Arama

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali

Güncelleme: 1 Haziran 2012 Gösterim: 9.606 Cevap: 1
elone - avatarı
elone
Ziyaretçi
15 Aralık 2008       Mesaj #1
elone - avatarı
Ziyaretçi
Uluslararası İstanbul Müzik Festivali

Sponsorlu Bağlantılar
559008c6c5d6dbaf563158dlq7


Tarihçesi

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın önderliğinde 1973'te kurulan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı bünyesinde düzenlenen İstanbul Festivali, daha ilk yıllarından itibaren Türkiye ile birlikte çeşitli ulusların değişik sanat dallarındaki yaratıcılıklarının en iyi örneklerini sundu.

İstanbul Festivali 1977'de Avrupa Festivalleri Birliği üyeliğine kabul edildi.

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali 31 yılda La Scala Filarmoni'den (Muti) New York Filarmoni (Kurt Masur & Zubin Mehta), Dresden Filarmoni ve Concertgebouw Kraliyet (Sawallisch) orkestraları ve Mariinski Tiyatrosu Solistleri, Orkestra ve Korosu'na (Kirov Operası), Orpheus Oda Orkestrası'ndan İskoç Oda Orkestrası'na (Mackerras & Hickox), Hilliard Topluluğu'ndan Tokyo Yaylı Çalgılar Dörtlüsü'ne, Aldo Ciccolini'den Ivo Pogorelich'e, Yehudi Menuhin'den Itzhak Perlman'a, Julian Lloyd Webber'den Mischa Maisky'e, Leyla Gencer'den Montserrat Caballve Elisabeth Schwarzkopf'a, Bolşoy Balesi'nden Amerikan Bale Tiyatrosu, Mark Morris ve Mehmet Sander ve Kibbutz dans topluluklarına; geleneksel müzik alanında Burhan Öçal'ın İstanbul Oryantal Topluluğu'ndan, bir Kudsi Erguner projesi olan Tac Mahal'e ve sema gösterilerine kadar kadar Türkiye'nin ve dünyanın en önemli sanatçı ve topluluklarını İstanbul'da konuk etti. 2003 yılında gerçekleştirilen 31. Festivalin konukları arasında ise yaşayan en önemli şeflerden kabul edilen Lorin Maazel yönetiminde Bavyera Radyosu Senfoni Orkestrası ve resitali dakikalarca ayakta alkışanan ve tarihe şimdiden adını yazdırmış ünlü mezzosoprano Cecilia Bartoli vardı.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunun 700. Yılı kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirdiği bir özel proje de Vivaldi'nin Bayezid Operası'nın sahnelenmesi oldu. Kemancı, orkestra şefi ve müzikolog Fabio Biondi'nin uzun çalışmaları sonucunda Vivaldi'nin dört buçuk saatlik operası iki buçuk saate indirildi ve Bayezid'in bu versiyonu, dünyada ilk kez 27. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde Aya İrini Müzesi'nde sahnelenerek büyük ilgi topladı.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, 1992 yılında UNESCO'nun bir yan kuruluşu olan Institut International de Promotion et de Prestige tarafından TrophInternational des Arts et de la Culture ödülüyle onurlandırılmıştır.

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
1 Haziran 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
40. kez müzik zamanı
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın ilk festivali İstanbul Müzik Festivali, 40. yılını kutluyor. Festival 29 Haziran'a kadar 750’nin üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak...
Sponsorlu Bağlantılar

120601 istmC3BCzikfestivalihlarge

2006 yılından bu yana sponsorluğunu Borusan Holding’in üstendiği İstanbul Müzik Festivali’nin kırkıncısı, 31 Mayıs Perşembe akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ve konseriyle başladı. İstanbul Müzik Festivali 40. Yıl Açılış Töreni ve Konseri’ne festivalde yer alan isimlerin yanı sıra sanat dünyasından ünlüler de katıldı. Sunuculuğunu Ceylan Saner’in üstlendiği İstanbul Müzik Festivali 40. Yıl Açılış Töreni, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açış konuşmasıyla başladı. Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “İstanbul Müzik Festivali, tam 40 yıldır klasik müziğin dünyadaki en seçkin örneklerini ve önde gelen yıldızlarını İstanbul’da müzikseverlerle buluşturuyor. İlk İstanbul Festivali, sanatseverler için dünyaya açılan bir pencere, bir kültür ve sanat vahası görevini üstleniyordu. Bugün, yalnızca nitelikli konserler düzenlemekle kalmayıp aynı zamanda uluslararası arenada ortak yapımlara imza atan, Türkiye ve yurtdışından bestecilere verdiği eser siparişleriyle sanat üretimini destekleyen, genç sanatçıların kendilerini geliştirmelerine yönelik imkânlar yaratan bir festivalimiz var. (…) 40. festivalin teması “umut ve kahramanlar”. 1973’ten bu yana kesintisiz olarak düzenlediğimiz bu festivalin, İstanbullu sanatseverlere her yıl yenilenen bir umut verdiğine, insanlığı yücelten değerlerin güçleneceği bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunduğuna inanıyoruz. Bu yıl da müzikseverleri yeni umutlar ve yeni kahramanlarla tanıştıran bir festival sunabildiğimizi ümit ediyor, tüm konuklarımıza zevkli bir festival diliyorum.” dedi.
Törende daha sonra Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Müzik Festivali’nin yedi yıldır sponsorluğunu üstlenen Borusan Holding’e teşekkür plaketini takdim etti. Plaketi Borusan Holding adına teslim alan Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi yaptığı konuşmasında “Kuruluşundan bu yana destek verdiğimiz ve kendimizi bir parçası olarak gördüğümüz İKSV’nin 40. yılının heyecanını Borusan Grubu olarak biz de paylaşıyoruz. 2006’dan bu yana sponsorluğunu sürdürdüğümüz ve İKSV’nin en köklü etkinliği olan İstanbul Müzik Festivali’nin 40. yaşını kutlamasıyla heyecanımız daha da artıyor. (…) Borusan Kültür Sanat’ın faaliyetlerinin yanı sıra İKSV’ye verdiğimiz destekle sanatın toplumumuzda yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyor, 40. yılında tüm sanatseverlere keyifli bir festival diliyoruz.” dedi.

Onur Ödülü
İstanbul Müzik Festivali’nin her yıl Türkiye’de klasik müzik üretimine büyük katkıda bulunan sanatçılara verdiği “Onur Ödülü” bu yıl, aralarında Diapason d’Or ve MIDEM Classical Award’ın da bulunduğu pek çok ödüle değer görülen, ilk kez 1976 yılında 4. İstanbul Festivali’nde henüz 21 yaşındayken yer alan, dünyanın önemli orkestraları ve şefleriyle verdiği konserlerle uluslararası platformda adından sıkça söz ettiren ünlü piyanist Hüseyin Sermet’e takdim edildi. Hüseyin Sermet’e de ödülü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından verildi.
40. İstanbul Müzik Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne bu yıl, kökeninde Gürcü folkloru yatan müziği ve içselleştirilmiş romantizmiyle klasik müzik dünyasına damgasını vuran, eserleri New York Filarmoni, Kurt Masur, Gidon Kremer, Mstislav Rostropoviç gibi günümüzün en büyük orkestra ve yorumcuları tarafından seslendirilen, orkestra, oda müziği, koral ve opera eserleriyle yaşayan en önemli müzik adamlarından Giya Kancheli’ye sunulacak. Giya Kancheli’ye ödülü, İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine bestelediği “Lingering” başlıklı senfonik yapıtının, 11 Haziran Pazartesi günü saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek dünya prömiyerinin öncesinde takdim edilecek. 2011 yılının son aylarında kaybettiğimiz yetenekli çellist Benyamin Sönmez’in solist olarak yer almasının planlandığı bu konser, genç sanatçının anısına gerçekleştirilecek. Konserde Kancheli’nin eserlerini, şef Andres Mustonen yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Varşova Filarmoni Korosu seslendirecek. Konserin solistleri ise Gürcü kontrtenor Mamuka Gaganidze, çellist Giedre Dirvanauskaite ile geçtiğimiz yıl festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan efsane kemancı Gidon Kremer.

Açılış Konseri
40. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri’nde insanlığın “özgürlük, eşitlik, kardeşlik” gibi yüce ideallerini anlatan, müzik tarihi için anıtsal bir değeri olan Beethoven’ın görkemli 9. Senfoni’sini seslendirildi. Konserde Türkiye’nin dünya sahnelerinde fırtına gibi esen genç kuşak şancıları, soprano Simge Büyükedes, alto Ezgi Kutlu, bas Burak Bilgili ve tenor Murat Karahan’a, İKSV’nin Sascha Goetzel yönetimindeki sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni ve Cem’i Can Deliorman yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu eşlik etti.
40. İstanbul Müzik Festivali Açılış Töreni ve Konseri, A Haber tarafından HD olarak canlı yayımlandı.

Festivalde neler var?
“Umut ve Kahramanlar” temasıyla 31 Mayıs–29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 40. İstanbul Müzik Festivali, iki dünya prömiyerine ve üç Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak. Festivalde senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller olmak üzere toplam 25 gösteri yer alacak. Gösteriler, festivale 40 yıldır ev sahipliği yapan Aya İrini Müzesi’nin yanı sıra
Haliç Kongre Merkezi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Hollanda Başkonsolosluğu Bahçesi, Süreyya Operası, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası ve İstanbul Arkeoloji Müzesi olmak üzere sekiz farklı mekânda gerçekleştirilecek.
Festivalde gösterilerin yanı sıra “İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor”, “Genç Ustalar ve Kahramanları” ve Galata Rum İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilecek “Açık Konservatuar” gibi genç müzisyen ve dinleyicilere yönelik özel projeler de gerçekleştirilecek. Festivalin artık klasikleşen “Konsere Doğru” söyleşilerine ek olarak festivalin bu yılki “Onur Ödülü”nün sahibi Hüseyin Sermet’le de bir ustalık sınıfı düzenlenecek.

Festivalde ilk hafta sonu
Festival ilk hafta sonuna çok hızlı giriyor! Festivalin ilk cumasında, dünyanın en iyi orkestraları arasında sayılan Viyana ile Berlin Filarmoni orkestralarının üyelerinden oluşan, Viyana-Berlin Oda Orkestrası, ELİG Ortak Avukat Bürosu ve Enerjisa eş sponsorluğunda festivalin konuğu oluyor. 1 Haziran Cuma akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda saat 20.00’de başlayacak konserde, orkestra, günümüzün en prestijli keman virtüözlerinden Anne-Sophie Mutter’e eşlik edecek. Anne-Sophie Mutter konserde, dünya prömiyerini Kasım 2010’da New York’ta gerçekleştirdiği, müzik eleştirmenleri kadar dinleyicilerin de beğenisini kazanan Wolfgang Rihm’in Lichtes Spiel adlı yapıtının Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek.
Günümüzün en parlak Chopin yorumcularından Yundi ise 2 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ilk kez İstanbullu müzikseverlerin karşısına çıkacak. 2000’deki Uluslararası Chopin Piyano Yarışması’nda aldığı birincilik ödülüyle yıldızı parlayan piyanist Yundi, 2012 Çin Kültür Yılı kapsamında, Chopin’in eserlerinden oluşan bir program sunacak.



Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

28 Ocak 2013 / Efulim Sanat
24 Mart 2009 / ThinkerBeLL Sanat