Arama

Carmageddon

Güncelleme: 1 Temmuz 2013 Gösterim: 3.263 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Carmageddon oyun özellikleri nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
Carmageddon

1997 yılında SCI firmasının yaptığı Carmageddon oyunu, içerdiği kan ve şiddet yüzünden o dönemde basından ve diğer çevrelerden oldukça tepki almıştı. Oyunun İngiltere’de dağıtımı yasaklanmış ve bunun üzerine SCI, ilk seferde insanların yer aldığı oyun için zombi, robot gibi dört farklı versiyonunu çıkartmak zorunda kalmıştı. Hatta bu oyun yüzünden, 2003 yılında oyunlara yaş sınırlaması getirilmesi ile ilgili yasa tasarısı gündeme gelmiş ve bu yasa tüm Avrupa Birliği ülkelerinde kabul edilmek üzere uygulamaya geçirilmişti.

Konusunu, yaklaşık 2028 yılında dünyanın bir felaketle yok olması, insanların zombiye dönüşmesi ve hayatta kalanlarınsa bir takım yarışlar düzenlemesi diye açıklayabiliriz. Zaten konu olarak pek fazla ayrıntıya girilmeden oyuna başlıyorsunuz. Amaç yarışı kazanmak ve mümkün olduğunca dünyayı zombilerden temizlemek. Yarışı kazanmak için bir centilmen gibi yarışabilir, tüm zombileri öldürüp bölümü bitirebilir ya da rakiplerinizi öldürüp doğrudan birinci olabilirsiniz. Seçim hakkı size kalmış.

Carmageddon bir araba yarışı olmaktan öte, etrafta gezinen zombileri ezebildiğimiz ve diğer yarışan araçları patlatabildiğimiz bir vahşet gösterisi. Zombileri farklı şekillerde ezerek, araçlara çarparak ya da etraftaki varilleri patlatarak kredi alıyoruz. Bu kredilerle aracımızı tamir edebiliyoruz. Aynı zamanda topladığımız krediler, her bölümün sonunda hesaplanıp bölümü geçmemiz için yardımcı oluyorlar. Bölümleri geçtikçe yeni arabalar açılıyor. Ayrıca aracımız için satın alabileceğimiz güç, kalkan, motor gibi şeyleri alarak giderek bir ölüm makinesine dönüşüyoruz. İlk başta seçebileceğimiz iki karakter ve araçları var. Bunlardan Max Damage’nin aracında güç ve sağlamlık ön planda iken, Die Anna’nın aracında ise hız ve kontrol maksimum seviyede.

Yapay zeka konusunda pek bir şey söylemeye gerek yok, çünkü genelde diğer yarışmacılar size çarpmak dışında buldukları en yakın duvara çarparak zekalarını sergiliyorlar. Bazen de işbirliği yapmışçasına toplu halde üstünüze gelip sizi sıkıştırabiliyorlar. Diğer araçlar ulaşamayacağınız ya da sağlıklı şekilde çarpamayacağınız bir yere düştüklerinde, uğraşmayın. Başka yerlere gidip dolaşın, kendilerini kurtardıklarını görüyorsunuz. Yayalarsa içlerinde en zekileri, mümkün olduğunca ön tampondan uzak durmaya çalışıp son sürat kaçmaya başlıyorlar. Etraftaki yarışmacılar haricinde polis arabaları da mevcut ki bunların tek amacı da sizi imha etmek. Bir polis aracı gördüğünüzde yapabileceğiniz en iyi şey oradan hızla uzaklaşmak oluyor.

Grafik konusunda zamanın oyunlarına göre pek muhteşemdi Carmageddon. Her sistemde çalışması ve Dos4gw sistemini kullanması buna örnektir. Ancak ne var ki oyun 640*480 gibi çok düşük bir çözünürlükte oynanıyor. Araçlar ve harita 3D olarak tasarlanmasına rağmen etraftaki zombiler 2D yapılmış. Oyun, motoru arabayı farklı açılardan görerek kullanmanıza izin veriyor. Bir de oyunda son yaptığınız şeyleri kaydeden bir sistem mevcut. Oyun içerisinden bir tuşla bunu istediğiniz zaman kullanabilmeniz mümkün. İleri ve geri sarabilir, kamera açılarını değiştirip hızlı bir çarpma anında neler olduğunu daha yakından inceleyebilirsiniz. Bu sayede olağanüstü anları detay detay inceleyip keyif alabilirsiniz.

Oyunumuzda zombilerin çığlıklarını, sürücülerin kahkahalarını, lastik ve metal seslerini duyabilmek mümkün. Her türlü ses efekti özenle yapılmış. Ancak bazen kulağı tırmalıyor ve baş ağrısı yapıyor. Bu yüzden ses efektlerinin bir kısmını kapatabilmeniz sağlanmış. Müzikler ise başlı başına bir albüm oluşturacak nitelikte sekiz parçadan oluşuyor. Ancak oyun içindeki müzikleri dinlemeniz için CD sürücünüzü Dos ortamında kullanılabilir hale getirmelisiniz. Ayrıca, bu müzikleri oyunu oynamadan doğrudan CD çalıcınız üzerinden de dinlemek mümkün. İnsanı gaza getirici tekno parçalar ile oyundan aldığınız keyif katlanıyor.
Aracımızı yönlendirdiğimiz tuşları dilediğimiz gibi ayarlamamız mümkün. Ancak yanyana bulunan iki tuşu ayarlamanıza izin verilmediği için, bir süre sonra parmaklarınız ağrımaya başlıyor. Kontroller basit, bildiğimiz yarış oyunlarındaki gibi gaz fren tuşlarının haricinde durduğunuz yerde spin atabileceğiniz, kamera açılarını değiştirebileceğiniz ve aracınızı tamir edebileceğiniz tuşlar da var. Oyun esnasında, haritayı açtığımızda sağ üste yerleştirilmiş küçük bir ekranla aynı anda aracımızı sürmeye devam edebiliyoruz.

Carmageddon da, şimdiye kadar hiçbir oyunda görmediğim gerçekci bir sürüş tekniği var. Gerçekte bir otomobil nasıl hareket eder? Çabuk hızlanmaz, hızlı giderken çabuk durmaz, frene dokunduğunuzda kaymaya başlarsınız. Bir viraja süratle girmek sağlığınız açısından tehlikelidir, en ufak bir direksiyon çevirmenizde aracın kontrolünü kaybedip spin atmaya başlarsınız. Hızla bir duvara çarptığınızda aracın önü dağılır, hatta motoru kaybedebilirsiniz. Yandan yediğiniz bir darbe ile lastikleriniz hasar alırsa, araç yalpalamaya başlar. Süratle giderken karşılaştığınız küçük bir tepki taklalar atamanıza neden olabilir. İşte tüm bunlar Carmageddon’da mevcut. Harika bir fizik motoruyla aracın ağırlığını hissediyorsunuz. Bir takla attığınızda yere nasıl düşeceğinizi tahmin edebiliyorsunuz ve hiçbiri bir diğerinin benzeri olmuyor. Ancak bu harika fizik motoru bazen şaşırmıyor da değil, hızla bir barikata çarptığınızda araç birden hafifliyor ve inanılmaz bir hızla taklalar atarak göğe yükseliyorsunuz.

Bu oyunu gerçekçi sürüşü haricinde klasik yapan bir diğer husus da eğlencenin maksimum seviyede olması. Eğer eğlence katan küçük ayrıntıları saymaya kalksaydım üç sayfalık bir yazı ortaya çıkardı. Kısaca bahsetmek gerekirse, yayaları ezme stiliniz size farklı puanlar kazandırıyor. Mesela direkt üstüne sürerek, aracın yanıyla, üstüne düşerek, bir nesnenin çarpmasını sağlayarak ya da duvarda sıkıştırarak yayaları imha edebiliyorsunuz. Araçlarla kafa kafaya çarpıştığınızda bonuslar alabiliyorsunuz. Haritaya dağıtılmış varilleri patlatarak zaman, kredi alabileceğiniz gibi; aracınızı zıplatan, hızlandıran, güçlendiren çeşitli bonuslar kazanıyorsunuz. Hatta bütün haritalarda ulaşılması güç yerlere konulmuş toplu variller mevcut. Bunların bir kısmına ulaşmak için duvara tırmanma gibi şeyler yapmalısınız. Artık zamanla öyle bir hale geliyorsunuz ki, gerçek hayatta araç kullanırken kaldırımda yürüyen yayaları bonus gibi görmeye başlıyorsunuz. Oyun bu açıdan inanılmaz bir hırs yaratıyor ve bu hisleri doyuruyor. Böylece oyundan aldığınız eğlence maksimum seviyeye çıkıyor.

Oyunumuzda multiplayer modu da mevcut. Altı kişiye kadar bir ekip bulup Lan partileri yaparak arabaları çarpıştırmak çok keyif veriyordu o dönemde. Midtown Madness’dan hatırlayacağınız altın kapmaca benzeri FOX denilen mavi ışığı üstünde en çok tutanın kazandığı, en çok yayayı ezenin ya da sağ kalanın birinci olduğu değişik oyun modları da bu eğlenceye renk katıyor.

Carmageddon’un başarısı üzerine SCI, oyunun devamı niteliğinde Carmageddon 2000 ve TDR gibi versiyonlarını da çıkardı. Ancak ilk oyundaki başarıyı yakalayamadı. Hatta Carmageddon 2000, korsan kopyalarında yer alan Çernobil virüsünün ülkemize yayılmasına neden olmasıyla gündeme gelmişti. Bütün bunların haricinde, günümüzdeki pek çok teknoloji zengini grafiklere sahip oyunları bir kenara bırakıp sırf eğlenmek için oynayabileceğiniz bir klasik Carmageddon.


Son düzenleyen nötrino; 1 Temmuz 2013 18:31