Arama

Osmanlı Tarihinde İlkler

Güncelleme: 27 Haziran 2012 Gösterim: 5.447 Cevap: 4
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
11 Temmuz 2008       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
OSMANLI TARİHİNDE İLKLER

Sponsorlu Bağlantılar
osmanli

* Osmanlıların ilk Beylik merkezleri ve bir bakıma ilk başkentleri Söğüt Kasabası dır. Daha sonra sırasıyla Yenişehir, Bursa, Edirne ve İstanbul başkent oldu.

* Osmanlı tarihinde ilk savaş,1284 yılında Bizans tekfurlarıyla yapılan Ermeni Beli savaşıdır.

* Osman Bey in ele geçirdiği ilk kale Kolca Hisar Kalesi dir (1285).

* Osman Bey in ilk askeri anlaşması 1306 yılında Ulubad Tekfuru ile yapılan anlaşmadır.

* İlk fethedilen ada, 1308 yılında alınan İmralı Adası dır.

* İlk barış anlaşması, 1330 yılında Orhan Gazi ile Bizans İmparatoru Üçüncü Andronikos arasında imzalanmıştır.

* "Rumeli" adı verilen Avrupa yakasında ilk ele geçirilen yer, Gelibolu da Orhan Gazi nin büyük oğlu Süleyman Paşa tarafından alınan Çimpe limanıdır.

* "Sikke" adı verilen ilk Osmanlı madeni parası Orhan Gazi adına 1327 yılında basılmıştır.

* İlk daimi ordu 1328 yılında Orhan Gazi Bey in emriyle kurulmuş olup bu orduya "Yaya" adı verilmiştir.

* Osmanlı tarihinde ilk şair padişah Fatih Sultan Mehmed in babası İkinci Murad dır.

* Osmanlı padişahlarından İstanbul u ilk kuşatan Yıldırım Bayezid dir (1391).

* Osmanlı tarihinde savaş meydanında şehid olan ilk (ve tek) padişah Birinci Murad dır (1389). (1. Kosovo Savaşı)

* İstanbul a defnedilen ilk padişah Fatih Sultan Mehmed dir.

* Fethin sembolü olan Ayasofya da ilk Cuma Namazı fetihten üç gün sonra 1 Haziran 1453 günü Akşemseddin tarafından kıldırılmış olup cemaat arasında Fatih ve O nun şanlı askerleri hazır bulunmuşlardır.

* Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul a tayin edilen ilk vali Karıştıran Süleyman Bey dir.

* İlk İstanbul Kadısı Hızır Bey Çelebi olup; bugünkü Kadıköy semti O na tahsis edildiği için bu adı almıştır.

* Devşirmelerden olup da Sadrazamlık makamına yükselen ilk kişi, fetihten sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından tayin edilen Mahmud Paşa dır.

* Önceleri Asya ve Avrupa da toprakları bulunan Osmanlı İmparatorluğu na ilk defa Afrika da toprak kazandıran padişah Mısır Fatihi Yavuz Sultan Selim dir.

* İstanbul da öldürülen ilk padişah, "Genç Osman" adıyla bilinen İkinci Osman dır.

* "Valide Sultan" adıyla anılan ilk padişah anası, İkinci Selim in hanımı ve Üçüncü Murad ın anası olan Nur Banu dur.

* Osmanlılarda ilk matbaa, Üçüncü Ahmed zamanında ve 1727 yılında faaliyete geçen İbrahim Müteferrika Matbaası dır.

* İlk vapur, İkinci Mahmud zamanında ve 1827 yılında satın alınmış olup halk arasında "Buğu gemisi" adıyla anılmıştır.

* İlk kıyafet kanunu 3 Mart 1829 yılında ve İkinci Mahmud zamanında yayınlanmıştır. Bu kanuna göre sarık ve cüppe ilmiye sınıfına ayrılmış olup devlet memurlarının fes, setre, pantolon ve kaput giymeleri kararlaştırılmıştır.

* İlk gazete yine İkinci Mahmud döneminde ve 1 Kasım 1831 Salı günü yayınlanan Takvim-i Vakayi dir.

* Osmanlı tarihinde ilk borçlanma Sultan Mecid döneminde ve 1855 yılında olmuştur. 28 Haziran Perşembe günü Londra da imzalanan anlaşma ile İngiltere ve Fransa dan beş milyon İngiliz altını borç alınmıştır.

* Türkiye de ilk telgraf da yine Sultan Mecid döneminde kurulmuş, 9 Eylül 1855 Pazar günü faaliyete geçmiştir.

* Avrupa seyahatine çıkan ilk ve tek Osmanlı Padişahı Sultan Aziz dir 21 Haziran 1867 tarihinde başlayan bu yolculuk 44 gün sürmüştür.

* Türkiye nin yurt dışında katıldığı ilk sergi 1851 yılında Londra da düzenlenen Tarım ve Sanayi Ürünleri Sergisi dir.

* Türkiye de ilk sergi ise 27 şubat 1863 tarihinde Sultan Ahmed Meydanı nda Sultan Abdülaziz in de katıldığı bir törenle açılan "Sergi-i Osmani" dir. Çeşitli el sanatları ile tarım ve sanayi ürünlerinin yer aldığı bu sergiye İmparatorluk sınırları içinde kalan ülkelerden olduğu gibi bazı Avrupa ülkelerinden de katılımlar oldu.

* İstanbul a ilk tünel yine Sultan Abdülaziz zamanında Fransız Mühendis Emile Gavand tarafından yapıldı ve bu tünel 17 Ocak 1874 günü hizmete girdi. Dünyanın üçüncü yeraltı treni olan bu tünel 575 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindedir.

* Türkiye de Meşrutiyet in ilk ilanı, 23 Aralık 1876 (Sultan İkinci Abdülhamid).

* İlk olarak Sultan İkinci Abdülhamid döneminde açılan okullar: Mekteb-i Hukuk-i Şâhâne (Hukuk), Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne (Tıp), Mekteb-i Mülkiye-i Şâhâne (Siyasal Bilgiler), Mekteb-i Şâhâne Hendese-i Mülkiye (Teknik Üniversite), Halkalı Yüksek Ziraat Mektebi, Orman ve Madenler Mektebi.

* Haydarpaşa - İzmit - Ankara demiryolu ilk olarak 1888 yılında İkinci Abdülhamid in Almanya dan aldığı mâli destekle gerçekleştirildi. Ankara - Bağdat demiryolu hattının yapımına girişildi.

* İlk Boğaziçi Köprü Projesi de Sultan İkinci Abdülhamid döneminde yapıldı. 1900 yılında, Anadoluhisarı ile Rumeli Hisarı arasında bir köprü kurulması için Bosphorus Railroad Company adlı şirket çalışmalara başladı. Köprü üzerine demiryolu döşenmesi de planlanmıştı. Böylece, Avrupa dan kalkan bir tren Bağdat a kadar gidebilecekti. Ancak iç karışıklıklar ve Sultan Abdülhamid in tahttan indirilmesi o zaman için bu projenin gerçekleştirilmesine engel oldu.
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
11 Temmuz 2008       Mesaj #2
nünü - avatarı
Ziyaretçi
İlk Bogaz Köprüsü Projesi Sultan Abdülhamid Zamanında Yapıldı

Sponsorlu Bağlantılar
Osmanli Devlet Arsivleri'nden Istanbul'un mimari tarihiyle ilgili bir çalisma;

Italyan Mimar Mondrakol tarafindan hazirlanarak 'Compagnie Internationale du Chemin de Fer du Bosphore' basligi altinda
6 Ekim 1900 tarihinde Sultan II. Abdülhamit'in onayina sunulan Bogaz Köprüsü Projesi: Şimdikilerin çirkinliği yanında gerçek bir sanat eseri...
Italyan Mimar Mondrakol, Padisah 2. Abdülhamit döneminde, Istanbul Bogazi'na bir köprü insa etmek için proje hazirladi.

Osmanli Arsivlerindeki 'Y.A.Hus 411/174' numarali belgede, Sadrazam Sait Pasa projeyi anlatan dilekçeyi 6 Tesrin-i evvel 1316'da (6 Ekim 1900) üst yazi ile padisaha sunuyor. Yazida proje tüm detaylariyla anlatiliyor.
Köprünün yapim fikri, '93 Harbi' olarak bilinen 1877-78 Osmanli-Rus Savasi sirasinda ortaya atildi. Almanlarin Istanbul-Bagdat Demiryolu'nu yapimi sirasinda da yeniden gündeme geldi.

Istanbul-Bagdat Demiryolu ile Güney Avrupa ve Avrupa'nin merkezinin birlestirilmesini hedefleyen projenin, Bogaz'in en dar yeri olan, bugün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün bulunduğu yer olan Rumelihisari ile Anadoluhisari arasinda yapilacagi belirtiliyordu.

Köprünün mimarisi ise söyle anlatiliyordu:
''Iki yakanin arasi 600 metre. Projede üç asma köprü olacak ve bu gayet heybetli bir manzara kazanacak. Büyük binanin ortalari minareler ve özel kubbelerle süslenecek. Son direklere çelik kablolar çekilecek, kubbelerden her birinin kaidesi granit olacak. Köprünün ayaklarinin alti, taarruzdan korunmus sekilde olusturulacak. Yüksek kuleler, 15 fenerle isiklandirilacak. Ayrica kubbeler, çini ve yaldiz tugralarla süslenecek. Köprünün yüksekligi altindan büyük bir geminin geçebilecegi sekilde insa edilecek. Kulelerin arasindan da tren geçecek.''


ilkboazkprswa1



nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
11 Temmuz 2008       Mesaj #3
nünü - avatarı
Ziyaretçi
İLK UÇANLAR

1. FARABLI ISMAIL CEVHERI:

Asil adi, Ebu Nâsir Ismail bin Humad'ul Cevherî'dir. Cevherî Horasanin Farab sehrinde, milâdin onuncu asrinda dunyaya gelmistir. Ilk tahsilini dayisi Ibrahim Farabî'den almistir. Daha sonra Farab medreselerinde bircok ilimleri tahsil etmistir. Nisabur'da yuzlerce talebeye ders vermistir. Derslerden sonra evine cekilen Cevherî, bir cok hesaplar yaparak ucmanin carelerini arastirmistir. Sonunda bu maksadina ulasmak icin birtakim kanatlar yapmistir. Ilk zamanlar, evinin bahcesinde tecrubeler yapip sonra da hazirladigi bir takim tahtalari, Ipleri ve kanatlan alarak Nisabur'daki Ulu Caminin minaresine cikti. Camiin kubbesinden havalanarak ucmaya basladi. Dunyanin ilk ucan insani, insanoglunun ilk tayyaresini yapan Farabli Cevherî, havada epeyce dolastiktan sonra yere inmek istedi. Fakat buna muktedir olamadi. Birdenbire duserek parca parca oldu (M. 1010)


2. ILK PARASUTCU:

Anadolu Selcuklu Devletinin kurucusu Kutalmis oglu Suleyman Sah'in oglu Kilic Arslan'i, Bizans Imparatoru Manuel Komnen Istanbul'a davet etmisti. Imparator, Kilic Arslan serefine hipodromda tantanali senlikler icra ettirmisti. Bizanslilar bu meydanda butun hunerlerini gosterdiler. Bu esnada Kilic Arslan'la beraber gelen bir Turk, Atmeydanindaki Dikilitas uzerinden havaya ucacagini bildirdi. Bu adam, yuksek Dikilitas uzerine cikti. Sirtinda gayet uzun ve genis beyaz bir elbise vardi. Bu beyaz elbise bir parasut gibi sisiyordu. Gercekten bir muddet havada uctu, fakat biraz sonra yere duserek parca parca oldu (M. 1159). Bizans tarihleri onu "Serakino" yani "Sarkli" diye kaydetmektedirler. Adi malum olmayan bu Turk de ilk parasutcudur.


3. IBN-I FERNAS:

Enduluslu olan Ibn-i Fernas da kanatlar takarak ucmaya tesebbus eden ilklerdendir. Prof. Hamidullah'in ifadesine gore Ibn-I Fernas (vefati 388) bir cihaz icad etmis ve onunla uzun bir mesafe ucmustu.


4. KARTAL KANATLI HEZARFEN AHMED CELEBI:

Bin fen bilen manasina gelen Hezarfen vasif ve sohretini alan Ahmed Celebi 17. yuzyilda yasamis bir Turk âlimidir. Kendisinden once yasamis âlimlerin Ilimlerinden, bilhassa Bîrûnî ve Ibn-i Sina ile ayni devirde yasamis olan Farabli Ismail Cevherînin ucus tecrubelerinden faydalanmistir. Hezarfen Ahmed Celebi, Cevherînin basari akimlarini ve denge unsurlarini hesapladi; ucmak icin kartali ornek almak gerektigini dusundu. Asil buyuk denemeye girismeden once, o devirde cok buyuk bir spor alani olan Istanbul'daki Okmeydani'nda tam dokuz deneme yapti. Her denemede bir duzeltme yaparak kendisini ucuracak kanatlara son seklini verdi. Nihayet bir gun Galata Kulesinden Bogaz'in sularini asti. Uskudar'da Dogancilar adini tasiyan semte bir kus gibi suzulerek indi. Bu hâdisenin gorgu sahidlerinden biri olan Evliya Celebi, bu ucusun tarihini belirtmeden IV. Murad zamaninda gerceklestigini soylemekle yetiniyor. IV. Murad 1623-1640 yillari arasinda hukumdarlik yaptigina gore, ucusun bu tarihler arasinda gerceklestigi kesindir. Konuyu arastiran tarihciler bunun, saltanatin ilk yillarina rastladiginda birlesiyorlar. Hezarfen Ahmed Celebi icin baslica kaynak Evliya Celebi Seyahatnamesidir. Evliya Celebi ondan "Ilk olarak Okmeydaninin minberi Uzerinde, ruzgarin siddetiyle kartal kanatlariyla sekiz dokuz kere havada pervaz ederek ta'lim etmistir. Daha sonra Sultan Murat Han Sarayburnunda Sinan Pasa Koskunden temâsâ ederken Galata Kulesinin tâ en ust zirvesinden lodos ruzgâriyl ucarak Uskudar'da Dogancilar meydanina inmistir." diye bahsetmektedir. (2) IV. Murad, Hezarfen'i bir kese altinla mukafatlandirmistir.


5. LAGARÎ HASAN CELEBI

Lagari Hasan Celebi Dorduncu Murad devrinde elli okkalik barut ma'cunu ile calisan 7 kollu bir roketin atis gucunden istifade ederek dunyanin ilk insan tasiyan roketini yapmisti. Roket kendi yardimcilari vasitasiyla ateslenip havalanacak ve kendisi denize inecegini tasarlamis ve nihayet tasarisinda muvaffak olmustu. Bir yandan kendisi havalanirken denizde birkac gemi ve icinde dalgiclar oldugu halde kendisini bekliyorlardi. Her ihtimâle karsi da araci muhkem sekilde yapilmisti. Roketlerin ateslenmesiyle fezaya dogru havalanmis dairevî sekil cizerek denize inmisti. Fakat malum olan bir sey varsa bu tarihten sonra Avrupa'da buna benzer tecrubeler yapilmaya baslamis, kimi kendine kanat takmis ve kimi de tayyâre yapmaya calismisti.. Bu sahada calisanlarin yalniz batililar oldugu anilir iken Endulus'lu Abbas bin Fernas ve Farabli Ismail Cevheri, Hezarfen Ahmed Celebi ve Lagari Hasan Celebi ismi hic soylenmez.
(1) Ahmet Zeki Pasa: L'Aviation chez les Musulman, 1912'de Atina Mustesriklar Kongresine sunulan rapor. (2) Evliya Celebi, Seyahatnâme C.l, sayfa 670, Ist 1314.
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
20 Eylül 2008       Mesaj #4
karayel - avatarı
Ziyaretçi
Osmanlı Tarihinden Notlar

Gözlük kullanan ve ülkeyi terk edip yabancı bir ülkeye sığınan tek padişah Altıncı Mehmed Vahideddin’dir.

Padişahın çocuğu olunca, hazine káhyası darphaneye gider, gümüş kabartmalı beşik ısmarlardı. Az zamanda yapılan beşik, alayla saraya getirilir, harem kapısında kızlarağasına verilirdi.

Padişah İbrahim, fetva ile idam edilmiştir.

İkinci Abdülhamid, sürgüne gönderilen ilk ve son padişahtır.

Kanuni Sultan Süleyman devrine kadar İstanbul çeşmelerine henüz musluklar konulmamıştı ve musluk yerine tahta bir tıkaç konurdu.

İlk tiyatro "Nauman Tiyatrosu" adı altında 1848’de Beyoğlu’nda Hristaki Pasajı’nda açıldı. Avrupa’dan gelen çeşitli opera grupları burada temsiller veriyordu.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 27 Haziran 2012 17:03
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Haziran 2012       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
  • İlk Osmanlı padişahı Osman Bey’dir.
  • Osmanlıların ilk başkenti Söğüt’tür.
  • Bizans’la yapılan ilk savaş Koyulhisar Savaşı’dır. (1302) .
  • Osmanlılarda ilk defa beylikten devlete geçiş Orhan Bey zamanında olmuştur.
  • Osmanlılarda ilk olarak “Sultan” unvanını kullanan I. Murat’tır.
  • Mangır denilen ilk Osmanlı parasını (bakır) Osman Bey bastırmıştır.
  • Sikke adı verilen ilk Osmanlı parasını (gümüş) Orhan Gazi tarafından bastırılmıştır.(1327)
  • İlk Divan Teşkilâtı Orhan Bey tarafından kuruldu.
  • İlk Osmanlı Vezirlik sistemi Orhan Bey zamanında kuruldu.
  • İlk Osmanlı Veziri Alaaddin Paşa’dır.
  • İlk Osmanlı kadısı Karacahisar’a tayin edilen Karamanlı Dursun Fakih’tir.
  • İlk vakfı Orhan Bey kurdu.
  • İlk düzenli ordu Orhan Bey tarafından kuruldu.
  • İlk medrese İznik’te Orhan Bey tarafından kuruldu.
  • Osmanlılarda ilk Kaptan-ı Derya Baltaoğlu Süleyman Bey’dir. .
  • Osmanlılar’ın Rumeli’deki ilk üssü Çimpe Kalesi’dir. (1353)
  • Osmanlılara katılan ilk beylik Karesioğularıdır. (1354)
  • Osmanlılar Haçlılarla ilk defa Sırpsındığı Savaşı’nda karşılaştılar. (1364)
  • Karamanoğulları ile ilk savaşı I. Murat yaptı.
  • Topçu Ocağı ilk defa I. Murat zamanında kuruldu.
  • Top ilk defa sesi ile düşmanı korkutmak amacıyla I. Kosova Savaşı’nda kullanıldı. (1389)
  • Savaş alanında şehit düşen ilk Osmanlı Padişahı I. Murat’tır.(1389)
  • Osmallılar’a Orta Avrupa’nın kapıları ilk defa Niğbolu Zaferi ile açıldı.(1396)
  • İlk Acemi Ocağı I. Murat zamanında Çandarlı Halil Paşa tarafından kuruldu. (Devşirme Sistemi)
  • İlk malî düzenlemeler I.Murat döneminde yapılmıştır. (Çandarlı Halil ve Kara Rüstem Paşa)
  • İlk defa para ile toprak I. Murat döneminde Hamitoğullarından alınmıştır.
  • İlk defa çeyiz olarak toprak I. Murat döneminde alınmıştır. (Kütahya, Simav, Emet)
  • Osmanlı tarihinde İstanbul ilk defa Yıldırım Bayezid tarafından kuşatıldı.1391
  • İstanbul’un kuşatılmasında yapılan ilk hisar Anadolu (Güzelce) Hisarı’dır.
  • Anadolu Türk birliği ilk defa Osmanlı Tarihi’nde ilk defa Yıldırım Bayezid tarafından sağlanmıştır.
  • Anadolu’da Türk birliği Osmanlı Tarihi’nde ilk defa Ankara Savaşı’ndan sonra bozuldu. (1402)
  • Osmanlılarda ilk taht kavgaları Fetret Devri’nde (1402-1413) olmuştur.
  • İlk deniz savaşı Çelebi Mehmet zamanında Venediklilerle yapılmıştır.(1416)
  • Osmanlı Devleti’nde Fetret Devri’nden sonra birliği sağlayan ve ikinci kurucusu Çelebi Mehmet’tir.
  • Osmanlılarda ilk ciddi isyan Şeyh Bedrettin isyanıdır.
  • İlk Cülus Bahşişi askerlere Çelebi Mehmet zamanında dağıtılmıştır.
  • Kendi isteğiyle tahttan inen ilk padişah II. Murat’tır.
  • Balkanlarda yapılan ilk anlaşma Edirne-Segedin Anlaşması’dır.
  • Osmanlı, Balkanlarda Edirne-Segedin Anlaşması ile ilk kez sınır belirlemiştir. Tuna Nehri.
  • İlk kez Osmanlı tahtına iki kez çıkan padişah II. Murat, son kez çıkan II. Mustafa’dır.
  • Kosova Savaşı’ndan sonra Avrupalılar ilk kez Osmanlıları Balkanlardan atamayacaklarını anlamışlardır.
  • Sipahi örgütü ilk kez Orhan Gazi döneminde kuruldu.
  • Osmanlı Devleti'nin ilk halifesi Yavuz Sultan Selim'dir.
  • Osmanlı Devleti'nde ilk tershane Yıldırım Bayezid devrinde Gelibolu'da oluşturulmuştur.
  • Balkanlar II. Kosova Savaşı ile ilk kez Türk yurdu olmuştur.
  • Osmanlı Devleti'nde ekberiyet sistemi ilk defa I.Ahmet devrinde uygulanmıştır.
  • İlk bütçe Tarhuncu Ahmet Paşa tarafından düzenlenmiştir.
  • Osmanlı Devleti'nde ilk divan Orhan Bey döneminde kurulmuştur.
  • Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça'dır.
  • İlk anayasamız 1876'daki I.Meşrutiyet Anayasasıdır.
  • Osmanlı Devleti ilk deniz savaşı Venediklerle yapmıştır.
  • Osmanlı Devleti ilk borcu Kırım Savaşı sırasında İngiltere'den almıştır.
  • Şehid edilen ilk Osmanlı padişahı Genç Osman'dır.
  • İlk altın parayı Fatih Sultan Mehmet bastırmıştır.
  • Osmanlı Devleti, uçağı ilk kez Birinci Dünya Savaşı’nda kullanmıştır.
  • İlk kez Rumeli’ye geçiş Çimpe Kale'sinin alınmasıyla gerçekleşmiştir.
  • Fransız İhtilali sonrası çıkan ilk isyan, Sırp isyanıdır.
  • Osmanlıda ilk posta teşkilatı Lale Devrinde kuruldu.
  • Osmanlıda ilk itfaiye teşkilatı Lale Devrinde kuruldu
  • Matbaa ülkemize ilk kez Lale Devrinde gelmiştir.
  • İlk kumaş fabrikası Lale Devrinde İstanbul'da açıldı.
  • Osman Bey’in ilk askeri anlaşması 1306 yılında Ulubad Tekfuru ile yapılan anlaşmadır.
  • İlk fethedilen ada, 1308 yılında alınan İmralı Adası’dır.
  • Bizans’la yapılan İlk barış anlaşması, 1330 yılında Orhan Gazi ile Bizans İmparatoru III. Andronikos arasında imzalanmıştır.
  • İstanbul’a defnedilen ilk padişah Fatih Sultan Mehmed’dir.
  • Fethin sembolü olan Ayasofya da ilk Cuma Namazı fetihten üç gün sonra 1 Haziran 1453 günü Akşemseddin tarafından kıldırılmış olup cemaat arasında Fatih ve onun şanlı askerleri hazır bulunmuşlardır.
  • Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’a tayin edilen ilk vali Karıştıran Süleyman Bey’dir.
  • İlk İstanbul Kadısı Hızır Bey Çelebi olup; bugünkü Kadıköy semti ona tahsis edildiği için bu adı almıştır.
  • İstanbul da öldürülen ilk padişah, "Genç Osman" adıyla bilinen İkinci Osman dır.
  • Osmanlılarda ilk matbaa, Üçüncü Ahmed zamanında ve 1727 yılında faaliyete geçen İbrahim Müteferrika Matbaası’dır.
  • İlk vapur, İkinci Mahmud zamanında ve 1827 yılında satın alınmış olup halk arasında "Buğu gemisi" adıyla anılmıştır.
  • İlk kıyafet kanunu 3 Mart 1829 yılında ve İkinci Mahmud zamanında yayınlanmıştır. Bu kanuna göre sarık ve cüppe ilmiye sınıfına ayrılmış olup devlet memurlarının fes, setre, pantolon ve kaput giymeleri kararlaştırılmıştır.
  • İlk gazete yine İkinci Mahmud döneminde ve 1 Kasım 1831 Salı günü yayınlanan Takvim-i Vakayi dir.
  • Osmanlı tarihinde ilk borçlanma Sultan Mecid döneminde ve 1855 yılında olmuştur. 28 Haziran Perşembe günü Londra da imzalanan anlaşma ile İngiltere ve Fransa dan beş milyon İngiliz altını borç alınmıştır.
  • Türkiye’de ilk telgraf da yine Sultan Abdülmecid döneminde kurulmuş, 9 Eylül 1855 Pazar günü faaliyete geçmiştir.
  • Avrupa seyahatine çıkan ilk ve tek Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’dir 21 Haziran 1867 tarihinde başlayan bu yolculuk 44 gün sürmüştür.
  • Türkiye’nin yurt dışında katıldığı ilk sergi 1851 yılında Londra’da düzenlenen Tarım ve Sanayi Ürünleri Sergisi’dir.
  • Türkiye de ilk sergi ise 27 Şubat 1863 tarihinde Sultanahmet Meydanı’nda Sultan Abdülaziz’in de katıldığı bir törenle açılan "Sergi-i Osmani"dir.
  • İstanbul a ilk tünel yine Sultan Abdülaziz zamanında Fransız Mühendis Emile Gavand tarafından yapıldı ve bu tünel 17 Ocak 1874 günü hizmete girdi. Dünyanın üçüncü yeraltı treni olan bu tünel 575 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindedir.
  • Türkiye’de Meşrutiyet’in ilk ilanı, 23 Aralık 1876 (Sultan II. Abdülhamid).
  • İlk olarak Sultan II. Abdülhamid döneminde açılan okullar: Mekteb-i Hukuk-i Şâhâne (Hukuk), Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne (Tıp), Mekteb-i Mülkiye-i Şâhâne (Siyasal Bilgiler), Mekteb-i Şâhâne Hendese-i Mülkiye (Teknik Üniversite), Halkalı Yüksek Ziraat Mektebi, Orman ve Madenler Mektebi.
  • Haydarpaşa - İzmit - Ankara demiryolu ilk olarak 1888 yılında II. Abdülhamid in Almanya’dan aldığı malî destekle gerçekleştirildi. Ankara - Bağdat demiryolu hattının yapımına girişildi.
  • İlk Boğaziçi Köprü Projesi de Sultan II. Abdülhamid döneminde yapıldı. 1900 yılında, Anadoluhisarı ile Rumeli Hisarı arasında bir köprü kurulması için Bosphorus Railroad Company adlı şirket çalışmalara başladı. Köprü üzerine demiryolu döşenmesi de planlanmıştı. Böylece, Avrupa’dan kalkan bir tren Bağdat a kadar gidebilecekti. Ancak iç karışıklıklar ve Sultan Abdülhamid in tahttan indirilmesi o zaman için bu projenin gerçekleştirilmesine engel oldu.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

27 Şubat 2013 / CrasHofCinneT Taslak Konular
21 Eylül 2008 / sagopa kajmer Edebiyat
15 Aralık 2008 / CrasHofCinneT Taslak Konular
26 Haziran 2016 / Misafir Spor
3 Aralık 2011 / erol Soru-Cevap