Arama

Kybele

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 4 Eylül 2012 Gösterim: 16.358 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kybele (Kibele)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kibele veya Kybele, bir Anadolu tanrıçasıdır. Birçok kültürde farklı isimlerle yer alır.
Ankara, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Frigya dönemine ait (MÖ 6. yy.) kireçtaşından Ana Tanrıça Kibele heykeli (boy: 126 cm.)
280pxmuseumofanatoliancc

Ana Tanrıça Kültü
Tarihte, Akdeniz çevresinde, Asya'da ve kuzey ülkelerinde birçok kültür ve uygarlıkta çeşitli isimlerle anılan bir Ana Tanrıça ile karşılaşmak mümkündür. Anadolu'da yapılan kazılar, ana tanrıça figürünün MÖ 6500 - 7000'lere kadar dayandığını ortaya çıkartmıştır. Analığı, üremeyi, dişiliği, hayatın sürmesini ve dolayısıyla bereketi simgeleyen tanrıça, ayakta, oturmuş ya da uzanmış olarak betimlenir; düzgün vücüdu her zaman tasvir konusudur.
Heykellerin bir bölümünde doğum yaparken görülür. Otururken ya da doğum anındaki bazı heykellerde yanında iki leopar bulunur. Ana tanrıçanın kutsal hayvanı olan leopar, hayvanların kraliçesi olduğunu ve doğa üzerindeki sınırsız egemenliğini simgeler. Bazen kollarında, çeşitli efsanelere göre tanrıçanın hem çocuğu, hem de sevgilisi olan Attis'i taşır.


Anadolu'da
Bir 19. yüzyıl Fransız kartpostalında Spil Dağı Hitit Kibele heykeli (muhtemelen MÖ 14. yy.)
344pxkybelestatue19thce

Kibele figürünün kökeni Anadolu'da çok eski dönemlere dayanır. Örneğin Hitit ve Hurriler tarafından tapınılan Kubaba, tartışmalı da olsa, çok sonraları oluşacak Kibele'ye öncülük eden figürlerden biri sayılır. Örnek iddia Ana tanrıça Kibele'nin Çumralı, yani Çatalhöyük’lü olduğudur. En yaygın kullanımı Frig Uygarlığı'ndadır. Frigya mitolojisinde bir ana tanrıça olan Kibele'ye genellikle dağ zirvelerinde tapınılırdı. Doğa ile özdeşleştirilmiş, özellikle bazı vahşi hayvanlarla ilişkilendirilmiştir.
Anadolu'da çok sayıda Kybele anıtı vardır. Afyon-Eskişehir civarında yeralan açıkhava tapınaklarında niş içinde, iki yanında arka ayakları üzerinde duran birer aslan duran bir ana tanrıça kabartması bulunur. Ana tanrıçaya tapınmaya gelenlerin, bereket ve doğurganlıktan pay almak için Kybele'nin ve aslanların üreme organlarına dokunarak aşındırdıkları görülmektedir.


Frigya’da Kibele Kültü
Anadolu’da Kibele’yi baş ilahe olarak kabul eden bir topluluğun vecde dayalı bir organizasyon biçimini Frigyalılar döneminde kazandığı sanılmaktadır. Eski metinler Koribantlar denilen Frigyalı Kibele rahiplerinin psişik yeteneklere sahip olduklarını, tılsımlı taşlar kullandıklarını ve kendilerini hadım ettiklerini bildirmektedir. Enerjik etkinliğe sahip olduklarına inanılan bu tılsımlı taşlardan en ünlüsü vaktiyle Pessinus’ta bulunan, Kibele Karataş’ı olarak bilinir. Friglerde bereket ve çoğalmanın simgesi olmuştur. Bu inanınç daha sonra Yunanlılara geçmiştir.


Diğer Uygarlıklar
Atina Agora'sında keşfedilmiş eski Yunan dönemine ait Kibele steli (MÖ 4. yy.)
agmacyble

Kybele inancı daha sonraki uygarlıkları da büyük ölçüde etkilemiştir. Özellikle Yunan ve Roma mitolojisinde, Frigya dönemindeki bazı tapınma ritüelleri aynı formda kültik olarak devam etmiş, Kibele'nin özellikleri farklı tanrı ve tanrıçalarda yeniden hayat bulmuştur. Bunun en bilinen örneği Yunan mitolojisindeki Artemis'tir; Artemis Roma mitolojisinde Diana adını almıştır.
Kybele, edebiyatta en çok sözü edilen tanrıçalardan biridir. Özellikle Romalı yazarlar Kybele'den çok sık bahsetmişlerdir.
Madrid'deki Kybele meydanında (Plaza de Cibeles), aslanların sürdüğü arabada ilerleyen Kybele
756pxcibelesconpalaciod

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
4 Eylül 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kibele
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Eski Çağ'da bir Anadolu tanrıçası. Issız yerlerde, ormanlarda ve dağlarda vahşi hayvanlarla birlikte yaşayan Kibele, ana tanrıça, tanrıların ve doğanın kaynağı sayılırdı. Efsaneye göre köylü Attis'e (Atys) vurulan ve onu delirterek kendini hadım etmesine neden olan Kibele, ölümünden sonra da onu, aslanlar koşulmuş savaş arabasında yanında götürmek üzere diriltmiştir. Kültü, Trakya ve Yunanistan'da, özellikle geri kalmış iç bölgelerde yayıldı. Girit'in Ana Tanrıçası Rea ile bir tutulurdu. Her ne kadar Yunanlılar bu kültün barbar uygulamalarını fazla benimsememişlerse de, Romalılar İ.Ö. 204'te İkinci Kartaca Savaşı'ndan sonra Kibele'yi, resmen tanrı olarak kabul ettiler. Kibele dininin papazları olan "gallicus"lar küpe, gerdanlık takan, kadın kılığındaki hadımlardı. Son yıllarda Çatalhöyük ve Hacılar'da yapılan kazılar, Kibele figürünün İ.Ö. 6500-7000 yıllarına kadar uzandığını ortaya koymuştur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
4 Eylül 2012       Mesaj #3
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
Kybele Nedir - Kybele Hakkında

kybele - roma ve eski anadolu mitolojisinde tanrıların anası. onun karakteri phyrgia'da ortaya çıkmış, daha sonra yunanistan'a kadar yayılmıştır. yunanlarda rheia onun yerini almıştır.


Kaynak İçin Tıklayınız
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.