Arama

Demeter

Güncelleme: 7 Haziran 2012 Gösterim: 9.978 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Demeter
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  demeter.PNG
Gösterim: 1155
Boyut:  85.3 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Demeter, Eski Yunan'da toprak ve bereket tanrıçasıydı. Ekinleri ve özellikle buğdayı simgeleyen bu tanrıça için Eleusis'teki ünlü tapınakta şenlikler düzenlenirdi.
Tanrıların tanrısı Zeus'un eşi olan Demeter'in Persephone adında çok sevdiği bir kızı vardı. Persephone bir gün çayırda çiçek top­larken, yeraltının karanlık tanrısı Hades kızı kaçırarak onunla evlendi (bak. Hades). Demeter gece gündüz bütün yeryüzünü dolaşa­rak kızını ararken toprağın bereketi kalmadı, insanlar kıtlıkla karşı karşıya kaldılar. Demeter sonunda kızının başına gelenleri öğrenince Zeus'a başvurarak ondan Persephone'nin geri getirilmesini istedi. Zeus da, kızın ancak yeraltında hiçbir şey yememişse geri dönebi­leceğini söyledi. Oysa Persephone kendisine Hades'in sunduğu narı yemiş ve bu sevgi büyüsüyle yeraltı tanrısına bağlanmıştı. Bu yüzden, yılın altı ayını annesi Demeter'in yanında, ama geri kalan altı ayı sonsuza kadar her yıl yeraltında, Hades ile geçirmesi karar­laştırıldı. Persephone'nin yeraltında geçirdiği süre kışı, annesinin yanına döndüğü süre de çiçek açma ve meyve zamanını simgeler.
Öte yandan, efsaneye göre İÖ 496'da Roma'da kıtlık baş gösterince, Romalılar kutsal kitaplarına başvurarak Demeter'e tapmaları gerektiğini öğrendiler. Latince "topraktan bitmek" anlamına gelen bir kökten türemiş olan Ceres adını verdikleri bu tanrıça için eskiden Roma'da her yıl nisan ayında Cerealia adı verilen büyük bir şenlik düzenlenir­di.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Demeter
Sponsorlu Bağlantılar

Yunan mitolojisinde bereket ve toprak tanrıçası.

"Toprak ana", "buğdayların anası", "buğday yetiştiren bereketli toprak" anlamlarına gelir. Buğday demetiyle sembolize edilir. Homeros, buğdayı onun adıyla anmıştır. Hesiodos'a göre Kronos ile Rhea'nın kızıdır. Bazen Kore, bazen Persephone adıyla anılan kızının ayrılmaz bir parçasıdır. Efsaneye göre Tanrı Hades, Persephone'yi kaçırır. Araya Zeus'un girmesiyle kızın, yılın üçte ikisini annesinin, üçte birini Hades'in yanında geçirmesine karar verilir. Böylece mevsimlerin oluşumu açıklanmış oluyordu. Yine efsaneye göre, oğlu Triptolemos'a tarımı Demeter öğretmiş, o da dünyaya yaymıştır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Şubat 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Demeter (Ceres)

Homeros destanlarındaki güzel saçlı, güzel örgülü kraliçe. Toprak ve bereket tanrıçası. Hesiodos'a göre Kronos ile Rheia'nın kızı, yani ikinci kuşak tanrılar soyundandır. Ekinleri ve özellikle buğdayı simgeler. Zeus ile birleşmesinden Persephone doğmuştur.
Demeter'in yatağına girdi Zeus
Canlıları doyuran, tarlalar tanrıçasının.
Ak kollu Persephone'yi doğurdu Demeter,
yer altı tanrısı Aidoneus
kaçırdı onu anasının koynundan
ve bilge Zeus bıraktı kızını ona.
(Hesiodos, Theogonie, 911 vd.)
Demeter ekinleri ve özellikle buğdayı simgeler. En çok tapınım gördüğü yerler İtalya, Girit ve Trakya'dır. Onun tek efsanesi mevsimlerle ilgilidir. Bu efsane Yunan dünyasının daha çok buğday üreten bölgelerinde gelişmiş ve tutulmuştur. Hem efsanede, hem de tapınımında kızı Persephone ile birlikte anılır, bunlara "iki tanrıça" denir. Efsaneye göre Persephone bir gün oyun arkadaşlarıyla birlikte çayırda çiçek toplarken toprak yarılmış ve Hades arabasıyla çıkarak kızı yeraltı ülkesine kaçırmış ve orada ona nar yedirmiştir.İnanışa göre ölüler ülkesinde bir şey yiyen Hades'ten geri çıkamaz. Çok üzülen Demeter kızını aramak için yollara düşmüş ancak hiç bir yerde bulamamıştır.

Bunun üzerine yaşama küserek ıssız bir köşeye çekilmiştir. Demeter'in küsmesiyle toprağın bereketi uçup gitmiş, kıtlık baş göstermiştir. Tanrı Zeus duruma müdahale ederek sorunu çözümlemiştir. Bundan sonra Persephone kışı kocası Hades'in, bahar ve yazı Demeter'in yanında geçirmeye başlamış ve toprağa yeniden bereket gelmiştir. Demeter'in çeşitli sevgilileri ve bu ilişkilerinden pek çok çocuğu olmuştur.Bunların içinde en ünlüsü, ölümlü bir erkek İasion'dan olan oğlu Plutos (Servet ve zenginlik tanrısı)'tur. Zeus'la Demeter'in kızı olan Persephone, Kore yani genç kız olarak ta anılmaktadır. Önceleri bereket ve toprağı simgelerken Hades tarafından kaçırılmasından sonra ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Haziran 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Demeter

Demeter, Yunan mitolojisinde mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçası. Homesros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. Insanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.

Hesiodos'a göre Kronos'la Rheia'nın kızı, ikinci tanrı kuşagındandır. Tanrılar tanrısı Zeus'un dördüncü evliliğini onunla yaptığı söylenir. Bu evlilikten de yeryüzü ecesi Persephone doğmuştur.

Demeter, heykellerinde baygın bakışlı, sarı saçları omzuna dökülen, güzel bir kadın olarak gösterilirdi. Sağ elinde bir buğday başağı, sol elinde de yanan bir meşale tutardı. Roma mitolojisinde ona Ceres denilirdi.

Efsaneye göre, Demeter'in bakireliğiyle övünmesine kızan Hera, Poseidon'nun aklına Demeter ile birlikte olma fikrini sokar. Demeter yanına gelen tanrı görünce bir kısrağa dönüşüp kaçmaya çalışır, ama Poseidonda bir aygıra dönüşüp onu yakalar ve birlikte olurlar. Bu birleşmeden Persephone doğar. Bir gün Persephone arkadasları ile tarlada çiçek toplarken çayır birden ikiye yarilir ve yeraltı tanrısı Hades, yeryüzüne çıkar. Aşık olduğu Persephone'u yeraltına kaçırır ve ona orada nar yedirir. Inanışa göre ölüler ülkesinde bir şey yiyen bir daha oradan çıkamaz. Demeter kızını aramak için yollara düşer ancak onu hicbiryerde bulamaz. Üzüntüsü öyle büyük olur ki hayata küser. Sonunda her şeyi gören ve bilen güneş tanrısı Helios ona kızının yer altına kaçırıldığını söyler. Bunun üzerine Demeter Olympos'tan kaçar, yüreği sızlayarak ıssız bir yere çekilir. Onun küsmesiyle toprağın bereketi kalmaz, insanlar kıtlık tehlikesine uğrarlar. Zeus onu barıştırmaya çalışır,Hades'ten kızı geri vermesine.. Ancak Tanrı kadın yalvarmalara kulak vermez. Bütün yalvarmalarının boşa gittiğini gören Zeus, en sonunda Persephone'nin yılın üçte ikisini yani çiçek açma ve meyve zamanını, anası Demeter'in, geri kalan üçte birini, yani kışı da kocası Hades'in yanında geçirmesini kararlaştırır. Böylelikle toprağa yeniden bereket gelir. Persephone her yeryüzüne çıktığında, Demeter, yeryüzüne baharı getirir..

In science we trust.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Haziran 2012       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Demeter

Kronos ve Rheia’nın kızı, Zeus’un kız kardeşi Demeter, mevsim ve bereket tanrıçasıdır.
Tanrı Zeus 4. evliliğini Demeter’le yapmış ve bu evlilikten Persephone adlı bir kızları olmuştur.
Demeter, sarı uzun saçlı oldukça güzel bir tanrıçadır. Simgesi bir elinde buğday başağı diğer elinde ise meşale tutan bir kadındır.

Yunan mitolojisine göre Demeter mevsimlerin de simgesidir.

Mevsim tanrıçası

Kızı Persephone’ye oldukça bağlı olan Demeter, yeraltı tanrısı Hades kızını kaçırıp yeraltı ülkesinin tanrıçası yapınca çok üzülür.
Olimpos’u terk eder ve yeryüzüne buğday ekmeyi, toprağı verimli kılmayı bırakır. Zamanla insanlar büyük bir kıtlığın içine savrulur.
Zeus kardeşi Hades’e haber gönderip durumu anlatır ve kızlarını geri ister. Hades, Persephone’yi tekrar geri dönmesi şartı ile geri gönderir.
Anne kız kavuştuklarında çiçekler açar, ağaçlar yeşillenir ve toprak bereketlenir. Demeter eskisi gibi toprağı verimli kılmıştır.
Zeus, Demeter ve Hades’i Persephone’nin yılın bir bölümünü annesiyle bir bölümünü ise yeraltında geçirmesine ikna eder.
Demeter kızına kavuşunca bahar ve yaz, Persephone yeraltına indiğindeyse sonbahar ve kış gelir. Bu nedenle Demeter mevsim tanrıçası olarak da anılmaktadır.


In science we trust.