Arama

Sergei Sergeyevich Prokofiev

Güncelleme: 23 Ekim 2015 Gösterim: 5.043 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sergey PROKOFYEV (1891-1953)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
SSCB'li besteci Sergey Sergeyeviç Prokofyev, Uk­rayna'da Sontsovka (bugün Krasnoye) kö­yünde doğdu. İlk müzik eğitimini annesinden aldı. Daha sonra St. Petersburg'da (bugün Leningrad) konservatuvara girdi. Prokofyev izleyici karşısına ilk kez 1908'de, piyanist olarak çıktı.
Sponsorlu Bağlantılar
20. yüzyıl modern sanatıyla yakından ilgi­lendiği dönemde çağdaş balenin yaratıcısı, ünlü sanatçı Sergey Diaghilev ile tanıştı. Bu tanışma uzun yıllar sürecek olan bir dostluğun başlangıcı oldu. Diaghilev için birçok beste yazan sanatçı o yıllarda en yaratıcı dönemini yaşadı. Bu bestelerin en ünlüleri Klasik Sen­foni, Re Majör Birinci Keman Konçertosu ve Yedidir Yediler adlı koro yapıtıdır.
Prokofyev 1917 Ekim Devrimi'ni coşkuyla karşıladıysa da, dönemin güç koşullarında müziğe yer ayırmanın zor olacağı sonucuna vardı. 1918'de geçici olarak ülkesinden ayrıl­dı. Beste çalışmalarının yanı sıra ABD'de, Fransa'da ve Almanya'da konserler verdi.
1927'de SSCB'ye geri döndüğünde büyük bir sanatçı olarak karşılandı. 1925, 1930 ve 1933'te çıktığı ABD turnelerinde olağanüstü basan kazandı. Moskova'ya yerleştikten son­ra beste çalışmalarını yoğun bir biçimde sürdürdü.
20. yüzyılın modern armoni anlayışıyla besteler yazdı. O yıllarda "Romeo ve Jülyet" (1935-36) bale müziğini, Lenin'in sözlerini kullanarak Ekim Devrimi'nin "20. Yıldönü­mü Kantatı"nı (1937), Sergey Ayzenştayn'ın "Aleksandr Nevski" (1938) filminin müziğini, Stalin'in 60. doğum yıldönümü için "Selam" (1939) adlı kantatı ve ünlü Rus yazar Lev Tolstoy'un romanından esinlenerek görkem­li "Savaş ve Barış Operası"nı (1941-42) yaz­dı.
Prokofyev'in müziği genellikle güçlü ve sarsıcı olmakla birlikte çoğu zaman çok duy­guludur. Duygulu yanı en çok piyano, keman ve viyolonsel için yazdığı konçerto ve sonatla­rında ortaya çıkar. En çok sevilen besteleri arasında "Üç Portakal İçin Aşk Operası "(1919), "Teğmen Kije Süiti" (1934), "Peter ve Kurt" (1936) adlı senfonik çocuk masalı sayılabilir.


Sergei Sergeyevich Prokofiev(Rusça: Ñåğãǻé Ñåğãǻåâè÷ Ïğîêî́ôüåâ; Sergey Sergeyeviç Prokofiev; 27 Nisan 1891– 5 Mart 1953), birçok değişik müzik türünü ustalıkla icra edebilen, bu özelliği ile 20. yüzyılın en önemli yorumcularından sayılan ünlü piyanist ve bestecidir.


Çocukluk ve Gençlik Yılları
Prokofiev; Sontsovka, o zamanlar Rusya İmparatorluğu'nda şu an ise Donetsk Oblast, Ukrayna'da bulunan bir köyde dünyaya geldi. Annesi bir piyanist babası ise zengin bir ziraat mühendisi idi.
Prokofiev'in olağan dışı müzik yeteneği 5 yaşında ortaya çıktı. Müzik eğitimi, annesinden aldığı piyano dersleriyle başladı. Bir süre sonra, dinleyicilerini aile dostları ve komşuların oluşturduğu konserler vermeye başladı. Üzerine eserler yazmak amacıyla temalarını not aldığı, küçük köpek yavruları adını verdiği bir not defteri tutmaktaydı. Annesi, St. Petersburg da oturan babasını ziyarete gittiğinde, büyük şehrin müzik ortamını görmesi için Sergei i de yanında götürürdü. Bu geziler sayesinde Prokofiev, Rus bestecilerinin büyük çaplı yapıtlarını dinleme fırsatı bulmuştu. 7 yaşında ise satranç oynamayı öğrendi ve bu oyunu zamanındaki şampiyonlarla boy ölçüşebilecek kadar ustaca oynadı. Prokofiev'in hayatı boyunca bu ikili (müzik ve satranç) bir tutku olarak kaldı.
1902 yılında yorum dersleri almadan önce bile birkaç tane yenilikçi eser bestelemişti. İlk zamanlarında ürettiği bir Fa majör eserinde siyah notalara dokunmayı sevmediğinden si bemolü kullanmamıştı. Yeteri kadar teorik alt yapıyı öğrendikten sonra kendi tarzını oluşturacak denemelere başladı.

1910 yılında babasının ölmesi ilen birlikte ekonomik desteği de sonra erdi, ama bu süreye kadar edindiği ünü ile kendi yaşamını geçindirebilecek kadar para kazanabildi.
1918 yılının Mayıs ayında hem Rusya'daki devrimin etkisi ile huzursuz ortamdan kaçmak hem de kendi deneysel müziğini yapabileceği daha rahat bir ortam bulmak için kalıcı bir süreliğine olmak üzere Amerika'ya doğru hareket etti.

Yurtdışındaki Yaşamı
Müziğinin olgunlaşmasında önemli bir yere sahip olan film müziğine duyduğu ilgiden dolayı film endüstrisinde bulundu. Kendine ve diğer birtakım Rus bestecilerine ait kaydı bulunmayan piyano eserlerinin kayıtlarını yaptı.
San Francisco'ya ulaştıktan sonra hemen diğer ünlü Rus sığınmacılarla karşılaştırıldı. Bundan sonra da New York'ta bir solo konser vermek üzere yolculuğa çıktı. Bunu diğer konserler izledi. Bir opera bestelemek için bir anlaşma imzalamasına rağmen çesitli sorunlardan dolayı bu opera macerası başarıya ulaşamadı ve bu başarısızlık Prokofiev'in Amerika macerasının da sonu oldu. 1920 yılında Rusya'ya başarısız bir şekilde dönmek istemediğinden dolayı Paris'e gitti. Burada kendisinin müziğine daha hazır olan bir ortam bulan Prokofiev yarım bıraktığı işlerine geri döndü ve onları bitirdi.
1930'lu yılların başında Prokofıev'in evine duyduğu özlemin artması ile eserlerinin prömiyerlerini daha sık olarak kendi ülkesinde yapmaya başladı.


Sovyetler Birliği'ne Geri Dönüş
1934 yılında Prolofiev kalıcı olarak Sovyetler Birliği'ne geri döndü. Ailesi ise kendinden bir yıl sonra geri dönebildi. Sovyetler Birliği'ndeki değişen politikalar sayesinde kendine daha özgür bir alan bulabildi, yalnız bu politakalar Rus yorumcuların neredeyse tümüyle dışarı ile olan ilişkisini koparıyordu.
1941 yılında geçirdiği ilk kalp krizi ile bozulmaya başlayan sağlığı savaş ve savaş sonrası yıllarda giderek bozularak 5 Mart 1953 günü 62 yaşında iken ölmesine neden oldu.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Ekim 2015 01:36
Biyografi Konusu: Sergei Sergeyevich Prokofiev nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Nisan 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Sergey Prokofyev
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sergey Sergeviç Prokofyev
Sponsorlu Bağlantılar


Eserleri:
  • Re majör Toccata, Op. 11, Piyano
  • Piyano Sonatı No. 2 Re majör, Op. 14
  • Piyano konçertosu No. 2 Sol minör, Op. 16
  • Keman konçertosu No. 1 in D major, Op. 19
  • Gambler, Op. 24, 4 sahnelik opera
  • Senfoni No.1 Re majör, Op. 25, neo - klasik eser
  • Piyano Konçertosu No. 3 Do majör, Op. 26
  • Quintet, Op. 39, obua, klarnet, keman, viyola, kontrabas
  • Senfoni No. 2 Re majör, Op. 40
  • Divertimento, Op. 43
  • Senfoni No. 3 in Do minör, Op. 44
  • Senfoni No. 4 in Do majör, Op. 47 (revised as Op. 112)
  • Yaylı Quartet No. Si minör, Op. 50
  • Senfonik şarkı, Op. 57
  • Keman konçertosu No. 2 in Sol minör, Op. 63
  • Romeo ve Juliet, Op. 64, 4 sahnelik bale, en ünlü bölümü "Dance of the Knights" bölümüdür.
  • Keman sonatı No. 1 in fa minör, Op. 80
  • Piyano sonatı No. 6 La majör, Op. 82
  • Piyano sonatı No. 7 Sib majör, Op. 83
  • Piyano sonatı No. 8 Sib majör, Op. 84
  • Cinderella, Op. 87, 3 sahnelik bale
  • Savaş ve Barış, Op. 91, 13 sahnelik opera
  • Yaylı Quartet No. 2 Fa majör, Op. 92
  • Flüt sonatı No.1 Re majör, Op. 94
  • Senfoni No. 5 Sib majör, Op. 100
  • Piyano sonatı No. 9 Do majör, Op. 103
  • Senfoni No. 6 Mib majör, Op. 111
  • Senfoni No. 7 in Do# minör, Op. 131

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Ekim 2015 01:36
🌘 🚀
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Sergey Prokofyev (1891 Sontsovka/Ukrayna-1953 Moskova)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Rus bestecidir. İlk müzik derslerini annesinden aldı. Beş yaşındayken bir dans besteledi. Petersburg Konservatuvarı'na devam ederek beste, piyano ve orkestra yönetimi dersleri gördü. 1917 Rus Devrimi'nden sonra Fransa'ya, oradan Almanya ve ABD'ye geçti. 1933'te ülkesine geri döndü. Sovyet bestecilerin en önemlisi olarak ün yaptı. II. Dünya Savaşı sırasında, yapıtlarıyla ulusal kahraman durumuna yükseldi. 1948'de başka birkaç besteciyle birlikte Komünist Parti Merkez Komitesi'nin eleştirilerine uğradıysa da sonra yeniden itibar kazandı. En tanınmış yapıtı 5. Senfoni'dir. Neo-klasik bir besteci olan Prokofyev'in yapıtlarının en önemli özelliği melodi zenginliğidir. Prokofyev, ayrıca Ayzenştayn'ın çevirdiği "Aleksandr Nevski" filminin müziğini de yapmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sergei Sergeyevich Prokofiev

Ad:  Sergei Sergeyevich Prokofiev.jpg
Gösterim: 1186
Boyut:  83.4 KB

Benzer Konular

11 Ekim 2015 / ahmetseydi Asker ww
25 Ağustos 2015 / Safi Bilim ww
27 Ağustos 2015 / Safi Edebiyat ww
18 Ağustos 2015 / Hera Bilim ww
18 Temmuz 2015 / Safi Müzik ww