Arama

Mübarek Gün ve Geceler - Regaip Gecesi (Regaip Kandili)

Güncelleme: 30 Mart 2017 Gösterim: 10.536 Cevap: 8
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
27 Temmuz 2006       Mesaj #1
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )

Regaip Kandili

Ad:  Regaip Gecesi (Regaip Kandili)1.jpg
Gösterim: 1435
Boyut:  46.8 KB

Kameri hesapla Recep ayının ilk Perşembesini Cuma gününe bağlayan gece Regaip Kandili’dir. Bu yıl Regaip Kandili 19 Ağustos Perşembe gününü, 20 Ağustos Cuma gününe bağlayan gecedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Regaip, elde edilmesi arzu edilen değerler demektir. Bu mübarek gecede, Yüce Mevla kullarına bol bol rahmet ve hibede bulunduğu için bu adı almıştır.

Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı, halk dilinde "üçaylar" olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir ticaret mevsimine girişimizin habercisidir. Recep ayı Kur’an’da haram aylar diye anılan dört aydan bir tanesidir.

Regaib gecesinin böyle bir ayın içinde yer alması, aynı zamanda bu gecenin önemini de ifade etmektedir. Konuya ilişkin ayette Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

"Allah katında ayların sayısı onikidir Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin.”(1)

Hz. Peygamber’in yaptığı şu dua üç aylara verdiği önemi belirtmektedir:

"Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek eyle ve bizi Ramazan'a kavuştur."(2)

Muhterem Mü'minler!


Bu mübarek günler ve geceler, Kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından çok önemlidir. Bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın tedbirlerini almalı ve düşünmeliyiz.

Ey Allah'ı seviyorum diyen insan! Kulluk vazifeni yapabiliyor musun?

Peygamberimi seviyorum diyen Müslüman! O’nun sünnetini, ahlakını yaşıyor musun?

Kitabım Kur'an'dır dediğin halde emirlerine sarılıp yasaklarından sakınıyor musun?

Allah'ın nimetlerini yediğin halde, şükrünü yerine getiriyor musun? Aç, biilaç, yoksul, kimsesiz, fakirleri koruyup, gözetiyor musun?

Ölümün hak olduğuna şüphe yok. Şu anda ölüme hazır mısın? Kendi kusurlarını düzeltip tövbe ediyor musun?.

Geçen yılın bu mübarek gününde seninle beraber oldukları halde şu anda göremediğin eşin, dostun, akraba ve arkadaşlarını düşünüp kendine çeki-düzen verebiliyor musun?

Evet, bütün bunları kendimize sorup bir durum değerlendirmesi yapmak, bu mübarek günlerin ve gecelerin şuuruna varmak demektir.

Aziz Mü’minler!


Bu insanî ve İslamî ölçülerle düşünür, kötülüklerimizden, kötü alışkanlıklarımızdan vazgeçer, tövbe eder, geleceğimizi daha iyi değerlendirmeye azmeder, karar verirsek; her günümüz kandil geceleri gibi başarılı, sonumuz da bayramlar kadar sevinçli olur.

Bu geceye mahsus bir ibadet şekli olmamakla beraber gündüzünü oruçlu geçirmek, muhtaçlara yardımda bulunmak, varsa dargın olduğumuz kişilerle barışmak, anne ve babalarımızın, büyüklerimizin ellerini öpüp dualarını almak, geceyi Kur'an okumakla, ve salat-ü selam getirmekle, tövbe istiğfar etmekle ihya etmemiz uygun olur.
Hepinizin kandilini tebrik ediyorum.
_________________
1- Tevbe 9/36
2- Ahmet b. Hanbel, Müsned 1/259
T.C. D.İ.B

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2016 23:37
NihLe - avatarı
NihLe
Ziyaretçi
27 Temmuz 2006       Mesaj #2
NihLe - avatarı
Ziyaretçi
" Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmistir ki, sizin sikintiya ugramaniz ona çok agir gelir.
O, size çok düskün, müminlere karsi çok sefkatlidir, merhametlidir. "
Sponsorlu Bağlantılar
(Tevbe Suresi, 128)
Ad:  Regaip Gecesi (Regaip Kandili)2.jpg
Gösterim: 1034
Boyut:  39.6 KB

Allah (c.c) katinda zamanlarin degerleri birbirine esittir. Ancak öyle zamanlar vardir ki o zamanlarda öyle hadiseler olur kI, o vakte diger zaman dilimlerinden daha üstün bir deger kazandirir. Receb-i serîfin ilk Cuma gecesine isabet eden Regâib Gecesi'de bu müstesna zamanlardan biridir. Cum'a geceler böyle kiymetli vakitlerden biridir.Regaib Gecesi gibi iki kiymetli gecede biraraya gelince, bu gece dahada bir kiymetli oluyor. Bu gece, yalvaris ve yakarislarin Yüce Mevla'ya sunuldugu ve O'nun rahmetinden af istenildigi umut, huzur ve müjde gecesidir.

Allah Teâla'nin kullarina lütfunun çoklugu, kereminin bollugu ve pek çok günahkari bagislamasi sebebiyle bu geceye Regaib Gecesi" adi verilmistir. Bu gecenin bu degeri nereden kazandigi hususunda degisik rivayetler bulunmaktadir. Bunlardan biri; Hz.Amine validemizin böyle bir gecede Resulullah (s.a.v)'e hamile oldugunu anladigidir.

Sevgili Peygamberimiz (s.av) Regaib gecesinin içinde bulundugu Recep ayinda çok dua ederr, namaz kilar, oruç tutar, iyiliklerin her çesidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi. Resulullah (s.a.v)'in Receb'in ilk persembe gününü oruçla geçirdigi ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine mahsus olmak üzere on iki rekât namaz kildigi kabul edilir. Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istigfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle çesitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasinda kabul görmüstür.

Idrak ettigimiz mübarek Regaib Kandilsi vesilesiyle, ruhumuzu karartan kötü duygu ve düsünceleri kalplerimizden atalim. Ibadetin zevkinden bizi mahrum eden nefsin kötü arzularini frenleyelim. Gönül dünyamizi bulandiran haset, kin, düsmanlik gibi kötü duygulardan temizleyelim.

Bu geceyi nasil karsilmak, nasil ihya etmek gerekir?


Bu gece, oruçlu olarak karsilanmalidir.
Bu gece, kazâsi olanin hiç degilse bir günlük kazâ namazi kilmasi, çok iyi olur.
Bu gecenin ihyâsi, yatsi namaziyla sabah namazini camide cemaatle kilmakla olur . Bu, gecenin ihyâsidir. Bütün günün ihyâsi bu... Yatsi namazi ile sabah namazini camide kilmak, o günün, o gecenin ihyâsi demektir. Insan sabahlara kadar, aksamlara kadar ibadet etmis gibi sevab kazanir.
Bir baska ihyâ sekli zikir ..... "Lâ ilâe illallah " , " Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed" , "Estagfirullah" , "Sübhànallah" , "Elhamdü lillâh", "Allahu ekber" , "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm", "Allah" gibi sözler mübarek kelimelerdir, cümleciklerdir. Bunlari zikretmek çok sevabdir..
Bazi namazlar vardir,
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)kilmistir. Bunlardan birisi de tesbih namazi ' dir.
Regâib gecesi, aksamla yatsi arasinda: 12 rek'at " Hacet namazi " kilinir.

Hacet Namazi:


2 rek'atte bir selâm verilerek kilinir.
Fâtiha-i serîfeden sonra her rek'atte 3 " I nnâ enzelnâhü . ..", 12 Ihlâs-i serîf okunur.
Namazdan sonra 7 Salât-i Ümmiye okunup secdeye varilir.

Salât-i Ümmiye:
" Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin-nebiyyil-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim "
Secdede 70 defa: " Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver-rûh " okunur.
Secdeden kalkip 1 defa: " Rabbigfir verham ve tecâvez ammâ ta'lem. Inneke entel-eazzül-ekrem " okunur.
Tekrar secdeye varilip yine 70 defa " Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver-rûh " okunur.
Secdeden kalkip duâ yapilir.
Duâda Hz. Allâh'a su sekilde de ilticâ etmelidir: " Allâhümme bârik lenâ recebe ve sa'bân. Ve bellignâ ramazân "

rahman.fw.nu

Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2016 23:36
kambis - avatarı
kambis
Ziyaretçi
28 Temmuz 2006       Mesaj #3
kambis - avatarı
Ziyaretçi
Server-i Ser Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), mübarek üç aylar ve Regaib Kandili’yle ilgili şöyle buyurmuştur:
“Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.”

“Allah’ım! Hakkımızda Recep ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a eriştir.”
“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geri dönmez( yani kabul olur): Recebin ilk gecesi (Regaib), Şaban’ın 15. gecesi (Berat), Cuma geceleri, Ramazan bayramı gecesi, Kurban bayramı gecesi”

“Receb Allahü Teala’nın günahları mağfiret edeceği aydır. Allahın sevdiği aydır. Receb ayında kavga etmek, kan dökmek yoktur”
“Receb büyük bir aydır. Allah o ayda sevapları katlar. Kim Receb ayında 1 gün oruç tutarsa 1 sene oruç tutmuş gibi olur. Kim 7 gün tutarsa ona cehennem kapıları kapanır. Kim 8 gün tutarsa ona 8 cennet kapısı açılır. Kim 10 gün tutarsa gökte bir melek şöyle seslenir: ‘Geçmiş günahların bağışlanmıştır, haydi amele yeniden başla.’”

Hz. Hasan (R.A.) Efendimiz buyurdu ki:
“Receb ayında oruç tutunuz. Çünkü Receb ayında oruç Allah’ın tövbelerinizi kabul buyurmasına bir sebeptir.”
Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan (Rh.A.) Hocaefendi:
“Üç aylar denilen bir nurlu devre, bir manevi hayrü bereket, feyzü fazilet mevsimi başlıyor. Bizler bu yeni fırsatta kendimize çeki düzen vermeli, günden güne sâfileşip yüksele yüksele Şaban'dan Ramazan'a ârifane geçmeli, en sonunda da maddi-manevi ve ruhi bakımdan gerçek bir bayrama ermeliyiz.”
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2016 23:29
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mart 2007       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Regâib Kandili


Regâib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib"in aslı budur.

Regâib kelimesi Kur'an'da geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır (el-Bakara, 2/ 130; en-Nisa, 4/ 127; et-Tevbe, 9/59,120; Meryem, 19/46; el-Enbiyâ, 21/90; el-Kalem, 68/32; el-İnşirah, 94/8).

Terim olarak Regâib, türkçede kandil geceleri dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb'in, müslümanlar arasında kutsal kabul edilen ilk cuma gecesidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Hz. Muhammed (s.a.s)'in Receb'in ilk perşembe gününü oruçla geçirdiği ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine mahsus olmak üzere on iki rekât namaz kıldığı kabul edilir. Fakat bu rivâyetlerin de, herhangi bir dayanağı yoktur. Müslümanlar arasında, Regâib gecesinde on iki rekât namaz kılma alışkanlığı, ilk kez on ikinci yüzyılın başlarında görülmüştür. Bu na "Müslümanlar arasında mübarek sayılan "Regâib" gecesi ibadetle ihya edilir.

Namazın kılınması, fıkıh alimleri arasında tartışma konusu olmuştur. Alimlerin ekseriyeti, aslında böyle bir namazın olmadığı kanaatinde birleşmişlerdir.

On sekizinci asırda, Regâib geceleri tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmaya başlandı. Tasavvuf ehli olan şairler, bu gece için "reğâibiye" adı verilen şiirler yazdılar. Bu şiirlerin bazıları bestelenerek yapılan törenlerde okundu. Diğer kandil gecelerinde olduğu gibi, Regâib kandillerinde de minârelere kandillerin asılması gelenek haline geldi. Halk arasında Regâib gecelerinde ibâdet ve duada bulunma, geceyi kandil simidi ve şekerlemeleri ile kutlama âdeti yerleşti. Bu gibi âdetler, günümüzde de varlığını sürdürmektedir.

Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2016 23:30
NAIAS - avatarı
NAIAS
Ziyaretçi
19 Temmuz 2007       Mesaj #5
NAIAS - avatarı
Ziyaretçi

REGAİP GECESİ WE NAMAZI


Ramazan-ı şerifin karşlayıcısı durumunda olan mübarek aylardan Regaip ayının ilk cum'a gecesine Regaip gecesi denir.Bu geceye Regaip gecesi denmesnin asıl sebebi şudur; peygamberimiz (s.a.v.) ' e has bazı ma'nevi ihsanlar vaki olmasıdır ki bunun şükür ifadesi olarak peygambermiz(s.a.v.) on ki rekat namaz kılmışlardır.Rüsulallah (s.a.v.) ;

'Bir kimse Regaip 'in ilk perşembe günü oruçtutup o günün gecesinde (akşam ile yatsı arasında ) iki rek'atta bir selam vererek on iki rek'at namaz kılsa( şöle ki ; her rek'atta bir fatiha , üç kadir süresi , on ihlas süresi) okumak süretiyle Namazdan sonra '' Allahümme salli 'ala muhammedin nebiyyil-ümmiyyi ve 'ala alihi ve sellim'' diyerek benim üzerime yetmiş def'a salavat-ı şerif getirdikten sonra secdeye varsa ,secdede (70) def'a '' sübbühun kuddüsun rabbüna ve rabbü'l - melaiketi ve'r -rüh'' dedikten sonra secdeden başını kaldırsa, oturduğu yerde (70) def'a '' Rabbi'ğfir ve'rham ve- tecavez ' amma ta'lemü inneke ente'l - e ' azzüll- ekrem '' dedikten sonra ikinci def'a secde edip secdede iken birinci def'a da ne okunduysa aynını ikinci def'a da tekrar eder, bitiminde ise secdede ALLAH (c.c.)' den isteyeceklerini ister,dua ve niyaznı yaparsa,Hakk te'ala da onu onun ihtiyaçlarını,diek ve temenlilerini kabul eder.''buyurmuşlardır ki.
Bu namazı kılanlar hakkında Rüssülulllah(s.a.v.) şu mübarek sözlerini beyan buyurmuştur;

''Nefsim kudret elinde olan Allahü te 'alaya kasem ederimki herhangi bi erkek ve kadın ta'rif edilen bu namazı kılarsa , Yüce Allah bütün günahlarını bagışlar ;

günahları denizin köpüğü,kum taneleri,dağların ağırlığı da agaç taki yapraklar kadar da çok olsa bile .Bundan başka , kıyamet günü ailesinden 700 kişi hakkında şefaat hakkı verilir , müjdeler olsun ki sen her türlü sıkıntılardan kurtuldun ,rahatı buldun denir.''

ALLAHÜ TE 'ALA BU GECE TÜM GÜNAHLARINIZI AFFETMESİ DİLİYLE
KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN KARDEŞLERİM.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2016 23:30 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Mayıs 2012       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Regaib Kandili


Receb-i şerifin ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Her Cuma gecesi kıymetlidir.Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli olur. Allahü teâlâ, bu gecede,mümin kullarına, ragibetler, yani ihsanlar, ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua red olmaz ve namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere,sayısız sevaplar verilir.Perşembe günü oruç tutup gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Perşembeyle birlikte,Cuma günü de oruç tutmakta mahzur yoktur.(Gunye)

İki Hadis-i Şerif Meali:
(Receb'in ilk Cuma gecesini [Regaib gecesini] ihya edene, kabir azabı yapılmaz.Duaları kabul edilir.) [S. Ebediyye]

(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi,Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İ. Asakir]
Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki, (Receb-i şerîfin bir gün evvelinden,bir gün ortasından ve bir gün de sonundan oruç tutana, Receb-i şerîfin hepsini tutmuşcasına,Hak teâlâ hazretleri lutf-ü ihsânda bulunur.) Regâib gecesi, Receb ayının ilk Cum’a gecesidir.Çok kıymetlidir.


Kaynak : Tam İlmihal (Sayfa:355)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2016 23:31
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2012       Mesaj #7
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Regaip
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Recep ayının ilk perşembe-cuma günleri arasındaki kutsal gece; regaip kandili. Kutsallığının, annesi Amine'nin Muhammet'e gebe kaldığı gece olmasından ileri geldiği söylenirse de din bilginleri, bunun doğru olmadığı kanısındadırlar. Çünkü bu durumda Muhammet, rebiülevvel ayının 12. günü doğduğuna göre, sekiz aylık doğmuş olur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Mayıs 2013       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Regaib Gecesi


Receb-i şerifin ilk Cuma gecesi Regaib gecesidir.Bu gece, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) babasının evlendiği gece değildir. Böyle söylemek yanlıştır. Resulullahın dokuz aydan önce dünyayı teşrif etmiş olduğunu bildirmek olur ki, bu da, noksanlık ve kusurdur. Her bakımdan, her insanın üstünde ve her bakımdan kusursuz olduğu gibi, Âmine validemizi nurlandırdığı zaman da, noksan ve kusurlu değildi. Bu zamanın noksan olması, tıp ilminde ayıp ve kusur sayılmaktadır.

Bu geceye mahsus bir namaz yoktur. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, tesbih çekip, tevbe istiğfar etmeli. Mübarek gecelerde ve her zaman, ilim öğrenmek çok faziletlidir. İlmihal bilgileri en kıymetli ilimdir. Perşembe günü oruç tutup gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir.

Hadis-i Şeriflerde buyuruluyor ki:
(Receb ayında Allah’a çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkleri vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.) [Deylemi]

(Allahü teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder.) [Gunye]

(Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Recebin hepsini tutmuş gibi sevap verilir.) [Miftah-ül-cenne]

(Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır.) [Ebu Ya’la]

(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İ.Asakir]

(Receb büyük bir aydır. Allahü teâlâ bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, "Geçmiş günahların affoldu” der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti.) [Taberani]

(Receb ayında, takva üzere bir gün oruç tutana, oruç tutulan günler dile gelip "Ya Rabbi onu mağfiret et" derler.) [Ebu Muhammed]

(Receb ayının ilk Cuma gecesini [Regaib gecesini] ihya edene, kabir azabı yapılmaz. Duaları kabul edilir. Yalnız, yedi kimsenin duası kabul olmaz: Faizci, Müslümanları aşağı gören, ana babasına eziyet eden, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, çalgıcı, livata ve zina eden, beş vakit namazı kılmayan.) [S. Ebediyye] [Bunlar, bu günahlardan vaz geçmedikçe, tevbe etmedikçe, duaları kabul olmaz.] Receb ayında yapılan dua kabul edilir, hatalar affedilir. Günah işleyenin cezası da kat kat olur.

Hazret-i Hüseyin (radıyallahü anh) anlatır:
“Kâbe’yi tavaf ederken yanık sesle Allahü teâlâya dua eden bir kimsenin sesini işittik. Babam bunu çağırmamı emretti. Güzel yüzlü temiz bir kimseydi. Ancak sağ tarafı felç olmuş, kurumuş, hareketsiz idi. Ona dedim ki:
− Sen kimsin, vaziyetin ne böyle?
− Menâzil bin Lâhık... Ben çalgı çalmakla, şarkı söylemekle şöhret salmış, Arabistan'ın artisti denilen ünlü bir kimseydim. Hep nefsin arzuları peşinde koştum. Recep ve Şaban aylarında bile bu günahlara devam ederdim. Salih babam, beni bu günahlardan kurtarmaya çalıştı. Bana, (Allahü teâlânın azabı şiddetlidir, bir anda kahredebilir. Kötü arkadaşlardan vazgeç, bu kötü işleri bırak! Melekler ve bu aylar senden şikayet ediyorlar) dedi. Nasihate hiç tahammülüm yoktu. Babamın üzerine yürüyüp, döverek susturdum. Üzüntülü ve kırık kalble, (Bu aylarda oruç tutar, geceleri ibadet ederim. Beytullaha gidip şerrinden korunmak için Allahü teâlâdan yardım dilerim) dedi.

Bir hafta oruç tutup Kâbe’ye giderek, (Ey Rabbim, mazlumların âhını yerde bırakmazsın. Bu ayda, bu mübarek yerlerde yapılan duaları reddetmezsin. Hakkımı oğlumdan al, onu felç et) diye dua etti. Henüz duası bitmeden sağ tarafım felç oldu. Bunu görenler, (Baba bedduasına uğramış kişi) derler.
− Baban bu haline ne dedi?
− Babamdan af ve özür diledim. Onun da babalık şefkati galip gelerek beni bağışladı. Beddua ettiği yerde, bu sefer şifa bulmam için hayır dua etmek üzere deve ile Beytullaha gelirken, devenin ürkmesi ile babam düşüp öldü. Şimdi çaresizim.

Babam Hazret-i Ali (r.a.), bu gence dua etti. Receb ayında yaptığı bu dua bereketiyle Allahü teâlâ ona şifa ihsan eyledi.”

Kaynak: Dinimizislam
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2016 23:31
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Mart 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Receb Ayı ve Regâib (Regaip) Kandili!


Receb ayı, ay takviminin yedincisi, Üç Ayların ise başlangıcıdır. Bu yıl 29 Mart’ta başlayacak olan bu mübarek ay “haram aylar” diye nitelenen aylardan biridir. Efendimiz s.a.v., Receb ayı ile ilgili şöyle buyurmuştur: “Receb ayında Allah Tealâ’dan çok af dileyin. Çünkü Allah Tealâ’nın Receb ayının her vaktinde cehennemden azat ettiği kulları vardır. Cennette öyle köşkler vardır ki, onlara ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.” (Deylemî)

“Allah Tealâ Receb ayında iyiliği kat kat eder. Bu ayda bir gün oruç tutan bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Yedi gün oruç tutana cehennem kapıları kapanır. Sekiz gün tutana cennetin sekiz kapısı açılır. On gün tutana Allah Tealâ istediğini verir. On beş gün oruç tutana bir seslenici; ‘Geçmiş günahların affedildi.’ der. Allah Tealâ Nuh a.s.’ı Receb ayında gemiye bindirdi. O da Receb ayını oruçlu geçirip yanındakilere oruç tutmalarını emretti.” (Taberanî)

Receb ayında iki mübarek gece bulunmaktadır. Bunlardan biri Regâib, diğeri ise Miraç gecesidir. Regâib kandili 30 Mart Perşembe gecesi, Miraç kandili ise 23 Nisan Pazar gecesidir. “Regâib” ihsanlar, ikramlar demektir. İbadet ve taatlerin, hayır ve hasenatların Allah katında kat kat ihsan ve ikramlarla karşılık bulduğu bu gece, müminler için Cuma ve kandil olması sebebiyle çifte bayramdır.

Efendimiz s.a.v. Regâib gecesi yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini haber vermiştir. Dolayısıyla Üç Ayların bu ilk mübarek gecesinde yüce Mevlâ’dan af ve mağfiret dilenir, ihsan ve ikram beklenir. Bu gece ümidin, teveccühün ve beklentinin gecesidir.Allah Tealâ’dan Üç Aylar'ın bütün İslâm âlemine hayırlar getirmesini diler, Cenab-ı Hakk’ın yeryüzüne indireceği bereket ve inayetinden nasiplenmeyi ümit ederiz.

Kaynak: Semerkand Dergisi (30 Mart 2017)

Benzer Konular

19 Kasım 2018 / Misafir Hz. Muhammed
13 Nisan 2018 / evo Müslümanlık/İslamiyet
6 Mayıs 2021 / Misafir Müslümanlık/İslamiyet
30 Nisan 2018 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet