Arama

Önemli İcatlar - Hoparlör

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 27 Haziran 2012 Gösterim: 2.390 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Hoparlör
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Hoparlörün işlevi mikrofonunkinin tersidir. Hoparlörlerin pek çoğu şu ilkelere göre çalı­şır: Bir mikrofondan gönderilen ya da başka bir aygıtla üretilen elektrik akımı hoparlörün "motor" olarak adlandırılan bölümüne besle­nir. Hoparlörlerin çoğunda motor, güçlü bir magnetik alanın içinde hareket eden bir bobinden oluşur. Ses bobini denen bu motor, elektriği mekanik enerjiye dönüştürür. Bo­bin, başlagıçtaki sesin ürettiği değişken elek­trik akımıyla tam bir uyum içinde hareket eder. Ses bobini bir diyaframa bağlanmıştır; bobin hareket ettikçe diyafram da onunla birlikte titreşir. Titreşen diyafram da davul­larda ve öbür vurmalı çalgılarda olduğu gibi çevresindeki havayı titreştirir. Sonuçta, hava­nın hareketi kulaklarımıza ses olarak gelir; bu, mikrofonla gönderilen sesin aynısıdır.
Bazı hoparlörlerin motorunda bobin yerine piezoelektrik etki özelliği olan bir madde kullanılır. Bu madde, kristalli mikrofonlarda olduğu gibi diyaframı titreştirir. Diyaframı titreştirmek için elektrostatik güçlerden ya­rarlanan hoparlörler de vardır.
Mikrofon aracılığıyla gönderilen sinyaller (değişken akımlar) genellikle çok zayıftır; bu nedenle bu sinyallerin hoparlöre beslenme­den önce yükselteç ya da amplifikatör denen bir aygıtla büyütülmesi, yani güçlendirilmesi gerekir.
Hoparlörlerin konuşma ya da müzik sesleri­ni yeniden üretebilme kalitesi, özgün seslerin bütün frekanslarını (perdelerini) alabilmesi­ne, yani bütün frekanslara duyarlı olmasına bağlıdır. Bunu sağlayabilmek için hoparlör­ler, genellikle bas hoparlörler ve tiz hoparlörler olmak üzere ikiye ayrılır. Bas hoparlörle­rin alçak frekanslara duyarlı büyük diyafram­ları vardır; tiz hoparlörlerin yüksek frekansla­ra duyarlı diyaframları çok daha küçüktür.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Haparlör

Sponsorlu Bağlantılar
Elektrik enerjisinin ses enerjisine dönüştürüldüğü aygıt. Radyo, teyp gibi araçlarla alıcı ya da ses oluşturucu devrenin son elemanıdır. Mikrofonun yaptığı işin tersini yapar. Ancak çok geniş bir alandan duyulabilmesi için gücü mikrofununkinden daha yüksektir. En basit hoparlörde bir diyafram ve bunun merkezinde güçlü bir manyetik alan içinde dönen küçük bir bobin bulunur. Bobinden alternatif akım geçtiğinde diyaframın aynı frekansta titreşmesini ve böylece ses dalgaları yaymasını sağlar. Yüksek verim elde etmek için küçük bir diyafram ve çapı gittikçe genişleyen huni biçiminde bir boru ve daha fazla yer kaplamaması için tencere kapağını andırır elips ya da daire kesitli konik bir diyafram ve bunun merkezinde yer alan bir bobin kullanılır. Manyetik alan, kalıcı bir mıknatıs ya da elektromıknatısla sağlanır. Diyafram kalın kâğıttan yapılır ve metal bir çerçeve içine alınır ve sesin önden arkaya geçmesini önlemek için büyük bir ses emici içine yerleştirilir. Piyasadaki araçlarda, bu görevi kabin yerine getirir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #3
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
HOPARLÖR
hoparlor nedir bo
Elektrik akımı değişimlerini ses titreşimlerine çeviren alet. 1920 yıllarında elektiriki ses dalgalarının kaydedilip yayınlanmasına imkan sağlayan buluşlar ortaya çıktı. Bu buluşların neticesinde ilk hoparlör 1924-1925 yıllarında yapılmıştır. C.W.Rice ve E.W.Kellegg tarafından yapılan çalışmalar hoparlörü geliştirdi. Bu iki bilim adamının ortaya çıkardığı sistem, günümüzde önemli değişikliğe uğramamıştır.
Çalışma şekillerine göre elektrodinamik, magnetostatik, elektrostatik ve elektromagnetik hoparlör olmak üzere dört tip Hoparlör vardır. Hareketli bobinli hoparlörler, daire veya elips biçiminde bir diyaframdan meydana gelir. Diyafram ortası ve kenarları boyunca dizilen yaylarla metal bir çerçeveye asılıdır. Diyaframın ortasında sıkıca tutturulmuş silindir şeklinde bir çekirdek ve üstüne sarılı bir ses bobini bulunur. Bobin ve çekirdek bir mıknatısın kutupları arasına yerleştirilmiştir. Önceleri, bir yükselticiden alınan doğru akımla çalışan elektromıknatıslar kullanılıyordu, günümüzde yumuşak demirden kalıcı mıknatıslar veya seramik maddeler kullanılmaktadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #4
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
Hoparlör
Vikipedi, özgür ansiklopedi
150px 12zollhinten
Hoparlör, elektrik akımı değişimlerini ses titreşimlerine çeviren alettir.
1920 yıllarında elektrikli ses dalgalarının kaydedilip yayınlanmasına imkân sağlayan buluşlar ortaya çıktı. Bu buluşların neticesinde ilk hoparlör 1924-1925 yıllarında yapılmıştır. Chester W. Rice ve Edward W. Kellogg tarafından yapılan çalışmalar hoparlörü geliştirdi. Bu iki bilim adamının ortaya çıkardığı sistem, günümüzde önemli değişikliğe uğramamıştır.

Çalışma şekillerine göre elektrodinamik, magnetostatik, elektrostatik ve elektromanyetik hoparlör olmak üzere dört tip hoparlör vardır. Hareketli bobinli hoparlörler, daire veya elips biçiminde bir diyaframdan meydana gelir. Diyafram ortası ve kenarları boyunca dizilen yaylarla metal bir çerçeveye asılıdır. Diyaframın ortasında sıkıca tutturulmuş silindir şeklinde bir çekirdek ve üstüne sarılı bir ses bobini bulunur. Bobin ve çekirdek bir mıknatısın kutupları arasına yerleştirilmiştir. Önceleri, bir yükselticiden alınan doğru akımla çalışan elektromıknatıslar kullanılıyordu, günümüzde yumuşak demirden kalıcı mıknatıslar veya seramik maddeler kullanılmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
20 Ağustos 2013 / asla_asla_deme Mühendislik Bilimleri
13 Haziran 2008 / KisukE UraharA Mühendislik Bilimleri
15 Haziran 2011 / GizemFB Soru-Cevap
10 Eylül 2012 / Efulim Mühendislik Bilimleri