Arama

Antlaşmalar - Belgrad Antlaşması

Güncelleme: 9 Ekim 2016 Gösterim: 12.290 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Belgrad Antlaşması

Ad:  belgrad antlaşması.jpg
Gösterim: 2272
Boyut:  93.0 KB

Osmanlı Devleti’nin 1736’da Rusya ve 1737’de Avusturya’yla girdiği savaşlara son veren barış antlaşması (18 Eylül 1739).
Sponsorlu Bağlantılar

İki ülkeyle, kısa aralıklarla iki ayrı antlaşma yapılmıştır.
Ukrayna ile Osmanlı yönetiminde yaşayan Kınm Tatarları arasındaki sınırların belirsizliğinden doğan anlaşmazlıkları bahane eden Rusya, 1736’da Karadeniz’in kuzeyini ele geçirmek amacıyla OsmanlIlara savaş açtı. Avusturya’da 1737’de Rusya’nın müttefiki olarak savaşa katıldı. Uğradığı askeri yenilgiler üzerine 18 Eylül 1739’da tek başına barış yapmak zorunda kalan Avusturya, Pasarofça Antlaşmasıyla (1718) Balkanlar’da elde etmiş olduğu güçlü konumundan vazgeçti ve Belgrad’ı da içine alan Kuzey Sırbistan ile Romanya’nın güneyindeki Küçük Eflâk’ı Osmanhlara bıraktı.

Savaşta üstün durumda olan Rusya Avusturya’nın savaştan çekilmesi yüzünden aynı ay içinde, beklentilerinin çok gerisinde bir barış yaptı ve almış olduğu Azak Kalesi’ni askerden arındırmayı, Karadeniz ve Azak Denizinde savaş gemisi bulundurmamayı, Karadeniz’deki ticaretini, bütünüyle Osmanlı gemileriyle yürütmeyi kabul etti.

Fransa’nın arabulucu ve garantör olarak önemli bir rol oynadığı bu antlaşmalar, Balkanlar’da 1768’e değin göreli bir istikrar sağladı.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 9 Ekim 2016 01:20
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
13 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

Belgrad Antlaşması


Osmanlı devletinin Avusturya ve Rusya ile yaptığı iki ayrı barış antlaşması (18 Eylül 1739).
Sponsorlu Bağlantılar

Türkler'in Avusturya ve Rusya'ya karşı başlattığı savaş (1736), Fransa'nın arabuluculuğu ile imzalanan barış antlaşmalarıyla sonuçlandı. 23 maddeden oluşan Avusturya barışına göre, 1718 Pasarofça antlaşması il.e AvusturyalIların eline geçen Belgrad, Bosna, Sırbistan ve Eflâk’ın bir bölümü (Küçük Eflâk) Osmanlı devletine geri verildi; Tuna ile Sava ırmakları ve Temesvâr eyaleti sıradağları türk-avusturya sınırı olarak saptandı (18 eylül 1739).

Aynı gün Rusya ile yapılan antlaşma gereğince Ruslar Kırım'da Azak dışındaki tüm topraklardan geri çekilecek; Dniepr ile Dnyestr ırmakları arasındaki bölgede küçük bir toprak parçası dışında işgal ettiği yerlerin tümünü Osmanlı devletine geri verecek; Kafkasya'nın Çerkezistan kesimi iki devlet arasında tampon bölge olarak kalacak; rus bayrağı taşıyan savaş ve ticaret gemileri Karadeniz'e giremeyecek; Osmanlı devleti Don ırmağı ağzında bir kale yaptırabilecekti.

Antlaşma maddeleri
1735-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya savaşının sonunda imzalanmış bu antlaşmaların başlıca şartları şunlardır:
  1. Avusturya Pasarofça Antlaşması ile aldığı yerleri (Sırbistan, Belgrad, Eflak'ın bazı kısımlarını ve Bosna'da bir sınır bölgesini) Banat bölgesi hariç geri verdi.
  2. Azak Kalesi yıkıldı, toprakları Osmanlı Devleti ile Rusya arasında sınır oldu.
  3. Kuzey Kafkasya'da bulunan ve dağ geçitlerini (Daryal Geçidi,vd) denetleyen Kabartay bölgesi (Kabardiya) tarafsız bir bölge olarak kabul edildi.
  4. Ruslar Kırım'dan çekilecek.
  5. Karadenizde savaş ve ticaret gemileri bulunduramayacaktı.
Belgrad Antlaşmaları Osmanlıların 18. yüzyılda imzaladığı en son kazançlı antlaşmalardır. Belgrad Antlaşmaları ile Karadeniz’in bir Türk gölü olduğu bir kez daha kabul edildi. Bu antlaşma ile Karadeniz'in Türk gölü olduğu son kez onaylanmıştır.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 8 Eylül 2016 00:15
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Haziran 2010       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Belgrad Antlaşması:

(1739)
  • Osmanlılar Avusturya ve Ruslarla savaşırken Fransızların araya girmesiyle anlaşma sağlandı.
1739 - Belgrat Antlaşması Avusturya ile :
  • 1.Avusturyalıların Pasarofça ile aldıkları yerler Osmanlılara verildi.
  • 2.Banat, Avusturya'ya kaldı.
  • 3.Antlaşma 27 yıl sürecekti.
1739 - Belgrat Antlaşması Ruslar ile :
  • 1.Ruslar Azak denizi ve Karadenizde savaş ve ticaret gemileri bulundurmayacaktı.
  • 2.Rus çarı protokol bakımından Avusturya ve Fransa Kralına eşit olacaktı (Padişah düzeyinde)
Önemi :
  • Osmanlılar Avusturya ve Rusya'yı bu savaşlarda yendi.
  • Osmanlılar 18. yy. ortalarında dahi güçlü devletleri yenebilecek durum­daydı.
  • Osmanlılar bu antlaşmaya aracılık eden Fransa'ya yeni haklar vererek kapitülasyonları sürekli ve Ekonomik yürürlükte tutmayı kabul etti. (1740)
Son düzenleyen Safi; 8 Eylül 2016 00:16
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Eylül 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Belgrad Antlaşması


1739’da Osmanlı Devleti'nin Avusturya ve Rusya ile yaptığı iki ayrı barış antlaşması. Rusların, 1736’da Orkapı’yı teslim alarak Kırım’ı talan etmeleri ve Bahçesaray’ı yakmaları üzerine Osmanlı Devleti harekete geçti.

Ancak, Osmanlı Devletinin, Rusya cephesinde kazandığı başarılar üzerine, Avusturya da üç koldan Osmanlı topraklarına girdi. Böylece iki cephede çarpışmak zorunda kalan Osmanlı kuvvetleri, bir müddet bocaladılar ise de kısa sürede toparlandılar. Bilhassa, Yeğen Mehmed Paşa, Abdipaşazade Ali Paşa, İvaz Mehmed Paşa ve Hafız Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri, Avusturya ve Rus kuvvetlerini arka arkaya bozguna uğrattılar. Niş, Özi ve Kılburun kaleleri ele geçirildi. Belgrad kuşatıldı. Bunun üzerine, Fransa’nın arabuluculuğuyla, Osmanlı Devleti ile Belgrad Barış Antlaşmasını imzalayan Avusturya ittifaktan çekildi. 23 maddeden oluşan Belgrad Antlaşmasına göre; 1718’de Avusturya eline geçen Belgrad, Bosna, Sırbistan ve Eflak’ın bir bölümü Osmanlı Devletine geri verildi. Tuna ve Sava ırmakları iki devlet arasında hudut sayıldı. Antlaşmanın diğer maddeleri, Avusturyalıların inşa ettiği bazı askeri tesislerin yıkılması ile, esirler ve elçi teatilerini ihtiva etmekteydi. Antlaşma 27 senelik olmak kaydı ile imza edildi (18 Eylül 1739).

Avusturya ile barış yaptıktan sonra, Osmanlı kuvvetlerinin bütün güçleriyle üzerine geleceğini düşünen Rusya da uyuşmayı uygun gördü. Yine Fransa elçisi, Ruslara vekâleten sulh talep etti. Yapılan görüşmeler sonunda, Rusya ile de 15 maddelik bir ahidname imza edildi (18 Eylül 1739). Antlaşmaya göre Ruslar, Azak dışında işgal ettiği toprakların tamamını Osmanlı Devletine terk ediyordu. Azak Kalesi ise yıkılarak arazisi tarafsız bir hale getiriliyordu.

Osmanlı Devleti, Karlofça ve Pasarofça’da imzalamış olduğu muahedelerin zararlarını, bu antlaşma ile telafi etti. Ayrıca devrin iki büyük devletine karşı koyabileceğini de göstermiş oldu.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen NeutralizeR; 9 Ekim 2016 01:10
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

15 Kasım 2016 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
7 Kasım 2016 / Safi Osmanlı İmparatorluğu
19 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış
26 Kasım 2009 / _KleopatrA_ Osmanlı İmparatorluğu
27 Haziran 2012 / _KleopatrA_ Taslak Konular