Arama

Önemli İcatlar - Teleks

Güncelleme: 8 Ekim 2012 Gösterim: 3.426 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
12 Mayıs 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Teleks
Ad:  648px-Telex.jpg
Gösterim: 270
Boyut:  103.1 KB
Faks (Fax) cihazının bulunmasıyla birlikte, kullanımı giderek azalan, sadece yazı aktarabilen, 1970'li yılların popüler iletişim aygıtı.
Sponsorlu Bağlantılar
Teleks, daktiloya benzer bir klavyeye sahiptir. Aynı telefon numarası gibi bir numarası olur. Karşı tarafın teleks numarası aranır, gönderilmek istenen veri, klavyeden girildiğinde, dakikada 45,5 bit hızıyla, karşı tarafın teleks aygıtında bulunan bir şaryodan kağıda dökülürdü.
Teleks ilk olarak 1930'da Almanya'da, 1970'te Küba ve Pakistan arasında kullanıldı. Grafik, resim, fotoğraf vb. aktarımı sağlayamadığı, ağır ve hantal bir yapıya sahip olduğu, veri iletiminin yavaşlıkları gibi nedenlerle bugün demode sayılmaktadır.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Ekim 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TELEKS
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Telefon ya da telgraf hatları üzerinden çalışan, bir metnin uzaktaki bir alıcıya yazılı olarak iletilmesini sağlayan haberleşme aracı.

Teleksin alıcı ve verici sistemleri elektrikli daktilo makinelerine benzer. Haber göndermek isteyen taraf, karşı taraftaki aboneyi arayıp bulduktan sonra göndermek istediği haberi daktilo yazar gibi telekse yazdırır. Makinenin klavyesindeki her harf ayrı değerde elektrik akımı doğurur. Bu akımlar telefon ya da telgraf hatlarından iletilerek karşı taraftaki makinenin alıcı kısmında yeniden harflere dönüşür. Böylece bir haberi anında karşı tarafa iletmek ve telefonda olduğu gibi hemen cevabı almak mümkün olur. Hatları fazla meşgul etmemek için gönderilecek olan metin daha önceden delikli şeritler biçiminde yazılır; haber gönderileceği zaman şerit otomatik olarak makineden geçerek çok hızlı bir şekilde metni iletir. Telekste aynı anda bir kaç aboneye haber iletmek mümkündür. Teleksi en çok kullanan kuruluşlar, ticarî ve sınaî ilişkileri olan şirketler, gazeteler, ajanslar, bakanlıklar, fabrikalar, elçiliklerdir. Türkiye'de ilk teleks 1938'de Anadolu Ajansı tarafından kullanıldı. 1973'ten sonra yurtiçi teleks haberleşmesi tamamen otomatik hâle getirildi. Ancak son yıllarda teleksin yerini tüm yurtta yaygınlaşan fax almıştır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
16 Mart 2016 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
9 Ocak 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Kasım 2012 / ölmez fenerli Mühendislik Bilimleri
23 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular