Arama

Necip Celal Andel

Güncelleme: 18 Mart 2016 Gösterim: 1.225 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Mart 2016       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ANDEL (Necip Celal)
MsXLabs.org & Büyük Larousse
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Necip+Celal+Andel+necip_1.jpg
Gösterim: 312
Boyut:  14.7 KB

Türk besteci (İstanbul 1908 -ay.y. 1957).Küçük yaşta keman öğrendi. Bir hastalık sonucu gözlerini yitirdi. Viyolonsel konçertosu ve keman sonatı gibi "klasik”yapıtlarından çok.türk- çe tango türündeki besteleriyle tanındı:
  • Sarı yapıncak,
  • Ayrılık,
  • Özleyiş,
  • Kimse sevgimi bilmez,
  • Geçmiş zaman olur ki,
  • Bir an için,
  • Damla damla, Suna.

Biyografi Konusu: Necip Celal Andel nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Mart 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Necip Celal Andel
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Necip Celal Andel, (d. 1908 - ö. 29 Kasım 1957), Türk kemancı ve besteci.

İlk Türk tango bestecisidir. Bestelediği 11 tango, Türk tango dağarcığının en önemli eserlerindendir. Mazi, Özleyiş (Kemanımla Ona Bir Ses...) gibi tango parçaları en tanınmış eserleridir.

Yaşamı
İstanbul'da dünyaya geldi. Nazır Mehmet Celalettin Bey'in oğludur. İlk müzik öğretmeni Tahir Sevenay idi. Bir hastalık sonucunda genç yaşta gözleri ileri derecede bozulunca tedavi için Almanya'ya gitti ve müzikle ilgisi orada derinleşti. Profesör Habermann'dan keman ve kompozisyon dersleri aldı. Yeteneği sayesinde pek çok sazı çalacak düzeye ulaştı.

Eserleri
İlk besteleri Sarı Yapıncak ve Daktilo adlı fokstrot (dört tempolu bir dans) parçaları idi. Her ikisinin sözlerini de gazeteci-şair Necdet Rüştü Efe Tara yazmıştı. 1928 yılında bestelediği ve sözlerini yine Necdet Rüştü Efe'nin yazdığı Mazi adlı tango ise ilk sözlü Türk tangosudur. Hem besteciye hem de bu tangoyu seslendiren Seyyan Hanım'a (Seyyan Oskay) ün kazandırmıştır. Alman sinema yıldızı Evelin Hold, Mazi'yi İstanbul Kadıköy'deki Hale Sineması'nda seslendirdikten sonra sözlerini Bedri Noyan'ın yazdığı Özleyiş adlı eserini bestelemiş ve bu yıldıza ithaf etmiştir. Tangoları pek çok Avrupa radyosunda seslendirilmiştir. Kaydedilmiş diğer tangolarının adları şunlardır: Ayrılık, Suna, Kimse Sevgimi Bilmez, Yıllar, Günler , Bir An İçin. Ayrıca, Benim Şarkım ve Damla Damla isimli kaydedilmemiş 2 tangosu daha vardır. 11 tangonun dışında keman konçertosu, obua konçertosu, viyolensel konçertosu, liedler bestlemiştir. 1948 yılında Fenerbahçe Marşı'nın bestesi ve güftesini yazmıştır.

Necip Celal'in eserlerinin tüm notaları, "Şamlı İskender Kutmani Musiki Alatı ve Nota Neşriyatevi" tarafından basılmıştır.Meşhur Geçmiş zaman olur ki hayali cihana değer.dizeleri Necip Celal Andel e aittir.

Ölümü
Necip Celal Andel, 29 Kasım 1957 günü karaciğer kanserinden hayatını kaybetti.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

21 Ağustos 2015 / Safi Asker tr
24 Haziran 2011 / pesimist Tiyatro tr
28 Kasım 2008 / Misafir Edebiyat tr
3 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Müzik tr
21 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor tr