Arama

Koral Çalgan

Güncelleme: 24 Kasım 2006 Gösterim: 4.906 Cevap: 0
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
24 Kasım 2006       Mesaj #1
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
KORAL ÇALGAN
(1940 – )
koral calgan
Müzikçi bir aileden gelen ve beş kuşak öncenin Muzıka-i Humayun üyesi “Klarnetçi Habib Bey”in torunlarından olan Çalgan’ın çocukları da müzikçidir.
Koral Çalgan’ın ilk müzik öğretmeni, CSO’nun viyola üyesi olan babası Turgut Çalgar’dır. 1962 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nı Necdet Remzi Atak’ın öğrencisi olarak bitiren sanatçımız, viyolacı, orkestra şefi, konservatuar hocası ve müzik yazarı kimliğinin yanı sıra, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü de yapmıştır.
1965’de Almanya’da Köln Devlet Müzik Yüksek Okulu’nu Prof. Nippes’in öğrencisi olarak tamamlayan sanatçı, Weikersheim Müzik Festivali’nde “oda müziği” dalında ödül almış ve Rheinische Oda Orkestrası’nda solo viyolacı olarak görev yapmıştır. Yurda dönünce CSO’da uzun yıllar viyola grup şefliği yapan Çalgan, bu dönemde N. K. Akses’in kendisine ithaf ettiği viyolonsel konçertosunun ilk seslendirilmesini solist olarak gerçekleştirmiştir. Ankara Oda Orkestrası’nda solo viyolacı olan sanatçımız, Cumhuriyet gazetesinde üç yıl müzik eleştirileri yazmıştır.
Ankara Konservatuar’nın gençlik orkestrasını uzun yıllar yöneten sanatçımızın Türk müzik yaşamındaki başlıca hizmetleri arasında Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi Konservatuarı’nın kuruculuğu yer almaktadır. Çalgan, 1998’de Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın kuruluş çalışmalarını da başlatmıştır.
Prof. Çalgan, orkestra şefi olarak evrensel müziğin yaygınlaşması için çocuk ve gençlik orkestralarının kurulmasına getirdiği katkılar nedeniyle Roma P. Aldo Moro “Sapeienza” Üniversitesi’nde düzenlenen bir törenle İtalya’nın kültür ve sanat vakfı “Foyer Des Artistes” tarafından diploma ve altın madalya ile ödüllendirilmiştir (1997).
Yayınlanan kitapları şunlardır:
Duyuşlar, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, 1991.
Müzik Fıkraları, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, 1991.
Franz Liszt ve Liszt’in İstanbul Konserleri, Müzik Ansiklopedileri Yayınları, 1992.
Ulvi Cemal Erkin, Sevda-Cenap And Vakfı Yayınları, 1993.
Prof. Koral Çalgan, Ankara Devlet Konservatuarı ve Eskişehir Konservatuarı’nda derslerini sürdürmekte, Anadolu Oda Orkestrası’nın şefliğini yapmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Biyografi Konusu: Koral Çalgan nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

26 Ağustos 2013 / PiSiK0PATR Sanat tr
24 Kasım 2006 / BARIŞ Müzik tr
1 Ağustos 2008 / estudiantes Sinema tr
20 Şubat 2016 / Misafirsdsd Taslak Konular