Arama

Prut Savaşı (Prut Seferi)

Güncelleme: 20 Temmuz 2016 Gösterim: 7.683 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mayıs 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Prut Savaşı (Prut Seferi)

Ad:  Prut Savaşı (Prut Seferi)1.jpg
Gösterim: 1666
Boyut:  65.4 KB
12-21 Temmuz 1711 Osmanlı-Rus Harbi.
Prut Savaşı, Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Prut Irmağı kıyısında yapılan savaş (19-21 Temmuz 1711). Poltava Çarpışmasında (1709) yenilen İsveç kralı XII. Kari OsmanlIlara sığındı. Onu izleyen Rus birlikleri de sının geçtiler. Rusya OsmanlIlardan XII. Karl’ı sınırdışı etmesini istedi. Bu 41 prytaneion gelişmeler Osmanlı-Rus ilişkilerini gerginleştirdi. Bir yandan Rusların Balkanlar’daki Ortodoks nüfusu OsmanlIlara karşı kışkırtması, öbür yandan da XII. Karl’ın Rusya’ya karşı savaş açılması için çaba göstermesinin etkisiyle Osmanlı Devleti Ekim 1710’da savaş kararı aldı.
Sponsorlu Bağlantılar

Nisan 1711 ’de Osmanlı donanması Karadeniz’e açılırken. Sadrazam Baltacı Mehmed Paşa da 100 bin kişilik bir orduyla Tuna’ya doğru yola çıktı. Osmanlı ordusu Prut İrmağı kıyısında Falçi (Falciu) Geçidi yakınında bir düzlükte karargâh kurduğunda, Rus ordusu da ırmağın karşı kıyısındaki Çuçura’da (Cecora) bulunuyordu. Osmanlı birlikleri 19 Temmuz’da Prut’u geçtiler ve Rus ordusunu yenilgiye uğratarak geri çekilmek zorunda bıraktılar. Baltacı Mehmed Paşa, Kırım hanı II. Devlet Giray’m da yardımıyla Rus ordusunu kuşatarak Prut Irmağıyla çevresindeki bataklıklar arasında hareketsiz bıraktı (20 Temmuz).

Ruslar savaş ağırlıklarını gömerek çekilmeye çalışırken yeniçeriler bir ara beklenmedik biçimde bozgun havasına girerek büyük kayıplar verdiler ve dağılmaya başladılar. Onları güçlükle toparlayan Baltacı Mehmed Paşa, bu başarısızlığın da etkisiyle Rusların barış isteğini kabul etti. Yapılan gizli görüşmeler sonunda, Kırım hanı II. Devlet Giray’la İsveç elçisi Ponia- towski’nin karşı çıkmalarına karşın savaşa son verilerek (21 Temmuz 1711) Prut Antlaşması imzalandı.

kaynak: Ana Britannica


Son düzenleyen Safi; 20 Temmuz 2016 19:20
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
19 Mart 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Prut savaşı


sadrazam ve serdarıekrem Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki türk ordusuyla çar Petro l'in yönettiği rus kuvvetleri arasında Prut ırmağı yakınında yapılan meydan savaşı (19-21 temmuz 1711). Genişleme siyaseti izleyen Rusya çarı Petro I, kuzeyde Battık denizi'ne egemen olmayı ve güneyde de Karadeniz'e çıkmayı kendine başlıca amaç edinmişti. Kuzeydeki rakibi İsveç kralı Demirbaş Kari XII, 16 bin kişilik bir kuvvetle Petro'ya karşı giriştiği Pultava (Poltava) savaşı yitirince (1709), bağlaşığı olan kazak hetmanı Mazepa ile birlikte Bender'e kaçıp osmanlı topraklarına sığınmak zorunda kaldı.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Prut Savaşı (Prut Seferi)2.jpg
Gösterim: 933
Boyut:  50.3 KB

Ruslar'ın İsveç kralıyla yanındakileri yakalamak için sınırı aşıp türk topraklarına girmeleri; bu arada, Kırım sını- nnda da saldınlara başlamaları; Türk-Rus barışı'na aldırmaksızın Azak denizi’nde bir rus donanması kurmuş olmaları; özellikle de İstanbul'daki rus elçisi kont Tolstoy’un İsveç kralı Kari Xll'nin sınır dışı edilmesini ve Mazepa’nın da hemen Rusya' ya teslimini isteyecek kadar ileri gitmesi, barışsever bir padişah olan Ahmet lll'ü bile rus elçisini huzurundan kovma derecesinde öfkelendirdi.

Böylece Ahmet lll’ün başkanlığında toplanan olağanüstü bir mecliste, rus seferinin açılmasına karar verildi. 360 savaş gemisiyle yardımcı gemiden oluşan büyük bir türk donanması Azak denizi’ndeki rus donanmasını yok etmek ve Azak kalesini geri almakla görevlendirilerek Karadeniz'e açıldı. Sadrazam ve serdarıekrem Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki 140 bin kişilik türk ordusu da Boğdan'da Prut üzerindeki Falçi (Faltschi) geçidinin bulunduğu Kartal (Kargul) düzlüğünde ordugâh kurdu (18 temmuz). Petro'nun başında bulunduğu 60 bin kişilik rus ordusu da ırmağın karşı yakasındaki Çuçura'da (Cecora) mevzilendi.

Türkler karşı yakaya geçmek için hemen köprü kurmaya giriştiler. Petro’nun general Petroviç Şeremetov komutasında üzerlerine gönderdiği birlikler püskürtüldü; sabaha kadar 4 köprü kuruldu. Sabahleyin Baltacı 40 bin kişilik öncü (piş- tar) kuvvetini karşıya geçmek üzere ileri sürdü. Mevzilerinden karşı koymak için çıkarılan rus birlikleri, akşama kadar süren bir çatışmadan sonra yenilgiye uğrayarak çekilmek zorunda kaldılar (19 temmuz). Ertesi gün tüm kuvvetleriyle karşı yakaya geçen Baltacı Mehmet Paşa, düşman mevzilerine cepheden saldırırken, 20 bin atlısıyla yetişip savaşa katılan Kırım hanı Devlet Giray da Ruslar'ı arkadan çevirdi. Çok kanlı geçen boğuşma sırasında bir ara yeniçeriler Ruslar'ın şiddetli top ateşi karşısında geri çekilmeye kalkıştılar. Hemen duruma elkoyan serdarıekrem, atını öne sürüp kaçmaya yeltenen askeri kılıç zoruyla engelleyerek ve mehter takımına zafer havaları vurdurup savaşçılarını yüreklendirerek düşman farkına varmaksızın büyük bir bozgunu önledi.

Sonunda yaklaşık 25 bin ölü veren türk ordusu akşama doğru ovaya egemen tepeleri tutmayı başardı. Öte yandan, ordusunun yarısını yitiren Petro, geriye kalan bitkin kuvvetleriyle birlikte Prut ırmağı ve çevresindeki bataklıklar arasında sıkışması yüzünden umutsuz bir duruma düştü (20 temmuz). Ertesi sabah Ruslar son çare olarak bir karşı saldırıya geçtiler. Ancak, bu saldınnın ilk dalgası kendilerini sıkı bir ateş çemberi içine almış olan Türkler karşısında eriyince, üzgün çar Petro çadırına çekildi. Bu arada, ordu komutanlarını toplayıp teslim olmanın kendileri için tek kurtuluş yolu olduğunu öneren Petro'nun güzel eşi Yekaterina (sonradan çariçe Yekaterina I), onlarla birlikte çarı da buna inandırdı. Böylece tüm mücevherleriyle parasını ortaya koyan ve borç para da toplayan Yekaterina, 200 bin rublelik bir barış fidyesi hazırladı.

Savaş ikindiye kadar rus askerinin kırılmasıyla sürdükten sonra Petro’nun ordugâhına teslim bayrakları çektirtmesi ve Baltacı’nın da ordusuna ateşkes buyruğu vermesi üzerine durdu. Barış elçisi seçilen general Şeremetov, türk karargâhına gelip mücevherlerle paradan oluşan fidyeyi ve Petro'nun aman dileyen mektubunu sadrazama çadırında teslim ettikten sonra (bu görevi Yekaterina'nın yerine getirdiğine ilişkin söylentiler doğru değildir) rus ordusuna “vire bayrakları" (silah ve ağırlıklarını bırakarak serbestçe gidebileceklerini bildiren işaret) çekildi ve hemen ardından barış görüşmelerine başlandı (22 temmuz 1711).

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 20 Temmuz 2016 19:18
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Prut Seferi


Osmanlı Devleti'nin Çarlık Rusyası'na karşı düzenlediği sefer (1711). Rusya ile 1700 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması'ndan sonra Osmanlı Devleti ile Rusya arasında anlaşmazlıklar eksik olmamıştı. Poltava Savaşı ve XII. Karl'ın Osmanlı Devleti'ne sığınması bu anlaşmazlıkları daha da artırdı. Bu durumda Osmanlı Devleti Çarlık Rusyası'na savaş ilân etti.

Osmanlı ordusu 1711 baharında İstanbul'dan hareket etti ve Temmuz ayında Çar I. Petro komutasındaki Rus ordusunu Prut Nehri kenarında Gura Seresti isimli bataklıkta kuşattı. Rusların yardım ve iaşe alması, geri çekilmesi imkansız hâle geldi. Bu durumda Çar I. Petro barış istemek zorunda kaldı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 20 Temmuz 2016 19:06
theMira

Benzer Konular

25 Ağustos 2013 / sevda4 Soru-Cevap
21 Haziran 2010 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
14 Mart 2010 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
19 Mayıs 2008 / Misafir Taslak Konular
18 Mart 2010 / asla_asla_deme Taslak Konular