Arama

Elder Scrolls IV: Oblivion (PC ve PS3)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 25 Ocak 2012 Gösterim: 5.135 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Eylül 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
i1

Sponsorlu Bağlantılar
E
minim hepiniz FRP (Fantasy Role Playing) denen harika oyun tarzını biliyorsunuz. Bazıları bu oyun tarzını bilgisayarlardan tanıdı, bazıları ise masabaşı oyunlarından. Her nasıl öğrenemiş olursak olalım, FRP, kitaplardan konsollara ve ötesinde sinema filmlerine kadar hayatımıza girdi. Bu oyun tarzı adından da anlaşılabileceği gibi rol yapma üzerine kurulu bir oyundu. Dangeon and Dragons'un kural kitaplarını alıp evlerimizde yaratığımız karakterleri canladırarak, sanki bir tiyatro sahnesindeymiş gibi oynadığımız oyunlar kadar zevk aldığımız çok az şey olmuştur bu hayatta. FRP masabaşında bir efsane halini alırken, diğer yandan tam gazla bilgisayar oyun dünyasına da girmişti tabii ki. Fakat bu bilgisayar oyunları ne kadar zavkli olsa da masabaşındaki zevki veremiyolardı. Bilgisayar ortamında bir oyunda, insanlara limitsiz bir özgürlük sağlamak gerçekten çok zordu. Fakat seneler geçtikçe FRP oyunları bilgisayar dünyasında da gelişme gösterdi. Bu gelişme sonunda öyle bir noktaya geldi ki Elder Scroll IV: Oblivion yaratıldı. Oyun her dergide, her sitede 2006'nın en iyi oyunu seçildi. Gelmiş geçmiş en iyi FRP oyunları arasında en üst sıralara yükseldi. PC'den sonra 360'a çıktı. Onlarca eklenti oyunun başarısını önü durdurulamaz bir şekilde arttırdı... ve sonunda: şu ana kadar masabaşı FRP oyunlarının verdiği fantastik özgürlüğe en çok yaklaşan, yüzlerce saat sıkılmadan değişik maceralara atılabileceğiniz büyük oyun Oblivion, PlayStation 3 için çıktı.

Oyunculara özgürlük

Oblivion oyunculara hiç bir oyunda olmayan ne gibi bir özgürlük sunuyor biraz anlatmaya çalışayım. İlk olarak belirtilmesi gereken şey, oyun alanı olan Cyrodiil Krallığı devasa büyüklükte. 9 tane büyük şehirden oluşan haritada dağlar, nehirler ve ovalar var. Karakterinizle haritanın bir ucundan diğerine yürüyerek gitmeye çalışırsanız, gerçek hayatta heralde yarım saat harcamanız gerekebilir. Bu arada şehirlerin dışında kalan alanlarda her biri birbirinden özel onlarca -tarihi kalıntı ve mağaralar gibi- bölgeler var. Bunların her birinde değişik senaryolar veya maceralar sizleri bekliyor. Oyunda mevsimler var ve geçen zamana göre yağmur, kar yağışı, baharın gelişi gibi öğeler aktif bir şekilde oyuna dahil edilmiş. Karşınıza çıkacak diğer karakterler sabit durmuyorlar. Oyundaki her karakterin bir yaşamı var. İsterseniz her hangi bir NPC'yi tüm gün takip edin. Göreceksiniz ki o kişi sabah işine gidecek (tabii bir işi varsa, dilenciler sokaklarda dileniyorlar) öğlen yemeğini yiyecek, sonra işine devam edecek, mesela mezarlığı ziyaret edecek veya tapınağa gidecek (Eğer dindarsa), sonra evine gidecek, kapisini kitleyip yemeğini yiyecek ve yatacak. Bu sadece bir örnekti. Bütün karakterler bu şekilde davranmıyor. Herkesin yaptığı başka şeyler var. Kimisi savaşçıdır arena'da dövüşlere katılır, kimisi kumarbazdır arena'da savaşanlara para yatırır vs... Ayrıca NPC'lerin her birinin kendine özel tavırları var. Birisiyle konuşurken sizin ırkınızı sevmediği için size ters cevaplar verebilir veya sizden bir bakışta hoşlandığı için ne sorarsanız size yardımcı olmaya çalışabilir. Yani kısacası yaşayan bir dünyadan bahsediyoruz. Herşey olması gerektiği gibi aktif ve olabildiğince mantık çerçevesinde.


i2

Bugün kim olmak istersiniz?

Gelelim karakterinize. Oyunun başında, oyunun kontrollerini öğreten ve sizi ana senaryoya sokan bir bölüm var. Bir zindanda başlayıp yeraltı mağaralarında geçen bu bölümü bittiğinde, bir kanalizasyon geçitinden dış dünyaya adım atıyoruz. İşte bu noktada oyun karakterinizi değiştirip yeniden seçme imkanı sunuyor. Burada dışarı çıkmadan oyunu kaydedin ve bu kaydı saklayın ki daha sonra yarattığınız karakteri beğenmezseniz bu save'i yükleyip yeniden başlayabilirsiniz. Böylece uzun başlangıç kısmını atlamış olursunuz. İşte burada kendimize bir karakter yaratıyoruz. Karakter yapımı mükemmel tasarlanmış ve size yüzbinlerce kombinasyon yapabileceğiniz, onlarca seçenek sunulmuş. 10 değişik ırktan kadın veya erkek olarak karakterinizi seçebilirsiniz. Her ırkın kendine özel avantaj ve dezavantajları var. Ayrıca kadın veya erkek karakter seçmek de özelliklerinizi etkiliyor. Karakterlerin güç, zeka, bilgi, yetenek, hız, dayanıklılık, şans ve kişilik şeklinde toplam 8 ana özelliği var. Bunlar oyunda seviye atladıkça arttırabileceğiniz en önemli özellikleriniz. Daha sonra karakterinizin birthsign -doğum simgesi- dediğimiz yeteneklerinden bazılarını etkileyen sınıf seçimi var. Buradaki 13 sınıftan istediğinizi seçebilirsiniz. Mesela savaşçı güç ve dayanıklılık için artı alıyorken, hırsız, yetenek, hız ve şans için artı alıyor. Burada ister hazır olan sınıflardan birini seçebilir isterseniz kendi sınıfınızı yaratabilirsiniz. Fakat kendi sınıfınızı yaratırsanız seçilebilecek olan özel sınıfların verdiği ufak artıları kaçırabilirsiniz (Mesela Shadow birthsign'ı seçenler günde 60 saniyeliğine görünmez olabiliyorlar ama kendi sınıfınızı yaratırsanız istediğiniz kadar shadow'a yakın bir sınıf yaratın yine de bu özellikten mahrum kalıyorsunuz) Karakter yaratırken ırkların ve sınıfların etkiledikleri özellikleri göz önüne almanız çok önemli. Örnek olarak, eğer bir büyücü yaratıyorsanız, kaslarınızın çok gelişmiş olması gerekmiyor.Son olarak da eklemek istiyorum ki karakterinizin yüz detaylarını da ayrınıtılarıyla ayarlayabileceğiniz bir surat modifikasyonu ekranı mevcut.

Senaryo mu? Hangisi?

Oyunun başındaki tanıtım bölümünde oyun sizi ana senaryonun içine sokuyor ve ilk görevinizi alıyorsunuz. Fakat daha önce de bahsettiğim gibi bu oyunda büyük bir özgürlüğe sahipsiniz. Yani kanalizasyondan çıktıktan sonra görevimi yerine getireceğim diye koşturmak zorunda değilsiniz. Oyunu istediğiniz gibi oynayabilirsiniz. Oyunda ana senaryo dışında yüzlerce hikaye var. Ayrıca bazı topluluklara katılarak (Büyücü Birliği veya Savaşçı Birliği gibi) o toplulukların özel senaryolarına da gidebilirsiniz. Oyundaki bazı topluluklar ustaca gizlenmiş ve eğer bunlarla ilgili bir şey yapmazsanız hiç bir zaman karşınıza çıkmıyorlar. Mesela Dark Brotherhood (Karanlık Kardeşliği) denen gizli suikast grubuna üye olmak için belirli bir bina yok. Eğer masum birisini öldürüp katil olursanız onlar sizi buluyor. Bu şekilde bile bu gruba katılmak zorunda değilsiniz. Dediğim gibi seçenekler o kadar çok ki. Bir senaryoya her oyuncunun yaklaşımı farklı olabilir. Mesela bir göreviniz var ve birisini tercihen görgü şahidi olmadan öldürmeniz gerekiyor ve bu kişi sizi tanımıyor. O kişinin bulunduğu şehre gidip, onu tanıyanlarla konuşup adamın genelde nerelere gittiğini öğrenebilirsiniz (en azından deneyebilirsiniz) veya adamı gün boyunca takip edip bu bilgiye kimsenin yardımını almadan ulaşabilirsiniz. İsterseniz evine gizlice girip saklanabilir veya adam sizi tanımadığı için gidip o kişiyle irek temasa geçebilirsiniz (belki işinize yarayacak bir bilgi edinirsiniz). Yok ben böyle şeylerle uğraşmam derseniz, başınıza açılacak bir çok derdi yok sayıp, sokakta halkın arasında adama saldırabilirsiniz (veya sinsi bir şekilde arkadan bıçaklayabilirsiniz). Gördüğünüz gibi seçenekleriniz çok fazla. Tamamen arzunuza göre oyunu şekillendirebiliyorsunuz. Ana senaryo her zaman yerinde duruyor. İstediğiniz zaman ana senaryoya geri dönebilirsiniz. Aynı anda bir kaç senaryoyu oynayabilirsiniz. Çember tuşu ile açabileceğiniz, oyunun ana menüsünde tüm senaryoları düzenli bir şekilde notları ile birlikte görebilir ve istediğiniz senaryoyu aktif hale getirebilirsiniz.

Oyunun genelinde karşınıza çıkacak yaratık veya düşmanlar sizin oyundaki seviyenize göre ayarlılar. Fakat bu demek değil ki bir 'Ogre' ile karşılaştığınızda seviyesi düşük gelecek. Şöyle açıklamay çalışayım. Gece ormanda yürüyorsunuz ve seviyeniz 2, karşınıza kurtlar çıkabilir. Diyelim ki aynı ormanda 9. seviyedeyken yürüyorsunuz, karşınıza hem kurtların hem de bir ayının çıkması mümkün. Yani seviyeniz ilerledikçe karşınıza sizin seviyenize uygun yaratıklar geliyor. Ama isterseniz 2. seviye olun, eğer bir ayının inine girerseni karşınıza yine ayı çıkıyor. Yani bu seviye ayarlaması oyundaki genel bazı bölgelerdeki rastgele karşınıza çıkacak düşmanlar hakkında.

Oblivion'da her sınıfın oyuncuya verdiği farklı zevkler var. Bir büyücü olarak büyülerin dünyasına adım atabilir, efsunlar ve zehirler yapmak için her yerde bitki, yarasa kanadı gibi ihtiyaçlarınız peşinde koşturabilirsiniz. Belki de bir savaşçı olup silah kullanma yeteneklerinizi geliştirmek için binlerce maceraya atılabilir veya Arena'da para için savaşabilirsiniz. Belki bir hırsız olmak ve karanlıklarda sessizce dolaşarak insanların özel hayatına burnunuzu sokabilirsiniz. İsterseniz bir suikastçi olup para karşılığı insanları öldürebilirsiniz. Her karakter başka bir dünya açıyor önünüze, her karakter başka bir hikayeye sahip. İşte siz de kendi hikayenizi yaratıyorsunuz.

i3

Kapanış Sözleri

Oyun bundan uzun zaman önce PC ve 360 için geldi. En çok destek alan, en güzel versiyonu olduğunu düşündüğüm PC versiyonunu bir kenara koyar ve konsolları karşılaştırmak istersek eğer, şöyle bir gerçekle yüz yüze geliyoruz. 360 versiyonundan çok zaman sonra çıkmış olmasının verdiği avantajla Oblivion PS3'de çok daha başarılı bir oyun. Oyunun grafiklerine bir çok cila yapılmış. Bir çok detay arttırılmış. Çok daha güzel gözüküyor. Daha önemli bir konu ise yükleme sürekleri. 360 versiyonunda bir bölgede yürürken yeni yapıların veya detayların belirli bir alan girmesiyle oyun duraklıyor ve yükleme yapıyordu. Her ne kadar çıkan en son patch'le bu problemi en aza indirmiş olsalar da PS3 versiyonunda neredeyse yükleme göremiyorsunuz. Bir saniyelik bir ekranda 'yüklüyor' yazısı gördüğümüzde bile karaterimiz yürümeye devam ediyor, oyun devam ediyor ve teklemelerle çok nadir karşılaşıyoruz. PS3 versiyonu oyunun son eklentilerinden 'Knights of the Nine' içerisinde olarak gelirken, bazı online indirilebilecek ekstraları şimdilik kaçırıyoruz. Bu eklentilerin PS Store'a gelmesini umuyor olsam da inanın oyun o kadar dolu ki şu anda bu eksiklikler göze bile çarpmıyor.

Oblivion gelmiş geçmiş en iyi FRP oyunlarından birisi. Özellikle gerçek masabaşı FRP oyunlarına yakınlığı ve bize verdiği o muazzam hazla PlayStation 3'ün altın oyunlarında birisi Oblivion. Daha önce FRP tarzı oyunları oynamamış bile olsanız, oyunun oynanabilirlik seviyesi mükemmel ayalanmış ve hiç bilmeyen insanların bile anlayacağı şekilde tasarlanmış.

Elder Scroll IV: Oblivion, yüzlerce saatlik oyun süresi ile, muhteşem grafikleri ve atmosferi ile ve gece düşlerinize girecek harika senaryoları ile alınması gereken muhteşem bir oyun. Hepinize bol oyunlu günler.

Oyunla ilgili detaylı inceleme yazısı, sitemizde daha önce PC versiyonu için yazılmıştı. Irklar, sınıflar ve karakter detaylarına ulaşmak PC incelememize bakabilirsiniz.

Trgamer

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen RuffRyders; 25 Ocak 2012 08:51 Sebep: Sayfa düzeni.
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
25 Ocak 2012       Mesaj #2
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
The Elder Scrolls IV: Oblivion Trailer

Sponsorlu Bağlantılar





Benzer Konular

21 Ocak 2015 / RuffRyders Oyunlar
6 Mart 2009 / recruit87 Taslak Konular
2 Şubat 2012 / RuffRyders Oyunlar