Arama

Antlaşmalar - Gümrü Antlaşması

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 1 Aralık 2016 Gösterim: 12.401 Cevap: 5
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Mayıs 2006       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Gümrü Antlaşması

Ad:  Antlaşmalar - Gümrü Antlaşması.jpg
Gösterim: 1144
Boyut:  50.2 KB

Kurtuluş Savaşı’nda, TBMM Hükümeti ile Ermenistan arasında imzalanan ve Ermenistan’la Türkiye arasındaki savaşı sona erdiren antlaşma (3 Aralık 1920).
Sponsorlu Bağlantılar

Ankara Hükümeti’nin imzaladığı ilk uluslararası antlaşmadır.
30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi’nden sonra Osmanlı Devleti Kafkasya Cephesindeki birliklerini geri çekmek zorunda kalınca Ermenistan Doğu Anadolu’daki bazı bölgeleri işgal etmişti. İşgalcilere karşı bir süre milisler aracılığıyla mücadele eden Doğu Cephesi komutanı Kâzım Karabekir 26 Nisan 1920’de TBMM Hükümeti’ne başvurarak askeri bir harekât için izin yerilmesini istedi. Ama Ankara Hükümeti, İtilaf Devletlerinin San Remo’daki toplantılarını öne sürerek, böyle bir harekâtın siyasal açıdan doğru olmayacağını belirtti.

Ermenilere karşı mücadelenin Elviye-i Selâse’deki (Kars, Batum, Ardahan) direniş çetelerinin güçlendirilerek yürütülmesini istedi. Ankara, harekâtı ikinci kez de Sovyet hükümetiyle yeni ilişki kurulmakta olduğunu öne sürerek erteledi. Ama sonunda koşulların elverişli duruma geldiğini düşünerek Doğu Harekâtı’nın başlatılmasına karar verdi.

Harekete geçen birlikler 29 Eylül 1920’de Sarıkamış'ı, 30 Ekim’de de Kars’ı geri aldı. Karabekir komutasındaki kuvvetler Gümrü (bugün Kumayri, Ermenistan) yönünde ilerlerken buradaki Ermeni komutanının ateşkes istediği öğrenildi. Doğu Cephesi komutanlığı, hareketin ancak Gümrü’ nün de boşaltılması kaydıyla durdurulacağını bildirdi. Ermeniler bu öneriyi önce kabul ettiler, ama ardından TBMM Hükümeti’nin ilettiği yeni önerideki silah ve cephane isteğini gerekçe göstererek direnişi sürdüreceklerini açıkladılar. Doğu Cephesi harekâtı 12 Kasım’da yeniden başladı. Türk birlikleri 13 Kasım’da İğdır’a girdiler. Bu arada Ermenilerin Gümrü’yü boşalttıktan sonra çekildikleri Cesur da ele geçirildi. Ermeniler bunun üzerine yeniden barış istediler.

Barış görüşmeleri 22 Kasım’da Gümrü’de başladı. Ermenistan Taşnak Hükümeti ile TBMM Hükümeti arasında 2 Aralık’ta imzalanan Gümrü Antlaşması’na göre Kars sancağının bütünü Türkiye topraklarına katılıyor, ayrıca antlaşma öncesinde Ermenistan’ın elinde bulunan Kulp (Tuzluca) kazası Türklere veriliyordu. Ermenistan hükümeti, antlaşmanın 10. maddesiyle de Doğu Anadolu’da bir bölüm toprağın Ermenilere verilmesini öngören Sevres Antlaşması’m yok sayacağını açıklıyordu.

Antlaşmanın 18. maddesine göre, antlaşma hükümleri TBMM ve Ermenistan Taşnak hükümetlerince onaylanacaktı. Ama antlaşmanın imzalanmasından bir gün sonra Ermenistan Kızıl Ordu’nun denetimine girdiği ve blırada bir Sovyet hükümeti kurulduğu için Gümrü Antlaşması onaylanamadı. Bu antlaşma 16 Mart 1921’de Sovyetler Birliği’yle imzalanan Moskova Antlaşması ile 13 Ekim 1921’de Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan Sovyet hükümetleriyle imzalanan Kars Antlaşmasının temelini oluşturdu.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Aralık 2016 21:57
SİLENTİUM EST AURUM
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2007       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Gümrü Antlaşması
TBMM hükümeti ile Ermenistan arasında imzalanan antlaşma (3 Aralık 1920). 1917 Rus Devrimi'nden sonra Ermenistan'da işbaşına gelen hükümet, bir yanda Sovyet Rusya'ya, öte yanda Anadolu'da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşı'na düşman bir tavır içine girdi. Bunun üzerine TBMM orduları Ermenistan'a karşı harekete geçti. 30 Ekim 1920'de Kars, 7 Kasım 1920'de Arpaçayı'na dek olan bölge ve Gümrü kenti TBMM ordularının eline geçti. Ermenistan hükümeti barış istemek zorunda kaldı. 3 Aralık 1920 tarihinde antlaşma imzalandı. Barış görüşmelerinde TBMM Hükümeti'ni Kâzım Karabekir, Erzurum Valisi Hamit Bey, Erzurum Milletvekili Süleyman Necati Bey temsil ettiler ve antlaşmayı TBMM Hükümeti adına imzaladılar.
Sponsorlu Bağlantılar

Antlaşma 18 madde olup başlıca koşulları şunlardır:
  • TBMM Hükümeti ile Ermenistan arasındaki savaş durumuna son verilecektir.
  • Ermenistan, Kars, Sarıkamış, Kulp ve Iğdır bölgelerini TBMM Hükümeti'ne bırakacaktır.
  • Bundan böyle Sevr Antlaşması, Ermenistan hükümetince yokmuş sayılacaktır.
  • Ermenistan, Amerika ve Avrupa'da bulunan ve emperyalistlerin emellerine alet olan temsilcilerini geri çekecektir.
  • Antlaşma bir ay içinde onaylanarak Ankara'da teati edilecektir.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 7 Kasım 2016 04:58
Sen sadece aynasin...
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
21 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Gümrü Antlaşması


İstiklal Savaşında TBMM Hükumetiyle Ermenistan arasında 3 Aralık 1920’de imzalanan ve Ermenistan’la Türkiye arasındaki savaşı sona erdiren antlaşma. Bu antlaşma, Türkiye Büyük Millet Meclisi hükumetinin imzaladığı ilk milletlerarası antlaşma olması bakımından önemlidir.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Ekim 1917 Devrimi üzerine Kafkas Cephesindeki Rus orduları işgal ettikleri doğu vilayetlerinden çekilince Ermeniler merkezi Erivan’da olan bir Cumhuriyet kurup, yaklaşık 50.000 kişilik bir Ermeni kuvvetiyle Rusların yerini aldılar. Doğu vilayetlerimizde yaşayan Müslüman-Türklere zulüm yaptılar. Şehirleri ve köyleri yakıp yıktılar. Savunmasız ve masum insanları hunharca katlettiler. Bu zulmü ve işgali önlemek için harekete geçen Osmanlı ordusu, Erzurum, Trabzon ve Van vilayetlerini kurtardıktan sonra Osmanlı-Rus sınırını geçerek Güney Kafkasya doğrultusunda ilerledi. Kars’tan sonra Gümrü’ye giren Osmanlı ordusu Ermenileri geri püskürttü. Ermenileri kesin yenilgiye uğrattıktan sonra Ağrı’yı da ele geçirdi. Ermenilerin isteği üzerine 31 Mayıs 1918’de Batum antlaşması imzalandı. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sırasında kaybedilen topraklar yeniden Osmanlı Devletinin hakimiyeti altına girdi.

Birinci Dünya Savaşı sonunda 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesinden sonra Osmanlı Devleti Kafkasya Cephesindeki kuvvetlerini geri çekmek zorunda kaldı. Önce Kafkasya ve Azerbaycan’ı boşaltarak Kars, Ardahan, Batum’a çekildi. Ancak, İngilizler buranın da boşaltılmasında ısrar ettiler. Elviye-i Selase adı verilen Kars, Ardahan ve Batum da 31 Ocak 1919’da boşaltıldı. Bu arada Kars’ta “Güney-Batı Kafkas Milli Şura Hükumeti” kuruldu. 13 Mart 1919’da Kars’ı işgal eden İngilizler, Milli Şura Hükumetini dağıtarak idaresinde Taşnak Komitelerinin hakim olduğu şehri Ermenistan Cumhuriyeti askerlerine teslim ettiler. 20 Nisanda da Gürcistan Cumhuriyeti Ardahan’ı işgal etti.

İngilizlerin teşvik ve desteğiyle Doğu Anadolu’daki bazı bölgeleri işgal eden Ermeniler Müslüman halka akla gelmedik işkence ve zulümleri yaptılar. Şehirleri köyleri ve kasabaları yağmaladılar. Pekçok kimse şehid oldu. İşgalcilere karşı milis kuvvetleri vasıtasıyla mücadele eden Doğu Cephesi Kumandanı Kazım Karabekir 26 Nisan 1920’de TBMM Hükumetine başvurarak askeri bir harekat için izin verilmesini istedi. Fakat Ankara Hükumeti İtilaf Devletlerinin San Remo’daki toplantılarını öne sürerek böyle bir harekatın siyasi açıdan doğru olmayacağını belirtti. Ermenilere karşı mücadelenin Kars, Batum ve Ardahan’daki milis çetelerinin güçlendirilerek yürütülmesi isteğini de Sovyet Hükumetiyle yeni münasebet kurulmakta olduğunu ileri sürerek erteledi. Daha sonra TBMM Hükumeti tarafından, Doğu Cephesinde askeri harekata başlanmasını kararlaştırdı. Kazım Karabekir Paşanın komuta ettiği Doğu Cephesi kuvvetleri 28 Eylül 1920’de ileri harekata başladı. 29 Eylülde Sarıkamış, 30 Ekimde Kars geri alındı. Ermenistan Cumhuriyetini barışa zorlamak için Gümrü yönünde ileri harekatı sürdüren Türk birlikleri Ermenileri geri atarak Şahnalar’ı ele geçirdi ve Ermeni askerlerini Arpaçay’ın batı sırtlarına kadar sürdü. Türk birliklerinin ilerlemesi üzerine Ermenistan Cumhuriyeti ateşkes istedi. Kazım Karabekir Paşanın ateşkes şartları kabul edilmeyince, Doğu Cephesi kuvvetleri Arpaçay’ı geçerek 7 Kasım 1920’de Gümrü’yü aldı. Gümrü’nün doğusunda bir hattı tutan Ermeni kuvvetleri yeniden bozguna uğratıldı. Ateşkes şartlarını kabul etmek zorunda kalan Ermenistan Cumhuriyetiyle 22 Kasımda Gümrü’de barış görüşmelerine başlandı.

28 Kasımda imzalanan ateşkes antlaşması uyarınca Ermeni kuvvetleri Arpaçay’ın 15 km doğusundan geçen hattın gerisine çekildiler.

Ermenistan Taşnak Hükümeti ile TBMM Hükumeti arasında sürdürülen barış görüşmeleri neticesinde 3 Aralık 1920’de Gümrü Antlaşması imzalandı. TBMM Hükumetinin imzaladığı ilk milletlerarası antlaşma olan Gümrü Antlaşmasına göre; Türkiye ile Ermenistan Cumhuriyeti arasında savaş durumu sona eriyor, Ermeni işgali altındaki Iğdır, Tuzluca, Kars geri alınıyordu. Sınır; Karasu’nun döküldüğü yerden başlayarak Aras Irmağı, Kekaç kuzeyine kadar Arpaçay-Karahan Deresi, Tiğnis batısı-Büyük Kımlı doğusu-Kızıltaş-Büyük Akbaba Dağı çizgisinden geçiyordu. Ermenistan Cumhuriyetinin güneyindeki Nahcivan, Şahtahtı, Şarur bölgeleri, ileride yapılacak bir plebisitle (halk oylaması ile) idare biçimi tesbit edilmek üzere, Türkiye Cumhuriyeti himayesinde bir mahalli idareye bağlanacaktı. (Bu yöre daha sonra Moskova Antlaşmasıyla azerbaycan’a verildi)

Antlaşmanın üçüncü maddesinde, Türkiye’nin vaktiyle Osmanlı sınırları içinde bulunup antlaşma uyarınca Türkiye’de kalacak olan ve üzerinde Türkiye ile tarihi, etnik ve hukuki münasebeti olan toprakların hukuki durumu konusunda, Ermenistan Cumhuriyeti istediği takdirde antlaşmanın onayından sonra üç yıl geçince plebisite başvurmayı kabul edeceği belirtiliyordu. Dördüncü maddesinde: Ermenistan Cumhuriyeti; emperyalist devletlerin kışkırtmalarıyla düzen ve güvenliği bozucu hareketlere girişilmesini önlemek için 1500’den fazla asker bulundurmamayı, silahların sayısını sınırlandırmayı kabul ediyordu. Bu konular Erivan’da bulunacak Türk temsilcisi tarafından denetlenebilecekti.

Antlaşmaya göre; Birinci Dünya Savaşı sırasında düşman ordularına katılan veya işgal altındaki topraklarda kıyıma katılmış olanlar dışındaki göçmenlerin eski sınırlar içindeki yurtlarına dönmelerine izin veriliyordu. Göçmenler bu haklarını bir yıl içinde kullanabilecekler, bu süre içinde dönmeyenler hiçbir hak iddia edemeyeceklerdi.

Taraflar Birinci Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan karşılıklı zarardan aklanıyorlardı. Antlaşmanın 10. maddesine göre; Erivan Hükumeti Sevr Antlaşmasını geçersiz sayacağını, emperyalist ülkelerde bir kışkırtma vasıtası olan temsilci heyetlerini geri çağırmayı kabul ediyordu. Ayrıca Türk Devleti, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tehdit edebilecek saldırılara karşı Erivan Hükumetine anlaşmayla sağlanan haklara zarar vermemek şartıyla, Ermenistan içinde geçici olarak askeri tedbirler alabilecekti.

Antlaşmanın 18. maddesine göre antlaşma hükümleri TBMM ve Ermenistan Taşnak hükumetlerince onaylanacaktı. Fakat antlaşmanın imzalanmasından bir gün sonra Ermenistan, Kızıl Ordunun denetimine girdiği için Gümrü Antlaşması onaylanamadı. Ancak Türk ordusu elverişli konumda olduğu için 16 Mart 1921’de Sovyetler Birliğiyle imzalanan Moskova Antlaşmasında Gümrü Antlaşmasının sağladığı durum korundu. Antlaşmanın kararları büyük ölçüde Moskova Antlaşmasında yer aldı. 13 Ekim 1921’de Ermenistan, azerbaycan ve Gürcistan Sovyet hükumetleriyle imzalanan Kars Antlaşmasının temelini de Gümrü Antlaşması teşkil etmiştir.




kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 1 Aralık 2016 20:55
Quo vadis?
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
13 Ocak 2010       Mesaj #4
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
GÜMRÜ ANTLAŞMASI (3 Aralık 1920)
TBMM'nin ilk siyasi başarısı (Uluslararası yaptığı ilk antlaşma ) Ermenilerle 3 Aralık 1920'de yapılan "Gümrü Antlaşması" dır.


Ermeniler Sevr Antlaşmasından sonra doğan haklarından vazgeçiyordu. (Sevr antlaşma­sından doğan haklarından vazgeçen ilk devlet Ermenistan'dır.)
Bu antlaşma ile Osmanlılar'ın 1878 Berlin Antlaşması ile kaybettiği Kars, Sarıkamış, Kağızman ve İğdır Ermeniler'den; Ardahan, Artvin, Batum'da Gürcülerden TBMM tarafından alınıyordu.

Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920'de imzalanan antlaşmadır. Ayrıca TBMM'nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır.

30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi'nden sonra Osmanlı Devleti, Brest Litovsk Barış Antlaşması hükümlerine rağmen Kafkasya Cephesindeki birliklerini geri çekmek zorunda kalmıştı. Yeni kurulan Bolşevik rejiminden yardım alan Ermeniler 1919'da Doğu Anadolu'da bazı bölgeleri işgal etmişti.

Sovyet Rusya'nın genel siyasetini dikkate alan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bekir Sami Bey Başkanlığında Moskova'ya bir heyet göndermişti. Bu heyet, Sovyetler ile Ankara Hükümeti arasında yapılacak antlaşmaya esas olacak ve Brest Litovsk Barış Antlaşması'na dayanan bazı hususları tespit etmiş ve böylece 20 Ağustos 1920'lerde iki hükümet arasında olumlu görüşmeler başlamıştı. Ancak, Sovyet Dışişleri Komiseri Çiçerin'in Kafkasya'da Türkiye'ye ait bazı bölgelerin Ermenistan'a verilmesini istemesi üzerine antlaşmanın imzalanmasından vazgeçilmişti.

Bunun üzerine Eylül-1920'de taarruza geçen Doğu Cephesi komutanı Kazım Karabekir komutasındaki 15. kolordu, Misak-ı Milli sınırları içinde olan Sarıkamış, Kars, Ardahan, Artvin, Batum ve Iğdır'ı alıp, Gümrü'yü de işgal edilince, barış görüşmeleri 22 Kasım 1920'de Gümrü'de başladı.
Ermenistan Taşnak Hükümeti ile Türkiye arasında imzalanması planlanan Gümrü Anlaşması ile doğudaki harekat sona erdi. Kars sancağının bütünü, anlaşma öncesi Ermenistan'ın elinde bulunan Kulp (Tuzluca) kazası Türkiye topraklarına katıldı. Antlaşmanın 10. maddesiyle Ermenistan, Doğu Anadolu'da bir miktar toprağın Ermenilere verilmesini öngören Sevr Antlaşması'nı yok sayacağını kabul etti. Türkiye sınırları içinde Ermenilerin çoğunlukta bulunduğu hiçbir bölge olmadığı kabul edildi. Erzurum-Bakü demiryolu açıldı. Türkiye-Sovyetler arasında doğrudan bağlantı bu yolla sağlanarak Türkiye'nin bu devletten yardım alması kolaylaştı. Türk kuvvetleri doğudan emin bir şekilde güney ve batıda savaşma olanağı buldular. Antlaşmanın imzalanmasından bir gün sonra Ermenistan, Bolşevik Kızıl Ordu'nun denetimine girince burada bir Sovyet Hükümeti kurulduğu için Gümrü Antlaşması onaylanamadı. Bunun yerine Moskova Antlaşması ve Kars Antlaşması imzalanarak yürürlüğe girdi.

Gümrü Antlaşması'nın Önemi
  • Antlaşma,TBMM'nin uluslar arası alandaki ilk askeri ve siyasi başarısı olup,imzaladığı ilk antlaşmadır.
  • TBMM'yi ve Misak-ı Milli'yi tanıyan ilk yabancı devlet Ermenistan olmuştur
  • Doğu Cephesi büyük ölçüde kapanmıştır.
  • Ermenilerden alınan silah ve Doğu Cephesindeki askerler Ankara' ya gönderilmiştir.
Son düzenleyen Safi; 7 Kasım 2016 04:45
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #5
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi

DOĞU CEPHESİ (Gümrü Antlaşması)


Osmanlı Devleti’ni parçalamak isteyen devletler, kendilerine çıkar sağlamak için Osmanlı, ülkesinde yaşayan Müslüman olmayanların haklarını savunma rolü oynamışlardır.

Ermeniler’i de bu politikalarına alet ettiler Ermeniler, önce Rusya’nın, sonra da İngiltere’nin desteği ile, Doğu Anadolu’da bir Ermeni devleti kurmak için harekete geçtiler Pek çok katliam yaptılar Ruslarla savaşan Türk ordusunu arkadan vurdular Bunun üzerine, savaş bölgesinde yaşayan insanların can ve mal güvenliğini sağlamak için TBMM, Tehcir (göç) yasasını çıkardı Bu yasayla Ermeniler, Suriye’ye göç ettirildiler (1915)

I Dünya Savaşından sonra Kafkasya’nın güneyinde bir Ermenistan Devleti kuruldu İtilâf Devletleri, Doğu Anadolu’yu Ermenilere vermeyi planladılar Bundan cesaret alan Ermeniler, 1920 Haziranında Türkiye’ye karşı saldırıya geçtiler Fakat Doğu Cephesi Komutan’ı Kâzım Karabekir Paşa komutasındaki Türk kuvvetlerine yenildiler ve Gümrü Antlaşmasını yapmak zorunda kaldılar

Gümrü Antlaşması (3 Aralık 1920) :
  • Çıldır gölü Aras nehri sınır olacak
  • Berlin Antlaşması ile kaybedilen Kars çevresi ile Ardahan’ın bir bölümü TBMM’ye bırakılacak
  • Ermenistan TBMM’nin onaylamadığı hiçbir anlaşmayı imzalamayacak
  • Doğu Anadolu’da Ermeniler’in çoğunlukta olmadığı kabul edilecektir
Önemi : TBMM’nin ilk askeri ve siyasi zaferidir
Notlar :
  • Sevr’in geçersizliği ilk kez belirtilmiştir
  • Misak-ı Milli kısmen gerçekleştirilmiştir
  • Doğu sınırı belirlenmeye başlanmıştır
  • Ermeni meselesi çözüme kavuşturulmuştur
  • İlk kapanan cephe Doğu cephesidir Buradaki birlikler batıya kaydırılmıştır
  • Gürcistan’a bir nota verilmiş, Yapılan Batum Antlaşması’yla (23 Şubat 1921) Ardahan, Batum TBMM’ye verilmiştir
  • Halkın TBMM1ye güveni artmıştır
  • Ermenistan TBMM’nin gücünü kabul etti
Son düzenleyen Safi; 7 Kasım 2016 05:00
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Kasım 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Gümrü antlaşması
Türkiye ile Ermenistan Cumhuriyeti arasında 3 aralık 1920'de imzalanan antlaşma.

TBMM hükümetinin yaptığı ilk uluslararası bağıt olan antlaşmayla, Ermeni sorununa çözüm getiriliyor, Türkiye ile Ermenistan Cumhuriyeti arasındaki savaş durumu sona eriyordu. Antlaşmanın 3. maddesine göre eski OsmanlI toprağı olup Türkiye'de kalan yerler için, Ermenistan istediği takdirde, 3 yıl geçince pilebisit yapılabilecekti. 4 madde uyarınca Ermenistan 1 500'den fazla asker bulundurmamayı, silahlarının sayısını sınırlandırmayı yükümleniyordu. Bu konular Erivan'da bulunacak türk temsilcisi ya da büyükelçisi tarafından denetlenebilecekti (5. md.).

Antlaşma, Birinci Dünya savaşı sırasında düşman ordularına katılan ya da işgal altındaki topraklarda kıyıma katılmış olanlar dışındaki göçmenlerin eski sınırlar içindeki yurtlarına dönmelerine izin veriyordu. Göçmenler bu haklarını bir yıl içinde kullanabilecekler, bu süre içinde dönmeyenler hiçbir hak ileri süremeyeceklerdi (7. md.). Taraflar Birinci Dünya savaşı sırasında ortaya çıkan karşılıklı zarardan aklandılar. Antlaşmanın 10. maddesinde Erivan hükümetinin Sevr antlaşması'nı geçersiz saydığı, emperyalist ülkelerde bir kışkırtma aracı olan temsilci heyetlerini geri çağırmayı kabul ettiği belirtiliyordu. Ayrıca türk devleti, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tehdit edebilecek saldırılara karşı, Erivan hükümetine antlaşmayla sağlanan haklara zarar vermemek koşuluyla, Ermenistan içinde geçici olarak askeri önlemler alabilecekti (13. md.).

Antlaşmanın imzasıyla Türkiye doğudaki birliklerini Batı cephesi'ne kaydırma olanağı buldu. Antlaşmanın bir ay içinde onaylanması gerekirken, bir gün sonra iktidara geçen Bolşevikler onayı geciktirdi. Ancak türk ordusu elverişli konumda olduğu için, Moskova'da yapılan görüşmelerde Gümrü antlaşması'nın sağladığı durum korundu. Antlaşmanın kararlan, büyük ölçüde, SSCB ile yapılan Moskova antlaşmasında ver aldı.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

15 Kasım 2016 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
7 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
22 Haziran 2010 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
26 Kasım 2009 / _KleopatrA_ Osmanlı İmparatorluğu
2 Mayıs 2011 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu