 21.196,18 km olarak ölçerken, 2009’da ön çalışmalara göre ülkeyi 8.850 km boyunca sardığının tahmin edildiği açıklanmıştı.Araştırmada, 43.721 bölgede kalıntılara rastlandı. SACH’nin başkanı Tongo Mingkang bu bölgelerin hala savunma görevi yapabilecek surların yanında sur kalıntılarını da içerdiğini belirtiyor.

İnsan yapımı en uzun yapı Çin Seddi olmakla beraber, yapımına M.Ö. 7. yüzyılda tuğla ve taşın, toprak karıştırılarak üstü üste dizilmesiyle başlandı. Savunma yapısı ilk olarak İmparator Qin Shi Huang zamanında (M.Ö. 220) birleştirildi. Eski Çin İmparatorluğunu kuzeyden gelen yağmacılardan korumak için yapıldı. O zamandan beri bir sürü hanedan duvarın yapımına devam etti ve duvarın hasarlı kısımlarını da onardı. Var olan seddin büyük kısmı Ming Hanedanlığı döneminde (1368-1644) yeniden yapılandırıldı.

1987’de Unesco’nun Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Surlar insan aktivitelerinden, yerleşim yeri yapılanmalarından ve turizm aktivitelerinden büyük zarar gördü. Bazı bölümlerde duvarın büyük kısmı çökmüş durumda. 5 yıllık araştırma sadece temelinin geride kaldığını belirtiyor. Rapor, Çin Seddi kalıntılarının korunmasının gecikmemesi gerektiğini vurguluyor. Çin resmi haber ajansı Xinhua, 2015’de SACH koruma için genel bir yönerge çıkarılacağını ve etkili bir koruma sağlamak için izleme sistemi kurulacağını açıkladı.

Kaynak : DıscoveryNews (07 Haziran 2012,10:46)
Son düzenleyen Baturalp; 28 Ağustos 2017 00:38 Sebep: Başlık düzenlendi. Kırık link temizlendi. Yazı fontu düzenlendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Nisan 2014       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Çin Seddi'nin Yeni Kalıntıları


Arkeologlar Çin’in kuzey batısında seddin yeni kalıntılarını buldu. Yeni bulunan kalıntıların en az 2 bin 470 yıllık olduğu düşünülüyor. Verilen bilgiye göre, 20 metre uzunluğundaki yeni kalıntıların Çin Hanedanlığı (MÖ. 221-MÖ. 206) dönemine ait olduğu düşünülüyor. Yeni bulunan duvarların 3 bölümden oluştuğunu ve ilk bölümün 5 metre uzunluğunda, 3-4 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde olduğu kaydedildi. Diğer iki bölümün ise 10 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğinde olduğu belirtildi.

Çin'in kuzeybatı sathındaki seddin, kış aylarında Sarı Nehri donduğu zaman nehri aşan yabancı akınlara karşı yapıldığı ifade edilirken, bu bölgedeki duvarların bir bölümünün ülkedeki Savaşan Devletler döneminde yıkıldığı ve Çin Hanedanlığı döneminde tekrar inşa edildiği kaydediliyor. Tarihi kayıtlara göre yeni bulunan kalıntıların en az 2 bin 470 yıllık olduğu sanılıyor. Uzmanlar, son bulgularla bölgede Çin Seddi'nin dağlardaki taşlarla genelde vadilerde inşa edildiği ve daha iyi korunması gerektiğini bildiriyor.

Çin, 2006-2010 yılları arasında hazırladığı 11'inci 5 yıllık planında dünyanın en uzun duvarının korunması için 500 milyon yüen (yaklaşık 80 milyon ABD Doları) ayırdığını açıklamıştı. Çin'in kuzey sathı boyunca ülkenin batısında doğru uzanan set, her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlıyor. Duvarın özellikle turistlere açık bölümleri belirli dönemlerde restorasyondan geçirilerek ek güvenlik önlemleriyle güçlendiriliyor.

Kaynak: AA (17 Nisan 2014, 09:36)
Son düzenleyen Baturalp; 28 Ağustos 2017 19:24 Sebep: Başlık düzenlendi. Yazı fontu ve rengi düzenlendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
28 Ağustos 2017       Mesaj #9
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Çin Seddi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

27 Ekim 2011 / Misafir Mimarlık
18 Aralık 2011 / Misafir Mimarlık
9 Nisan 2008 / Misafir Mimarlık
16 Ekim 2007 / Misafir Mimarlık
31 Mart 2007 / Misafir Mimarlık