Arama

Önemli İcatlar - Deşarj Tüpü

Güncelleme: 1 Temmuz 2011 Gösterim: 5.721 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Deşarj Tüpü
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  dscrg.gif
Gösterim: 945
Boyut:  53.2 KB

Karakteristikleri, esas olarak içindeki gaz moleküllerince belirlenen elektron tüpü.

Gazlar elektriği iyi iletmezler. Ancak, yeterli şiddette bir elektrik alanı, deşarj tüpünün elektrotları yakınındaki molekül ve atomları iyonlaştırır. Bunlar elektrotlar tarafından çekilirken, başka gaz moleküllerine çarparak iyonlaşmayı artırırlar. Uyarılmış atom ve iyonlar enerji vererek temel seviyelerine inerken ışık oluşur. Pozitif ve negatif iyonların birleşmesi de bir miktar ışık meydana getirir.

Görece büyük basınçlarda iyonlar fazla uzağa gidemezler ve anotta artı (pozitif) sütun, katotta da eksi (negatif) sütun adı verilen ışıklı, tüpün ortasında ise karanlık bir bölge oluşur. Gaz basıncı düştüğünde, (10 mm Hg dolayı) ortalama iyon yolu artarak artı sütun bütün tüpü kaplar. Tüpteki gaz neonsa bu sütun turuncu, azotsa pembe, cıva buharıysa yeşil renklidir. Bu tüpler, genellikle işaret ve aydınlatma araçları olarak ya da içlerindeki gaz ve buharın tayfının incelenmesi amacıyla kullanılır. Basıncın daha da düşürülmesi (0,1 mm Hg dolayı) hâlinde başka karanlık bölgeler oluşur. Bu bölgelerde, elektronların enerjileri yeni uyarımlara yol açacak düzeyde olmayıp iyonların birleşme olasılığı da zayıftır. Tüp içindeki en büyük potansiyel düşüşü, katot yakınında karanlık bir bölge olarak görülen Crookes boşluğunda gerçekleşir.

Tüpte art arda meydana gelen iyonlaşma ve iyon birleşmelerinden dolayı artı sütun çizgili gibi gözükür. Çok küçük basınçlarda (0,01 mm Hg dolayı) Crookes boşluğu bütün tüpü kaplar ve iyon çarpışması iyice seyrekleşir. Katoda çarpan yüksek enerjili iyonlar, katot ışınlarının (elektronlar) yayılmasına yol açar. Elektrik alanı yeterli şiddetteyse anottan da anot ışınları adı verilen pozitif iyonlar yayılır. Çok daha şiddetli bir alanın varlığında ise anottan x ışınları yayılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
1 Temmuz 2011       Mesaj #2
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Deşarj Tüpü

Sponsorlu Bağlantılar
Bir deşarj tüp gaz odası içinde elektrotlar belirli bir düzen içeren bir nesnedir. Genellikle, bu nesnelerin cam koruyucu içinde tasarlanmış, ancak bazı kullanım seramik ya da cam-metal kaplı. Bunlar voltaj uygulayarak elektrik iletkenleri ile parçacıkların hareketini başlatmak için çalışır. Bu deşarj tüp içinde gazın iyonlaşma neden olur. Nihai sonucu gaz deşarj tüpü aydınlatma olduğunu.

Deşarj tüpleri elektrokimyasal hücreler, onlar yanı sıra mevcut gaz kimyasal reaksiyonu elektromotor kuvveti veya gerilim oluşturur anlamı vardır. Elektronlar yayımlanan ve tüp her sonunda kabul, bir pil çok seviyorum. Bir akıntı bir pil Ancak, içinde genellikle bir enerji kaynağı gibi hareket etmez farklıdır. Zaman elektron gaz hücre ayrılmak, o oksidasyon olarak bilinir. Ancak, elektronlar hücre girmek, bu azalma olarak bilinir.

Gaz deşarj tüpleri katot olarak anotlar için elektrokimyasal hücreler açısından karşı kabul edilir. Bu demektir ki, elektrik akımı akar dışarı elektrodun. Polarite pozitif veya tasarım ya da fonksiyon bağlı olarak negatif, ancak, çoğu genellikle olumsuz olabilir. Katyonlar, elektronlar daha fazla proton ve böylece pozitif yüklü olan iyonlar, katot ilgi vardır. Ters, anyonlar, proton daha fazla elektron ve negatif yüklü olan iyonlar, uzağa taşıyın. Esasen, güç üreten herhangi bir akıntı tüp ve herhangi bir güç tüketir pozitif negatif.

Bir vakum deşarj tüp sıcak katot olarak bilinir. Bu yayar elektronlar termiyonik emisyon nedeniyle, elektron veya iyonları ısı kaynaklanan akım. Temel olarak, sıcak katot elektron yayılmasını sağlamak için bir elektrik filament kullanır. Örnekler elektron tabancaları, elektron mikroskobu ve en flüoresan lambalar yer alıyor. Öte yandan Soğuk katotlar, bağımsız ısıtmalı değildir deşarj tüpleri, ama yine de, televizyon ve bilgisayar ekranları sıvı kristal ekranlar gibi ışık yayan yeteneğine sahiptirler.

Bir gaz deşarj tüpü en sık kullandığı bir elektrik anahtarı olarak hareket bulunmaktadır. Ignitron, krytron ve thyratron gazlar bu teknoloji kullanılan en yaygın örneklerdir. Bunlar genellikle sinyalleri yükseltmek için kullanılan değil, normal bir vakum tüp yapacağını gibi, ancak kesme ve bir mevcut bir şef veya başka bir aktarma tasarlanmıştır.

Deşarj tüpleri, en sık kullandığı onları için iyonize etkilerinden dolayı neon ışıkları içindir. Benzeri cihazlar flaş lambaları şeklinde kamera ve flaş ışıkları görülen Xenon kullanın. deşarj tüp bir diğer ortak kullanım Geiger sayacı bulunmaktadır.

Kaynak

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Vefa sadece boza değildir.

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
16 Mart 2016 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
23 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular
14 Temmuz 2014 / d_n_z Taslak Konular
11 Ağustos 2012 / buz perisi Taslak Konular