Arama

Zeus

Güncelleme: 9 Ocak 2017 Gösterim: 60.573 Cevap: 8
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
16 Haziran 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Zeus

, eski Yunan mitolojisi'nde Olympos dağının tek sahibidir.
Gökyüzünün, şimşek ve gökgürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Rheia, zeus'u doğurur fakat zeus'un titanlar'a düşman olacağını önceden bilen titanların annesi gaia zeus'u öldürme emrini 2.ci oğlu kronos'a verir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kronos rheia'ya giderek olayı anlatır ve rheia, zeus'u titanlara vereceğine dair söz verir. Fakat zeus doğduktan sonra bu sözünden vazgeçer ve zeus'u bir kartala emanet eder. Kronos gelince de bebeğe benzeyen bir taş parçasını beze sarıp kronosa uzatır. Kronos taşı farketmeden yutar ve geri gider, fakat gaia olayı öğrenmiştir ve oğlu kronos'u yok eder.

Zeus ise bir mağarada büyür yeterli güce ulaşınca annesini ve kardeşleri hades ve poseidon'u esir eden gaia nın elinden kurtarır ve titanlara savaş açar. Titanların ruhlarını yakalayarak onları esir eder fakat en büyük titan olan atlas, bu olayı duyunca hemen savaş bölgesine gider ve tam gaia ve dört kardeşi esir olacakken onları kurtarır.

Zeus'da atlas'ın ruhunu yakalar ve onu sonsuza dek dünyayı taşımaya mahkum eder. Kurtulan diğer titanlar yer altında daha güvenli bir yerde yaşamaya başlamışlardır ve anne titan gaia zeus'dan intikam almak için oğlu prometheus'u olympos dağındaki hayat ateşini çalmak için gönderir.

Prometheus ateşi zeus dan çalmayı başarır. Gaia bu ateşle insanoğlunu yaratır ve zeus'a düşman etmek için uğraşır ama insanlar zeus'un tanrı olduğuna inanır ve ona taparlar. Gaia'nın bu planı da boşa gitmiştir. Aradan uzun zaman geçer ve zeus'un üç tane çocuğu olur; ares, athena ve feyim adlı bu üç yeni savaş tanrısı olympos dağının üyesi olurlar.

Athena titanlarla dost olur . Bunu öğrenen ares, babası zeus'a bildirir zeus da athena'ya bir daha yeryüzüne inmeme cezası verir ve athena artık ares'e düşman olmuştur.Bu olayı duyan Feyim'de Ares'e düşman olmuştur.

Ares'in dünyayı ele geçirmek için topladığı orduyu athena yok eder. Ares'de buna karşılık athena'nın şehri Atina'yı yıkmak için işe koyulur fakat ares Atina'ya giremez. Şehri yok etmenin yollarını düşünen ares, atina olan bir savaşı izler. Bu savaş barbarlarla Sparta'lıların savaşıdır. Yenilen Sparta ordusundan geriye tek bir kişi kalır, o da Sparta ordusunun komutanı kratos'dur.

Kratos evinden ayrılırken karısına ve kızına ölmemek için söz verir. Barbar lideri ise Kratos'u köşeye sıkıştırır ve tam öldürecekken kratos düşmanını yok etmesi karşılında hayatını ares'e satar. Ares'in eline büyük bir fırsat geçmiştir. Kratos'u Atinayı yıkmak için kullanmak ister ve kratos un önerisini kabul eder ve tüm barbarları yok eder. Kratos'a kaos bıçaklarını verir bu bıçaklar üç metrelik bir zincire bağlıdır. Bu zincirler kraos'un eline yapışır.

Kratos artık bir tanrı gücüne kavuşmuştur. Ares kratos'dan kartos'un köyündeki herkesi öldürmesini ister ve kratos herkesi öldürür ve geriye bir tek kızı ve karısı kalır. Ares kratos'un iredesini alır ve karısını ve kızını öldürür. Kratos artık ares'ten nefret etmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 9 Ocak 2017 18:38
Gerçekçi ol imkansızı iste...
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2008       Mesaj #2
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Zeus'un Doğuşu
Kronos ile Rhea'nın evliliklerinden Hestia, Demeter, Hera adlarında üç kızla, Hades, Poseidon, Zeus adlı üç erkek çocuk dünyaya geldi. Babasına yaptıklarını unutmayan Kronos kendisinin de oğullarından aynı karşılığı göreceğinden korkuyordu bu yüzden Karısının her yeni doğurduğu çocuğu yutup, karnında saklıyordu.
Sponsorlu Bağlantılar

Rhea yalnız "Zeus"u onun elinden kurtarabildi. Tanrıça gecenin karanlığından faydalanarak çabucak koşup Girit adasında "İda" dağının tepesine çıktı. Çocuğunu da beraber götürmüştü. Gaia çocuğu aldı ve onu bir mağaranın dibine sakladı. Rhea bir kocaman taşı kundak bezlerine sarıp Kronos'a verdi. Kronos bu taşıda hemen yuttu, oğlunun dünyada yaşadığını bilmiyordu. Ve ilerleyen zaman içinde oğlu büyüyüp yenilmek nedir bilmeyecek, sıkıntı nedir duymayacak, gücü ve kuvveti ile babasını kendisine boyun eğdirecek, onun bütün imtiyazlarını, şan ve şerefini elinden alacak, onun yerine bütün ölmezlerin başı olacaktı.

Gerçekten Zeus, ormanların sık dalları arasında büyüdü; keçi sütünü emdi; bağırmalarını babası duymasın diye Kuretoslar da onun başında kalkanlarını çarparak gürültüler çıkardılar. Olgunluk çağına gelince Zeus saklandığı mağaradan çıktı. Kronos'u yuttuğu tanrıları ve taşı çıkarmaya zorladı. Sonra onu gökten kovup dünyanın ta dibine, yerin ve denizin alt tabakasının daha da altına attı.

Zeus karısı Hera, çocukları, kardeşleri ve öbür tanrılarla birlikte Olympos dağına yerleşip saltanat sürmeye başladı. Fakat bu sefer de karşısına; Gaia ile Uranos'un Othrys dağına yerleşmiş oğulları Titan'lar çıktı. Her iki taraf ellerine kocaman kayalar alıp savaşmaya başladılar. Pelion dağlarını Ossa dağının üzerine yığarak Titan'lar Olympos'a tırmanmaya çalıştılar. Savaşın gürültüsünden gökler, yerler, denizler sarsıldı, Tartaros yani cehennem bile o yaygara ile çalkalandı. Fakat Zeus'un Tanrısal silahına, yıldırımına hiç bir şey dayanamadı.

Bereketli toprak titreyerek yanıyor, her şey kaynıyordu. Yerler parçalandı, dağlar eridi ve Titan'lar yenilerek Tartoros'a atıldılar. Hepsi de zincirlere vuruldu ve üzerlerine üçyüz kaya yuvarlandı. Helland, Yunanistan toprağı, yüksek dağları, derin uçurumları ile karmakarışık bir manzaraya sahipti. Eski Yunanlılar bunu Zeus'un Titan'larla olan savaşına bağlar.

Bundan sonra ilk zamanlarda ki karışıklık sona erdi. Kainat düzen buldu. Tabiatın kaba, vahşi ve kör kuvvetleri; Tanrısal zeka tarafından yenilmiş ve emir altına alınmış oldu.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 5 üye beğendi.
Son düzenleyen BrookLyn; 31 Mayıs 2009 15:19
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
12 Nisan 2011       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Zeus
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Zeus, Yunan mitolojisinde Yunanlıların en büyük tanrısı, tanrıların tanrısı, Kronos ile Rea'nın oğlu, Hera'nın kardeşi ve kocasıdır. Zeus, gökle ilgili doğal güçlerin tümünü kişilendiren varlıktır. Işık, aydınlık, bulut, gök gürlemesi, şimşek ve yıldırım, Zeus'un egemenliği altındadır. Homeros, Zeus'a "tanrılar ve insanların babası" adını verir. Tanrıça Rea, Zeus'u doğurduğu zaman, çocuklarını ana karnından çıkar çıkmaz yutan kocası Kronos'tan kaçırmak için Girit'te bir mağaraya kapatır. Zeus'un yerine koca bir taşı beze sarıp Kronos'a verir; o da taşı yutar. Kronos, babası Uranos'u nasıl alt edip egemenliği elinden almışsa, Zeus da ikinci kuşak tanrılarını yener ve üçüncü kuşak, yani Olimpos tanrılarının egemenliğini kurar. Babası Kronos'a öbür kardeşlerini kusturur; sonra da Uranos'un yeraltına kapattığı devlerden gök gürültüsü, şimşek ve yıldırımı alır ve Olimpos tanrılarının egemenliğini kurmaya koyulur. Bunun için Titanlar ile savaşı göze alır; yüz kollu devlerden gördüğü yardımla bu savaşı kazanır. Evrendeki yetkileri paylaşır: Kendisi göğü ve yerle gökte krallığı alır, kardeşi Poseidon'a denizi, Hades'e de yeraltı ülkelerini verir. Zeus bundan sonra Titan soyundan gelen tanrıçalarla ve kendi kuşağından kardeşleriyle birleşip bir sürü tanrısal varlık üretmeye koyulur. Zeus, Troya Savaşı'nda büyük bir rol oynar. İda Dağı'nın doruğu olan Gargaros Doruğu'ndan savaşı yönetir. Onun buyruğuyla, talih kimi zaman Akhaların, kimi zaman Troyalıların yüzüne güler. Zeus, hakka dayanan insanca bir düzenin kurucusu sayılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Şubat 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Zeus (Jüpiter)

Tanrılar tanrısı ve Olympos tanrıların en güçlüsüdür. Yunanlılar Zeus'u Balkan yarımadasına göçleri sırasında getirdiler. Göçmen Yunanlıların Zeus ile yerli tanrılar arasında bazı ilişkiler kuruldu. Yerli Argos tanrısı Zeus'un karısı oldu. Eski tanrılar Hera, Hades ve Poseidon onun kardeşleri sayıldı. Girit ve Trakya'nın tanrıları Athena, Apollon, Artemis, Ares ve Dionysos ise Zeus'un çocukları olarak kabul edildi.

Gökyüzü tanrısı olan Zeus'ta, gökle ilgili doğal güçlerin hepsi kişileşir. Işık, aydınlık, bulut, gök gürlemesi, şimşek, yıldırım Zeus'un emri altındadır. Gökteki nesnelerin uyumu, yeryüzündeki düzen, bilgelik Zeus'a bağlıdır. Ölümlüler ve ölümsüzler onun buyruğu altındadır. Zeus'un adına her zaman Kronosoğlu ve Olymposlu sıfatları eklenmiştir.Olympos'ta taht kuran tanrılar tanrısı Zeus, demirci tanrı Hephaistos'un yaptığı krallık asasını taşır.

Tasvirlerinde orta yaşlı, güçlü, uzun ve gür saç ve sakalı olan bir görünümdedir.Elinde Kykloplar'dan aldığı yıldırım demetini tutar. Yanında kutsal kuşu olan kartal vardır. Krallık gücünü simgeleyen asasını kime verirse o kral olur. Bütün krallar Zeus'tan doğma ve onun yetiştirmesi olarak kabul edilirler.Bu nedenle güç ve yetkilerini iyi kullanmazlarsa Zeus onları cezalandırır. En sevgili oğlu, geleceği bildiren tanrı Apollon, en sevdiği kızı ise akıl ve savaş tanrıçası Athena'dır.

Zeus iyiliksever ve konukseverdir, zorda kalanlara, gariplere sevgi ve saygı gösterilmesini ister. Bu nedenle adalete dayanan insanca bir düzenin kurucusu ve koruyucusudur. Ulusların bağımsızlığının koruyucusudur. Zeus güçlü bir tanrı olmasına rağmen ölümlülere özgü zaafları ve tutkuları vardır. Karısı Hera'dan çekinmesine rağmen yasak aşklar yaşamaktan ve serüvenlere atılmaktan kaçınmamıştır. Bu ilişkilerinden bazılarında şekil değiştirdiği de görülür. Örneğin Zeus, Hera'ya soğuktan titreyen guguk kuşu şeklinde yanaşmıştır. Boğa kılığına girerek de Europe'yi kaçırmıştır. Leda bir kuğu biçiminde, Antiope'ye satir kılığına girerek yanaşmıştır. Babasının yer altındaki tunç kaplı bir odaya hapsettiği Danae'e altın damlası şekline girerek ulaşmıştır. Evli bir kadın olan Alkmene'yle de kadının kocasının görünümünü alarak birleşmiştir. Troya Kralının oğlu olan Ganymedes'i kartal biçimine girerek kaçırmıştır. Bu çapkınlıkların sonucu Apollon, Artemis, Athena, Ares, Hermes, Dionysos ve Persephone gibi ölümsüz (tanrı-tanrıça), Perseus, Herakles ve Dioskurlar gibi ölümlü çok sayıda çocukları olmuştur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
theMira
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
21 Haziran 2013       Mesaj #5
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye

Zeus'un evlilikleri:


Tanrıçalarla Evlilikleri ve Doğan Çocukları
  • Metis : Athena
  • Themis: Hora'lar ve Moira'lar
  • Dione: Aphrodite
  • Eurynome: Kharit'ler
  • Mnemosyne: Musa'lar
  • Leto: Apollon,Artemis
  • Demeter: Persephone
  • Hera: Ares,Hebe,Eileithya (Hephaistos)

Kadınlarla Evlilikleri ve Doğan Çocukları


  • Alkhemene: Herakles
  • Antiope: Amphion,Zethos
  • Kallistro: Arkas
  • Danae: Perseus
  • Aigina: Aiaskos
  • Elektra: Dardanos ,lasion , Harmonia
  • Europa:Minos,Sarpedon,Rhadamanthys
  • İo: Epaphos
  • Leda: Helena,Dioskur'lar
  • Maia: Hermes
  • Niobe: Argos,Pelasgos
  • Pluto: Tantalos
  • Semele: Dionysos
  • Taygere: Lakedaimon

Kaynak: Alt Kültür Net
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 9 Ocak 2017 18:40
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Haziran 2015       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEUS. Yun. mit. Eski Yunanlıların en büyük tanrısı, Kronos ile Rf sa'nın oğlu. Çizgisel B yazılı tabletlerde de sözü edilen, kesinlikle hint-avrupa törenli Zeus kültü tüm hellen kavimlerinde görülür; kaynağını büyük bir olasılıkla Girit, Dodone ya da Arkadhia'dan (Lykeos dağı) alır, ilk Zeus'un atmosfer olaylarının, özellikle de parlaklığı, fırtınaları ve yağmurlarıyla göğün simgesi olduğu sanılır. Günlük yaşamlarında Atinalılar yağmurdan hep Zeus'u sorumlu tutarlardı. Öte yandan, sigis’i taşıyan Yıldırım tanrısı Zeus, şimşeklerin çakıp söndüğü ıssız dorukların da (İthome, Lykeos, Tayghetos, Hymettos, Pelion, Aynaroz, Pangaion, ida, Olympos dağlan) tanrısıydı. Denizciler ondan, tıpkı Poseidon’dan korktukları gibi korkarlardı. Evrenin Kronos'tan sonra gelen efendisi olduğu için, yeraltı dünyası da onun yabancısı değildi ve çoğu zaman Hades ile bir tutulurdu. Aileleri, atina fratrilerini, siyasal meclisleri, pazar yerlerini, siteleri (Zeus Polieus) ve hellen topluluğunu (Zeus Parıhellenios) gözeten Zeus, insan topluluklarının koruyucu tanrısıydı.

Ayrıca güç durumdaki savaşçılara yardım eden ve savaşlar kazandıran kurtarıcı (Soter) tanrıydı. Bütün bunlardan başka Zeus bir adalet tanrısıydı: çoğunlukla "iyiliksever" (Meilikhios) adıyla anılır ve pişmanlık duyan günahkârlar ona yakartrlardı. Ancak Zeus, suçluları ve tehlikeli bir biçimde sivrilen kahramanlan (Prometheus) cezalandırırdı. Mutlak olarak her şeye kadir değildi, kaderin yasalarına boyun eğerdi. Bununla birlikte Hellenistik ve Roma dönemlerinde, Zeus'ta da, onunla bir tutulan jupiter ile Serapis’tede, filozoflar arasında yaygın olan tek tanrıcılık eğilimlerini açıklamaya yetecek her şey bulunmuştur.

Mitoloji Zeus’un yaşam öyküsünü ayrıntılı bir biçimde ele alır. Kronos bütün çocuklarını yutmaya kalkıştığı zaman Zeus'u annesi kurtarmıştı. Girit’e saklandı ve keçi Amaltheia’nın sütüyle beslendi. Daha sonra Kronos'u tahtından indirip yerine geçti ve Olympos'a yerleşti, Titanlar'a ve devlere karşı Olympos’u savundu. Metis,Themis, Demeter, Mnemosyne, Aphrodite, Leto ve nihayet kız kardeşi Hera ile evlendi. Hera, sık sık hayvan kılığına girerek kadınları baştan çıkaran ve sayısız serüvenlere girişen (Alkmene, Danae, Europe, Leda vb.) kocasını kıskanıyordu. Tanrının Yunanistan'da en çok saygı gösterilen tapınağı Dodone'dedir (Epeiros). Arkadhia ve Messinia'da da Zeus’a, Lykeos ve ithome dağlarındaki eski tapınaklarda tapılıyordu.

Büyük önem kazanan Olympia tapınağı’nda ise her beş yılda bir ünlü oyunlar düzenlenirdi. Atina’da, Akropolis'in G.’inde bir Zeus tapınağı vardı. Atti- ke'deki başlıca şenlikleri buphonia (boğa kurban edilmesi), oyunlarla yapılan otympieia ve diasia’ydı

R—ikonogr. Başlangıçta Zeus kültü aerolitlere bağlıydı. Yeraltı tanrıları döneminde Zeus bazen yılan biçiminde temsil edilirdi. Zeus’un canlandırdığı başlıca yapıtlar şunlardır: tanrıyı zırhlı başlık giymiş olarak gösteren daidalos dönemine ait küçük bir bronz heykel (Olympia); yine Olympia'da ele geçen arkaik dönemden kalma bronz bir baş; Korfu alınlığında devlerle savaşan Zeus; Dodone’de ortaya çıkarılan bronz heykelcik yıldırımlı Zeus. Pheidias’ın Olympia'daki büyük tapınak için yarattığı Zeus tipi uzun süre sanatçıları etkiledi. Bu, tanrıyı, tahtına oturmuş olarak, bir elinde zafer, öbür elinde asasıyla gösteren dev bir krizelefantin heykeldi. Heykel ancak bazı sikkeler ve belki de bazı antik parçalar (Boston ve Kyrene’deki başlar ve Kyrene’de ortaya çıkarılan dev Zeus heykeli [IV. yy.]) yoluyla tanınmaktadır. Zeus ayrıca Atina Akropolis’indeki arkaik alınlıkta, Sifnoslular'ın Delphoi'de yaptırdıkları hazine binasının frizinde, Oympia tapınağı’nın D. alınlığında, Parthenon'un D. alınlığında (bugün kaybolmuştur) ve frizinde, Theseion'da, Selinus (Zeus ile Hera) ve Bologna'daki (Zeus ile Hebe) alçakkabartmalarda temsil edilmiştir. Zeus, Devlerin savaşı, Athena'nın doğuşu ya da tanrının Alkmene, Semele ya da Danae ile olan aşk serüvenlerini ele alan resimli vazolarda da görülür. Sakallı ve ihtişamlı Zeus tipi, latin tanrısı iupiter'e (dev boyutlu Otricoli büstü, Vatikan) esin kaynağı oldu.

Zeus sunağı, Bergama'da Hellenistik dönem mimarlığının en görkemli anıtlarından biri; Bergama kralı Eumenes II (İ.Ö. 197-159) tarafından, Galatlar'a karşı kazanılan zafer anısına yaptırılmıştı. Zeus ve Athena'ya adanan sunak, Athenatapınağı’ nın G.’indeki teras üzerine, geniş bir alanın ortasına herhangi bir tapınakla bağlantısı olmadan kurulmuştur. Günümüze ancak temelleri ulaşabilen anıt, Cari Humann’ın girişimleriyle 1878'de başlatılan kazılar sonucu, Osmanlı devletinin de izniyle sökülerek Berlin’e götürülmüş ye özel bir salonda yeniden kurulmuştur. Üç basamaklı bir podyum üzerindeki mermer sunak üç yandan, at nalı biçiminde, sütunlu galerilerle çevriliydi. Kaideyi süsleyen, yüksek kabartma friz hellenistik heykelciliğinin ve Bergama heykelcilik okulunun en başarılı örneğini oluşturur. 120 m uzunluğunda, 230 m yüksekliğindeki frizde gigantomakhia (tanrılar ve devler savaşı) işlenmiştir ve kabartmalarda tüm yunan tanrı ve tanrıçaları yer alır. Sütunlu galerinin iç duvarlarında Bergama krallığı’ hin atası sayılan Telephos'un öyküsü betimlenmiştir. Bu sunak daha sonra Roma’ da Augustus tarafından yaptırılan Arapa- cis anıtı'na örnek olmuştur.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen perlina; 9 Ocak 2017 18:47
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Ocak 2017       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Zeus

Ad:  zeus.jpg
Gösterim: 7301
Boyut:  38.4 KB

Eski Yunan'da tanrı ve tanrıçaların koruyucusu ve yöneticisi olarak tapılan bir tanrıydı. Romalılar'ın da Jüpiter adlı benzer bir tanrıları vardı ve Zeus'la ilgili olarak anlatılan öykülerin pek çoğunu alarak Jüpiter'e mal ettiler. Bu nedenle daha sonraki dönemlerde zaman zaman, Zeus ve Jüpiter'in aynı tanrı oldukları düşünülmüştür.

Sanat yapıtlarında Zeus sakallı, yakışıklı, tanrılara ve insanlara adalet dağıtan bir tanrıya yakışır biçimde güçlü bir erkek olarak betimlendi. Sağ elinde tuttuğu "yıldırım"la insanları cezalandırırdı. Güçlü kanatları olan kartal onun habercisi, dağlar ve ormanlar Zeus'un kutsadığı yerlerdi. Zeus'a tapınmak için insanlar tırmanabilecekleri kadar yüksek tepelere çıkarlardı.

Efsaneye göre Zeus aslında evrenin ilk kralı olan babası Kronos'u tahtından indirerek yüce tanrı olur. Kronos günün birinde kendi çocuklarından birinin kendisini tahttan indireceğini bildiğinden, bunu önlemek için çocuklarını doğar doğmaz yutmaktadır. Oysa Zeus annesi tarafından kurtarılır ve Girit'teki İda Dağı'nda bir mağarada büyütülür. Sonunda öylesine güçlenir ki, Kronos'u yuttuğu çocukları öksürerek çıkarmak zorunda bırakır. Çocuklar birleşerek babalan Kronos'u yendikten sonra dünyayı kendileri yönetmeye başlarlar. Zeus gökleri, Poseidon denizi, Ha-des de yeraltındaki ölüler dünyasını yönetir.

Tanrılar önceleri insanlara dostça davranırlar. Oysa insanlar kötüleşmeye ve tanrılara boyun eğmemeye başlayınca, bir efsaneye göre, Zeus bir tufan yaratarak tüm dünyayı yok etmeye ve böylece insanların kötülüklerine son vermeye karar verir. Ne var ki, Deukalion ve Pyrrha adında bir kadın ile erkek, Parnassos Dağı'nın tepesine sığınarak kurtulur. Zeus da onlardan yeni bir insan ırkı yaratır.

Zeus'un yaptıklarına ilişkin çeşitli öyküler yaratılmıştır. Zeus önce Metis adında bir tanrıçayla, sonra da Hera adında başka bir tanrıçayla evlenir. Üç tane çocukları olur, bunlardan biri savaş tanrısı Ares'tir. Zeus Hera'nın dışında, insan ve tanrıçalar arasında pek çok kadınla ilişki kurar. Oysa Hera çok kıskançtır. Zeus sevgililerini gizlice ziyaret edebilmek için hayvan biçimlerine girer. Sözgelimi, bir kuleye hapsedilen Danae adında ölümlü bir kadına bir altın yağmuru, Leda adlı başka bir kadına ise kuğu biçiminde görünür. Zeus'un çok sayıda çocuğu arasında, Güneş tanrısı Apollon, doğa tanrıçası Arte-mis, babasının kafasından bir şimşek gibi fırlayarak doğan akıl tanrıçası Athena vardır. Zeus'un tanrı olmayan oğullarının en ünlüsü ise Herakles'tir.

Zeus’un Çapkınlıkları


Baş tanrı Zeus çapkınlıklarıyla ünlü bir tanrıdır. Ölümlü-ölümsüz, eşcinsellik gibi tüm ilişkilere açık bir kimlik sergiler. Ölümlü ve ölümsüz kadınlarla girmiş olduğu ilişkileri, erkek egemen toplumdaki çapkın erkek kimliğini meşrulaştırmaktadır. Bu öykülerinden birinde kral eşi Leda ile birleşerek (kuğu şekline girer) Leda’nın hamile kalmasına sebep olmuştur. Aynı gece kocasıyla da birlikte olan Leda, ondan da hamile kalır. Leda burada, toplumda kocasını aldatan aristokrat kadınların durumunun bir sembolüdür. Bu ve diğer mitoslarla ilgili ayrıntılı bilgi için Azra Erhat'ın mitoloji sözlüğüne bakabilirsiniz. Bu mitostan yola çıkılırsa tek bir sonuca ulaşılır: O dönemde, tıbbi açıdan henüz ayrı ve aynı yumurta ikizlerinin oluşumlarının bilinmediği için ayrı yumurta ikizlerinin babalarının da ayrı olduğu sanılmaktaydı.

Zeus’un seçmiş olduğu ölümlülerin elit sınıf dediğimiz aristokrat sınıftan oluşu bu tür ilişkilerin genellikle üst düzey sınıflarda törele edildiğini göstermektedir. Zeus’un diğer bir ilişkisi Europa mitosunda karşımıza çıkar. Bu mitosta önemli olan kızın adının bir kıtaya verilmiş olmasıdır. Ayrıca Zeus’un Europa’yı hamile bıraktıktan sonra Olympos’a dönüşü çapkın kocaların çapkınlıklarının ardından en kısa sürede eve döndüklerinin göstergesidir. Zeus’un en önemli mitoslarından biri Ganymedes mitosudur. Zeus, Ganymedes adındaki genç bir oğlana aşık olur ve onu Olympos'a kaçırır. Ganymedes'in bundan sonraki işlevi, Olympos'ta sakilik yapmaktır. Bu mitos toplumdaki eğitim sisteminin bir yansımasıdır.

Birinci bin yıl başlarında tüm Yunanistan’daki eğitim sistemi Sparta eğitim sistemiydi. Bu sisteme göre sakat ve hastalıklı doğan tüm çocuklar öldürülüyordu. Sağlıklı olanlardan ise 0-7 yaş grubu arası ailelerinin yanında kalıyordu. Yedi yaşına gelen her erkek çocuk aileden ayrılıp askeri eğitim için 20 yaşına kadar kışlada eğitiliyordu. 20-40 yaş arası erkekler evlenebiliyorlar; ancak kışladan izinli olarak evlerine gidip dölün devamı için eşleriyle birlikte olup kışlaya dönüyorlardı. Kırk yaşını aşabilen erkek emekli sayılıyordu. Kışlaya alınan çocukların başına bir tür eğitmen ve gözetmen rolünde bir “ağabey” veriliyordu. Sonuç olarak ağabey ve çocuk arasındaki duygusal yakınlaşmalar devletin politikası olarak eşcinselliğe dönüşüyordu. Bu Eğitim sisteminin adına pederastik eğitim sistemi denir.

Atina’da bu eğitim sistemi, İ.Ö. 8. yüzyıl sonu – İ.Ö. 7. yüzyıl başında uygulanmıştır. Ancak toplumun dejenere olduğu gerekçesiyle bu eğitim sistemi bırakılmışsa da toplumda özellikle de zengin erkekler arasında ve filozoflarda sürekli olarak devam etmiştir. Bir öğreti olarak Platon öğretisinde yer almış, daha sonra bu neoplatonistlerin bir öğretisi olarak devam etmiştir. Toplumdaki bu eşcinsellik giderek küçük oğlan çocuklarının kullanımına dönüşmüştür. Oğlancılık olarak adlandırılan bu sapkınlığa özellikle Batı Anadolu’dan kaçırılan küçük çocuklar alet edilmiştir.

-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Ocak 2017       Mesaj #8
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Zeus Kimdir?

Ad:  zeus-2.jpg
Gösterim: 980
Boyut:  39.0 KB

Zeus, Yunan mitolojisinde en büyük tanrı olarak inanılmıştır. 12 olimpslular'dan biridir. Eski Roma mitolojisinde ise Jüpiter adıyla bilinir. O zaman ki inanca göre şimşek, gök gürültüsü, yağmur ve rüzgar gönderen gök ve hava tanrısıydı. Bunun yanında tanrıların ve insanların koruyucusu olarak inanılmıştır.

Zeus Efsanesi


Zeus, Titanların kralı Kronos ile Rheia'nın oğludur. Kronos ileride çocuklarından birinin kendisini öldürüp tahtını ele geçireceğini öğrenir. Yeni doğan çocuklarının hepsini yutar. Ama eşi Rheia, Zeus'u Girit'te bir mağaraya saklar ve Zeus'un yerine kundağına benzer bir taş sarar ve Kronos farkında olmadan bu taşı yutar ve Zeus'u yuttuğunu sanar. Bu mağarada Zeus, Amalthea (keçi veya benzeri bir hayvan) tarafından emzirilir. Zeus daha sonra Hades ve Poseidon ile birlikte Titanlara karşı savaşır ve Dünyanın yönetimini ele geçirir. Çekilen Kura sonucu Zeus Tanrıların başı, Poseidon Denizlerin tanrısı Hades ise yer altının tanrısı olur.

Bu dönemde tanrıların Olimpos dağında yaşadığına inanılırdı. Diğer tüm tanrılar Zeus'a itaat etmek zorundaydı. Zeus, Olimpos'ta tüm insanları gördüğüne ve iyileri ödülendirip kötüleri cezalandırıldığına inanılırdı.

Zeus'un Aşkları


Zeus'un aşkları da çok meşhurdur. Tanrı ve insanlardan bir çok kişiyle ilişkisi vardı. Zeus'un istediği kılığa girebilme yeteneğini ilişkilerinde çok kullanmıştır. Bu yüzden hem kardeşi hem de eşi olan Hera ile çok kavga ederdi. Zeus; Leda için kuğu, Antiope için satir, Aegina için ateş, Danae için altın yağmuru, Alkmene için kocasının kılığına, Hera için guguk kuşu, Europa için boğa kılığına girmiş ve onları elde etmeyi başarmıştır.

Zeus heykellerinde ve resimlerinde sakallı, güçlü ve genelde elinde şimşek ile betimlenmiştir. Zeus'un simgeleri ise Yıldırım (ya da şimşek) ve kartaldır.

MsXLabs.org & Ana Britannica
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Ocak 2017       Mesaj #9
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

29 Aralık 2012 / Misafir Mimarlık
30 Haziran 2011 / ahmetseydi Taslak Konular