Arama

Türev Berki

Güncelleme: 10 Aralık 2012 Gösterim: 1.692 Cevap: 0
KAPTAN - avatarı
KAPTAN
Ziyaretçi
10 Aralık 2012       Mesaj #1
KAPTAN - avatarı
Ziyaretçi
Türev Berki
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Türev Berki, (d. 1970, Ankara) Türk piyano virtüözü, akademisyen.

33 yaşında müzikoloji alanında profesörlüğe yükselerek Türkiye'de bu ünvana sahip en genç akademisyenlerden birisi olmuştur. Halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı'nda Müzikoloji Bölüm Başkanıdır.

Yaşamı [değiştir]

1970 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Piyano öğrenimine dokuz yaşında Elif ve Bedii Aran ikilisiyle Aran Müzik Merkezi'nde başladı. Oniki yaşındayken Berlin'de yapılan Uluslararası Steinway Piyano Yarışması'nda birinci oldu, 1983'te ise İtalya'da Senigallia Genç Piyanistler Yarışması'nda yine birincilik ödülünü aldı.

Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü'nü bitirdikten sonra piyano üzerine lisansüstü ve müzikoloji üzerine doktora çalışmalarını tamamlayan Berki, Uluslararası Sopot Festivali'ne (Polonya) ve İstanbul Müzik Festivali'ne katıldı, resitaller sundu. 1993'te Cumhuriyetin 70. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Washington DC'de bir konser verdi.

1991'den itibaren müzik teorisi alanında akademik kariyer yapmaya başladı. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'ndeki yüksek lisans ve doktora çalışmalarını birincilikle tamamladı. Prof. Dr. Ali Uçan danışmanlığında kaleme aldığı "Mozart'ın Piyano Konçertıolarına İlişkin Bir çerçeve Kadans Modeli" adlı doktora tezi bilim ve sanat çevrelerinde geniş ilgi uyandırdı ve özellikle kadans analizi konusunda yeni bir yaklaşım geitren bir çalışma olarak değerlendirildi[1].

1998 yılında Junior Chamber International (JCI) tarafından "Türkiye'nin Kültür Alanıanda En Başarılı Genci" olarak ilan edildi. Aynı yıl doçentlik ünvanını kazandı. 2001'de New York'un ünlü konser salonu Carneige Hall'de bir resital verdi. 33 yaşında profesörlüğe yüksxeltilrerek Türkiye'de bu ünvana sahip en genç akademisyenlerden biri oldu.

Halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzikoloji bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir.

Tez yayınları

Berki, O. Türev, W.A. Mozart'ın piyano sanatlarına ilişkin teknik çalışma yöntemleri, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi, Ankara, 1994.
Berki, O. Türev, Mozart'ın piyano konçertolarına ilişkin bir çerçeve kadans modeli, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi, Ankara, 1997.
Kaynakça [değiştir]

^ Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, 13.01.2011 Konser Notları
Biyografi Konusu: Türev Berki nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

30 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap
18 Şubat 2007 / Mystic@L Taslak Konular
24 Ekim 2014 / Misafir Soru-Cevap
16 Kasım 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
13 Mayıs 2013 / ozzy0035 Soru-Cevap