Arama

Vivaldi

Güncelleme: 11 Kasım 2016 Gösterim: 40.091 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
2 Ekim 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Antonio Vivaldi

Ad:  vivaldi1.jpg
Gösterim: 3934
Boyut:  44.6 KB

(Venedik, 1678 - Viyana, 1741)
Sponsorlu Bağlantılar

Antonio Vivaldi, Giovanni Vivaldi ve Camillo Calichio'nun ilk çocuğu olarak 1687'te Venedik'te dünyaya geldi. Lakabı Kızıl Rahip'ti. Babası, önceleri berberlik yapmış, daha sonra ise başarılı bir kemancı olmuştu. Vivaldi, ilk müzik eğitimini babasından almıştır. Annesi ise bir terzinin kızıydı.

1693-1703 yılları arasında dinî eğitim aldı. Bu arada 1696'da St. Mark kilisesinde kemancı olarak çalıştı. 1703'te ilk resmî işine, Venedik'teki dört yetimhaneden biri olan ve kızların müzik eğitiminin verildiği, Pio Ospedale della Pietà'da başladı. 1709 yılında bu görevinden ayrılmak zorunda kaldi. Bu dönemde Vivaldi besteci olarak dikkat çekmeye başladı. Op.1 sonat seti 1705 yılında yayımlandı.

1709'da Op.2 keman sonatını Danimarka Kralı IV. Frederik'e ithaf eden Vivaldi, bu sıralarda konçerto yazmaya başlamıştır. Hollandalı yayıncı Estienne Roger, Vivaldi'nin 12 konçertodan oluşan "L'estro Harmonico" adli eserini yayımladı. Bu dönemin en etkili müziksel yayını oldu. Almanya dışına hiç çıkmayan Bach'in müziğinin İtalyan yanının oluşmasında önemli bir yeri vardır. 1714'te Vivaldi'nin konçertolarını duyan Quantz, Albinoni ile birlikte Vivaldi'ye konçertoda reform yapmaları için ödenek bağlamıştır.

1723 ile 1724'te Roma'daki karnaval mevsimi için üç opera yazdı. Yine 1723'te Vivaldi, Pieta'nın yöneticileriyle ayda iki konçerto besteleme konusunda anlaştı. 1725'te yazdığı eseri Op. 8, "Il cimento dell'armonico e dell'inventione" ile ünü daha da yayıldı. Bu yıllarda opera sanatçısı Anna Giraud ile ilişkisi başladı.

1737'de görevde yaptığı Ferrara'nın yöneticileriyle Vivaldi arasında sergilenecek operaların seçimi konusunda çıkan anlaşmazlık Vivaldi'nin işinden olmasına yol açtı. Bu olayın ardından Vivaldi, Amsterdam'a yerleşti. 1741'de Graz'da Anna'yı dinlemek için Avusturya'ya yaptığı yolculuğu sırasında Viyana'da konakladığı bir dulun evinde öldü. Hemen aynı gün kimsesizler mezarlığına gömüldü.

Vivaldi'nin 500'den fazla konçertosu vardır. Farklı enstrümanlardan yararlanmayı çok seviyordu. Hiç kimse viyolonselden solo enstrüman olarak onun yararlandığı kadar yararlanmamıştır. Fransız Barok müziğinde nefesli çalgılar ağırlıktayken, onun müziğinde yaylı çalgılar önem kazanır. 230 keman konçertosunun yanında, flüt, obua, çello, viyola, mandolin konçertoları vardır. Klasik müzikle ilgisi olmayanların bile bildiği Dört Mevsim Konçertosu en sevilen eseridir. Kendisinin 94 tane opera yazdığını söylemesine karşın, bunların ancak 50'si günümüze ulaşabilmiştir. Bitmek tükenmek bilmeyen bir müzik dehası olan Vivaldi'nin hırslı ve güçlü kişiliği, müziğine de yansımıştır. Ölümünün üzerinden yaklaşık üç asır geçmiş olmasına rağmen eserlerinin hâlâ büyük hayranlık uyandırması ve konser salonlarında çalınması, Vivaldi'nin çok büyük bir besteci olduğunu kanıtlamaktadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 11 Kasım 2016 15:25
Biyografi Konusu: Vivaldi nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Antino Vivaldi (1678 Venedik-1741 Viyana),
Ad:  Vivaldi.jpg
Gösterim: 985
Boyut:  27.4 KB


Sponsorlu Bağlantılar
İtalyan besteci ve keman virtüozu. Çağının solo konçerto üstadıdır.

Babasından keman dersleri alarak müzik hayatına başlayan Vivaldi 1703'ten 1740'a dek, "Ospedale della Pieta" adlı kimsesiz çocuklar yurdunda müzik öğretmenliği ve koro yöneticiliği yaptı. Konçertolarının çoğunu Ospedale korosu için yazdı ve Avrupa çapında ün kazanan konserlerde koroyu kendisi yönetti.

Verimli bir besteci olan Vivaldi, konçertolar, sonatlar, operalar ve kantatlar besteledi. Konçerto stilini geliştirirken özellikle Giuseppe Torelli'nin etkisinde kaldı. Üç (hızlı-yavaş-hızlı) bölümden meydana gelen konçertolarında klasik konçerto unsurları görülür; solo çalgılar için yazdığı konçertolarda, arka plânda yaylı çalgılar vardır. Konçertolarında renkli bir orkestralama ile virtüözlüğü başarılı bir şekilde bağdaştıran Vivaldi'nin, J.S. Bach üstündeki etkisi büyüktür.

En tanınmış konçertoları, "Le Quattro Stagione" (Dört Mevsim, 1725) adı altında toplanmış olan programatik çalışmalarıdır. Ospedale okulu yöneticileriyle anlaşmazlığa düşen Vivaldi, 1740'ta Viyana'ya yerleşti. Barok çağın son döneminin en etkin bestecilerinden biri olan Vivaldi'nin 12 konçertosu, J. S. Bach tarafından yorumlandı. 19. yüzyılın sonlarında Bach'a yeniden ilgi duyulması, bir anlamda Vivaldi'nin de yeniden keşfedilmesi oldu.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 9 Nisan 2016 22:55
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Dark_Blue1990 - avatarı
Dark_Blue1990
Ziyaretçi
11 Ekim 2011       Mesaj #3
Dark_Blue1990 - avatarı
Ziyaretçi
Antonio Vivaldi
(Venedik, 4 Mart, 1678- Viyana, 28 Temmuz, 1741)
İtalyan barok besteci. Antonio Vivaldi, Giovanni Vivaldi ve Camilla Calicchio'nun ilk çocuğu olarak 1678'te Venedik'te dünyaya geldi. Lakabı Kızıl Rahip'ti. Babası, önceleri berberlik yapmış, daha sonra ise başarılı bir kemancı olmuştu.


Antonio Vivaldi 1678 yılında Venedik şehrinde dünyaya geldi. Antonio Vivaldi’nin müziğe olan ilgisi küçük yaşlarda başlamıştı. Ailesinin de desteğiyle San Marco Katedrali Orkestrasına giren Vivaldi müzik hayatına merhaba demiş oldu. Ayrıca dini bilgilere de ilgisinin olmasından dolayı müzik eğitimin yanında dinsel eğitimler almaya başladı. Dinsel konularda da uç noktalara gelmeyi başaran Vivaldi 1703 yılında papazlık unvanını aldı. Antonio Vivaldi dikkat çeken kızıl saçlarıyla herkesin ilgisini çeken isimlerden birisiydi. Saçlarının renginde dolayı yakın çevresindekiler kendisine kızıl papaz demeye başladı. O yıllarda müzik ile uğraşmak dünyevilik bir iş olarak görüldüğünden diğer papazlar tarafından yadırganmıştır.

Antonio Vivaldi aldığı tepkiler nedeniyle 1740 yılında Viyana yerleşti ve ölüm kapısını Viyana şehrindeyken çaldı.

Antonio Vivaldi, Katolik kilisesi için çalışırdı. Barok dönemin en ünlü isimlerinden biridir ve bir İtalyandır. Vivaldi tüm hayatı boyunca herkesten daha fazla beste yapmıştır. Üretkenliği 50 opera, 40’tan fazla koro ve orkestra için parça, orkestra için 100 eser ve orkestra ile birlikte çalan solo çalgılar için yaklaşık 500 konçerto.

Vivaldi’nin en meşhur parçası şüphesiz ki Dört Mevsim adlı eseridir. Dört Mevsim, dört konçertodan oluşur, her konçerto bir mevsimi anlatır.
Kuş cıvıltılarıyla dolu, şişeklerin çaktığı bir gök gürültüsü, uyuyan bir keçi çobanı, havlayan bir köpek, dans eden çobanlar ve orman perilerini ilkbahar bölümünde anlatır. İlkbahar sonrasında yaz konçertosu kızgın güneşin yakıcılığını, guguk kuşunu, aniden bastıran doluyu hissettirir. Sonbahar sarhoş bir hasat şöleniyle başlar ve av borazanlarının taklit edildiği çılgın bir avla sona erer. Kış konçertosunda soğuktan donarak tir tir titrersiniz. Ayaklarınızı yere vurur ve şöminenin karşısına oturursunuz. Tüm bu duyguları dört mevsimi dinlerken hissedersiniz.

Eserleri
Vivaldi'nin Amsterdam'da basılmış eserleri 100 konçerto ve 40 sonattır. Besteciliğindeki yaratıcılık ve çeşitlilik inanılmaz boyuttadır. 94 opera yapıtı olduğu rivayet edilir ancak bugüne kadar sadece 19 tanesi bilinmektedir. 500 kadar konçerto yazdığı sanılmaktadır.
Vivaldi hayalinde canlandırdığı resimleri müzik haline getirmiştir. Eserlerinde, hayallerine verdiği başrolü açıklayıcı sonelerle destekler. En ünlü eseri sayılan Op.8 içerisindeki Dört Mevsim konçertosunda mevsimler kendi özellikleri ile anlatılmıştır. Vivaldi'nin bu muhteşem eseri uzun yıllar sonra Beethoven'a da ilham kaynağı olmuş ve Pastoral Senfoni bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Konçertoları

  • II Cımento dell'Armonia a dell'Invenzione, op.8 (Dört Mevsim)
  • La Cetra, op.9
  • VI Concerti a flauto traverso, op.10
  • Çello ve orkestra için konçertolar (RV-398-424)
  • Mandolin ve orkestra için konçertolar (RV-425)
  • İkili konçertolar (RV-531-548)
  • Re Majör Gitar Konçertosu
  • Do Majör İki Trompet Konçertosu
  • İki Keman Sonatı
  • Gloria (üç solo vokal, koro ve orkestra için oratoryo)
  • Sol Minör İki Çello Konçertosu
  • Çift Orkestra Konçertosu

Operaları

  • Bajazet (RV 703)
  • Cantone in Utica (RV-705)
  • Dorilla in Tempo (RV-709)
  • La fida Ninfa (RV-714)
  • L'Incoronazione di Dario (RV-719)
  • L'Olimpiade (RV-725)
  • Orlando furioso (RV-728)
  • Tito Manlio (RV-738)
  • Ottone in Villa (1713)
  • Orlando Finto pazzo(1714)
  • Nerone fatto Cesare (1715)
  • Arsilda Regine di Ponto (1716)
  • Tieteberga (1717)
  • Scanderberg (1718)
  • La Veritâ in çimento (1720)
  • Silvia (1721)
  • Giustino (1724)
  • Cunegonda (1726)
  • L’Estro armonico (1712)
  • Le Cetra (1728; 12 konçertoluk dizi)
  • M oy ses Deus Pharaonis (1714)
  • L’Adorazione de ili tre Re Magi (1722)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 6 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 9 Nisan 2016 22:48
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Temmuz 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  bf1a8b3c7a457697e8da52b6e09b3117.jpg
Gösterim: 3337
Boyut:  113.7 KB


VİVALDİ
(Antonio), İl Prete rosso (Kızıl papaz) da denilen İtalyan besteci (Venedik 1678 - Viyana 1741). Bir kemancı olan babasının ve Legrenzi’nin yönetmenliği altında çalıştığı söylenir. 1703'te papaz oldu, ancak, bozuk sağlığı görevini tam anlamıyla yerine getirmesini engelledi ve aynı yıl kentin yetim ya da terk edilmiş kızlarını toplamak ve onlara müziğin büyük bir yer tuttuğu bir eğitim vermek için açılan kurumlardan biri olan Venedik Ospedale della Pietâ’ya ilkin maestro di violino, ardından maestro di coro olarak atandı. Vivaldi, sonat ve konçertolarının bir bölümünü işte bu amatör, ama ünlü çalgıcılar için besteledi. Kemancı, orkestra yöneticisi ya da operalarının emprezaryosu olarak İtalya, Almanya ve Hollanda'da sık sık yaptığı yolculuklardan doğan kesintiler dışında, 1740'a kadar Ospedale'deki görevinde çalıştı.
Vivaldi'nin zengin bir yapıt dağarcığı vardır. Dinsel vokal alanda bu yapıt missa ya da missa parçalarından (Gloria), mezamirlerden (Beatus vir, Dixit Dominus, Nişi Dominus), motetlerden ve oratoryolardan (Juditha triumphans, 1716); dinsel olmayan vokal alandaysa, solocular için kantatlardan, serenadlardan (La Sena festeggiante, 1729), özellikle Venedik, Roma ve Floransa’daki karnaval mevsimleri için bestelenen operalardan oluşur. Yirmi kadarı bize ulaşan ve genellikle pasticcio (daha önceki yapıtlardan alınan parçaların yeniden kullanılması) yapıtlar olan bu operaların sayısının elli dolayında olduğu sanılır. Bu operalardan bazıları (Orlando [furioso], 1727; La Fida Ninfa, 1732) başarı da kazanmıştır.
Ancak "Prete rosso” ünü, özellikle 750 yapıt numarasına ulaşan büyük çalgı müziği yapıtlarından gelir. Bu yapıtlar, solocu, üçlü ya da birkaç çalgı için sonatlar ve bir ya da birkaç solocu için konçertolardan oluşur (Alla rustica; La Tempesta di mare; Per la Solennitâ di S. Lorenzo; La Notte), bu konçertoların bazıları derleme biçiminde bir araya getirilmiştir (L'Estro armonico, 1712; La Stravaganza, 1712-13'e doğr.; "Dört Mevsim" konçertolarını içeren il Çimento dell’armonia, 1725'e doğr.; La Cetra, 1727). Kemanların egemen olduğu orkestrası, bazan pastoral nitelikte solocu çalgılar (piccolo, flüt, obua) ya da daha az alışılmış çalgılarla (lavta, viola, mandolin, viyolonsel, korno, trompet) zenginleşir.
Vivaldi’nin çalgı müziği, Avrupa’da çok büyük bir etki yaptı. Solocu için konçertonun yapısını besteci, üç bölüm (allegro, adagio, allegro) biçiminde kesin olarak saptadı ve bu konçertoyu, belirgin temaların, baskın ritmin, lirik öğelerin, solo tutti karşıtlığının yaratıcısı gibi görünebilecek derecede dönüşüme uğrattı. Konçertolarının onunu J. S. Bach, org için, klavsen için ya da dört klavsen için düzenledi. Son olarak, opera uvertürleri ve 50 Concerti ripieni'siyle, klasiköncesi senfoni biçiminin habercisi durumuna geldi.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

9 Nisan 2016 / RUH SURAT Cevaplanmış