Arama

Adonis

Güncelleme: 16 Ekim 2015 Gösterim: 11.807 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Haziran 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Adonis, Yunan mitolojisine göre, Afrodit'in aşık olduğu ölümlü bir erkektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Suriye kralının kızı Myrrha, Afrodit'e yeterli derecede tapınmadığı için Afrodit tarafından cezalandırılır ve kıza asla baş edemeyeceği bir baba arzusu verir. Dadısının yardımıyla babası ile 7 gün 7 gece beraber olur (bazı kaynaklarda 40 gün 40 gece olarak geçer). Babası son gece birlikte olduğu kişinin kızı olduğunun farkına varır ve onu öldürmek ister. Tanrılar kıza acıyarak onu mersin ağacına dönüştürler. Ağacın gövdesinden 9 ay sonra ölümlülerin en güzeli olan Adonis dünyaya gelir.

Afrodit görür görmez ona aşık olur ve onu saklaması için Persephone'ye verir. Persephone de delikanlıya vurulmuştur ve onu geri vermek istemez. İki tanrıça arasında kavga çıkar. Zeus araya karışır ve Adonis’in 6 ay Afrodit’in, 6 ay Persephone’nin yanında kalmasına karar verir. Adonis yeraltına girdiğinde yaz biter, kış başlar, yeryüzüne çıktığında toprakların bereketi tekrar gelir ve ilkbahar olur. Adonis avlanırken bir yaban domuzunun saldırısına uğrayarak ölür. Sonra ölümünden kendine pay çıkartan Afrodit, gider Zeus'tan onu geri vermesini ister.

Son düzenleyen asla_asla_deme; 5 Şubat 2011 22:25 Sebep: Sayfa Düzeni
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Adonis
Sponsorlu Bağlantılar

Fenike kökenli Yunan tanrısı.

Yunan mitolojisinde tanrılaştırılmış, çok güzel bir delikanlı olan Adonis'e Tanrıça Afrodit âşık olur. Ancak, Yer Tanrıçası Persephone de onu sevmektedir. Tanrıçalar arasında kopan kavgaya yargıçlık eden Zeus, Adonis'in yılın dört ayını Persephone'nin, dört ayını da Afrodit'in yanında geçirmesine karar verir. Adonis sekiz ay Afrodit'in yanında kalmayı seçince, bu aşkı kıskanan tanrılar, Adonis'in üstüne bir yabandomuzu salarlar. Kasığından yaralanan Adonis ölür. Kışın yeraltında saklanan, baharla birlikte yeryüzüne dönen bitkisel varlığın simgesi hâline gelen Adonis'e, kadınlaşmış bir erkek güzelliği atfedilmiştir.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Ocak 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Adonis

Kıbrıs'ın ilk kralı Kinyras ya da Suriye kralı Theias'ın oğludur. Köken ve kaynak olarak güney Akdeniz ve Anadolu efsanelerine bağlıdır. Özellikle Sümer ve Hitit kaynaklarından gelmektedir (Sümer'deki Dumizzi/Temmuz-İnanna/İştar ve Hitit bereket tanrısı Telepinu, Kybele-Attis efsaneleri).

Tanrıça Aphrodite'nin lanetine uğrayan kralın kızı Myrrha ya da Smyrna babasına aşık olarak onunla birlikte olmuştur.Bunun farkına varan kral, bu günahı temizlemek için kızını öldürmeye kalkmış, ancak tanrılar araya girerek Myrrha'yı kurtarmak için onu bir mersin ağacına dönüştürmüştür. 10 ay sonra bu ağacın kabuğundan çok güzel bir bebek olan Adonis çıkmıştır. Çocuğa aşık olan Aphrodite onu gözlerden uzak tutmak için Persephone'a emanet etmiş ancak Persephone'da Aronis'e aşık olarak onu geriye vermemiştir. Bunun üzerine araya giren Zeus, Adonis'in yılın dört ayını Persephone, dört ayını Aphrodit, geriye kalan zamanı da gönlünce geçirmesine karar vermiştir. Adonis'de kalan zamanını Aprodite'Ye ayırmıştır. Kıskançılğa kapılan Ares ya da Artemis, Adonis'in üstüne bir yaban domuzu salmış ve domuzun boynuzuyla yaralanan Adonis bir süre sonra ölmüştür. Kanından baharçiçekleri bitmiştir. Adonis'in yardımına koşan Aphrodite'den, ayağına batan diken nedeniyle akan kan tanrıçanın çiçeği olan beyaz gülü kırmızıya boyamıştır.

Kışın yeraltında yaşayan baharla birlikte yeryüzüne çıkan Adonis, toprağın ve bitkilerin yeniden canlanışını simgeler. Adonistörenleri yazın en sıcak zamanında yapılır. Ölü Adonis'i temsil eden küçük bir tahta heykel etrafına kadınlar saksılar içinde solmuş çiçekler dizerler ve ağıt yakarlar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
16 Ekim 2015       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ADONİS
MsXLabs.org & Büyük L.

ADONİS (Fen ike dilinde adon, senyör' den), byblosTu genç fenike tanrısı; avlamak istediği yabandomuzu tarafından öldürüldü. Sevgilisi Aştar, onu kurtarmak için cehenneme indi Adonis’in öyküsüne, Temmuz (Babil), Osiris, Telibinu (Hitit) ve Baal (Ugarit) mitlerinde rastlanır. Adonis öyküsü, bitkilerin hayat sürecini simgeler. Bu tapınmayla birlikte öykü de Kıbrıs yoluyla Yunanistan'a geçti ve şair Panyasis (I.Ö. V.yy.) Adonis’in yaşamını yunancaya uyarladı.

Byblos kralı ile kızı Myrrha'nın (Smyrnş) oğlu olan Adonis, ağaca dönüştürülen anasından düşerek dünyaya geldi. Aphrodite onu bulup aldı. Daha sonra avda öldürülünce, kendini Persephone diyarında buldu. Yılın bir kısmını Persepfıone'nin ölüler diyarında, öbür kısmını da canlılar arasında, Aphro- dite'nin yanında geçirmesi kararlaştırıldı.

Yunanlılar, efsaneye ufak tefek bazı değişiklikler ve olaylar eleyerek, bu fenike tanrısını yunan mitologyasının tanrılar topluluğuna kattılar. Mevsimlere bağlı olarak ortaya çıkışı, Adonis tapınmasında, çok açık bir biçimde kendini gösterir: adonia- lar, Adonis bahçeleri.

Aphrodite ile Adonis'ın aşkları teması, ilkçağ sanatçılarını sık sık esinlendirdi. O zamandan bu yana, Tiziano, Albani. Ru- bens, Nicolas Poussın, Michelangelo, Ca- nova, vb. aynı konuyu işlediler.

Edebiyat alanında, Adonis öyküsü ve tapınması, Theokritos’a (Eidhyllia, XV) ve Ovidius'a (Değişimler, X [Metomorphose- is, X]) esin kaynağı oldu, La Fontaine de Adonis adlı şiirinde (1669) ondan söz etti. Aphrodite'ye hem başkaldıran (Sha- kespeare’in Venüs and Adonis'i) hem de bu tanrıçanın büyüsüne kapılan (G. Ma- rino'nun Adonis'i) Adonis, Shelley’de şiirin yeniden doğuşunun simgesi oldu {Adonais, 1821).

Adonis bahçeleri, eskiçağ insanlarının, özellikle Yunanlılar’ın, sonradan güneşte kurutulmak üzere bitki yetiştirdikleri sepetler ya da saksılar. Bunlar bitkisel yaşamın ve Adonis'in ömrünün kısalığını belirten simgelerdir
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Ekim 2015 / Misafir Taslak Konular
17 Haziran 2008 / BrookLyn Mitoloji
13 Kasım 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular