Arama

Şiva

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 29 Kasım 2012 Gösterim: 5.342 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Şiva
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

250px Sivakempfort

Bangalore'daki büyük meditasyon yapan Şiva heykeli.

Şiva (Sanskritçe: शिव veya श्रीशिव, resmi IAST transliterasyonunda Śiva olarak yazılır, "şivı" diye okunur) Hinduizm'in geç dönem Vedik metinlerinde geçen İşvara veya Tanrı'nın bir biçimi.

Adi Sankara Şiva isminin anlamını şöyle ifade eder "İsminin telaffuzuyla herkesi saflaştıran/arındıran" veya Saf Olan. Yani, Şiva Prakrti'nin (maddenin) üç gunasından (özelliğinden) etkilenmez, bunlar: Sattva, Rajas ve Tamas'tır.

Bazı görüşlere göre Şiva Tanrı'nın üçüncü biçimi/yüzü, Trimurti'nin (Hint Teslisi) bir parçasıdır. Trimurti'de, Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu, Şiva ise yok edicidir. Her ne kadar yok etmeyi temsil etse de, olumlu bir güç olarak görülür (Kötülüğün Yok Edicisi).
Diğer görüşler Şiva'nın Vişnu'yu ürettiği, Vişnu'nun da Brahma'yı ürettiği ve böylece Brahma ile yaratılışın başladığını ileri sürerler. Bunun içinde Trimurti'nin çevrimi var olmuştur. Şiva ayrıca başka birçok role bürünür, Mahadeva (Sofuların Tanrısı), RudraLütufların Tanrısı) ve Mahesvaraşaivitler denir ve bu kişiler Şiva'nın Nihai Gerçek olduğuna inanırlar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
29 Kasım 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Siva
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  lord-siva (4).jpg
Gösterim: 879
Boyut:  53.4 KB

Brahmanizm'in üç büyük tanrısından biri. Hint düşüncesinde doğa, Brahman adı altında soyut tanrısal bir kavramla tümel olarak tasarımlanmıştır.

Brahman üç ayrı biçimde belirir. Buna Hristiyan düşüncesindeki "teslis"e benzer bir deyimle "trimurti" denir: Yaratıcı Brahma, koruyucu Vişnu, yapmak için yıkıcı Siva. Bu üç ayrı belirim, "sav-karşısav-bireşim" (tez, antitez, sentez) aşamalarını simgeler. Siva'nın yıkıcılığı karşısında yaratıcı kişiliği bir "erkeklik organı" (linga) biçimiyle simgelenir. Siva'daki doğurucu güçler "sakti" denen tanrıçalar biçiminde temsil edilir: Parvati, Prithivi, Durgo, Kâlâ, Kali, Ambika, Uma, Rudra, Darvati, Ganga, Nataraca, Bhairava, Dakşinamurti, Ardhanari vb. Siva yeniden ve üstün bir düzeyde yaratmak için yok eder. Brahmanizm'in "yaratılış efsanesi"nde Brahma'nın maddesiz ve sorumsuz bir mutlu dünya yaratmak isteğine Siva karşı çıkar. Siva, evrensel oluşmada "çelişme"nin gerekliliğini meydana koymak için ortaya çıkmış bir tanrıçadır. Siva, canlılığın ve gelişmenin çelişmeyle gerçekleşeceğini bilmektedir. Bu yüzden Tanrı Brahma'nın yetkin bir dünya yaratmak konusunda saf tanrılık tasarısına şiddetle karşı koyar ve karşıtlıksız bir dünya yaratmasına engel olur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...