Arama

Müzler

Güncelleme: 5 Haziran 2013 Gösterim: 3.656 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Haziran 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Müzler
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Müzler veya Musalar, Yunanca Μουσαι - Mousai sözcüğünden gelmektedir. Bu sözcük ise etimolojik olarak, akıl, düşünce, yaratıcılık yeteneği gibi anlamlara gelen "men" kökünden gelmektedir. Latince musa.
Yunan mitolojisinde, bunlar ilham tanrıçaları, ilham perileridir. Hesiodos`un Theogony`sine göre, Müzler tanrıların kralı Zeus ile bellek tanrıçası Mnemosyne'in kızlarıdır. Dokuz tanedirler. Efsaneye göre Zeus, Mnemosyne ile tam dokuz gece geçirmiştir ve her gece için de bir müz doğmuştur. Müzleri sıralarsak:
  1. Euterpe, flüt (müzik)
  2. Erato, korolu-lirik-aşk şiirleri
  3. Kalliope, destan-epik şiir
  4. Kleio, tarih
  5. Melpomene, tragedya
  6. Polymnia, kutsal şiirler
  7. Terpsikhore, dans
  8. Thalia, komedya
  9. Urania, Gök bilimi
Müzlerin adları hemen hemen her şiirde geçer, fakat kendilerine ait bir destanları yoktur. Onlar genelde tanrıların bütün şenliklerinde şarkı söyler ve dans ederler.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Haziran 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Müzler ya da Musalar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Yunanca "musa" diye adlandırılan ve Batı dillerinin çoğunda sözü edilen esin perilerine verilen ad. İlk Çağ edebiyatında ve mitolojik anlatımların hepsinde adı geçer. Müzlerin kendilerine özgü herhangi bir efsaneleri yoktur. Özellikle Olimpos'ta yapılan tanrıların düğün ve şenliklerinde şarkı söylerler ve dans ederler. İlk Çağ'dan başlayıp günümüze kadar gelen şiir ve ezgilerin birçoğunda adları geçmiştir. Daha sonraları, tüm sanat eylemleri içine giren alanlarda "esin perisi" adıyla anılmıştır. Mitolojiye göre Tanrı Zeus, kaba güçleri yenip kendi egemenliğini kurabilmek için, bunlara karşı düzenli ve akıllı oldukları oranda yaratıcı kimliğe sahip güçleri benimsemiştir. Müzler işte bu gücün ürünü ve simgesidir. Müzler insan ve tanrı arası bir kimliğe sahiptir. Çağlara ve ozanlara göre bunlara farklı yetki ve kimlikler yüklenmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira