Arama

George Friedrich Händel

Güncelleme: 8 Haziran 2012 Gösterim: 14.375 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
George Frideric Handel (1685-1759)

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  handel.jpg
Gösterim: 1502
Boyut:  24.8 KB
George Frideric Handel

23 Şubat 1685 yılında Almanya’nın Halle şehrinde doğdu, 14 Nisan 1759 yılında Londra’da ölmüştür.
Hiçbir zaman göremediği Bach’ın çağdaşı, hemşerisi, Talemann’ın dostu olan Handel, yurdundan uzakta öldüğü zaman ardından bütün dünya ağlamıştı. Ender görülen bir tarzda daima şükranla anılarak kalplerde yaşadı. Eserleri hiçbir zaman elden düşmedi. Ondan sonra gelen Haydn, Mozart, Beethoven, hatta Brahms ve Reger, Handel’I üstat olarak kabul ettiler. Buna rağmen tek taraflı alışkanlığın meydana getirdiği Handel anlayışını düzeltmek , onu ilmi tetkike dayanan bilgilerle aydınlatmak zarureti hasıl oldu. Friedrich Chrysander, bütün hayatını hasretmek suretiyle bu işi başarmıştır. Bilginlerin heykelini dikmek adet değildir ama, onun için bir anıt yapmak gerekliydi. Çünkü kendini hiç düşünmeyerek bütün varlığını, gücünü “herşey Handel için” parolasına vakfetti.
Ataları arasından Krieger ve Scheidt gibi bestecilerin isimleri geçen Handel bir cerrahın oğluydu. Görüldüğü gibi hukukçuluktan müziğe geçti. Gerçi daha çocukken gizlice müzikle meşgul olmuş ve sonra babasının rızasıyla füg tekniği ile tanınan orgçu Zachow’dan dersler almıştı. Fakat hukuk kitaplarını bir tarafa bırakıp doğduğu şehrin kilisesinde çaldığı orgu da terkederek müzisyen olmak üzere “büyük dünyaya“, gitmek müsadesini alıncaya kadar bir hayli uğraşması icab etti. Bu “büyük dünya“ müzik gelenekleri bakımından zengin olan Hamburg’du. Orada Reinhard Keiser ve Johann Mattheson gibi besteciler, kuruluşundan az zaman sonra kapatılmak tehlikesine maruz kalan Alman operasının idamesine çalışıyorlardı. Handel, belki Buxtehude’nin halefi olmak ümidiyle Lübeck’e yaptığı bir geziden sonra Hamburg operasından ayrılarak asıl büyük dünyaya, operanın menşei olan İtalya’ya gitti.
Böylece, teganni sanatının güzelliği ile insanı mesteden İtalya’da özlediği muhiti buldu. Orada yazdığı birçok solo kantatları ve oratoryolar bu sanatın tesirlerini aksettirmektedir. Operanın doğduğu Floransa’da kaldıktan sonra Roma’da meşhur Arcangelo Corelli ve genç piyano üstadı Demenico Scarlatti ile buluştu. Ayrıca da zamanın opera merkezi olan Napoli’de Napoli operacılarının babası olan Alessandro Scarlatti ile yakından tanıştı. Muhteşem Venedik’te İtalyan operacısı olarak başarı kazandı. Besteci, diplomat ve papaz olan ince ruhlu Agostino Steffani Handel’i alıp Hannover şehrine götürdü. Hannover’deki elektör prensin sarayında orkestra şefliğine tayin edilen Handel kısa zaman sonra birinci George adı ile Londra’da İngiliz tahtına geçen Hannover prensinin “Kraliyet sarayı orkestra şefi“ oldu. Böylece Londra’ya gelmiş oluyordu. Istemiyerek siyasi entrikalara karışan Handel bu can sıkıcı nahoş olaylardan sonra nihayet orada da şöhret kazandı.
Barok çağının zenginliği içinde geçen sathi bir görüşle yükselişinin devamlı olduğu intibaı uyandıran Handel’in fani hayatını, eserlerinin zenginliği aksettirmektedir. İngiltere’de eser veren bu Alman, İtalyan teganni tarzı ile Fransız ifade kudretini birleştirerek operalarında kendine mahsus bir ifade meydana getirdi. Bu ifade, en derin bir huzurla aynı zamanda en büyük yüceliği ihtiva etmektedir. Handel’in bu dili her ne kadar unsurları devrin stiline bağlı ise de başkalarının ulaşamadığı bir seviyededir. Oratoryoya benzer bir eda arzeden bu dramlarda ise Tevrat’ın masalları ve mitolojik konunlar önümüze yayılmaktadır. Zamanın zaruretlerinden ve aleyhtarlığın yarattığı buhranlı durumdan dolayı Handel opera sahnesini terkedip oratoryo sahasına geçti. Handel’in hareket noktası olan İtalyan müziğindeki oratoryo, solistleri teşhir edip operayı taklit etmekle iktifa oluyordu. Oratoryoyu bu durumdan, koronun büyük rol oynadığı özel seviyeye yükseltmesi Handel’in en büyük başarısıdır. Alman Zachow’un öğrencisi ve manen İngiliz Henry Purcell’in halefi olan Handel, kilise müziğine de vakıf olduğu olduğu için bu işte muvaffak oldu. Bu sahada bize verdiği armağanlardan “Mesih“ oratoryosu en şöhretlisidir. Fakat en karakteristik olanı değildir.
Handel’in İtalyan menşeini en bariz şekilde belli eden konçerto grosso ve sonatlarında, daha şümüllü, geniş ve yüce ifadesiyle üzerimide derin tesirler icra eden çok özel bir dili vardır. Geniş saha tesirini uyandırmayı seven barok mimarisinin azameti Handel’in eserlerinde müzik yönünden ifadesini bulmuştur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: George Friedrich Händel nereli hayatı kimdir.
RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
6 Temmuz 2008       Mesaj #2
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
image?id11240&amprendTypeId4

Sponsorlu Bağlantılar
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(1685-1759). Alman besteci Georg Friedrich Hândel Sak-sonya'daki Halle'de (bugün Alman Demokra­tik Cumhuriyeti'nde), besteci Johann Sebas tian Bach ile aynı yılda doğdu. Çocukluğunda olağanüstü bir müzik yeteneği göstermesine karşın babasının zoruyla hukuk öğrenimi gör­düğü söylenir.
Erken yaşta org, klavsen, keman ve obua çalıp beste yapmaya başlayan Handel, 1696'da Berlin'e giderek Friedrich'in (sonra­dan Prusya Kralı I. Friedrich) önünde konser verdi. 17(D'te babasının ölümünden sonra Hamburg'a gitti. Orada yazdığı Almira adlı ilk operası büyük bir başarı kazandı. 17()6'da İtalya'ya gitti. Orada kaldığı dört yıl boyunca çeşitli operalar ve oratoryolar yazdı.
Handel dört yıl sonra Hannover Prensi Georg'un (daha sonra İngiltere Kralı I. George) çağrısı üzerine bu kente giderek sarayın mü­zik yöneticisi oldu. 171 l'de İngiltere'ye gitti. Londra'da sahnelenen Rinaldo operası büyük bir başarı kazandı. Bundan sonraki yaşamını hep İngiltere'de geçirdi. Bu yıllarda bestelediği Su Müziği uvertürünün ilk kez 1717'de, krallık ailesinin Thames Irmağı üze­rinde düzenlediği bir toplantıda çalındığı sa­nılır.
Handel 1718'de Chandos dükünün Middle-sex'deki sarayında müzik yöneticisi oldu. 1720'lerde Kraliyet Müzik Akademisi için operalar yazdı. 1726'da İngiliz uyruğuna geç­ti. 1728'den sonra İngiltere'de İtalyan tarzı operalara duyulan ilginin azalması üzerine Handel çalışmalarını oratoryo üzerinde yo­ğunlaştırdı. İngilizce sözlü olan bu oratoryola­rın konusu Kutsal Kitap'tan (Tevrat-İncil) alınan metinlerden oluşuyordu. Hiindel'in en büyük oratoryosu olan Mesih ilk kez 1742'de Dublin'de seslendirildi ve olağanüstü bir ba­şarı kazandı. İngilizler'in bir çeşit ulusal anıt saydıkları Mesih dışında, bestecinin öteki önemli yapıtları Acis ve Galatea, Judas Macca-baeus, İsrailoğulları Mısır'da ve "Ölüm Marşı" bölümüyle tanınan Saul oratoryolarıdır.
1749'da Aix la-Chapelle Antlaşması'nın kutlanması için yazdığı Donanma Müziği'ni Vauxhall Bahçeleri'nde 12 bin kişi dinledi. Hândel'in yaşamı boyunca ünü hiç eksilmedi; yapıtları büyük kitlelerce ilgi ve beğeniyle izlendi. 1753'te son oratoryosu Jephtha'y\ yazdıktan sonra kör oldu. Altı yıl sonra ölen besteci binlerce kişinin katıldığı görkemli bir törenle VVestminster Katedrali'ne gömüldü.
Handel sağlığında daha çok oratoryolarıyla tanındıysa da günümüzde operaları da büyük bir zevkle dinlenmektedir. Operalarından en ünlüleri Rinaldo, Rodelinda ve Sersemdir. Ora­toryo ve operaların yanı sıra klavsen ve org için çeşitli süitler ve konçertolar da bestele­miştir.



Msxlabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #4
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi
George Frideric Handel Başlıca yapıtları

Operalar (40'tan fazla operası vardır)
  • Almira (1705);
  • Agrippina (1709);
  • Rinaldo (1711);
  • Silla (1714)
  • Jul Sezar (Griulio Cesare in Egitto) (1724);
  • Rodelinda (1725); Orlando Furioso (1733);
  • Ariodante; Alcina (1735);
  • Berenice (1737);
  • Serse (1738).

Oratoryolar
(30'dan fazla oratoryosu vardır)
  • Est-her(1732);
  • Acis ve Galatea (1718,1732);
  • Athalia (1736);
  • Alexander's Feast (1736);
  • Saul (1739);
  • Israelin Egypt (1739);
  • Messiah (1742);
  • Samson (1743);
  • Semele (1743);
  • Belshazzar (1744);
  • Judas Maccabaeus (1746);
  • Joshua (1747);
  • Solomon (1748);
  • Jephtha (1751).

Diğer vokal müzikleri
  • Chandos için 11 anthem, taç giyme törenleri için 4 anthem;
  • Te Deum ve Jubilate (1713),
  • 100'den fazla İtalyan kantatası;
  • Kraliçe Anne'in doğumgünü için kaside (1713);
  • 9 Alman Aryası (1729);
  • triolar, düetler ve çeşitli şarkılar.

Orkestra müziği

  • Su Müziği (Water Music) (1717);
  • 6 konçerto grosso (1734);
  • 12 Büyük Konçerto (1740);
  • Music for Royal Fireworks (1749);
  • org konçertoları, süitler, uvertürler.

Oda müziği
  • Trio sonatlar, blokflüt, flüt, keman, obua sonatları.

Klavsen yapıtları
  • Süitler, dans bölümleri, aryalar, prelüdler, chaconne'lar ve fügler.
  • "Harmonious Blacksmith" (Uyumlu Demirci Ustası)
  • 1720'de yazdığı 5. Klavsen Süiti'nin ilk seti olan arya ve çeşitlemelerdir.


Vikipedi
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
8 Haziran 2012       Mesaj #5
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
George Friedrich Händel (1685 Halle-1759 Londra), Alman asıllı İngiliz besteci. Ailesi hukukçu olmasını istedi; ama o kendi isteğiyle Halle Kilisesi'nde org çalmaya başlayarak müzik hayatına atıldı. Daha sonra Hamburg'a giderek, operada keman ve çembalo çaldı. İlk operası "Almira" büyük ilgi gördü. İtalya'ya geçerek, orada "Rodrigo" ve "Agrippina" adlı operalarıyla genç yaşta büyük ün kazandı. Ülkesine dönüp saray orkestralarını yönetti. 1711'de İngiltere'ye gitti. 1713 yılında "Te Deum" ile kralın ilgisini çekti. 1726'da İngiliz uyruğuna geçti. Tevrat ve İncil'den esinlenerek yazdığı İngilizce sözlü oratoryolarla ünü bir kat daha arttı, bu ara ünlü "Mesih" oratoryosunu yazdı. Önemli opera yapıtları "Rinaldo", "Muzio Scevola", "Sezar", "Ottone", "Timurlenk", "Rodelindo" ve "Alessandro"dur.


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

6 Haziran 2016 / kompetankedi Siyaset ww
8 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
8 Ağustos 2011 / Daisy-BT Siyaset ww
26 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
22 Eylül 2015 / Safi Felsefe ww