Bağış RTÜK’le durdu, AKUT ’darbuka gecesi’nden 600 bin TL toplayacak
Bağış reklamlarının yayından kalkmasıyla birlikte yıllık geliri 100 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar düşen AKUT, tanıtımların tekrar gösterilmesi için açtığı ilk davayı kazandı. Yasağın ardından bağış duyurusunu sadece dergi ilanlarıyla yansıtabildiklerini dile getiren AKUT’un Başkanı Nasuh Mahruki, "Önümüze konan engelden sonra çok ciddi gelir kaybımız oldu. Bu nedenle RTÜK’e bizi uğrattığı zarar gerekçesi ile sözkonusu 200 bin TL’Lik tazminat davasını açtık. Sürecin tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.
Krize rağmen 26 Mart
RTÜK ile aradaki dava süreci devame diyor. Ancak Akut bugün, Cem Hakko, Jeff Hakko, Suzan Sabancı Dinçer, Ahmet Kocabıyık, Ali Koç gibi isimlerin desteğiyle kendisi adına gerçekleştirilecek bir yardım gecesi yapacak. Yardım gecesi fikrinin aslında 10 ay önce Cem Hakko ile aralarında yaptıkları bir konuşma sonucunda doğduğunu ifade eden Mahruki, hikayeyi şöyle anlattı: "Bu yıl 1999 depreminin 10’uncu yılı. Biz de bu nedenle AKUT yararına bir gece yapmaya karar verdik. İlk önce 17 Ağustos’u düşündük. Ama tatil dönemi olduğu ve kriz başladığı için erteledik. Sonunda ’Ne olursa olsun 26 Mart’ dedik. Dünya tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyor. Ama deprem ne zaman olacak bilinmiyor. İş dünyası da bu durumun farkında. Kriz de olsa hayat devam ediyor." 600’e yakın işadamının 1000 TL’lik bilet alarak katılacağı gecede katılımcıların her birine birer darbuka hediye ediliyor. Ayrıca AKUT’un kullandığı bazı malzemelerin simgesel olarak satışının yapılacağı ve bu yolla bağış toplanacağı ifade ediliyor.
Dağcılar para kazanmak için Astoria’nın camlarını siliyor AKUT’un varlığını sürdürmek için sadece bağış beklemediğini dile getiren Nasuh Mahruki, "Bağışların yeteri olmasına imkan olmadı. Bu durumda hem biz devreye girdik. Hem de endüstriyel alanlarda çalışmaya başladık. Örneğin gönüllülerimiz artık büyük plazaların camlarını siliyor. Hemen karşımızdaki Astoria binasının camlarını da biz siliyoruz. Acil durum ve yardım içermeyen işlerden para kazanarak varolmaya çabalıyoruz" dedi.
Hakko: Kriz bize gelmedi, paniğe kapılmadan yatırıma devam Vakko, Türkiye’de ilk kez Vakko, Vakkorama, V2K, Vakko Chocolate ve Cafe’sini Galleria’da biraraya topladı. Bunun için 2.5 milyon dolarlık yatırım yapılırken, Cem Hakko, “Kriz Türkiye’ye henüz gelmemişti ama gelmiş gibi davranıldı. Benim için hâlâ gelmedi. Gelmesin! Krizden çok kötü yönetim mahvetti sektörü” dedi.
Küresel finans krizi nedeniyle yatırımların durdurulduğu, istihdamın azaltıldığı bir ortamda Vakko, 2.5 milyon dolarlık yatırım yaparak tüm markalarını 120 mağazaları içinde ciro açısından ilk 10’da yeralan Galleria’da biraraya topladı. Vakko, Vakkorama, V2K, Vakko Chocolate ve yakında açılışı yapılacak olanCafe, ilk kez Bakırköy’de bulunan Galleria Alışveriş Merkezi’nde buluştu. Türkiye’de iyi günlerin yakında olduğuna dikkat çeken Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, “Kötü gibi görünen bu günleri atlatacağız. Bu yüzden de iyi şeyler yapmamız lazım” dedi.
Panik havası oldu
Sektörde yaşananların panik havasından kaynaklandığını vurgulayan Hakko, “Biz lüzumsuz paniğe ve indirim furyasına kapılmadık. Her şeyi zamanında yapıyoruz. Paniğe kapıldığınızda bu tüketiciye de yansır. Aşamayacağımız bir durum ortada yok” diye konuştu. “Kriz Türkiye’ye henüz gelmemişti ama gelmiş gibi davranıldı” ifadesini kullanan Hakko, “Kendi kendimize panik yaptık. Benim için hâlâ gelmedi. Gelmesin! Krizden çok kötü yönetim mahvetti sektörü...” açıklamasını yaptı.
Yüzde 10 büyürüz
Galleria AVM’de Vakko ile Vakkorama, V2K’nın açılışını gerçekleştiren Cem Hakko, marka olarak yeni yatırımlara da devam edeceklerini açıkladı. 2008 cirolarının 2007 yılıyla aynı kaldığını ancak bu yıl için ciroda mevcut mağazalarla yüzde 10 büyüme öngördüklerini söyleyen Hakko, şöyle devam etti:
“Bu yılın ilk yarısında mağazacılık anlamında bir süprizimiz de olacak. Krize rağmen yatırımdan çekinmiyoruz. Mimari kitaplara geçecek nitelikteki bir yapı olan 12 bin metrekarelik holding binamız da açılıyor. İyi yer neresiyse orada yatırıma hazırız. Cadde mağazacılığına da sıcak bakıyoruz. Beyoğlu’nda müşterilerimiz gelemediği için duramadık ama biz ‘cadde’yi seviyoruz.”
Ocak ayı iyi geçti, güzel günler yakın
2008 yılının başında yüzde 20 artış beklediklerini ama bunun gerçekleşmediğini, varolanı koruduklarını söyleyen Cem Hakko, “2009’a iyi başladık. Ocak ayı iyi geçti. İndirim bekleyen müşterilerimiz vardı. Normal indirimimize girdik. Krize çok vurgu yapmazsak, içimizdeki iyi niyetle, iyimserlikle çalışırsak iyi yollara çıkarız. İnsanlara moral vermeliyiz” dedi. Hakko, dünyanın Haziran’dan sonra toparlanacağını ve çok güzel günlerin yakın olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin de iyimser olması için yeterince sebebi bulunduğunu kaydetti. Vakko, babasını beyaz iş gömlekleriyle uğurladı
Önceki gün vefat eden Vitali Hakko, dün son yolculuğuna uğurlandı. Bay Vitali'nin son ana kadar giymekten vazgeçmediği beyaz iş gömleğinin anısına, tüm çalışanları ve oğlu Cem Hakko da törene beyaz iş gömleğiyle katıldı. Hakko için ilk tören, Vakko'nun Merter'deki fabrikasının bahçesinde kurulan çadır içinde düzenlendi. Hakko'nun çadırda hazırlanan platforma konulan tabutunun önüne, büyütülmüş bir fotoğrafı ile üzerinde "Cem'', "Vaytel'ciğim'' ve "Papiciğim'' yazılı beyaz orkidelerle bezeli kalp şeklinde çiçek bırakıldı. Tabutun arka tarafında Vitali Hakko'nun sevdiği beyaz renkli erengül ve antoryum çiçeklerinden aile fertlerinin isimlerinden oluşturulmuş çelenkler yer aldı.
HERKESE SİHRİ DEĞDİ
Burada konuşan Hakko'nun iş ortağı Alberto Elhadef, Vakko'nun 73 yıl önce "Şen Şapka'' adıyla Vitali Hakko'nun bebeği olarak dünyaya geldiğini ve bugün, kocaman bir adam olan o bebeğin babasına veda edeceğini söyledi. Elhadef, "Ama insan nasıl böylesine sevdiği ve saydığı birine veda eder? Aramızda Vitali Hakko'nun sihrinin değmediği kimse yoktur'' dedi. Vitali Hakko'nun, yakın dostları Vehbi Koç, Nejat Eczacıbaşı gibi Cumhuriyet'in ilk girişimci kuşağından olduğunu dile getiren Elhadef, Hakko'nun Türkiye'ye ilk hazır giyim kavramını, ilk modern mağazacılığı, ilk defileyi getirdiğini de anlattı.
'MERAKLI ÇOCUK GİBİYDİ'
Uzun yıllar Vitali Hakko ile çalışan Deniz Adanalı da, Hakko'nun pek çok dostunun söylediği gibi, hiç büyümeyen meraklı bir çocuk olarak çok şey öğrendiğini, etrafına çok şey öğrettiğini söyledi. Konuşmaların ardından Vitali Hakko'nun tabutu, alkışlar arasında siyah renkli bir cenaze aracına konuldu. Hakko'nun naaşı, eşi Ketty, oğlu Cem Hakko ve kızı Sima Lodrik tarafından, dini törenin yapılacağı Karaköy Büyük Hendek Caddesi'ndeki Neve Şalom Sinagogu'na uğurlandı. Törene katılanlara çıkışta Vitali Hakko'nun "Hayatım Vakko'' adlı anı kitabı da dağıtıldı.
'PARAMIZA GÖZ DİKMEDİ'
Vakko'da örgütlü Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Yedikule Şube Başkanı Sabahattin Çetin de, Hakko'nun işçilerine baba şefkatiyle yaklaştığını dile getirerek, "Hiçbir zaman paramıza göz dikmedi. Bugün Türkiye'de böyle işverenler parmakla gösterilecek kadar az'' diye konuştu.
Dostları Vitali Hakko’yu andı
Vitali Hakko’nun Pera Müzesi’nde düzenlenen anma gecesinde sanat ve iş dünyasının ünlü isimleri Hakko ailesini yalnız bırakmadı
Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği kurucularından Vitali Hakko sevenlerinin katıldığı bir davetle anıldı. Pera Müzesi’nde gerçekleştirilen geceye Hakko ailesinin yanı sıra cemiyet hayatının ünlü isimleri katıldı.
Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği tarafından, “Yeni Bir Beyoğlu’na Merhaba Resepsiyonu” kapsamında gerçekleştirilen davet Vitali Hakko’nun tanıtıldığı belgesel filmiyle başladı. Anma gecesi Perran Kutman, Vural Gökçaylı, Deniz Adanalı, Zafer Ergin ve Vitali Hakko’nun kızı Sima Lodrik’in babasıyla ilgili anılarını anlatmasıyla devam etti.
Vitali Hakko’nun yıllar önce tarihi eser kaçakçılığından tutuklandığını ve bu tutuklamanın daha sonra bir yanlışlık olduğunun anlaşılması üzerine yaşanan komik olayları anlatan Gökçaylı geceye katılanları güldürdü. Davette dernek Başkanı Nizam Hışım, desteklerinden ötürü Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a teşekkür etti.
Sevgilisi Ronit Gülcan ile geceye katılan Cem Hakko konuklarla yakından ilgilendi.
Vakko’nun yeni fabrikasını Başbakan Erdoğan açtı
Esenyurt’taki Vakko üretim merkezinin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vakko markasının 1934 yılında bir Şen Şapka’dan çıktığını hatırlatttı
Erdoğan, “Bu şapkadan tavşan değil koskoca bir Vakko markası çıkmış. Ben Vitali Hakko’yu belediye başkanlığım döneminden tanıyorum. Bir gün İstiklal Caddesi’ndeki Vakko Mağazası’nın eski mimariye göre yapılmasının iyi olacağını kendisine söyledim. O da kabul etti. Bir İtalyan mimara proje çizdirildi. Projeyi bana da getirdi. Çok güzel bir projeydi. Ama yapılması kısmet olmadı. O proje şimdi nerede bilmiyorum. İnşallah onun bu mirasını çocukları yapar. Orası da İstiklal’e uygun bir hale getirilir” dedi.
Ancak Erdoğan’ın sözünü ettiği Vakko Mağazası’nın Hakko Ailesi tarafından aylar önce satıldığı öğrenildi.
Vitali Hakko’nun ölümünün birinci yıldönümünde yapılan açılışa seçkin davetlilerin yanı sıra işçiler de beyaz önlükleriyle katıldı. Tören Vitali Hakko için hazırlanan barkovizyon gösterisiyle başladı.
‘Duygulu anlar yaşandı’
Vitali Hakko’nun oğluna gözyaşları ile verdiği nasihat duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.
Hakko’nun oğlu Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko ise, koltuk değnekleriyle çıktığı kürsüde yaptığı konuşmada, “İlk hazırlık çalışmalarında Vitali Hakko’nun da bulunduğu bu tesisi onun ilk ölüm yıldönümünde açmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Hakko, “Bay Vitali, açılışın ekonomide yaşanan böyle güç günlerde olmasından, eminim ayrıca mutluluk duyacaktı. Çünkü onun bize aktardığı iş kültürünün önemli prensiplerinden biri, olumlu olmaktır. Bize ’Zor günler, doğru işlere inançla devam ederek geçer ve güçlükler er geç aşılır’ derdi” diye konuştu.