Arama

Malzeme Bilimi

Güncelleme: 27 Aralık 2012 Gösterim: 7.426 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Ağustos 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Malzeme Bilimi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Malzeme bilimi, malzemelerin özelliklerini, yapılarını, ve davranışlarını inceleyen ve yeni malzeme türlerini araştıran bilim dalıdır. Malzemelerin genel yapısını mukavemetini atomik yapılarını üretim biçimlerini inceler.
Dünyanın en yaygın, en ileri teknolojileri, farklı özelliklere sahip malzemelerin geliştirilmesiyle mümkün olmaktadır. Hafif plastikler ve ince tabaka yarıiletken seramiklerden oluşan hafızalı malzemeler buna olanak sağladı. İster makro boyutta olsun, ister nano ölçekte, bütün etkin teknolojik gelişmelerin temelinde özgün malzemeler ve bu malzemelerin yeni yeni keşfedilen özellikleri yer alıyor.
Malzeme Bilimi sentetik ve biyolojik polimerler, seramikler ve metalleri inceleyen bir çalışma alanı. Özellikle yüksek mukavemetli polimerler bugün bir dizi endüstriyel ve teknolojik alanda çelik ve betonla ortak kullanılmakta. Kurşungeçirmez camlar, yanmayan plastikler, yüksek sıvı emme özelliği olan süperemiciler, optik aletler, elektrik iletkenleri, yapay deri, ilaç yükleme sistemleri ve polimer bazlı, çelikten daha güçlü tutkallar, kimyasal yolla “temiz” elektrik üreten yakıt pilleri yeni malzeme uygulamalarına sadece birkaç örnek. Elyaf takviyeli polimerik kompozitler uçakların temel aksamında dahi mukavemetleri ve hafiflikleri nedeniyle, metallere tercih ediliyor. Bazı bakteri türleri sayesinde elde edilen, doğada bozunabilir ve doğaya uyumlu nitelikteki polimerler, artık endüstriyel ölçeklerde imal edilip tüketiliyor. Seramik yakıt pilleri sayesinde hidrojen, doğal gaz gibi yakıtlardan kimyasal yolla sessiz ve temiz elektrik üretebiliyoruz. Seramik-polimer kompozitleri yakında pompalardan kalp kapaklarına kadar birçok alanda uygulama bulacak. Yapay kemik sayesinde sakatlıklar bertaraf edilebiliyor. İletken ve saydam seramik ince filmler dizüstü bilgisayarlarımızın ekranlarında bize yeni teknolojiler sunuyor. Malzeme bilimi ve teknolojisi de, fizik, kimya ve biyoloji ile elektronik, kimya, inşaat ve makine gibi geleneksel mühendislik dallarındaki uygulamalarla iç içe, disiplinlerarası bir alan olarak öne çıkıyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Ağustos 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Suni Parmak Ucu

Sponsorlu Bağlantılar
Bilim adamları, yumuşak algılayıcılar ve çok ince, esnek elektronik malzeme yardımıyla "hissedebilen" parmak ucu geliştirdi. Nanotechnology dergisinde yayımlanan makaleye göre, multi fonksiyonel silisyum yarı iletken teknolojisini yumuşak, üç boyutlu deri haline getiren bilim adamları, parmak ucuna geçirilen bu derinin hem alttan hem üstten baskıyı, örneğin parmağın hareketiyle oluşan gerilmeyi dahi algılayabildiğini belirtti.

Bugüne kadar geliştirilen yapay hissedebilen derilerin aksine, yeni yapay yüzey esneyebildiği için sadece düz zeminde kullanılmıyor, bir eldiven gibi parmak ucuna da takılabiliyor.Bilim adamları, yapay parmak ucu için, iletken altın şeritleri çok ince silisyum tabakalarının üstüne yerleştirdi. Daha sonra bu tabakalar esnek polyimide tabakanın içine gömüldü. Şekil verilen yüzey, parmak ucu biçimindeki ok ince silikon folyo üzerine aktarıldı.

Yapay elektronik deri, içindeki devrelerde bulunan mikro elektrodlar yardımıyla basıncı ve gerilmeyi hissedebiliyor. Yapay deriye hareketi veya ısıyı algılayan sensörler de yerleştirilebiliyor.Bilim adamları, geliştirdikleri esnek yapay derinin hem protezlerde hem de özellikle cerrahi robotik cihazlarda kullanılabileceğini düşünüyor.



Kaynak : CNN / Nanotechnology (12 Ağustos 2012,11:15)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Kasım 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Kendi Kendini Yenileyen Deri

Bilim adamları, kendi kendini iyileştirebilen, dokunmaya duyarlı sentetik deri geliştirdi. ABD'nin Stanford Üniversitesi'ndeki bilim adamları geliştirdikleri tedavi yöntemleri ile sağlıkta çığır açacak gibi görünüyor."Nature Nanotechnology" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Stanford Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden bir grup bilim adamı tarafından geliştirilen sentetik deri, dünyada normal ısıda kendisini iyileştirilebilen ve dokunulduğunda "basınç" algılayabilen ilk materyal oldu.

Projeyi yöneten Prof. Zhenan Bao, sentetik derinin kendini tamir eden araçlar ile akıllı protez üretiminde çığır açacağını söyledi.Daha önce yapılan çalışmalarda üretilen materyallerin kendilerini iyileştirmesi için çok yüksek ısı gibi pratik olmayan koşullar gerektirdiğini belirten Prof. Bao, geliştirdikleri suni derinin, üzerine atılan bir kesiği oda sıcaklığında, sadece yarım saat içinde tamamen iyileştirebildiğine dikkati çekti.İyileştirme sürecinde materyalin yapısında herhangi bir değişiklik meydana gelmediğine işaret eden Prof. Bao, materyalin böylece kendini sayısız kez düzeltebildiğini söyledi.

Hidrojen bağları ile birbirine bağlanmış uzun molekül zincirlerinden oluşan dayanıklı plastik polimerden yapılan sentetik deri, atomlar arasındaki çekim sayesinde kendini iyileştirebiliyor.Dokunmanın algılanması için materyale nikel partikülleri eklediklerini belirten Prof. Bao, iletkenlik ve mekanik güç kazandıran nikel partiküllerinin baskı uygulandığında hareket ederek materyali dokunmayı duyarlı hale getirdiğini belirtti.



Kaynak : Gençbilim / Nature Nanotechnology (14 Kasım 2012,09:18)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Aralık 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Şeklini Hatırlayabilen Gizemli Malzeme

Garip bir madde havaya maruz bırakıldığında sıvı olarak davranıyor, ancak suya atıldığında katı hal alıyor.Yeni madde, bilim adamlarına göre bir meta-malzemedir, yani tabiatta yaygın olmayan özelliklere sahip laboratuarda yapılmış bir malzemedir. Meta-malzemeler arasında bile, bu madde alışılmadık özellikler gösteriyor – yapay DNA içeriyor, ancak çoğu meta-malzeme silisyum veya bakır gibi biyolojik olmayan kimyasallar içermektedir. Bu malzemeyi üreten kişiler, ona “meta-hidrojel” diyor.Bu malzemenin üretildiği Cornell Üniversitesi'nden bir kişinin görüşüne göre, gelecekte, biyolojik maddelerden yapılmış meta-malzemeler yumuşak, esnek devrelerde kullanılabilir, Bunun sebebi de ilaç moleküllerinin giriş yapacağı gözeneklere sahip olmasıdır, meta-hidrojeller, görüşe göre ilaçları vücutta yavaş yavaş salabilir.

Alışılmadık özelliklerine ilave olarak, bu yeni meta-hidrojel orjinal yapısını da hatırlayabiliyor! Bir kalıp içinde üretilirse, suya atıldığında orjinal, kalıba atılan haline tekrar tekrar ulaşıyor, hattâ araştırmacılar bu maddeyi havaya maruz bıraktıktan sonra ve sıvıya benzer haline geri soksalar bile bu durum değişmiyor. Araştırmacılar, su ilave edildiğinde harfleri oluşturan meta-hidrojelin performansını gösteren bir video da hazırlamış.Meta-hidrojelin yeni bir katı halini alması için, jeli üretenler onu 850 C sıcaklığına ısıtıp yeniden kalıplıyor.


Cornell'den mühendislerin oluşturduğu bir takım önce kimyasalları karıştırarak meta-hidrojeli oluşturmuştu ama bu kadar garip davranışlar sergileyeceğine dair hiçbir fikirleri yoktu. Araştırmacı ekibinin başı olan Dan Luo, “Bunu tasarlamamıştık” diyor. Luo ve ekibi daha önce sentetik DNA kullanarak hidrojeller veya çoğunlukla su içeren jeller hazırlamıştı. Bu sefer, farklı bir mikroskobik yapıya sahip bir DNA hidrojeli hazırlamak istemişlerdi. Meta-hidrojelleri hazırladıktan kısa bir süre sonra da benzersiz özelliklerini keşfettiler.


Kaynak : DıscoveryNews / Nature Nanotechnology (06 Aralık 2012,09:41)
Son düzenleyen nötrino; 23 Aralık 2015 11:20

Benzer Konular

15 Haziran 2016 / nicely Biyoloji
23 Nisan 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
30 Eylül 2011 / KisukE UraharA Meslekler