Arama

Endless Space

Güncelleme: 8 Ağustos 2012 Gösterim: 1.612 Cevap: 0
jack90 - avatarı
jack90
Ziyaretçi
20 Temmuz 2012       Mesaj #1
jack90 - avatarı
Ziyaretçi
Endless Space

Sponsorlu Bağlantılar
i4955 endless space pc

Orjinal adıyla Endless Space, kelime manası olacak sonsuz boşluk anlamına gelmekte olan oyun, kullanıcıyı uzayda sonsuz bir seyahate doğru sürüklüyor. Günümüzde ufo diye tabir edilmekte olan uzay araçlarının birbirlerine karşı kurduğu üstünlük ve doğaüstü yetenekler, oyunu anlamlı kılıyor.
  • Platform(lar): PC
  • Tür: Strateji
  • Multiplayer: Var
  • Yayıncı: Amplitude Studios
  • Yapımcı: Amplitude Studios
  • Çıkış Tarihi: 4 Temmuz 2012
  • Minimum Sistem Gereksinimleri:
    • Windows XP / Vista / Win7
    • Intel Core 2 Duo 2.0 GHz / AMD Athlon X2 4400+ veya eş değeri
    • 2 GB RAM, Nvidia GeForce 6600 / ATI Radeon X800 ve üzeri
    • 2 GB HDD alanı

İnceleme
Endless Space'te herhangi bir senaryo ve senaryo bölümü bulunmuyor. Oyunda hazır olarak bulunan ve birbirinden tamamen farklı olan 8 medeniyetten birini veya kendi yarattığınız medeniyeti seçiyorsunuz ve galakside söz sahibi olmaya çalışıyorsunuz. Bu açıdan oyunu Sid Meier's Civilization'a benzetebilirsiniz, ne de olsa o oyunda da herhangi bir senaryo akışı bulunmuyor. Alfa ve beta sürümlerine ilaveten demin bahsettiğim gibi oyuna kendi medeniyetinizi yaratma imkanı eklenmiş. Bu sayede farklı medeniyetlerin özelliklerini alıp kendi kafanıza göre ve oyun stilinize göre bir medeniyet yaratabiliyorsunuz ki bu çok güzel bir özellik. Medeniyetinizi seçip oyun ayarlarını (kaç kişiyle oynayacağınız, kazanma koşulları, galaksinin büyüklüğü, daha hızlı oyun vb... ayarlar) yaptıktan sonra oyuna giriyorsunuz. Oyuna ilk girdiğinizde kafanız epey karışabilir ama Amplitude Studios o kadar güzel bir alıştırma bölümü hazırlamış ki oyunu size çok güzel anlatıyor ve çok güzel bilgiler veriyor. İlk oynamaya başladığınızda size verilen bilgileri mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Sıra tabanlı olarak oynanan oyunda genel olarak yıldız sistemlerini kontrol altına almalı, gelirinizi arttırmalı, teknolojik açıdan gelişmeli ve düşmanlarınızı yenmelisiniz. Oyunun arayüzü son derece sade ve başarılı yapılmış, aradığınız her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz ve oyunu rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Oyuna ilk başladığınızda sadece bir gezegeniniz bulunuyor, koloni gemileri ile yıldız sistemlerinde gezebiliyor ve başka gezegenleri de kolonileştirebiliyorsunuz. Tabii ki bazı gezegenleri kolonileştirebilmek için bazı teknolojik buluşlar da gerekiyor o yüzden teknolojiye (research) de önem vermelisiniz. Ayrıca kolonileriniz sizin verdiğiniz her türlü karara tepki de gösteriyorlar, eğer çok fazla vergi alırsanız veya onları aç bırakırsanız mutsuz olup isyan da çıkarabiliyorlar. Yani gezegenlerinizin mutluluk oranına da dikkat etmelisiniz. Endless Space'te bir de kahramanlar (hero) bulunuyor, akademiden kiralayabildiğiniz bu kahramanları dilerseniz gezegenlerinizin başına geçirebiliyor, dilerseniz de savaş filolarınızın başına geçirebiliyorsunuz. Ayrıca bu kahramanlar elde ettiği başarılar sonucunda seviye atlıyorlar ve yeni özelliklere de sahip olabiliyorlar. Bu açıdan da oyun anında bir RPG'ye dönüşebiliyor. Endless Space'te düşman yapay zekaları da çok iyi hazırlanmış, zaman zaman çok değişik kararlar verip sizi çok şaşırtabiliyorlar. Zaten senaryonun olmadığı böyle bir oyunda da yapay zeka çok önemli bir yere sahiptir ve mutlaka iyi olmalıdır.
abii Endless Space'te sadece teknolojik açıdan gelişip, yıldız sistemlerine sahip olarak büyümüyorsunuz. Oyunu kazanabilmek için gerekirse savaşmalı ve gücünüzü er meydanında da göstermelisiniz. Zaman zaman uzay korsanları size gelip saldırabiliyor, zaman zaman ise diğer medeniyetlerle savaşabiliyorsunuz. Savaşı anlatmadan önce oyunda bulunan bir güzel özellik olan gemi yaratma ekranından da bahsedeyim. Gemi yaratma ekranında filonuzda bulunacak olan gemileri kendiniz istediğiniz gibi tasarlayabiliyorsunuz, tabii isterseniz hazır gemileri de üretip savaşabilirsiniz ama geliştirdiğiniz teknolojilerle kafanıza göre yeni gemiler tasarlamak çoğu zaman daha mantıklı ve iyi olabiliyor. Tabii bir de onları savaşırken görmenin zevki bir başka oluyor. Endless Space'teki savaşlar 2 türlü gerçekleşiyor; isterseniz aynı Total War oyunlarında olduğu gibi otomatik savaş yapabiliyorsunuz, eğer bu seçeneği seçerseniz direkt olarak savaşın sonucu size gösteriliyor ve kazananın kim olduğunu görüyorsunuz. Gerçek zamanlı savaş seçeneğini seçerseniz ise 3 boyutlu ortamda gemiler savaşıyor ama yine gemilerinizi siz kontrol edemiyorsunuz. Oyunda bir takım savaş kartları bulunuyor ve siz paranızla bu kartları satın alabiliyorsunuz ve uzak, orta ve yakın durumlar için kart seçiyorsunuz. Bu kartlarda filonuzun nasıl hareket edeceği gösteriliyor, eğer mantıklı kartları seçerseniz az gemiye sahip olsanız bile düşmanı rahatlıkla yenebiliyorsunuz. Savaşları izlemek ise çok zevkli oluyor ve sanki bir film izliyorsunuz. Kısacası savaşlar ve savaş ekranı da kusursuz bir şekilde yapılmış.
Endless Space'te de diğer 4X strateji oyunlarında olduğu gibi gelişmiş bir diplomasi sistemi bulunuyor. Diplomasi ekranından karşılaşmış olduğunuz medeniyetlerle iletişim kurabiliyor ve onlarla pek çok anlaşma yapabiliyorsunuz. Dilerseniz ticaret anlaşması yapıyorsunuz, dilerseniz de onlardan bir takım isteklerde bulunabiliyorsunuz, aynı şekilde onlar da sizden isteklerde bulunabiliyorlar. Oyunda başarılı olmak istiyorsanız diğer medeniyetlerle etkileşim halinde olmanız gerekiyor ve diplomasi ekranı da Endless Space'te en fazla zaman geçireceğiniz kısım dolayısıyla. Yapay zeka da önceden bahsettiğim gibi iyi olunca oyunun ve diplomasinin tadından yenmiyor, güzel anlaşmalar yapınca kendizi çok akıllı bir politikacı gibi hissedebiliyorsunuz. Oyun 8 kişiye kadar çok oyunculu oyunlara da izin veriyor, yine İnternet üzerinden oyun oynamayı seviyorsanız bu da çok güzel bir özellik, arkadaşlarınızı toplayabilir ve galaksinin en iyisi olmaya çalışabilirsiniz. Tabii tanıdığımız kişilerle oyunu da oynayabilirsiniz. Ancak her ne kadar ben rastlamasam da forumlardan okuduğum kadarıyla çok oyunculu oyunlarda bazen problemler yaşanabiliyorlarmuş; bu problemler oyuna girememe çok oyunculu oyun yaratamama vb... problemler. Ben bu gibi problemlerle karşılaşmadım; tabii bu sorunlar modemden modemlere de değişebilir. Ama firmanın bu sorunları yakından izlediğini de belirteyim. Oyunla ilgili diğer bir problem ise çok büyük galaksilerde ve çok fazla medeniyete karşı oyunu oynadığınızda tur atla (end turn) tuşuna bastığınızda çok fazla bekliyorsunuz. Yaklaşık 1 dakika bile beklediğiniz olabiliyor, bu çok can sıkıcı bir problem ve aynı sorunu Sid Meier's Civilization V'te de yaşıyordum. Umarım yapımcı firma buna yakın bir sürede çare bulur ve bizi küçük galaksilerde ve az medeniyetlerle oynama eziyetinden de kurtarır.
Teknik açıdan Endless Space genel olarak iyi. Grafikler günümüzün standartlarında ve gayet yeterliler. Özellikle savaşlar gerçekten de çok güzel gözüküyorlar, zaten yapımcılar daha oyun çıkmadan "sinematik savaşlar göreceksiniz, Endless Space bir uzay strateji oyunundaki en iyi savaş sahnelerine sahip olacak" diyorlardı ki sözlerinde de durmuşlar. Savaşları izlemek çok eğlenceli, özellikle kendi tasarladığınız bir gemiyi savaşırken izlemek ve onun düşman gemisini patlattığını görmek çok farklı bir deneyim oluyor. Özel efektlerin ve patlama efektlerinin güzel olduğunu da belirteyim. Tüm bunlara rağmen şaşırtıcı bir şekilde oyunun sistem gereksinimleri de hayli düşük. Hatta Intel 3100 grafik işlemcisine sahip Netbook tipi bilgisayarımda bile oyunu rahatlıkla oynayabildim. Gerçekten de Amplitude Studios iyi bir iş çıkartmış.
Sesler ve müzikler ise genel olarak inişli çıkışlı; ses efektleri için ortalama diyebiliriz. Öyle Star Wars'ta duyduğumuz lazer sesleri ve patlama efektleri bu oyunda ne yazık ki bulunmuyor. Ancak yine de ses efektleri çok da kötü değiller, çoğu başarılı ve oyunun yapısına uyuyor. Zaten uzayda ses duyulmaz değil mi? Müzikler ise izlenim yazısında da belirttiğim gibi mükemmeller ve atmosfere katkı sağlıyorlar. Özellikle ana menüde çalan müzik (bu müziği Assassin's Creed'in temasına benzetmedim de değil) size sonsuz uzayın nasıl bir şey olduğunu anlatıyor sanki. Her ne kadar oyun boyunca bazı müzikler tekrar etmeye başlasa da genel anlamda oyunun müziklerini çok başarılı buldum ve beğendim (bu yazıyı yazarken oyunun müziklerini dinlediğimi de belirtmek isterim).

i3
Gemimi tasarlama

İlk oyunları olmasına rağmen Amplitude Studios harika bir iş ortaya çıkarmış. Zaten oyunun harika olacağı sorunsuz alfa ve beta aşamalarından da belliydi. Sıra tabanlı ve 4X strateji oyunlarını sevmeyenlere bile bu türü sevdirecek bir yapım Endless Space. Tabii ki o türleri de seviyorsanız işte o zaman oyunun tadından yenmiyor. Sunduğu içeriğe göre de nispeten ucuz bir fiyata satılan ($29.99) Endless Space'i tüm oyunseverlere gönül rahatlığıyla öneriyorum. Oyunda bazı ufak tefek problemler var elbette ama bunlar da yakın zamanda yamalarla düzeltilecektir, bundan emin olabilirsiniz. Ayrıca zaten sonsuz bir tekrardan oynanışa sahip olan Endless Space'e çıkacak olan genişleme paketleri ile oyun daha da iyi olacaktır. Bu yazı, tüm galaksiye sahip olmadan bitirmeyin ama dikkat edin; Endless Space müthiş derecede bağımlılık yapıcı ve tüm boş zamanınızı alabilir, herkese iyi oyunlar.


Görüntüler


a4bei8h3

5qm5phda


Son düzenleyen ThinkerBeLL; 8 Ağustos 2012 12:45

Benzer Konular

20 Kasım 2010 / Misafir Sosyal Ağlar
29 Ağustos 2008 / Misafir Oyunlar
31 Aralık 2011 / Bombaxi Arşive Kaldırılan Konular
30 Mayıs 2009 / RuffRyders Oyunlar