YAVŞAN a.
1. Hemen hepsi ılıman bölgelerde yetişen pelin ve tarhun gibi otsu bitkilerin cins adı. (Bil. a. Artemisia; bileşikgiller familyası.)
2. Bazı kaynaklarda veronika'ya verilen ad.
—ANSİKL Yavşanlar, salkım, başak ya da talkım halinde toplu kömecimsi çiçekli otsu bitkilerdir. Anadolu'da 20 kadar türü yetişir. Bunların bir kısmı değişik adlar altında tedavi amacıyla kullanılır. Yavşan türlerinin en iyi bilinenleri şunlardır: aromatik özellikleri için yetiştirilen ve pelinotu gibi kullanılan güney yavşanı (Artemisia abro- tanum); eskiden absent denen içkinin yapımında kullanılan pelin (A. absinthium); bir çin bitkisi olan ve sıtma tedavisinde kullanılan yıllık yavşan (A. annua); mükemmel bir çeşni bitkisi olan tarhun (A. dracunculus); çiçekleri horasani gibi kurt düşürücü olan kara yavşan (A. campes- tris); çiçekleri iştah açıcı, güçlendirici, kurt düşürücü olan ve Kuzey-batı ve Orta Anadolu'da yetişen deniz yavşanı ya da kokulu yavşan (A. santonicum); etkisi pelin- otununkine benzemekle birlikte daha zayıf olan adi yavşan (A. vulgans).
Yavşan höyüğü. Arkeol. Konya’nın 40 km kadar G.’inde, Çumra’nın B.'sında höyük. Yörede yapılan yüzey araştırmalann- da höyüğün tepesinde Bakırtaş, İlk Tunç çağı ve Antikçağ’dan çanak çömlek parçalarına rastlandı.
YAVŞAN tuzlası, İç Anadolu bölgesinde Tuz gölünün B. kıyısında tuzla. Göl sularından tuz üretimi.
Kaynak: Büyük Larousse