Arama

Gordion Düğümü Efsanesi

Güncelleme: 28 Nisan 2014 Gösterim: 11.524 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Gordion Düğümü
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

240px Alexander cuts the Gordian Knot


Gordion düğümü, Büyük İskender'e atfedilen bir söylencedir. Genellikle, çözümü zor bir sorunun kaba kuvvetle halledilmesi anlamında metafor olarak kullanılır.

Efsane

Yeni bir lider arayışında olan Friglere bir kahin tarafından, şehre öküz arabası ile giren ilk adamı kral ilan etmeleri söylenir. Bu kişi kağnısıyla kente giren yoksul bir köylü, Midas'ın babası, Gordios olur. Gordios, kral ilan edildikten sonra öküz arabasını Frig tanrısı SabaziosZeus olarak adlandırır) için tapınağa adar. Araba kızılcık dallarından bir düğümle tapınağa bağlanmıştır ve bu düğümü çözecek kişinin Asya'nın hakimi olacağı söylentisi ile ünlenir. (Yunanlılar
Büyük İskender, Gordion'a geldiğinde (M.Ö. 334) düğümü çözmeye çalışır ama başaramaz. Sabrı tükenince öfkeyle kılıcını çekip düğümü keser. İskender, gerçekten de Pers İmparatorluğu'nun fatihi ve Asya'nın hakimi olma yolundadır. Ancak 33 yaşında ateşli bir hastalıktan zamansızca ölümü bilgelerce İskender'in Gordion düğümünü çözmek yerine sabırsızca davranmasının cezası olarak yorumlanır.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
28 Nisan 2014       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Zorluğun Sembolü Gordion Düğümü

Sponsorlu Bağlantılar
Bir sağlamlık sembolü olan Gordion Düğümü (Gordian Knot) görünürde zorluğun, imkansızlığın simgesi olurken, genelde çözümü zor olan bir şeyin kaba kuvvetle halledilmesi anlamında metafor ya da mecaz olarak kullanılmaktadır.

Zamanında Frigler'in kralı yokken bir kahin Frig halkına, şehre öküz arabasıyla giren ilk adamı kral ilan etmelerini söylemiştir.
Bir çiftçi olan Gordios ( Yunan mitolojisine Midas'ın babası, atası ve aynı zamanda Gordion kentini kurucusu) ise kente giren ilk kişi olmuş ve böylelikle kral olup, öküz arabası da tapınakta sergilemeye başlamıştır (kaynaklarda Zeus'un huzurunda sergilendiği de yazar). Öküz arabası kimi kaynaklara göre kızılcıkla kimisine göreyse sarmaşıkla tapınağa düğüm şeklinde bağlanmış ve bu sarmaşıklar yığın şeklini alarak kördüğüm olmuştur.
Efsaneye göre ise, düğümü çözecek kişi Asya'nın hükümdarı olacaktır. Bu sırada Frigya'nın başkenti olan Gordion'a (Gordios'un kurduğu kent) gelen Büyük İskender ise, Asya'yı fethi sırasında bu düğümü keserek hükümdar olmayı amaçlamıştır. Öncesinde düğümü çözmek için uğraşmış olan Büyük İskender, sabrı tükenince düğümü kılıcıyla ikiye bölmüştür.
Düğümü kılıçla kesmek kimsenin aklına gelmediğinden hükümdar olamamış ve böylelikle Gordion Düğümü, Büyük İskender'e atfedilen bir söylence olmuştur. Gordion Düğümü'nü çözenin dünyaya hükmedeceği inancı -bir nevi- doğru çıkmış ve Büyük İskender dünyaya hükmetmiştir (fakat şunu da söylemek gerek; hükümdarlığını sürdüremeyip erken yaşta ölmüş olan Büyük İskender'in ölümü, düğümü kılıçla kestiği için Tanrı'nın cezası diye geçmektedir).
Bugün sanattan siyasete birçok alanda -hala- kullanılan bu metafor, birçok zorluğu anlatırken kolaya kaçmak, hile yapmak gibi anlamlarda -dolaylı olarak- kullanılmaktadır.



Benzer Konular

29 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap
8 Mart 2016 / ahmetseydi Tıp Bilimleri
3 Mart 2016 / nötrino X-Sözlük