Arama

Rüzgar Tüneli

Güncelleme: 30 Ağustos 2012 Gösterim: 4.044 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Rüzgar Tüneli
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rüzgar tünelinde test edilen bir MD-11 tipi yolcu uçağı modeli
Sponsorlu Bağlantılar
md1112ftwindtunneltest

Rüzgar tüneli, hava gibi hareketli bir gaz içinde bulunan katı cisimlere gazın uyguladığı etkinin incelenmesi, araştırılması ve yorumlanması için tasarlanmış ve üretilmiş içindeki havanın hareket ettirildiği ve hızının ayarlanabildiği tünellere denir.

Tarihçe
19. yüzyıldaki uçma sevdalıları basit bir pervane sitemiyle çalışan kare kesitli her iki ucu açık bir dikdörtgenler prizması olarak yapmışlardır. Ancak daha sonraları bu tür bir sistemin içinden geçen havanın düzgünlüğünde (lineerliğinde) sorunlar yarattığı anlaşılmış ve bu durum onları başka arayışlara yönlendirmiştir.
Alman rüzgar tüneli, 1935
439pxbundesarchivbild10

İngiliz bilim adamı Francis Herbert Wenham, bir seri insansız başarısız planör imal etme teşebbüsünde bulunmuştur. Çalışmaları esnasında, kuş kanadı benzeri bir kanattaki taşımanın çoğunun kanadın önünde oluştuğunu bulmuştur. Bunu daha da ileri götürmüş ve ince kanatların birçok kişinin iddiasının aksine yarasa kanadı tipi kanatlardan daha iyi olduğunu, çünkü bu tür ince kanatların ağırlıklarına oranla daha çok hücum kenarları olduğunu farketmiştir. Günümüzde bu ölçüm, kanadın açıklık oranı olarak bilinmektedir. 1866'da bu çalışmasını o sıralarda yeni oluşmaya başlamış olan İngiltere Kraliyet Havacılık Topluluğu'na sunmuş, çalışmasını kanıtlamak için, 1871 yılında, dünyanın ilk rüzgar tünelini inşa etmeye karar vermiştir.

Tipleri
1. Hızlarına göre
  • Sesaltı hızlar için rüzgar tüneli
  • Sesüstü hızlar için rüzgar tüneli
2. Çevrim tipine göre
  • Kapalı rüzgar tünelleri
  • Açık rüzgar tünelleri

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Ağustos 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Rüzgar Tüneli
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Aerodinamik incelemelerde kullanılan bir deney aracıdır. Esas olarak içinden düzgün bir hava akımı geçirilen bir borudur. Bir uçak, otomobil ya da güdümlü merminin modeli rüzgâr tünelinde hava akımına tutulur. Yapılan ölçüm ve gözlemlerden hareketle aracın ya da merminin gerçek koşullardaki davranışı hakkında tahminler yürütülebilir. Örneğin rüzgâr tünelinde denenen bir model uçak ile bunun havada uçan gerçek boyutlardaki aslı arasında, Reynolds sayısı her iki durumda eşitken dinamik bir benzerlik vardır. Rüzgâr tüneli bu nedenle özellikle uçak ve uzay sanayii için vazgeçilmez bir deney aracıdır.

eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
30 Ağustos 2012       Mesaj #3
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
Uçak mühendisleri bir uçağın havada nasıl dav­ranacağını uçak daha ilk yolculuğunu yapmadan çok önce bilirler. Bu bilgiyi ise uçağın maketlerini “rüz­gâr tüneli”nde deneyerek edinirler.
Rüzgâr tüneli özel olarak yapılmış bir tüneldir. Uçak maketlerinin asılı olduğu kesiminde yumuşak, dü­zenli bir hava akımı vardır. Tünelin bu bölümüne “çalış­ma bölümü” denir. Çalışma bölümünün bir yanı, gözlem için saydam yapılmıştır. Hareket eden havanın model uçaklar üzerindeki etkisi ayrıntılarıyla ölçülür.
Elektrikli vantilatörler ya da türbinler aracılığıyla çalışma bölümünün içindeki hava emilir. Böylece dur­gun havada yol alan uçağın üzerindeki hava etkisi sap­tanır. Havanın çeşitli hızlarında maket üzerine etki yapan kuvvetler bulunur. Rüzgâr tüneline duman verile­rek, ya da “Schlieren” fotoğrafı denen özel bir fotoğraf sayesinde maketin çevresindeki hava akımı görülebilir.
Rüzgâr tünelleri yalnız uçak maketlerinin denen­mesinde değil, aynı zamanda yüksek binaların üzerin­deki rüzgâr etkisini ölçmekte de kullanılır. Günümüzde o denli yüksek gökdelenler, köprüler yapılıyor ki, bun­ların üzerinde rüzgârın yol açtığı fazladan yükü küçüm-semeraek gerekir.

Benzer Konular

18 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Çevre Bilimleri
12 Temmuz 2016 / _Yağmur_ Spor
18 Şubat 2015 / kompetankedi Forum Oyunları