Ziyaretçi
FERİT TÜZÜN (1929 – 1977)
Sponsorlu Bağlantılar
1956 yılında Münih’te orkestra şefliği bölümünü bitiren Tüzün, Almanya’da bir yıl daha çalıştıktan sonra yurda dönmüş, Ankara Operası’na orkestra şefi olarak atanmış ve kısa bir süre sonra Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğüne getirilmiştir. Başarıyla sürdürmekte olduğu müziksel yaşam, 1977’de beklenmedik biçimde noktalanmıştır.
Ferit Tüzün, halk müziğimizin melodik ve ritmik kaynaklarını çok iyi tanımış ve değerlendirmiştir. Ancak, halk müziği temalarını kullanmamış, kendi özgün melodilerini yaratmıştır. Onun yapıtlarında halk müziği bir “hatırlatma” özelliğindedir. Bu sayede besteci, dilediği parlak renkleri coşkulu ritmlerle yoğurmuştur. Orkestralama tekniğini de üstün olduğu için, onun yapıtları dinleyiciye çarpıcı renklerden oluşan bir demet niteliğinde gözükmektedir.
Ferit Tüzün’ün, Türk Beşleri’nden, özellikle Ulvi Cemal Erkin’den etkilenmiş olduğu söylenebilir. Bununla birlikte Stravinski ve Bartok’u da yer yer andıran bir deyiş kullanmıştır. Gereğinde gülmece öğelerine yönelmiş, sonuçta duygu yüklü bir müzikal ifadeyi başarıyla sunmayı bilmiştir.
Bestecinin karakteristik özelliklerini yansıtan yapıtı “Çeşmebaşı” dır. Bu bale suiti, ülkemizde sıkça seslendirilen orkestra yapıtları arasındadır. Tüzün, güçlü bir müziksel anlatımın sürükleyiciliğine inandığı için, “fışkıran bir müziğin beraberinde biçimi de getireceğini” belirtmiştir. Bu sözleriyle müziksel amacı açıklanmış olmaktadır.
“Çeşmebaşı” bale suitinin üç bölümü (1958), Türk Kapriçiyosu ve Humerosque (Nasreddin Hoca), Münih’teki F.E.C. Leuckart Yayınevi tarafından basılmıştır. Geniş bilgi için Ankara Devlet Opera ve Balesi’ne başvurulabilir. Ferit Tüzün’ün başlıca eserleri şunlardır:
OPERA VE BALE ESERLERİ
2)“Çeşmebaşı”, bale suiti, büyük orkestra için, 1964.
ORKESTRA VE KORO ESERLERİ
2)“Senfoni”, orkestra eseri, 1952.
3)“Atatürk”, Cahit Külebi’nin şiiri üzerine, orkestra eseri, 1952.
4)“Anadolu”, orkestra suiti, 1954.
5)“Türk Kapriçiyosu”, orkestra eseri, 1956.
6)“Humerosque (Nasreddin Hoca)”, orkestra eseri, 1956.
7)“Esintiler”, orkestra eseri, 1965.
8)“Altı Türkü”, dört sesli koro için, 1964.
PİYANO, ODA MÜZİĞİ VE SAHNE MÜZİĞİ ESERLERİ
1)“Trio”, keman piyano ve viyolonsel için, oda müziği eseri, 1050.
2)“Duo”, keman ve piyano için, oda müziği eseri, 1950.
3)“Piyano parçaları”, 1948.
4)“Tema ve çeşitlemeler”, piyano eseri, 1950.
5)“Canzonetta ve Gavotta”, piyano eseri, 1950.
6)“Bir piyes yazalım”, sahne müziği eseri.
Son düzenleyen Safi; 5 Eylül 2015 12:47
Biyografi Konusu: Ferit Tüzün nereli hayatı kimdir.