Arama

Nanomekanik

Güncelleme: 11 Nisan 2009 Gösterim: 2.878 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Nanomekanik

Sponsorlu Bağlantılar
Nanomekanik, fiziksel sistemlerin belli başlı mekanik niteliklerini nanometre ölçeğinde ölçen nanobilim çalışma alanıdır. Nanomekanik, klasik mekanik, katı hal fiziği, istatiksel mekanik, malzeme bilimi ve kuantum fiziğinin kesiştiği noktada ortaya çıkmıştır. Nanomekanik, nanobilimin çalışma alanı olarak nanoteknolojinin temelini oluşturur.
Genellikle nanomekanik, nanoteknolojinin, yani yönetilen nanoyapı ve nano sistemlerinin öneminin nanoölçek bileşenleri ile mekanik özellikleri üzerine odaklı bir uygulamalı alan olarak) görülür. Sonrasındaki örnekler içinde ise nano partikül, nanotoz, nanokablo, nanomil, nanoribon, karbon nano tüp (CNT) ve bor nitrit nano tüp (BNNT) içeren nanotüpler, nanokabuk, nanomebran, nano kaplama, nanodoku materyaller, nano sıvılar ve nano motorlar yer alır.
Nanomekaniğin bazı köklü uygulama alanları şöyledir:
  • Nanomateryal
  • Nanotriboloji
  • Nano elektromekanik sistemler (NEMS)
  • Nanofluidik
Temel bir bilim olarak, nanomekanik bazı deneysel ilkelere dayanır, bunlar:
  1. Genel mekanik ilkeleri
  2. Çalışma veya araştırma konusunun fiziksel boyutunun küçüklüğünden doğan belirli ilkeler
1. Genel Nanomekanik İlkeler
  1. Değişen Hamilton ilkeleri
  2. Simetri ilkeleri
2. Belirli Deneysel İlkeler
  • Konunun ayrılabilir olması
  • Sonu olsa da, konudaki özgürlük derecesinin çokluğu
  • Termal fonksiyonların ortaya çıkışı
  • Entropi yapılandırmalarının ortaya çıkışı
  • Kuantum etkilerinin ortaya çıkışı
Bu ilkeler nanometre nesnelerinin yeni mekanik niteliklerine ilişkin temel bir bakış sahibi olunmasını sağlar. Yenilik, bu niteliklerin benzer makro ölçekteki nesnelerde olmadığı veya bunların niteliğinden çok daha farklı olduğu şeklinde algılanmasıdır. Özellikle konunun kendi küçüklüğü, nano yapılarının yüzey hacim oranı tarafından belirlenen pek çok yüzeysel sonucun ortaya çıkmasına neden olur. Böylece nano ve küçük ölçeklerdeki temel elastomekanik çözeltilerin özel durumlarının görülmesinde ayrılabilirlik önemli bir rol oynar. Özgürlük derecesinin çokluğu, termal dalgalanmaların nano partiküllerinin Brownian deviniminin temel nedenini oluşturur. Termal dalgalanmaların ve termodinamik kurulumun artan önemi süper esneklik, termodinamik esneklik ve nano yapıların diğer esneklik türlerinin ortaya çıkmasına neden olur.
Kuantum etkileri, interatomik potansiyeller denen sıradan bazı matematik modelleri aracılığıyla nano mekaniğe giren fiziksel nesnelerdeki bireysel atomlar arasındaki etkileşim güçlerini belirler.
Klasik çoklu yapı dinamiklerin içindeki interatomik potansiyelin sonradan kullanımı nano yapıların mekanik modellerini ve atomik ölçekte sistemlerini belirler. Bu modellerin sayısal yöntemlerinin çözünmesine moleküler dinamik (MD) veya moleküler mekanik denir. Belirleyici olmayan sayısal yaklaşımlar Monte Carlo, Kinetik More-Carlo (KMC) gibi metotları içerir. Çağdaş sayısal araçlar, tek bir matematik modelinin içinde araklıksız makro ölçek yöntemleri ve atomlarla ilgili ölçek yöntemlerinin geliştirilmesi uygulamalı mekanik araştırmalarının ayrı birer konusudur.
Kuşatım etkileri aynı zamanda yeni elektrikli, optik ve nano yapıların kimyasal niteliklerini belirler. Böylece nano elektrik, gelişmiş enerji sistemleri ve nano biyoloji gibi nano bilim ve nanoteknolojinin yan alanlarına olan ilgiyi artırır.



Nanomechanics - Wikipedia, the free encyclopedia'dan çeviridir.
Yardımlarından ötürü BrookLyn'e teşekkür ederim.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!