Arama

Giacomo Puccini

Güncelleme: 23 Ekim 2015 Gösterim: 4.347 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Giacomo Puccini
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini ya da kısaca Puccini olarak tanınan İtalyan besteci, 22 Aralık 1858'de İtalya'nın Toscana bölgesinde Lucca şehrinde doğmuştur. 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başındaki en büyük besteciler arasında yeralmaktadır. Puccini, 29 Kasım 1924'de Belçika'nın Brüksel şehrinde hayata gözlerini yummuştur.


Yaşamı ve Eserleri

Giacomo, 22 Aralık 1858'de yedi çocuklu bir ailenin ilk erkek evlatı olarak Lucca'da dünyaya gelmiştir. Babasını beş yaşındayken kaybetmiş ve eğitim için dayısı Fortunato Magi'nin yanına gönderilmiştir. Fortunato onu hem yetenekli hem de disiplinsiz bir öğrenci olarak görmüştür. Müzik geçmişi olan bir aileye mensup olması, Giacomo'nun da ataları gibi müzik eğitimi almasının başlıca nedenidir.
Giacomo müzik eğitimi sayesinde önce kilisede org çalmaya başlamıştır. Operaya olan ilgisi, konservatuvar hocası Angeloni'nin teşviğiyle, Verdi'nin Aida operasının Pisa şehrinde 1876'daki bir gösteriminde başlar. 1880'den 1883'e kadar Milan konservatuvarında eğitim görür, Amilcare Ponchielli ve Antonio Bazzini'nin öğrencileri arasında yeralır.
1882'de, Sonzogno müzikevinin açtığı tek perdelik opera lirik yarışmasına katılır. Le Villi isimli bu ilk opera yarışmayı kazanamasa da, Ponchielli et Fontana'nın yardımıyla Verme tiyatrosunda 1884'de sahnelenir. Bu sayede yayıncı Ricordi'nin dikkatini çeken Puccini'ye ikinci bir opera siparişi gelir: Edgar. Bu dönemde, Puccini Elvira ile tanışır ve evlenirler. Bu evlilikten Tonio isimli oğlu dünyaya gelir.
Üçüncü operası, Manon Lescaut, Puccini'ye sadece büyük başarı getirmekle kalmaz, ayrıca lirik yazarı Luigi Illica et Giuseppe Giacosa ile üç yeni opera ile devam edecek bir işbirliğinin başlangıcını oluşturur. Bu operaların ilki, Henri Murger'in bir parçası üzerine yazılan, romantik operaların en iyileri arasında gösterilen La Bohème'dir. Bu serinin ikinci operası olan Tosca, Puccini'nin natüralizme ilk adımıdır. David Belasco'nun bir eseri üzerine yazılan serinin üçüncü operası Madam Butterfly, ilk gösterimlerde ilgi görmese de, daha sonraki dönemlerde büyük başarılar kazanmıştır.
Besteci, 1903'de bir araba kazasında yaralanmış ve topal kalmıştır. Bunun sonucunda çalışmaları da yavaşlamıştır. 1906'da güftecisi Giacosa ölür. 1909'da karısının ithamları sonucunda, Puccini ile ilişkisi olduğu iddia edilen hizmetçisi intihar eder.
1918'de Il Trittico'yu, üç ayrı operayı Parisli Grand guignol stiliyle birleştirerek yaratır: Dehşet bölümü Il tritico: Il Tabarro, Duygusal bir trajedi Il triticco: Suor angelica, Komedi bölümü Il tritico: Gianni Schicchi. Gianni Schicchi takdir görürken, Il Tabarro sınıflandırmaya alınmaz.
Puccini 1924'de Brüksel'de, gırtlak kanserinin yolaçtığı krizler sonucunda hayata gözlerini yumar. Son operası Turandot hala tamamlanmamıştır. Franco Alfano son iki sahneyi tamamlamış olsa da, bu eser yıllar içinde farklı finallerle sahnede yeralmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Ekim 2015 01:35
Biyografi Konusu: Giacomo Puccini nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Kasım 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Giacomo PUCCINI (1858 - 1924)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

İtalyan besteci Giacomo Puccini, operalarının drama­tik yapısı, melodilerinin zenginliği ve güçlü tekniğiyle operada Gerçekçilik Akımı'nın ön­de gelen temsilcilerindendir. 'La Boheme', 'Tosca' ve 'Madam Butterfly' adlı operaları, tüm dünyada ilgiyle karşılanmış ve birçok kez sahnelenmiştir.
Puccini, İtalya'nın Lucca kentinde, değerli müzikçiler yetiştirmiş bir ailenin çocuğu ola­rak doğdu. Aile geleneğine uygun olarak başlangıçta orgcu olmak niyetindeydi. Ne var ki, Verdi'nin 'Aida' operasını izlediği gün yaşamında bir dönüm noktası oldu. Onu dinledikten sonra opera bestecisi olmaya ka­rar verdi. Milano Konservatuvarı'nda müzik öğrenimini başarıyla tamamladı ve çok geçmeden ilk operası 'Le Villi'yi yazdı. Bu yapıtı, 1884'te Milano'da sahnelendiğinde büyük bir başarı kazandı. Bu olay, dönemin ünlü müzik yayıncısı Giulio Ricordi'nin ilgisini çekmesini ve aralarında uzun yıllar sürecek bir dostlu­ğun oluşmasını sağladı. 1889'da Milano'da La Scala'da sahnelenen ikinci operası 'Edgar', librettosu (şarkı metni) zayıf olduğu için başarısızlığa uğradı. 1893'te Ricordi sanatçıyı Wagner'in 'Nürnbergli Usta Şarkıcılar' operası­nı izlemesi için Almanya'nın Bayreuth kenti­ne gönderdi. Wagner'in müziğinden etkilenen Puccini, gelecekte konularını seçerken daha özenli olmaya karar verdi. Aynı yıl, olgunluk döneminin ilk operası olan 'Manon Lescaut'u yazdı ve bu yapıtıyla büyük başarı kazandı.
Puccini'nin operaları içinde en ünlüsü 'La Boheme'dir. Sanatçı ilk kez 1896'da sahnele­nen bu yapıtını, Henri Murger'in Paris'teki sanatçıların ve öğrencilerin yaşamını anlatan romanından esinlenerek yazmıştı. 1900'de Tosca'yı, 1904'te bir Japon kızıyla ABD'li bir deniz subayı arasındaki mutsuz ilişkiyi konu alan 'Madam Butterfly'ı yazdı. 'Altın Batı'nın Kızı' operası ilk kez 1910'da, Arturo Toscanini'nin yönetiminde, New York Metropolitan Operası'nda sahnelendi. Çağdaş opera beste­cilerinden Claude Debussy, Richard Strauss, Arnold Schönberg ve İgor Stravinski'nin yapıtlarına ilgi duyan Puccini, o dönemde her biri değişik üslupta tek perdelik operalar besteledi. Bu yapıtlardan 'Pelerin' gerçekçi, 'Rahibe Angelica' duygusal, 'Gianni Schicchi' ise güldürücü oyunlardı. Son yapıtı 'Turandot'u tamamlayamadan gırtlak kanserinden öldü. Bu yapıtı sonradan besteci ve orkestra yönet­meni Franco Alfano tamamladı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Giacomo Puccini (1858 Lucca/Toskana-1924 Brüksel)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


İtalyan opera bestecisidir. Milano Konservatuvarı'nda okudu ve ilk opera denemesi olan "Le Villi"yi (1884) öğretmeni Amilcare Ponchielli'nin yardımlarıyla besteledi. "Manon Lescaut" (1893) adlı operasıyla, tekniğini geliştirdiğini ortaya koydu ve büyük beğeni kazandı. "Manon Lescaut", Puccini'nin üslubunun temel özelliklerini taşıyordu: Gerçekçi ve trajik bir kurgu, patetik bir kadın kahraman, lirizm, basit çalgılarla yaratılan dramatik atmosfer. Puccini, "La Bohème" (1896) operasıyla birlikte, bu alanda kesinlikle Verdi'nin yerini aldı. Verdi'nin lirizmine ve parlak orkestral buluşlarına oldukça yaklaşan Puccini, karakterizasyonda onunla aynı başarıya ulaşamadı. Puccini'nin bir başka özelliği, egzotik konuları ve yerleri yeğlemesiydi. Aynı zamanda bir armoni ustası olan Puccini, tutucu İtalyan opera geleneğine birçok yenilik getirdi.

Başlıca Yapıtları
  • "Tosca" (1900)
  • "Madame Butterfly" (1904)
  • "Turandot"
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Giacomo Puccini

Ad:  Giacomo Puccini.jpg
Gösterim: 671
Boyut:  280.2 KB

Benzer Konular

12 Temmuz 2012 / Rower Edebiyat ww
16 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Müzik ww
20 Ağustos 2015 / Safi Sanat ww