Arama

Charles Edward Ives

Güncelleme: 26 Kasım 2008 Gösterim: 2.593 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Charles Edward IVES (1874–1954)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  charles_ives.jpg
Gösterim: 340
Boyut:  27.8 KB
Sponsorlu Bağlantılar
ABD'li besteci Charles Ives'ın müziği 20. yüzyılın en özgün besteleri arasında yer alır. Ives, çağdaş müzikteki gelişmelerin birçoğunun haberci­sidir.
İlk müzik derslerini bando şefi ve müzik öğretmeni olan babasından alan Ives, 12 yaşındayken bir kilisede org çalmaya başladı. Yale Üniversitesi'nde ünlü besteci Horatio Parker'dan ders alan Ives, göreneklere aykırı besteleriyle Parker'ı şaşırttıysa da, dört yılda okulu bitirmeyi başardı. 1898'de bir sigorta şirketine girdi. Boş zamanlarında org çalıyor­du. Çok geçmeden kendi şirketini kurdu. Hafta boyunca sigorta şirketini yönetiyor, hafta sonlarında da beste yapıyordu. Müzmin şeker hastalığı ve ellerinin titremesi nedeniyle 1930'da önce işini, sonra da beste çalışmaları­nı bırakmak zorunda kaldı. Besteleri ancak yaşamının sonlarına doğru tanındı. Öldüğün­de yapıtlarından birçoğu basılmamıştı.
New England'da yetişen Ives, Amerikan halk şarkılarından ve ilahilerinden esinlendi. Bundan başka bestelerinde Beethoven, Brahms, Çaykovski gibi bestecilerin yapıtla­rından bazı bölümleri kullandı. Müziğe birçok yenilik getiren Ives değişik teknikler denediği bestelerinde uyumsuz seslere ve çok tonlu armonilere yer verdi. Bazı bölümlerinde aynı anda birkaç değişik anahtar ve ritim kullandı. Bu tarzın tipik bir örneği New England'da Üç Yer adlı bestesinin ikinci bölümüdür. Bu besteyi dinleyen kişi, her biri ayrı bir anahtar, ritim ve hızda çalarak, birbirinin yanından geçip giden iki bando işitir.
Ives'in öbür belli başlı besteleri arasında Yanıtlanmamış Soru, solo flüte de yer veren Concorde başlıklı piyano sonatı, dört kişi arasında geçen, bir tartışma ve uzlaşma ola­rak tasarlanan, İkinci Yaylı Çalgılar Dörtlüsü vardır. Ives ayrıca senfoniler ve insan sesi için besteler de yapmıştır.
Biyografi Konusu: Charles Edward Ives nereli hayatı kimdir.
VitaE_NuminA - avatarı
VitaE_NuminA
Ziyaretçi
26 Kasım 2008       Mesaj #2
VitaE_NuminA - avatarı
Ziyaretçi
2392307935 ee8278b12c?v0

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

15 Temmuz 2015 / KisukE UraharA Edebiyat ww
14 Mart 2007 / Misafir Hayali Karakterler
22 Mayıs 2008 / KisukE UraharA Bilim ww
10 Haziran 2012 / Mira Taslak Konular
13 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww